Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Huisje bouwen? Open printvriendelijke pagina
Willem Mulder  13-8-2013
 

Stel je hebt besloten om zelf een huis te bouwen. Je gaat naar de architect en laat hem een mooie tekening ontwerpen.  Enthousiast ga je er mee naar de gemeente voor een bouwvergunning. Na enkele maanden krijg je een brief in de bus van de gemeente. Het is akkoord. De champagneflessen worden uit de kast getrokken en er ontstaat spontaan een klein feestje.

Er wordt een aannemer gezocht die het werk moet voorbereiden. Deze besteld de stenen, de fundering, het houtwerk, cement, kozijnen, deuren, ramen etc. U heeft een afspraak gemaakt met de aannemer dat u zelf ook mee gaat bouwen.  Na een tijdje komt u er achter, dat u eigenlijk veel te veel stenen hebt gekregen.  Niet zo erg, want die kunt u wel weer retour sturen. Ook waren er te veel kozijnen en zakken met cement. Allemaal retour gestuurd.

Maar de voordeur is spoorloos en er missen ook een paar ramen. Daarnaast is de helft van de dakpannen nog steeds niet afgeleverd.  Heel vervelend, want de herfst staat voor de deur. …. Daar wordt je niet vrolijk van. Zo is er niet in te wonen. Zonder voordeur wordt je alles gemakkelijk gestolen. Als het gaat regenen, wordt alles nat en vochtig. In de voorkamer missen die ramen, zodat je de verwarming niet aan kunt doen…  Standje hopeloos dus. Dat moet snel veranderen.

Naar het duivenvoer.

U zult zeggen: wat heeft dat nou allemaal met duivensport te maken? Het is maar een voorbeeld, om duidelijk te maken, dat de essentiële delen van een huis aanwezig moeten zijn, anders wordt het onleefbaar. Zo ook in een kweek of ruivoer. Om botten en veren aan te maken zijn o.a. eiwit, mineralen, vitaminen en vetzuren nodig. Daarvan is eiwit echt een heel belangrijk onderdeel. Een compleet verenpakket is als een nieuw huis voor een duif.  
 
Aminozuren:

Eiwit bestaat uit verschillende onderdelen. Al die aparte onderdelen van eiwit noemen we aminozuren, de bouwstenen van het huis. Bepaalde aminozuren zijn erg belangrijk in de ruiperiode. Dat zijn methionine,  lysine en cysteïne.  Veren bestaan voor een groot deel uit keratine. Dat zijn zwavelhoudende eiwitten die o.a veel cysteïne bevatten. Cysteïne wordt aangemaakt door “opperhoofd” methionine. Er zijn 7 aminozuren nodig die dan weer op hun beurt de 3 andere essentiële aminozuren aanmaken. In het voer zijn die echter meestal in voldoende mate aanwezig.
 
Lysine.

Als we naar de ruimengelingen kijken, dan zien we dat lysine daar bijna altijd voldoende aanwezig is. Methionine daarentegen is altijd tekort. In geen enkele graanmengeling zit  voldoende methionine. Die moeten we dus ergens anders vandaan halen. Sommige fabrikanten voegen een eiwitkorreltje toe aan het voer. Andere oplossingen zijn om bijproducten over het voer of in het water te geven aan de duiven. Te denken valt aan biergist, bakkersgist, karnemelk, biest, magere yoghurt, magere kwark, caseïne/weipoeder, eipoeder etc.

Methionine.

Kijken we naar de granen, peulvruchten en zaden, dan zien we grote verschillen. Een aantal granen hebben voldoende methionine. Dat zijn: wikken, getoaste sojabonen, hennep raapzaad, koolzaad, lijnzaad, gepelde zonnepitten, kardi  en pinda´s. Alle andere granen, peulvruchten en zaden vertonen soms flinke tekorten in methionine. En dat zijn er nogal wat!  We moeten ervan uitgaan, dat we ongeveer 0,30%  nodig hebben om uiteindelijk 0,27% opneembare methionine over te houden.
 In ieder geval kun je hieruit opmaken, dat juist deze genoemde granen, peulvruchten en zaden van belang zijn in ons kweek en ruivoer. Ook weten we dat van erwten en bonen nogal wat eiwit bouwstenen verloren gaan. Daar  dienen we rekening mee te houden. Op papier kan een mengeling met een korreltje  er nog zo mooi uitzien, de praktijk zal uitwijzen, of het ook allemaal opneembaar was. Of er voldoende deuren en ramen werden geleverd.
 
Terug naar de bouw.

