Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Rond de langste dag... Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  19-6-2013
 

De weerhysterie is weer begonnen, tropisch warm is het, ik hou mijn sokken toch maar aan voor de zekerheid. Met de komst van de warmte beginnen de neuzen van de jongen op te drogen en de damp verdwijnt zelfs uit het slechtste hok.

Net weer de foto’s van de maïskolven op de vloeren voorbij zien komen, ook op hokken zien liggen en de duiven lijken zich er enorm lekker bij te voelen. Volgend jaar maar eens in mijn jonge duivenhok gebruiken, onder de roosters dan wel te verstaan, weg met de rare geurtjes. Heb je een hok dat maar niet wil verbeteren, klinkt het hol? Ik zou het maar eens proberen, velen gingen u voor. Nee ik verkoop ze zelf niet, heb er ook geen aandelen in, volgens ingewijden kun je bestellen via maiskolven@hotmail.com.   

Experimenteren moet je tijdens de vluchten, dus daar ga ik nog maar mee door. Op zoek naar de heilige graal van het voorbereiden, naast die andere graaltocht op zoek naar de beste marathonduiven. Al geloof ik eerlijk gezegd niet dat er maar één methode is, of een unieke voorbereiding methode die garantie voor succes is. Eiwitvoerders met standaardmixen draaien goed voor de wind, vet voerders met veel training draaien top tegen de wind in, ja dan wordt het best lastig met het weer in Europa, wat is nu handig? Van beide veel voeren, wie weet, Ermerveen all in mix dan maar volgend jaar? Gellemuun Utd verschroeit er uitslagen mee.

Voor de wind kun je op de marathon bijna niet domineren, met kopwind wel. De veel grotere natuur invloed maakt het marathonvliegen zo veel interessanter, automatisch een bredere spreiding. Door krabbelaars die dit niet begrijpen als geluksfactor aangegeven, ja dan heb je respect voor je sportgenoten. Al denk ik dat de afstanden wel eens wat vergroot mogen worden, zeker voor de wind, of toch meer richting Rhône Vallei.

Die coach van het Nederlands jeugdelftal weet er ook niets van, ben ik in goed gezelschap. Ik had gedacht de gokfactor uit mijn systeem te hebben gehaald, wat in werkelijkheid tegen mijn systeem keerde en juist een gokfactor bleek op St.Vincent. Nu ben ik een nogal slechte gokker, ik moet nog steeds zelf de stront krabben als bewijs. Kunnen ze nog zo goed aanvoelen, in het koppie van de vleugelaars gebeurt het. Beter dan honderd procent worden ze niet, je kan ze veel sneller breken.

Niet de eerste keer dat ik zo'n zeperd maak op St.Vincent trouwens, alle keren met wind achter, dan zit het dus toch in mijn systeem. Het systeem moest natuurlijk nog beter dan vorig jaar toen het goed met de kopduiven was, fout gedacht. Ze waren waarschijnlijk te opgefokt. Met de zware edities 2012, 2010 en 2008 ging het systeem prima met vier-vijf duiven op het eerste blad en teletekst. Daar werkte het totale systeem wel.

Wijsheid waar je achteraf weinig mee kan, of juist wel, in ieder geval terug naar de tekentafel. Of zou ik net als het orakel van Wilhelminaoord ook in de verkeerde mand hebben gezeten? Degenen die bij mij inzaten missen ook, maar ik denk niet dat het daar aan ligt.

Ach als ik een slechte dag heb, zijn er weer anderen die daar enorm van kunnen genieten moet je maar denken. Heb je een grote muil, dan val je er ook wel eens op. Krijg je wel veel kijkers/lezers/vrienden van, hoge bomen geven veel brandhout.

Onze zuiderburen vinden het maar niets dat wij in Nederland uitslagen in 4 sectoren doen, goed ze onderkennen onze Noord-Zuid uitdaging, maar het komt er in vele ogen op neer dat wij geen echte nationale vluchten zouden hebben. Gisteren toch maar even een zuiderbuur uitgelegd dat 'nationaal' Pau maar liefst er 600 uit de 8 provincies van de FU2000 zijn. Kun je wel stram vasthouden, omdat heel Nederland kan inkorven het een echte nationale vlucht is, maar dat dekt ook maar deels de lading.

Denk nou niet dat dit bij de zuiderburen anders is. Waar de Walen (CFW) vluchten organiseren voor hun leden (oostlijn Montelimar, Orange, Marseille) komen er amper Vlamingen aan de start. Waar de Vlamingen nationals organiseren (bijv. westlijn Poitiers) vermijden de Walen en de Limburgers de burelen. Dat de zuiderburen beweren dat in Nederland met alles wat los en vast zit vliegen, en bij hun alleen toppers aan de start komen, raakt ook kant nog wal, of je moet jezelf enorm voor de gek houden.

Afgelopen weekend speelden ze daar Nationaal Pau, Nationaal Montlucon en Nationaal Cahors. De grote mannen en vele anderen spelen ze allemaal, hoeveel toppers moet je dan wel niet hebben, geloof je het zelf?

Je gaat met je besten naartoe waar je denkt de meeste kans denkt te maken. De tweede garnituur, dus wat over blijft, de enorme middelmaat, gaat naar je tweede keus vluchten, logica toch? Maar goed, ieder zijn of haar cultuur, ik vind het prima hoor, mooi zo laten, maar dat van elkaar afhalen om de eigen prestaties een mooiere glans te geven vind ik zo kortzichtig, hulde aan de winnaars.

Dat rekenwonder van Pravda levert mooie tabellen, maar zijn interpretaties blijken net als zijn tabellen nogal oppervlakkig. Het is net als een mooie vrouw met een lelijke stem, mooi om naar te kijken maar hou alsjeblieft je muil dicht. Heb hem maar weinig op positieve stemmingmakerij kunnen betrappen in al die jaren, beetje gevalletje domineetje denkt dat hij de enige in het dorp is die latijn kan lezen.

Nu weer eens commentaar over het achteruithollende aantal duiven op de eerste marathonvlucht in sector IV. Dat slechts 9% van het ledental deelneemt, jaja dat is ook een afgedekt mandje. In Friesland doen maximaal 1000 'hokken' mee op het normale programma, op de dagfond nog maar 500 ‘hokken’. Als er dan op de eerste meerdaagse fond 307 'hokken' met duiven aan de start komen dan lijkt mij dat een prima aantal toch? In hoeveel afdeling zouden 30% van de deelnemende hokken op de meerdaagse meedoen denk je? En de reden waarom er een verval van 20% ten opzichte van vorig jaar was, wat denk je van het verbod op jaarlingen inkorven tot half juni? Dat is nou een standaard voorbeeld van oppervlakkig oordelen.

Hij vecht ook al jaren tegen de windmolen, ben hem overigens nog nooit tegengekomen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Johan Hamstra

M. van Ginkel

Dick-Jan & Stephan Göbel

Comb. Gerritsen

De Marathonvliegers

Gebr. van Toor

IFC Hoogerheide

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gebroeders Homma

Combinatie Lokhorst

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Fondunie 2000

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!