Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

En daar gaan we weer Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  9-8-2013
 

Nog niet te lang geleden kraste ik al dat het gebruik van de NF4 methode bij een normale dagfondvlucht gaat leiden tot het verkeerd aanwijzen van de winnaar. Wil alweer niet de Nostradamus uithangen, maar het lot heeft weer eens hard toegeslagen en het gelijk in de tijd laten bewijzen. Tijd laat zich niet buigen, wel bewerken met menselijk handelen, waarmee we ons zelf voor de gek houden.

Ik word gebeld door Cees Hanegraaf uit Nuland, lid van Brabant 2000, welke afgelopen weekend Bergerac speelden met lossing om 11.00 uur. Nu wil volgens de 'afspraken' van het NPO dat een lossing vanaf 10.30 uur onder de noemer middaglossing valt, en wordt de bijbehorende NF4 snelheids berekening geactiveerd. Dit zou prima werken zodra de eerste duiven in neutralisatietijd arriveren, maar is totaal onbruikbaar zodra duiven voor neutralisatietijd arriveren. Sterker nog, ik heb goed gewaarschuwd dat de verkeerde duiven als winnaars uitgeroepen worden. Het NPO bestuur(ders) blijven sinds dit jaar stug volhouden aan deze methodiek en wat gebeurt is dat inderdaad de verkeerde winnaars naar voren komen, door foutief gebruik van de methode.

Cees Hanegraaf wordt op deze provinciale Bergerac de overwinning ontnomen omdat een NF4 snelheid onterecht wordt gebruikt. Duiven zijn gelost om 11.00 uur en de winnaar arriveert om 19.28 uur, een normale dagfondvlucht van 832 kilometer.

De huidige uitslag laat zien (gebruik NF4):

1. Bongers-Belleter / 3280 mpm
2. C. Hanegraaf / 3263 mpm
3. Comb Hanegraaf / 3240 mpm

Bij normaal gebruik snelheid, zoals bij iedere vlucht met aankomst op dag 1

1. C. Hanegraaf / 1564 mpm
2. Bongers-Belleter / 1560 mpm
3. Comb. Hanegraaf / 1551 mpm

Dhr. Hanegraaf en ook de 'huidige winnaars' weten niet waar ze aan toe zijn, wie heeft er nu gewonnen? Doordat het NPO bestuur en 'Bureau NPO' deze keuze doordrukt worden nu de verkeerde methoden gebruik, eigenlijk misbruikt omdat ze niet geschikt is voor de wedvluchten met aankomst op dag 1. Het lijkt er dan ook op dat iemand hun geadviseerd heeft deze methode te gebruiken in deze situatie, zonder de risico's te kennen. of hebben voorzien, anders waren er wel maatregelen genomen toch?

Nu wordt bewezen dat hun keuze verkeerd is, ook al zullen ze zich vastklampen aan de 'gemaakte afspraken' welke op deze manier totaal uit zijn verband gerukt worden, omdat eenvoudigweg de eerste duiven niet volgende de correcte snelheidsberekening worden geklassificeerd. Ze zullen aandragen dat ook de laatste prijsduiven correct moeten worden gekwalificeerd en niet volgens het oude neutralisatieregels. De wil en ego van het bestuur lijkt groter dan het huldigen van de terechte winnaars. Volgens de uitleg gaat het om een middaglossing, omdat dit zo afgesproken is, 11 uur is nog altijd ochtend welke afspraak je er ook aan vast hangt, iedere rechter zal dit beamen. Zowel internationaal als op de ZLU vluchten bij dezelfde afstanden, en lostijden, hanteren de normale snelheidsberekening zonder de NF4 methode.

Ik heb Dhr. Hanegraaf dan ook aangeraden, hetzelfde dat ik zelf zou doen in deze situatie, een advocaat in de arm nemen en het via de burgerrechter uitvechten. Ik kan mij niet voorstellen dat de 'huidige winnaar' blij is met deze vergeven en onterechte overwinning, waarmee ook zij gedupeerd worden, het zal nooit als een overwinning erkend of gevierd worden. Het zal voor altijd een overwinning met een nare bijsmaak blijven. De sport is hier niet bij gebaad, een slechte zaak zelfs, niemand die meer weet waar hij aan toe is, niemand die het kan berekenen, ook de NPO bestuurders niet. De beslissing tot het activeren/gebruiken van de NF4 methode ligt in deze bij het afdelingsbestuur,  voorzitter van de Brabant 2000 is Wim Jong, tevens bestuurder NPO. De afdelingssecretaris heeft de heer Hanegraaf al de mededeling gegeven dat het bestuur achter de berekening staat, zo te zien wisten zij ook niet waar ze voor gestemd hebben.

De afdeling 9 heeft eerder al de uitslag van Perigueux, waar in eerste instantie ook de NF4 methode werd gehanteerd, terug gedraaid naar de normaal te hanteren snelheidsberekening, zodat de enige echte terechte winnaars gehuldigd gaan worden en iedereen weer begrijpt waar die aan toe is.

Hoe moeilijk kan het zijn om je fout toe te geven, toe geven dat je niets van een berekening begrijpt, is je eigen ego belangrijker dat het huldigen van de echte winnaars? Op dit moment zijn er alleen maar verliezers door deze beslissing.........

Is dit promotie van de sport, behartig je zo de belangen van je leden, wie heeft hier belang bij?

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Jan Koenders

Gebr. Maas & Zn

J. Doldersum & Zn

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

M. van Ginkel

Familie Huizer

Comb. Verweij-de Haan

Fondunie 2000

A. Engelen

Gertjan Knoop

Comb. Gerritsen

Huub Hermans

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!

Duindam Klimaatadvies

Duivenverkoop, gratis adverteren