Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Al bijna april? Open printvriendelijke pagina
7-2-2013
 

Dan kunnen we tenminste weer over de kern van onze sport, hobby of professie praten, het spel met postduiven. Is er nog wat bijzonders gebeurt de afgelopen maanden, niet echt hé? Eind december de kweekparen gekoppeld, toch vrij vroeg voor een fondman als ik het zo begrijp. In de afgelopen jaren verschillende perioden gebruikt om de jongen groot te brengen, het eindresultaat toch meest hetzelfde.

Een paar jaar de kweekparen en vliegers gelijk gekoppeld zodat de eieren van de kweekparen door de vliegers grootgebracht werden. Voordeel is dat er maar een korte periode zit tussen het afzetten van eerste en tweede ronde jongen. Nadeel is dat de fondvliegers sneller beginnen met het gooien van de slagpennen en soms als op vijf stonden begin augustus, dat is niet de bedoeling.

Dan de kweekparen maar twee maand eerder bij elkaar en de jongen in maart al naar buiten. Bevalt alweer twee jaar prima zo, het weer heb ik toch niet in de hand, wel het pennengooien. De vliegers worden laatste weekend maart gekoppeld voor een ronde eieren broeden van een week tot tien dagen, daarna de training weer opvoeren tot ze eind april de mand ingaan. De jaarlingen zitten begin april al in de mand, selectie.

Verder nog nieuws? O ja, even rustig gaan zitten, ons afdelingsbestuur wil met PV in zee. Je weet wel PV, die rekenaars waar je op teletekstvluchten niet doorkomt met meldingen. Niet te vergeten dat zij het faillissement van de NPO wel eens kunnen worden via processen, ze hebben per slotte een ondertekend contract in de hand.

Ik zou het geen prestatiecontract noemen, want echt werken doet het al 2 jaar niet. Ja ik denk echt dat de Friezen daar op zitten te wachten. In ieder geval wensen de heren bestuurders geen gebruik meer te maken van de Blauwbandmeldsite, waar je al voor het vijfde jaar live op alle vluchten de meldingen van Friesland en sector IV kan volgen.

Inmiddels heeft WPROL zich ook aan de Friese poorten gemeld en gaat informatieavonden organiseren binnen onze provinciegrenzen. Beide professionele organisaties zijn gewoon op jacht naar jullie centen.

Ik heb overigens wat 'nieuws' ontdekt, superspannend voor de duivensport. Het 'k' gen, een fantastisch gen waar nog niemand van gehoord heeft, gelezen wel natuurlijk. Het 'k'(opvliegen) gen is te ontdekken zonder bloed af te nemen, zonder mest- of keeluitstrijkje onderzoek. Je pakt een serie uitslagen en kijkt wie en welke duiven er met regelmaat in de kop staan. Zonder verder onderzoek kan ik vertellen welke van die duiven het -zelfs onder een loep - niet zichtbare 'k' gen in zich hebben.

Zouden sommige mensen het dan nog steeds niet doorhebben dat het in duivensport het verschil in winnen en restplaatsen gemaakt wordt door gebruik van 'duivenIQ' en dat tekortkomingen in het fysiek (o.a. uithoudingsvermogen) vanzelf door het-spelen-van worden uitgeselecteerd? Zonde van de centen, en toch wel benieuwd of mijn marathonistas het dinges gen ook hebben.

Nog zoiets, heb je eind december ook in de rij gestaan voor staatsloten? Kijk als je veel loten koopt heb je meer kans op wat te winnen, omdat vastligt hoeveel centen er procentueel gewonnen gaan worden. Dat is nou een kansspel, duivensport is gelukkig heel anders, al denken hele volksstammen daar heel anders over. Ook de predikant, niet door zijn beperkingen in de weg gezeten, heeft dezelfde mening geventileerd. Prima, volgende voorbeeld. We zijn vijf weken onderweg, en mogen daarna nog maximaal met tien duiven aan de start komen. Alleen ik mag met de beste 10 aan de start komen en jij met de 10 slechtste, puur op prestaties. Ja jij verklaard dat het aantal ingezette duiven de uitslag bepaald, dus dan maakt het verder toch niet uit welke duiven aan de start komen? Wel of niet op de lagere school gezeten of steeds herhalen dat je leraar bent, in dit geval is eerlijk toch 10 tegen 10? Het gaat toch over aantallen en kansen als ik het moet geloven, wie praat er nu onzin? Ja dat wordt nadenken en dan wordt het vaak even stil. Als ze zelf winnen praten ze over kwaliteit van eigen duiven, wint een ‘groot’ hok dan gaat het over aantallen. Zou kwaliteit dan toch een groot aandeel hebben, welnee joh aantallen….

