Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Drukte Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  10-3-2013
 

Op alle hokken in Nederland zal het wel een drukte van belang zijn nu. De winterkwekers hebben de eerste jongen al afgezet en zijn vaak al druk doende met de tweede ronde. De fondspelers onder ons beginnen vaak wat later maar ook hier zal het nu toch wel gaan beginnen te kriebelen. Deze fondmannen vrouwen komen vaak wat later op gang, omdat hun vluchten wat later in het seizoen zijn en omdat ze soms rond de eerste vluchten hun koppels pas samen zetten. Maar ook bij de fondvrienden zullen wel enkele koppels samen gezet zijn. Overal liggen dan jongen in de schaal waar we alles van verwachten.

Niemand heeft toch jongen uit duiven waar hij niets van verwacht, althans ik echt niet hoor. Ieder jong wat op ons hok geboren word heeft ouders waar ik wat van verwacht, die een goede bouw hebben, die een goede afkomst hebben en die van “moderne” duiven afkomstig zijn dus van duiven die nu presteren. Het geeft alleen geen garantie dat alle jongen uit die goede, mooie en moderne ouders ook goede duiven zijn. Nee, daar kunnen we het over eens zijn, maar we hebben wel veel meer kans om goede jongen te kweken dan wanneer je matige duiven gebruikt uit een niet presterende stam. De kans daaruit goede vliegers te kweken is bijna nul, nada. Maar hoe vaak hebben we het daar nu al over gehad? 100 keer?. Vaak krijg ik dan als antwoord: Ja, maar die goeden zijn niet te betalen.

En daar zit een fout die veel mensen maken, goede duiven hoeven niet duur te zijn. Ja, natuurlijk als je de topper zelf wil hebben, en dan via internet ben je een godvermogen kwijt. Maar kinderen van zo’n topper zijn al wat goedkoper en kleinkinderen in veel gevallen zijn zo verspreid dat je ze voor een normaal bedrag kunt kopen. En soms krijg je ze zelfs voor niets of bijna voor niets. Ik kocht laatst een bon van een topspeler uit afdeling 4 (Limburg) voor € 50,00 en ik weet bijna zeker dat het een goede duif is, de ouders zullen goed zijn, de afstamming zal goed zijn en de duif zelf zal in de hand perfect zijn. En dan heb ik zo’n snelle rakker voor 50,00. Laatst kocht ik ook nog een zeer interessante duif voor € 50,00, de liefhebber had deze duif als jong gekregen van een bekend van Loon hok (iemand met veel goede duiven afkomstig van het van Loon soort).

Ik kreeg de duif in de handen en was helemaal verkocht, een topper in de handen en qua afstamming. Ik geef je € 50,00 vertelde ik de liefhebber, hij twijfelde geen seconde, verkocht. Voor hem veel geld en voor mij betaalbaar, een prachtige kleine van loondoffer, 8,5 in de hand en dan voor € 50,00. Ook dit is geen garantie, het kan zijn dat ik de duif over twee jaar compleet zat ben omdat er niets dan troep uit komt. Maar dat kun je met een duif van € 5000,00 ook zijn. Het enige dat zo’n dure duif dan bijna altijd weer op internet komt voor het volgende slachtoffer.

En een duif van € 50,00 vertrekt naar de groene container. Ik heb het al eens vaker geschreven, goede hoeven niet duur te zijn, maar je moet wel een beetje om je heen kijken. Er zijn zoveel bonnenverkopen, van zoveel kleine clubjes en op internetsites waar we nooit van gehoord hebben. En daar in de diepste krochten van het internet vind je bonnen van topspelers voor soms € 35,00 die op een andere site makkelijk € 350,00 opgebracht hadden (tienvoudig dus).

Maar even terug naar de drukte van belang op uw hokken. Als u nu de jongen afgezet hebt, hou ze even goed in de gaten hè. Zorg dat ze bij het voer en water kunnen. Kijk even of er geen jongen met de oogjes knipperen (deze kunnen de waterbak niet vinden) en hou ze goed in de gaten hoe ze zich ontwikkelen. Hou voor u zelf eens bij hoe de jonge duiven aanvoelden toen u ze speende, waren ze mooi rond of waren ze juist wat flodderig van bouw? Hadden ze een redelijk dichte stuit, of waren het fietsenrekjes (ofwel zeer open stuit) , hou het gewoon eens bij en dat over een maand weer. Blijf de verandering steeds objectief bekijken en opschrijven. Misschien ziet u naar een jaar wel een bepaalde lijn in uw beoordelingen. Komt het uit? Zat u er helemaal naast? Gewoon even voor u zelf even wat bijhouden. Zeer interessant om te zien of u eigen selectie en of keuring niveau de werkelijkheid benaderd.

