De eerste officiële vlucht van het seizoen 2013 hebben we gehad, het werd tijd ook. Door het koude voorjaar was alles wat opgeschoven, konden we niet africhten en begonnen de vluchten dus wat later. Al met al een goede beslissing. Maar omdat de liefhebbers niet konden africhten zagen we de eerste vlucht en de africhting van een week eerder een toch wat trager verloop en hier en daar zelfs wat achterblijvers. Ook hier in Wilhelminaoord ging de voorbereiding slecht, ook wij hadden natuurlijk te maken met de kou, hevige nachtvorsten zelfs en mist overdag. En aangezien we echte africhters zijn, zijn ook wij heel anders aan de start gekomen dan andere jaren. Graag had ik mijn duiven door de week (tot de eerste dagfondvlucht), toch twee keer in de mand. Eenmaal zo’n 40 km en graag een keer 80 tot 100 kilometers. Maar ach, we moeten niet zeuren, niemand heeft dat kunnen doen hier in het noorden.
Op zaterdag 13 April hadden we een africhting vlucht, of zoals sommige van u zullen zeggen een opleer of trainingvlucht. Hier was het verloop in de afdeling goed, alleen de lossing in Zutphen van 14.00 uur verliep traag dor de reden die ik u vorige week vertelde. Afgelopen zaterdag hadden we dan de eerste echte vlucht, voor de vitesse mannen natuurlijk gelijk hun vuurdoop. Als ze niet goed uit de start komen is het seizoen reeds gedaan. Bij ons in de club waren alle ogen gericht op de Gebroeders Homma (de Vitesse Afdeling kampioenen 2012) en Jaap Bakker. Zoals voorspeld pakten de Homma’s de eerste prijs met hun van de Merwe doffer, en ze maakten een mooie serie met 1,3,9,10,11 en dan 19 van de 30 in de punten (1:3). Jaap Bakker ons andere Vitesse kanon begon matig met een 23e in de club (had weer zijn Duitser al eerste duif) en dan hebben de Homma’s er toch al 6 en wij zelf ook al 8 stuks. Dus Jaap zal alle zeilen moeten bijzetten om dit in de halen. Groot respect voor ons nieuwe lid Kees Hoeben, hij is vorig jaar met de duiven begonnen en pakte 6 van de 15 in de punten en had er gelijk 2 bij de eerste 10. Zelf hadden we 58 duiven mee en pakten 36 prijzen.
Weduwduivinnen
Tot vorige week wisten we het zeker, we gaan alleen met de duivinnen spelen, de doffers kwamen niet of nauwelijks buiten, trainden dus niet en waren al afgeschreven voor het seizoen begon. Als je ze namelijk geen eerlijke kans geeft door ze niet buiten te laten en of te laten vliegen kun je ze ook niet spelen toch? Maar op 17 April hadden we een trainingvluchtje vanuit Wijchen bij Nijmegen en ik kon het niet laten, ik stak de 30 doffers in de mand, ze hadden vorig jaar alles gehad, het was mooi weer dus komen wel thuis dacht ik, ook zonder training. Het wat bleek? Dat was ook zo, de doffers kwamen goed, zo in de mand voor Wijchen zo’n 110 km of zo. En op vrijdag de 19e dacht ik: als jullie zo gemakkelijk thuiskomen dan kun je ook wel mee naar 131 km op zaterdag de 20e april. Zo werden er 58 in gezet op Gennep waaronder dus 28 doffers. En de andere dag kwam, 10.30 uur los, en bij de eerste 20 duiven die kwamen waren 12 doffers… Als u het weet? Zelfs de eerste die 2 minuten verspeelde en dus de 1e prijs miste was een jaarling doffer (12-913). Nu ben ik dus niet sterk genoeg in mijn schoenen blijven staan om alleen met de duivinnen te spelen, ik heb de doffers ook gespeeld. Maar op de Vitesse gaat dat ook best met dubbel weduwschap, de eerste weken blijven de doffers het vaak bovengemiddeld goed doen, althans hier. Maar na èèn of soms meerdere keren voor niets te zijn thuisgekomen (de vrouw zat nog niet te wachten) gooien ze het bijltje er bij neer en komen ze steeds te laat. De doffers die het wel blijven doen hebben bij ons altijd een supersnelle duivin, ofwel èèn die er steeds al is of in ieder geval ongeveer gelijk met de doffer. Dus samengevat, de beste doffers hebben een hard vliegende duivin. Maar zegt dat iets over de kwaliteit van de doffers die door het systeem “afhaken” nee, natuurlijk niet, het is puur het systeem: Dubbelweduwschap.
Over een aantal weken (en daar begin ik nu reeds mee), ga ik toch steeds meer doffers thuis houden, ik wil straks op de “mooie vluchten” in principe alleen met duivinnen spelen, deze zijn veel taaier, hoger prijspercentage en bijna altijd mijn eerste duif. Dus waarom dan nog doffers. Maar ik kon me niet inhouden afgelopen week.
