Zo nu en dan ga ik eens naar het voetballen met mijn oude buurman uit Zutphen. Ik rij dan eerst met de auto naar Zutphen en dan gaan we met de trein naar het stadion. We zoeken onze plaats en dan kan het spel beginnen. Nou gebeurde het nog wel eens dat de eerste helft helemaal waardeloos was. Er zat helemaal geen spirit in en je verveelde je eigenlijk een ongeluk. De tweede helft kwamen de elftallen weer op het veld en het leek wel of ze een donderpreek hadden gekregen. Het was een verschil van dag en nacht. En als je er dan later aan terug denkt, herinner je je eigenlijk alleen de hoogtepunten uit die bewuste tweede helft.
Zo kan het ook gaan in de duivensport. De eerste helft van het seizoen zit er al weer op en de tweede helft met de mooie fondvluchten zit er aan te komen. De eerste helft was dit jaar veel en veel te koud. Dan kunnen de duiven niet in vorm komen. Die wel redelijk speelden, hadden vaak vloerverwarming of verwarmingsplaten in het hok. En dan die noorden wind. Weken, ja zelfs maanden lang is er noord in de wind en niet uit die hoek te verdrijven.
Probleem bij veel hokken is, dat de duiven mager zijn en te laat thuis komen. Veel liefhebbers voeren de duiven volgens een schema en passen die niet aan. Een voerschema is en kan alleen maar een richtlijn zijn en die gaat uit van normale omstandigheden. Je moet dus als liefhebber altijd alert blijven en zo nodig aanpassen.
Bij koud weer trekken wij een dikkere jas aan en duiven hebben dan ook meer warmte nodig.
Mais geeft extra warmte en ook iets meer peulvruchten zijn dan welkom om de duiven verzadigd te krijgen. Dat houdt in, dat we geen 3 dagen zuivering moeten voeren nadat de duiven thuis zijn gekomen van de vlucht. Zoiets kan alleen bij mooi weer, gemakkelijke korte vluchten en staartwind.
Voeding aanpassen.
Zaak dus om eens naar onze voeding te kijken. Bij koud weer heeft de duif dus meer voeding nodig om zijn of haar lichaam warm te houden. Daarnaast zijn de vluchten steeds met kopwind. Door deze omstandigheden zullen we dus anders moeten voeren. Geen 3 dagen zuivering maar hooguit alleen op zondag een lichte mengeling. Een vezelrijke energiemengeling zou nog beter zijn. Over de hoeveelheid voer gaan vele verhalen. Maar ja, een hoop liefhebbers tobt gewoon verder. Speelt de volgende week gewoon weer mee. Hij verliest er weer een aantal en kijkt te veel naar de punten op de lijst en te weinig naar zijn duiven. Je kunt toch geen vlucht overslaan? ………
Meer voer?
De duiven moeten meer voer hebben, maar hoeveel meer? Dat is afhankelijk van de omstandigheden. Meer vliegmengeling en meer snoepzaad of hennep? Zonder nadenken of omdat de kampioen het zegt? Terwijl uw duiven dagelijks 1 x 45 minuten trainen? Trainen de duiven dagelijks 2 keer een uur en breng je ze ook nog eens twee keer per week weg, dan kun je het voer niet aangesleept krijgen. Dan zijn er andere omstandigheden en daar dien je rekening mee te houden. Verder hebben we rekening te houden met de omstandigheden, zoals de warme zolderhokken, hokken in de beschutte woningbouw en hokken op de vlakte. Hokken met isolatie, vloerverwarming, stralingswarmers en hokken zonder al die mooie accessoires.
Van belang is, dat de duiven op het juiste moment worden opgebouwd. Bent u te vroeg met veel voer geven, dan kunnen de duiven op woensdagavond misschien al top zijn. Daarna zijn ze nog moeilijk aan het eten te houden. Meestal zijn de duiven dan over de top heen. Ze voelen minder mooi aan bij het inkorven. De kans is groot dat ze afgevlogen thuis komen als ze alweer wind op de kop kregen.
En we hadden ze toch…. Ja, veel te veel op het verkeerde moment. Een doffer is zo rond als een tonnetje in 5 goede voerbeurten en een duivin in drie. Natuurlijk, onder zware omstandigheden zoals extreme kou of wekelijks kopwind mogen de duiven best wel wat meer vliegvoer hebben. Maar houd uw omstandigheden goed in de gaten. Die zijn namelijk nooit gelijk aan die van uw buurman if van de kampioen.
Voer b.v. voor een fondvlucht ´s morgens een klein beetje meer dan u normaal zou doen en ´s avonds tot 2 of 3 op de 10 duiven water hebben gedronken. Of doe een klein beetje gerst in het voer en voer net zo lang, totdat ze dat laten liggen. Gerst is een goede graadmeter. Zet gerust een potje gerst in het hok, voor duiven die nog niet genoeg hebben gehad. De laatste 5 voedingen kun je de doffers dan goed opvoeren met flink veel snoepzaad, pinda´s, een energiemengeling met hennep of apart erbij.
Meer vetten.
Vetten zijn de benzine voor onderweg. Een duif verbruikt gemiddeld 3 gram vet per vlieguur. Zaak dus, om niet de kilometers, maar juist het aantal vlieguren te tellen. Bij 8 vlieguren tellen we het eerste uur als koolhydraatvoeding. Dan houden we 7 vlieguren over voor vetverbranding. Dus zullen we minimaal 21 gram vet moeten voeren. Dus zal het voer gemiddeld zeker 10% vet moeten bevatten om de duiven zonder hun reserves aan te spreken, thuis te laten komen. In een goed vliegschema is dat ook berekend.
Voeren met de lepel.
Veel liefhebbers voeren nog met de lepel. Een dessertlepel in de morgen en een soeplepel voor de avond. Koud of warm weer… altijd maar weer diezelfde lepel. Ik ben geen voorstander van afgewogen porties op de weegschaal en ook niet van de lepel. Daar komt nog bij dat er vele soorten lepels zijn. Er zijn er die iets groter zijn dan een koffielepel en ook die ik nauwelijks in de mond kan steken. We moeten veel meer naar de duiven kijken.
Natuurlijk kun je een grote lepel zo vol doen, dat de duiven er een klein beetje van overlaten. Doe je dat zo, dan voer je eigenlijk een soort van volle bak systeem. Duiven kunnen immers kiezen een klein deel laten staan. Je kunt dat doen met verschillende voersoorten of ook met een voer die zeer ruim gesorteerd is en die voldoende vetrijke zaden bevat. Daar moet je de duiven wel ruimschoots voor het seizoen aan laten wennen, anders zal dat niet lukken.
De tweede helft.
Zijn uw duiven broodmager thuisgekomen en maandagavond nog niet weer hersteld? Dan zit er maar 1 ding op en dat is niet spelen. Anders raak je ze kwijt en dan was dat de laatste fondvlucht in plaats van de eerste. En de tweede helft is nog maar net begonnen. Las een kleine rustpauze in. Terug naar de basis. Een middel met jodium wil nog wel eens helpen om de stofwisseling weer op gang te helpen. Verder hoofdzakelijk zuivering in de bak met een deel vliegvoer. In het water een ontslakkings thee.
Voordat je weer gaat spelen, moeten de duiven uit zichzelf weer goed gaan trainen. Vrijwillig. Dwing ze dus niet. Laat ze hun gang gaan. Daarna zijn ze weer klaar voor de tweede helft. Hopelijk een helft om nooit meer te vergeten. En die blijf je onthouden. Dan wordt het koude voorjaar snel vergeten
Veel succes ermee.
Willem.
|