Wat u moet proberen te vermijden (niet gemakkelijk) is bedrijfsblind te zijn, d.w.z. jongen uit “bepaalde koppels” of aangekochte duiven moet u niet hoger inschatten dan ze werkelijk zijn, wees bij iedere duif gelijk streng.
Op onze hokken heb tegen de honderd jonge duiven nu, ook hier hadden het wat meer kunnen zijn. Ook wij hebben wat probleempjes gehad met de kou (onze kweekhokken staan dag en nacht open), wat kapotte eieren en of wat trage leggers.

Maar eind maart hebben we zoveel jongen allemaal dat we niet weten wat er mee te doen. Wat u wel moet doen vind ik is steeds blijven controleren op gezondheid en fitheid, zijn er jongen bij die u echt niet aan staan, doe ze weg. Ze nemen ook ruimte in en waar ruimte is, kan ook een fijne duif zitten.

Op eigen hok is het druk zoals ik in de vorige alinea reeds schreef , maar we zijn ook druk met andere zaken zoals de voorjaarsbeurs. We hebben naast onze duiven zoals u weet ook een bedrijf in voedingssupplementen voor duiven en dat vreet energie. Het gaat ongelofelijk goed, dus naast mijn baan bij Shell, mijn eigen duiven, de bezoekjes her en der hebben we nog ons bedrijf. Maar net als op het duivenhok moet je in het bedrijf ook steeds op zoek naar betere producten en steeds in het belang van de duivensport. Zoals u reeds heeft gelezen was ik op zoek naar de perfecte olie om mijn producten mee vast te plakken aan het voer. Maar niet alleen om vast te plakken, als je toch olie gebruikt, moet het gelijk hoogwaardig zijn en echt iets toevoegen. Nu hebben we Beute Lecithine olie op de markt gebracht in mooie flessen van 500 ml (halve liter). Deze olie bevat 33% lecithine, koudgeperste lijnzaadolie en tarwekiemolie . De lecithine is misschien wel het belangrijkste op de dagfond en marathon vluchten naast goede duiven en vetrijk voer. Een duif kan namelijk maar een klein gedeelte van de vetten die hij krijgt opslaan (en later aanspreken indien nodig) omdat hij geen galblaas heeft. Wij willen dat duiven 8 tot 12 uurtjes (of soms langer) doorzetten zonder aan de grond te komen of in ieder geval zoveel reserves hebben om door te zetten. En we geven ze dan kilo’s voer, snoepzaad, pinda’s en hennep, maar zonder lecithine kunnen ze het niet opslaan. Dus een goede olie zit nu ook in het “Beute Pakket”.

Omdat we nu toch al bezig zijn kan ik u ook vertellen dat de firma DHP mijn Beute Korrelmix om de markt gaat brengen naast de Beute Bak. De Beute Bak word zoveel verkocht, en door zoveel super spelers gebruikt dat het bijna niet aan te maken is. Ik krijg soms telefoontjes van mensen die 10 emmers bestelden bij DHP en er maar drie geleverd kregen. Dat is nu verleden tijd, de Beute Bak hoort nu officieel onder de DHP vlag, en kan dus gewoon als zijnde DHP producten besteld worden (zonder verzendkosten extra). Sinds vorige week vrijdag de 83 Februari hebben we een andere constructie gemaakt, en kan dit nu door iedere DHP verkoper besteld worden (zonder extra kosten). De Beute Korrelmix gaat nu ook in dit zelfde stramien mee, dus ook gewoon te bestellen door iedere voerhandel. De Olie echter gaat gewoon mee in mijn eigen pakket met Prange Suppe, Herstel Power, Beute Sport, Olympic M.G.Mix en de capsules. We zullen u wel zien op de beurs, kom op tijd want op is op. Ik geef graag diverse soorten korrels aan de duiven, gewoon altijd een beetje als extra naast het voer, al die extra’s zie ik ook graag terug in de kwaliteit van de duiven en de prestaties. Mijn duiven worden verwend als meisjes uit het Gooi. Maar al die verschillende soorten korrels, dat moest toch ook in Eén complete mix kunnen? Jazeker kan dat, en is er nu bij DHP.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. Maas & Zn

Comb. Gerritsen

Theo de Kruijk

Nico Jan Koenders

IFC Hoogerheide

M. van Ginkel

De Marathonvliegers

Marcel van Zanden

Team Noel-Willockx

Dick-Jan & Stephan Göbel

Cees van Heijst

Gebr. van Toor

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens