Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het einde van het tijdperk van de plofduif? Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  31-1-2013
 

Net een deel winter achter de rug, voorzichtig begint de voorjaarszon zich te melden, de zonneklep kan nog volluit naar beneden gestoken worden. Het is nu Februari en over goed vijf maanden staan de duivenkranten er weer vol van, de massale verliezen met jonge duiven. Wat gaan we er aan doen?

Niets waarschijnlijk want ik lees er geen pennenstreek over. Nee de grote krassers zijn veel meer bezig met eigenbelangen koesteren en in het land preken houden over en het groot uitmeten van hun probleempjes in de afdeling. En dat in naam van het behoud van de sport, ja ja natuurlijk joh. Nee zullen we eens naar een echt probleem kijken, want ik denk dat die massale verliezen juist de toekomst van de sport negatief beïnvloedden, zeker naar het grote publiek. Een directe oplossing heb ik ook niet voorhanden, maar niets doen lijkt mij geen optie. ‘

De sfeer in ons land veranderd, de acceptatiegrens wordt steeds lager. Bekijk het grote beeld, dat wat mogelijk invloed kan hebben op onze sport. Het vervoer van dieren wordt steeds meer aan banden gelegd, er wordt meer en meer geëist dat dieren op een waardevolle manier worden behandeld. Kiloknallers en plofkippen worden niet meer geaccepteerd, kwaliteit boven kwantiteit. Jij behandeld je duiven toch ook zoek mogelijk. Ik zie op facebook regelmatig hoe kweekduiven in het verre oosten in kleine kooien worden gestopt om zo maar zeker te zijn van de afkomst van jonge duiven. Geen ruime kweekboxen, het gruwelt mij aan, zo zou ik geen duiven willen houden. Jij dan? 

Wel stoppen we 30 of meer jonge duiven in aluminium boxen vol stress in de warmste tijd van het jaar, dat is logisch toch, want zo kan de kostprijs worden gedrukt. Dat er na zes weken wedvluchten meer dan 50% achter blijft is in de winter schijnbaar iedereen alweer vergeten. Gaat de temperatuur naar het extreme, ja dan gaan er 3 of 4 duiven minder in de manden, dan kan het wel.  Op de meerdaagse fond zitten er 26 van onze vleugelaars in de boxen, terwijl de ZLU maar 17 duiven in (iets kleinere) manden doen. Vraag het degenen die op beide type concoursen duiven inzetten, en welke er stukken beter uitzien bij thuiskomst, open deur, wat denk je zelf? Voor mijn Duitse fondvrienden was dit de aanleiding om niet meer aan Nederlandse concoursen van de NU te deelnemen, schandalig vinden ze het. En wat doen wij? helemaal niets. Nu sturen we halve vrachtwagen met volle manden naar zuid Frankrijk, waarom geen half lege manden in volle vrachtwagens? Het zal toch geen toeval zijn dat je niemand hoort over grote verliezen bij ZLU vluchten? Met minimaal 3 nachten mand is het toch heel logisch dat er maar 20 duiven in de mand zitten? Of zit jij liever in een oververhitte volle bus vol ruftende medereizigers naar Torremolinos?

Dus de kostprijs gaat boven het comfort en kwaliteit van leven? Denk je niet dat die 50% verliezen veel kosten? Stel dat dit teruggebracht zou kunnen worden naar 20% of zelfs 10% na zes weken, dan pas gaat de kostprijs naar beneden. Lege of stilstaande containers kosten alleen maar namelijk. Als ik het rapport van de WOWD goed heb bestudeerd over hun controle in de containers, heeft het aantal duiven in de manden wel degelijk een grote invloed op de levenskwaliteit in de mand. Of denk jij het beter te weten?

Ik verklaar niet dat minder duiven in de manden de oplossing is, alleen denk ik wel dat het een enorme invloed kan hebben op kwaliteitsverbetering van de levensstandaard in de manden. Met 20 jonge duiven in de mand wordt er vast minder gevochten, is er een kleinere besmettingshaard voor ziekten, meer ruimte om te leren drinken in de mand, minder warmte, meer zuurstof per kubieke meter, of is dat niet logisch?

Even heel realistisch. Over een 10-20 jaar zijn er naar verwachting aanzienlijk minder duivenhouders en daarmee zal het aantal ingezette wedstrijdduiven ook flink achteruit gaan. De lege containers komen toch, dus waarom zouden we er niet nu al een voorschot gaan nemen op het onvermijdelijke en kwaliteitsvervoer leveren in plaats van ze als plofduiven te gebruiken? Dit ten behoeve van onze vliegende racers en het mogelijke behoud van leden, die doorgaan omdat er nu wel voldoende jongen overblijven.

Er zullen natuurlijk weer een aantal intellecten opstaan om te melden, het is al jaren bij mij goed gedaan, dus het is helemaal niet nodig om het aantal duiven te verminderen. Tuurlijk joh, en straks weer moord en brand schreeuwen en de lossingverantwoordelijken de schuld geven, ezels. Als er niets veranderd, veranderd er in ieder geval niets, heb jij een beter idee dan? 

Gelukkig heeft de duivensport een goede naam opgebouwd als het gaat over transport met dieren, wij hebben een voorbeeldfunctie voor de rest van de wereld. Hierdoor vallen wij buiten het sanctiegebied waar veel andere diervervoerders wel onder vallen. Hoe mooi zou het zijn als wij hét goede voorbeeld blijven geven en verbeteringen blijven doorvoeren in plaats van afwachten tot ook wij aan de beurt zijn?

Pak het op nu het nog kan, test, experimenteer, leer en verbeter.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
J. Doldersum & Zn

Hans de Ruig

Dick-Jan & Stephan Göbel

IFC Hoogerheide

Johan Hamstra

Will & Falco Ebben

Marcel van Zanden

Comb. Verweij-de Haan

Fondunie 2000

Aad Beerendonk

M. van Ginkel

Cees van Heijst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!