Van belang is ook, dat die “bouwstenen” een beetje in de goede verhouding worden aangeleverd. Als je 10.000 binnenmuurstenen over hebt en 5000 buitenmuurstenen tekort, dan wordt het niks. De belangrijkste buitenstenen moeten we dus bijhalen en al die andere overgebleven bouwstenen weer afvoeren… wat een werk zeg…... Veel handiger zou het zijn als het allemaal een beetje klopte. Dan kun je doorgaan, veel sneller en  kostenbesparend bouwen.
 
Zo ook bij de duiven.

De aminozuren moeten in een goede verhouding aangevoerd worden.  De optimale verhouding tussen methionine en lysine is 1 : 1,66 volgens Curt Vogel. Dit is de belangrijkste combinatie. Niet de goedkoopste granen moeten in het voer, maar een goede verhouding “bouwstenen” zodat er vlot gebouwd kan worden, zonder dat er veel afval wordt geproduceerd. Dat kost alleen maar tijd en energie.  Veel stront op de vloer dus en geen resultaat. Harde droge pennen, niet alle pennen geruid, te weinig conditie met zwakte en grotere kans op ziekte tot gevolg.  Een “huis” van niks. 
 
Waardevolle toevoegingen: Zwavelbloem.

Het product zwavelbloem (S) bestaat uit  zwavel, dat ook in eiwitverbindingen voorkomt. Het is dan ook een prima hulp in de huishouding omdat het die stof bevat, die veel voorkomt in de veren van de duif. Het is een goedkoop, maar ook waardevol product. Er wordt wel eens gezegd dat zwavel niet of zeer slecht in de darm wordt opgenomen, maar dat is niet juist. De zwavel gaat in de darm verbindingen aan het andere voedingsmiddelen en wordt zodoende opgenomen.
 
Chiazaad.

Een ander goed idee is om in de ruiperiode Chiazaad toe te voegen aan het voer. Het komt oorspronkelijk uit Mexico en heeft echter slechts een doorsnede van 1 mm. Dat is dusdanig klein, dat je het aan het voer moet plakken met een beetje olie. Anders blijft het onder in de bak liggen. Chiazaad is enorm gezond. Het bevat  enorm veel gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten, calcium ijzer,  magnesium en antioxidanten. Bovendien bevat Chiazaad meer Omega 3 vetzuren dan in elk ander voedingsmiddel. Je kunt dus gerust een kleine  eetlepel per 20 tot 25 duiven toevoegen aan het voer. Die hoeveelheid  is  voor de mens 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan Omega 3 vetzuren!  Ongekend. De smaak is neutraal en daarom ook aan te bevelen  om het aan een salade toe te voegen. Wij krijgen n.l. ook vaak te weinig Omega 3 vetzuren binnen, waardoor allerlei ziektes kunnen ontstaan. Je kunt Chiazaad meestal gewoon bij de  drogist op de hoek kopen.
 
Lijnzaad.

Om eiwit om te zetten in lichaamseiwit zijn ook vetten van groot belang.  Dat zijn de transporteurs van eiwitten naar de cellen. De juiste vetzuren geven de duiven een mooie gezonde glans. Denk maar eens aan een paard, dat lijnzaad bijgevoerd krijgt. Die glimt als een zonnetje. Lijnzaad zorgt voor een goede doorbloeding van de huid en is bijzonder goed voor haren en veren.  Er is ook geel lijnzaad te koop. Dit bevat geen blauwzuur zoals bruin lijnzaad en is daarom gezonder, zeker voor jonge duiven.  Om het blauwzuur van bruin lijnzaad te verwijderen kun je het natuurlijk ook kort koken en dan het vocht aan de duiven geven, zoals omschreven in een van mijn vorige artikelen over de ruiperiode.
 
Conclusie.

Voeding met de juiste bouwstenen zal het ruiproces verbeteren en zorg dragen voor een optimaal gezonde duiven met een super zacht verenkleed. Alleen op deze manier zal de duif in staat zijn om het volgende seizoen weer optimaal te presteren.  Goede bijproducten zullen het ruiproces helpen verbeteren en zelfs versnellen, mits de juiste voedingsstoffen in hoogwaardige vorm aanwezig zijn.
Dat kan nodig zijn, als we de duiven verduisteren en daarna veel langer doorspelen.   
 
Veel succes ermee,
Willem Mulder.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
A. Engelen

Comb. Verweij-de Haan

Hans de Ruig

Familie Huizer

Johan Hamstra

Gebr. van Toor

Theo de Kruijk

Gebroeders Homma

Will & Falco Ebben

Gertjan Knoop

Nico Jan Koenders

Huub Hermans

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens