Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Koe bij de horens Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  2-4-2013
 

14 daagse weersvoorspelling laat zien tot einde volgende week nog nachtvorst, daarna oplopende temperaturen, overdag rond de 10 graden. Het gaat de goede kant op, de zon wint het vanzelf. De jongen zitten op systeem en over niet al te lange tijd zitten ze op aantal. Gisteravond nog met onze 'nieuwe Fries’ uit Twijzel gesproken. De eenhoksspecialist die het licht gezien heeft en naar onze pracht provincie is getogen, verstand komt met de jaren. Ook gelijk maar in het duivenhart van de provincie als het om programmaspel gaat, de clubstrijd aan met het sterkste hok van de laatste twee seizoenen, de Bosmatrein. Nu ben ik geen 'kleine liefhebber' als het om aantallen duiven gaat, de eenhokskampioen overtreft mij in veelvoud, krijg je als je succesvol bent in die tak van sport. Waar je vandaan komt en of je vrienden met een pen in de hand hebt telt niet mee, verstoppertje spelen overbodig, excuses zoeken interesseert niemand.
 
Ik zou best meer koppels voor eenhoksraces willen, maar ik wil graag kwaliteit als eerste vereiste blijven houden, kwaliteit verwatert nogal snel. Kweekhok jong houden heeft ook mijn voorkeur, zou als ik programmaspeler zou zijn dan zou het nog sneller gaan. Hele zwakke broeders en zusters in vererving (+75% jongen kwijt) zijn snel roekenvoer. Contrast zijn de betere kwekers waar na 4 jaar in ieder geval 2 kinderen vooraan weten te eindigen op zware marathons, don bist keapman. Dan ben je wel vier jaar verder, ze hebben niet het eeuwige leven en volgens mij zijn ze maar een paar jaar in staat top kwaliteit te leveren, klein raamwerk. Hengstenkweek met toppers levert ook te weinig rendement op, doe de rekensom en je zal zien hoe beperkt het allemaal is. Daarom mijn keuze om de boel jong te houden en te leunen op de topprestatieduiven, welke na twee keer kopwerk in de kweekstal zitten. Geen garanties, wel meer opties tot het kweken van opnieuw toppers. Doe jij het anders? prima hoor, zijn zoveel succesvolle formules, ik doe wat voor mij werkt. Snel op de kweek van topvliegers betekend ongetwijfeld dan ik voorlopig nog niet met teams van tien of meer topduiven aan de start kan komen en geen hoge prijspercentages, gewoon accepteren, ik blijven vliegen voor de absolute kopprijzen, bij voorkeur eersten....
 
Wat een gekrabbel weer in Pravda. Even uit de reportage over Dommelman. Top speler, geen discussie, tenminste zo wordt geschreven. Volgens mij heeft zit er in Genemuiden iemand die zowel op NPO middaglossing en ZLU ochtendlossing heerste in 2012. In ieder geval meneer speelt de jonge duiven niet op de natour, want je moet ze jeugdig wat bijbrengen, want op de natour verspeel je wel niets maar ze leren ook niets. Even verderop staat ...jammer dat er in de Afdeling te vroeg met de jonge duivenvluchten wordt begonnen, waardoor de fondliefhebbers die opleiding mislopen en veel duiven te vroeg verspelen.....ik ben hem even kwijt. Daarnaast nog even tegen middaglossing schoppen, nachtvliegen, zo doorzichtig. Alleen vergeten te vermelden dat ze hard klagen in die regio met westen wind of wind in de rug. Dus als je zelf wint op een afstand waar ze wel op de eerste dag kunnen arriveren, en de rest van Nederland niet, is het mooiste en meest eerlijke wat er is....koffie? 500-700km is dagfond toch, wat is 800-900 km op de dag dan?
 
Miezerig zonnetje trouwens, schrijven dat je zitting hebt genomen in een commissie omdat je je mening wilt laten gelden in naam van de sport. Drie weken eerder verteld zijn maat uit het landelijke bestuur hem gezegd te hebben;  ja je kan wel commentaar leveren maar je kan ook eens wat doen in een commissie. Wat je vaak ziet is dat deze 'op hoge poten' mannen net zo snel verdwijnen via de achterdeur en een bende achterlaten, omdat ze hun zin er niet door krijgen. In ieder geval is het een interessante commissie want ook zijn regio opponent en ‘grote vriend’ neemt er zitting in. Maar goed het druipt links en rechts weer van het 'eerlijk spel' maar tussen de regels door lijkt het wel verdacht veel op 'eerlijker spel voor mijzelf'.
 
Nog even het stukje GJ doorgenomen over zijn bezoek bij de tandarts van Reeuwijk, ging mij om één regel; hij richt zicht in zijn hok niet meer op de zwakken maar alleen nog op de winnaars. Schijnt een mentaliteitskwestie te zijn waar veel mensen toch moeite mee hebben. Alles moet in het leven blijven, ieder individu behandeld. Moet iedereen maar zelf uitvinden, maar ik heb toch meer met de insteek van de tandarts. Ik zat ooit eens tegenover dezelfde tandarts en vroeg hem; dus morgen weer rotte kiezen trekken? Hij schudde meewarrig zijn hoofd en maakte met handgebaren duidelijk, eerst repareren voordat je denkt te gaan verwijderen. Zo wordt er dus meer aan je verdient, terwijl het eindresultaat hetzelfde zal zijn. Waarom verwijderen als je er nog drie keer aan kan verdienen. Daar was de focus toch anders, boerenslimheid? Of zoals Van Gaal ons geleerd heeft, consequent zijn waar het kan, over grenzen stappen als het nodig is.
 
Verslag NPO vergadering doorgenomen? Toch zijn er nog kiesmannen bezig geweest om het besluit marathonvliegen 2013 (middaglossen ed.) onderuit te halen, of tenminste hun eigenbelangen boven te laten komen. Blijven peuteren om toch van middaglossing naar ochtendlossing te schuiven, terwijl hun eigen fondclubs anders hebben geadviseerd. Zouden de kiesmannen dan toch een andere groep belanghebbenden vertegenwoordigen dan de eigen fondmannen uit de regio? In ieder geval heeft het bestuur de poot stijf gehouden en geen plooi geaccepteerd, hulde, mag ook eens gezegd worden.
 
Reclame maken voor de duivensport? Zo zou ik het doen; Goh is dit nou je vrije weekend? Daar zit je dan, op de bank van het 4e van de lokale voetbalclub, auto gewassen, met de vrouw boodschappen gedaan, op de kinderen passen terwijl je vrouw aan het shoppen is, geen voetbal meer op tv, de tuin voor de derde keer geschoffeld, kijken of het gras nog groeit, de 20e buurt barbecue, en nu maar wachten tot het maandag wordt? Ja zo kun je het weekend ook 'vieren' kijk je daarom zo blij? Had je nu maar postduiven, dan zat je de hele week tenminste ergens naartoe te werken, wedstrijdsport. Dus ben je net zo'n talentloze sporter, maar wil je wel graag een sportbeleving? Begin met postduiven!!!
 
Beetje zelfspot mag best, is vaak ver te zoeken...

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Team Noel-Willockx

Cees van Heijst

A. Engelen

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Comb. Gerritsen

Johan Hamstra

Will & Falco Ebben

Cor Drost

Nico Jan Koenders

Fondunie 2000

J. Doldersum & Zn

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens