Postduiven liefhebbers zet net gewone mensen, ze horen wel maar luisteren niet, of horen alleen datgene ze willen horen. Zo zijn er een aantal misverstanden of foutjes in ons geheugen wat betreft mij, mijn duiven en of mijn verzorging. Ik krijg regelmatig mailtjes over “oude methodes”, dus zoals ik mijn duiven verzorgde (en er dus ook zo over schreef) in bijvoorbeeld 2006.
Mensen schrijven soms; Op je site staat dat je een Beyers man bent, ik vond een column van uw hand waarin vertelde een Garvo man te zijn? Tja, leg dat maar eens uit, zo’n man heeft zes jaar duivensport van mij of over mij totaal gemist. In 2006 ging ik over van Garvo naar Beyers omdat ik de theorie van de Garvo mensen niet meer volgde, ze hadden wat rare ideeën over de duivensport, duiven en de gevoelens van ons als duivenmelkers, ik had er een soort “sekte” gevoel bij. Maar dat zegt niets over het voer, het voer was goed, maar toen ook nog onze vriend Willem Mulder weg ging, gingen wij ook, niet naar Matador maar naar Beyers.
Dus nu denken schijnbaar nog steeds enkele mensen dat we dit merk voeren. En voor mijn gevoel (maar ik moet voorzichtig zijn) hebben die de laatste jaren niet veel gelezen want als er iemand veel reclame voor Beyers maakt ben ik het toch? En is Beyers het beste voer wat er bestaat? Nee, denk het niet, er zullen andere net zo goed of misschien wel beter zijn. Versele Lage bijvoorbeeld vind ik ook altijd goed doordacht. Maar als je eenmaal vertrouwen aan een merk hebt gegeven en de resultaten zijn goed, waarom dan over op een ander merk? Als het niet goed gaat, misschien dat u dan eens moet kijken naar de cirkel : zijn, mijn duiven goed, is mijn hok goed, is mijn verzorging goed, heb ik goed voer etc. Maar er zijn kampioenen op bijna ieder merk voer, dus top duiven komen altijd naar voren. Maar om misverstand èèn uit de weg te ruimen, wij voeren Beyers (vanaf 2006 tot en met nu).
Medicatie
Het tweede grote misverstand heeft ook weer met lezen te maken, misschien kunnen deze mensen dit niet, of hebben ze gewoon geen tijd. Nu las ik dat een Limburger schreef dat ik een medicijnen man ben, dat ik mijn duiven iedere week diverse producten geef. Hij omschreef het systeem tot en met 2009… maar hij schreef het in 2012, toen we al het 3e jaar totaal ‘om’ waren. Ook dit heb ik tot in den treuren geschreven, zo vaak zelfs dat mensen er gek van kunnen worden. Dus om dit misverstand even uit de weg te ruimen: Eind 2009 heb ik naar aanleiding van gesprekken met Gunter Prange en Peter Boskamp besloten om te gaan stoppen met medicatie. Maar niet zo maar stoppen hè, ook dat was weer een foute leeswijze van “duivenmensen”. Ik zal eerst vertellen hoe we het deden voor het seizoen 2010. Dus tot en met het seizoen 2009 gaven we naast onze eigen voedingssupplementen op zaterdag en zondag een ontsmettingmix, op donderdag een orni speciaal of WN zakje in het water, deden we iedere drie weken een geeltablet in de keel bij al onze duiven (Belgamagix) en hadden we een flesje orni injectie rood staan van Dokter van Sluis om ze in te kunnen spuiten wanneer er kopproblemen waren. En gaven we in de wintertijd ook nog een kuur tegen Salmonella (parastop of id.) . Dus dat klopt, voor 2010 waren we aanhangers van de medische begeleiding van Postduiven, of zoals wilt waren we medicijnmannetjes .
Maar zoals reeds vaker verteld (94x) , zijn we daar van af gestapt. En eerst om de reden dat ik niet geloofde dat toppers zonder medicijnen bestonden, dus ik wilde eigenlijk op mijn bek gaan( klinkt raar), om te laten zien dat enkele kampioen logen, zonder medicatie ging niet. Dus met Gunter Prange, Peter Boskamp, Nanne Wolff en nog enkele anderen gesproken over het nut of geen nut hebben op prestaties. En hun oordeel was, dat wanneer duiven niet in orde zijn je moet ingrijpen, maar wanneer er geen problemen zijn kunnen medicijnen juist het tegen over gestelde doen, de forme kan weg gaan. Dus wij in maart 2010 voor het eerst wekelijks of in ieder geval om de week op bezoek bij duivendokter, vriend en kenner Nanne Wolff. Hij onderzocht de duiven een paar weken voor het nieuwe seizoen, stiekem hoopte ik dat hij wat vond, dan kon ik mijn medicatie schema weer op pakken. Maar nee, alles schoon dus we doen niets waren de woorden van Nanne. En natuurlijk vond hij wel eens een beetje slijm, of bij één van de aangeboden duiven een kleine luchtweg ontsteking, maar dan van dien aard dat hij adviseerde niets te doen. Voor hem stond ook vast dat door het gebruik van o.a. Prange Suppe de natuurlijke weerstand veel groter was. De prestaties in 2010 waren ongelofelijk, zowel met de ouden als de jongen. En dat zonder medicatie bij de oude duiven (lees goed oude duiven), bij de jongen adviseerde Nanne toch het iets anders aan te pakken en een ontsmetting mix te gebruiken en “iets” van begeleiding te doen. In 2011 en 2012 waren de prestaties wederom verbluffend en ook deze twee jaar zonder medicatie bij de oude duiven. Natuurlijk wel steeds een totaal pakket aan voedingssupplementen (eigen merk), en de Beute Bak van DHP. Dus nogmaals om een misverstand te ontkrachten: tot 2010 waren we medicijn mannetjes, het seizoen 2010,2011 en 2012 zonder medicatie (bij de oude duiven). Nooit heeft Nanne moeten ingrijpen, zo nu en dan vond hij een duif met zeer kleine probleempjes, en deze duif hield ik dan in de gaten, en het bleek dat naar èèn of twee weken het verdwenen was.
A.S.
Nog zo’n misverstand, Ad Schaerlaeckens en ondergetekende zouden niet met elkaar kunnen opschieten, en Ad zou mij zelfs belachelijk maken. Ik lees dat totaal anders, wanneer we de column van 16 januari jl. er bij pakken is het niets dan lof dat ik krijg van deze grootmeester. En het is wel zo dat we het niet altijd eens zijn, maar is dat bij anderen wel zo dan? Willem de Bruijn en Bas & Gerard Verkerk zijn vrienden van Ad, maar zijn ze het altijd eens? Nee, natuurlijk niet. Dat moet toch ook gewoon kunnen. We hebben zelfs zeer regelmatig contact per email. Nee echt mensen, ondergetekende en de heer Schaerlaeckens kunnen prima door èèn deur. Ik heb hem ook regelmatig in mijn column genoemd, het valt mij namelijk op dat in percentage het aantal goede nakomelingen van Schaerlaeckens duiven hoog is. En dan vaak net als bij Braad-de Joode de blauwe witpennen met de donkere ogen (wit en geel met complete verkenningring) . Maar mensen vinden het leuk als bekende mensen onderling “iets” zouden hebben. Ik zou ook wat hebben met Martin van Zon en Ik zou ook wat hebben met Sjaak Buwalda? Bullshit, we zijn het soms niet eens, maar dat is totaal iets anders dan “iets” (lees ruzie) hebben. Dus mensen, maak niet uw eigen verhaal.
Uitlichten
Tot en met 2009 hebben we jonge duiven uitgelicht, dat wil dus zeggen dat we winterjongen hebben en die dan voor de vluchten door de rui probeerden te krijgen. Dit systeem van “uitlichten” is ons altijd zeer goed bevallen, ongelofelijk goed zelfs. Maar door diverse oorzaken zoals later koppelen dan 28 November, ander vliegprogramma van de afdeling en andere prioriteiten stellen aan de prestaties van de jonge duiven heeft ons doen besluiten om in 2010 en daarna gewoon te verduisteren. Dus niet omdat het niet beviel, dat is ook weer zo’n misverstand. We hebben het gebruikt vanaf 1986 t/m 2009 onafgebroken dus als het niet goed beviel? Dan ga je er toch geen 24 jaar mee door? Andere mensen daarentegen hebben soms grote problemen met uitlichten, en dan is het steeds mijn schuld zeggen ze. Het lukt ze niet, de prestaties zijn slecht en of de duiven zitten nog volop in de rui tijdens de mooie vluchten. Maar ook hier een groot misverstand, het is altijd hun eigen schuld. Of ze koppelen later, ze verlichten niet goed, ze doen overdag de lampen uit, de jongen gaan in de ren, ze krijgen colli waardoor de rui vertraagt, zetten er later nog jongen bij of gebruiken de verkeerde lampen. En dan gaat het “systeem” niet goed en dan is het schuld van Beute. Nee, vrienden ik kan u tientallen hard spelende jonge duiven spelers die het gedaan hebben of nog doen, zelfs in België (waar ze toch eerder beginnen), nee het systeem is goed. Wij zelf doen het niet meer, omdat we op dit ogenblik verduisteren (de winterjongen) en later (vanaf eind mei) bijlichten. Dit hebben we de eerste keer gedaan in 2010 en toen werden we kampioen met de jongen bij de fondclub, dus in 2011 en 2012 en nu in 2013 proberen we het op de zelfde wijze weer. Een groot kampioen uit afdeling Zeeland belde me vorige week nog op: “Gert Jan, ik ga weer uitlichten” vertelde hij, dat hebben we een keer gedaan en is ons goed bevallen, nu doen we het op één hok (bij de winterjongen) weer.
Volgende week gaan we weer verder,
|