Over de duivinnen heb ik reeds vaker geschreven, die zitten bij ons gewoon los op het hok, er hangen schapjes, maar de meeste tijd brengen ze door op de grond. Waarom op de grond? Bij ons ligt een laagje zilverzand op de vloer en wanneer de zon op komt verwarmt dit zand erg snel en blijft warmer gedurende de dag en avond. En duiven houden zoals u weet van warmte. Niet voor niets zijn er grote kampioenen die een zandbak op het hok zetten precies op de plaats waar de zon op de vloer schijnt. Veel kampioenen hebben zelfs een vensterbank met opstaande randjes met daarin een laagje zilverzand (of metselzand), zo vlak onder het raam word ook dit snel warm.
De duivinnen zitten bij ons dus niet opgesloten, ik hou er niet van en ik geloof niet in veel oude gedachten betreffende aanparen en of geen aandacht meer hebben voor hun doffer. We hebben toch bijna alles gewonnen met onze duivinnen dus erg fout zullen we het toch niet doen. Ook qua voeren krijgen de duivinnen het zelfde als de doffers, ze moeten het zelfde of zelfs meer presteren dus waarom zou ik ze dan kariger voeren? Eigenlijk zouden ze door hun trainingarbeid, vlieglust en prestaties juist meer voeding moeten krijger en zelfs rijker van samenstelling dan de doffers. Dus hier geen matige hand van voeren, veel trainen is veel eten. En natuurlijk krijgen de duiven hier op zondag en soms op maandagmorgen licht voer (Beyers Recup), maar weinig krijgen ze nooit. Er ligt eigenlijk altijd wel wat in de bak. En dan nog al die bijproducten, u kunt alles lezen op mijn site www.duivensites.nl/beute en voor informatie kunt u bellen tussen 10 en 12.00 morgens op 0521-382644. Graag had ik hier gewoon geschreven wat ik precies geef, maar omdat het eigen producten zijn mag het niet.
De jonge duiven
Ook met de jonge duiven gaat het hier prima, wel worden we enorm geplaagd door de roofvogel, ik denk dat ik tot en met vandaag(22 April) wel al 20 jongen aan de kromsnavel verspeeld ben. En dat is jammer, daar kweek je ze niet voor toch. Ook met de prachtige jongen die ik kreeg van Hans en Evert Jan Eijerkamp gaat het prima, ik kreeg er dit jaar 11 stuks, dus we zullen zien of er weer een toppertje bij zit. In principe heb ik veel goede duiven van mijn vrienden uit Zutphen gehad, je zou kunnen zeggen veel geluk, maar ik denk gewoon dat ze èèn der beste kweekhokken ter wereld hebben. Dus bij de 11 stuks van 2013 zitten vast weer èèn of meerdere goede duiven. Ook van andere liefhebbers kreek ik dit jaar wat testduiven o.a van Djoerd van der Veen uit Zwaagwesteinde, A. van Dijk uit Houten, Peter Fincken uit Maasbracht, Braad/de Joode uit Woudrichum en van Bas en Gerard Verkerk uit Reewijck. Van de heer van Dijk kreeg ik twee jongen uit een door mij samengesteld koppel bij hem op het kweekhok, ik ben zo overtuigt van dit koppel dat ik er twee van wilde testen, en van de anderen kreeg ik uit de besten. Maar zegt dat iets hier in Wilhelminaoord? Nee helemaal niets, de Havik kijkt niet of het een Beute duif of een gekregen duif is, hij pakt er gewoon èèn. De jonge duiven zitten verduisterd vanaf ongeveer 1 Maart, dit zal ongeveer blijven tot 1 Juni. Daarna laat ik de natuur weer haar gang gaan. Mijn eigen jongen zijn vroege jongen, de koppeldata was dit jaar 15 december, de andere jonge duiven zijn van verschillende leeftijden, ik zet ze er gewoon bij. Van die tophokken heb je in principe niets te vrezen qua ziekten, en al zouden ze iets bij zich hebben, voor de anderen is het een boost (kinderziekten). Je moet er geen watjes van maken, een beetje weerstand moeten ze zelf opbouwen toch. Bij de jonge duiven heb ik tot nu toe Eén dood gemaakt, Eén van de grote koppel. Het was er eentje die wat achter bleef vanaf ongeveer vijf weken, het was zo’n klagertje, Eén die bleef zeuren, en daar hou ik niet van. Verder heb ik ze vandaag (22 April) pas weer voor de eerste keer in de handen, ze gaan vandaag geënt worden met PMV-POX. Wanneer we straks een zesje tegenkomen gaat hij er gelijk uit, maar ik denk niet dat die er zitten, in principe kweek ik geen vijfjes of zesjes meer.
Ik wens u een fijne vlucht!
|