Owja nog even over het bonnen schenken, schijnen toch wat dikke tenen geraakt te zijn, dan lijkt de boodschap in ieder geval weer deels te zijn overgekomen. Zegt alles over de ontvanger, niets over de boodschap. Dus bril op, gebit in, en nog eens goed lezen.  Struikel vooral niet over je vooringenomen mening over de schrijver. Voor het goede beeld, ik schenk heel summier bonnen, moet al een bijzonder doel zijn en dat vind ik nog best lastig tussen de 67 (..) bonaanvragen. Hier geen behoefte om gratis etentjes te sponsoren, mijn mening.

Een bevriende duivenman vertelde mij over hoe hij met al te drammerige bonnenjagers omgaat. Hij vraagt ze; waar was je om mij te feliciteren toen ik de eerste won? Zit wat in.

Nog zoiets, de intifada tegen de commercie in de duivensport. Waarmee verdienen jij je brood dan? Zelf ben je overdag hard aan het werk voor je baas die zijn klanten ‘commercieel’ financieel wat lichter maakt met het liefst zo groot mogelijk marge  tussen kostprijs en verkoopprijs toch? Dat is wel goed, maar wel klagen als er geld verdiend wordt aan duivensport?  Loop je wel eens een supermarkt binnen te schreeuwen ‘jullie zijn commercieel en dat is slecht!’ 

Kijk ik denk ook te weten dat gebakken lucht verkopen van bedrijven en de oplichterij van banken de oorzaak van deze crisistijd is. Maar als diezelfde mannen een Aziaat aan de deur krijgen met plastic tas vol flappen, een vier of vijf nullen bedrag voor hun topduif wil geven, zouden ze de deur dan ook dicht smijten? Nee dat is wat anders zeker. Urbanus zei hierover eens; vroeger schreef ik protestsongs tegen de jassen van zeehondenbont, maar nu ik er mij één zelf kan betalen niet meer hé.

Wat denk je van de ‘anti commerciële’ houding in artikelen van de duivenmannen, die beweren ‘te kotsen op de commercie’ en daarvoor vol trots je oren vullen met,’ ja ik heb net een paar jongen voor een paar duizend gekocht en daar voor een paar duizend verkocht’. Ja dit verzin ik niet, echt gebeurt. Of degenen die een stukje ‘Mantelzorg’ nodig hebben en zich laten imponeren door calimero preekje over grote inkorfboeven.  Laat je niets wijsmaken, ze willen ook allemaal winnen met het beste materiaal, en investeren bij de grote namen en grote inkorfboeven. Lees de sites er maar op na, pronken met wat ze gekocht en te koop hebben. Ik heb wel een woord voor, maar dat is niet heilig natuurlijk, meer schijn.

Ik ben juist voor hobby, sport en  commerciële beleving onder dezelfde vlag. Het liefst naast elkaar, nu en in de toekomst. Zonder kleinen zij er geen groten en andersom toch? In onze sport is de mogelijkheid om als hobbyist de professional  rechtstreeks te verslaan. Het klinkt toch veel lekkerder wanneer je kan vertellen net de grote kampioen verslagen hebt, dan dat je vrouw en kinderen verteld de oude buurman met snertvliegers voor de zoveelste keer het snot voor de ogen hebt gevlogen? Stel je verwachtingspatroon bij,  klasse verslaat massa toch? Niet? waarom ga je anders bonnen kopen, je wilt je toch verbeteren, het liefst voor zo weinig mogelijk toch? Hier zullen ook weer een aantal mensen over struikelen, als het maar tot denken aanzet.

Tja, als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan….val niet door nog een open deur, gaat zeer doen! 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Aad Beerendonk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Johan Hamstra

Combinatie Bruggeman

Cees van Heijst

IFC Hoogerheide

Combinatie Lokhorst

Team Noel-Willockx

IFC Zeeland

Cor Drost

Theo de Kruijk

Gebroeders Homma

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens