Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nanne Wolff kampioen middaglossingen 2013 SMN Open printvriendelijke pagina
Heimen Huisman  5-9-2013
 

Jaarlijks worden vele kampioenschappen gewonnen in de duivensport en iedereen heeft vaak wel de één of andere ambitie om er één te winnen. Meestal is het niet eenvoudig omdat de concurrentie groot is en er veel specialisten zijn die zich toeleggen op een specifiek onderdeel dit in tegenstelling tot hoe het “vroeger” ging toen de meeste liefhebbers overal op meededen.

Nanne met dochter Anna

Om kampioen te worden bij Stichting Marathon Noord moet een liefhebber niet alleen goed presteren op een bepaald onderdeel maar dat moet ook nog eens met zijn eerste twee getekende duiven. Keivroeg zitten maar niet een getekende betekent bij Marathon Noord dat je niet op de uitslag komt. Daardoor is een kampioenschap bij Marathon Noord iets bijzonders en de bestuursleden hebben door de jaren heen geprobeerd deze kampioenen de waardering te geven die ze verdienen door ze op een bijzondere manier te huldigen op de jaarlijkse feestmiddag.

De kampioenen komen letterlijk in de schijnwerpers te staan en krijgen onder toeziend oog van “de concurrentie” wordt Het Wilhelmus ten gehore gebracht. Geen wonder dat kampioen worden bij Marathon Noord een onvergetelijke gebeurtenis is die de winnaar niet snel zal vergeten.

Natuurlijk zijn aan een Marathon Noord kampioenschap ook nog een aantal mooie prijzen verbonden.

De kampioen middaglossing in 2013 is een bijzondere omdat als winnares in de eindrangschikking Laura Wolff-Tennekes uit Wezep vermeld staat. De meesten zullen weten dat Laura enkele jaren geleden de te vroeg overleden vrouw van Nanne Wolff is. Nanne ontmoette Laura toen zij nog samen speelde met haar vader, Joop Tennekes, en in het laatste jaar waarin deze vader dochter combinatie actief was werden zij kampioen van de afdeling waarna de vader, op het hoogtepunt, met actieve duivensport is gestopt.

Nanne besloot na het overlijden van Laura, als eerbetoon onder de naam van Laura te blijven vliegen ook omdat het de duiven van Laura zijn. Nanne vliegt ook nog op eigen naam en die duiven worden verzorgd door zijn vader en broer en de duiven van Laura worden door Nanne zelf verzorgd. Toen Laura nog leefde verzorgden Nanne en Laura de duiven samen waarbij Nanne “de poetser” was zoals hij dat zegt en Laura het voeren voor haar rekening nam. Nanne samen met dochter Anna                                 

Nu doet hij dat zelf naast al het andere dat de aandacht opeist, zoals zijn dochtertje en de kliniek wat een hele opgave is.

Het kampioenschap bij Marathon Noord werd gewonnen met de volgende prijzen.

 

St. Vincent 10
Cahors 25
Bergerac 33

De prijzen op St. Vincent en Cahors kwamen voor rekening van de doffer met de naam “Steve” en ringnummer 9-1886831. Deze doffer had tot dan nog niet gepresteerd en Nanne had hem speciaal laten zitten omdat Laura haar vertrouwen had uitgesproken in deze doffer en vond dat hij de kans moest krijgen.
De vader van “Steve” stamt af van de 660 van Tonnie van Dam uit Hattem (36e Nat. Brive lijn Dolleweerd * oude Kruk) en de moeder (dochter van 2e Nat St Vincent) stamt af van eigen duiven van Laura en duiven van Willem Baarsen uit Urk.

 “Steve” is vernoemd naar Steve Irwin de Australische dierenkenner en presentator die in september 2006 om het leven kwam door een aanval van een pijlstaart rog. “Steve” was gekoppeld aan de beste duivin en daarom werd altijd gespeeld op eieren waar de duivin gek mee was maar “Steve” raakte daar niet gemotiveerd door. Nadat de duivin door de roofvogel gepakt was en de stand voor de duivin niet meer van belang was werd “Steve” op weduwschap gespeeld. Hij kreeg dan 4 dagen voor inkorven zijn duivin en ging op drijven mee en dat bleek wel voldoende motivatie te zijn.

“Steve” ging op St. Vincent als tweede de mand in ondanks dat hij op basis van zijn prijzen die niet verdiende maar Nanne had vertrouwen in hem. Dat hij niet bovenaan stond was uit bijgeloof omdat “als hij als eerste getekende zou staan dan misschien wel juist niet zou komen” aldus Nanne. Op de laatste Bergerac liep het trucje met drijven fout door het verschuiven van de vlucht en moest een andere duif voor de punten zorgen.

Dit was een duivin met ringnummer 0-1390483 (Anna) en stamt af van duiven van Brian Long (lijn 1 nat. Barcelona x 2e nat. St. Vincent) x een duif van Gerard van Tuyl (Zuster 1e nat. Bracelona via Jan Doppenberg).
De 83 en het nestmaatje vielen al snel op want Nanne vond beide super mooi. Omdat een liefhebber nog wat tegoed had maar hem niet kon plaatsen en een ander die een bon had gewonnen deze duif niet wilde hebben bleef ze zitten.  Achteraf bewees deze duivin het vertrouwen waard te zijn.

De duiven werden dit jaar heel vaak weggebracht. Nanne liet dat doen door klanten die een bezoekje aflegden aan de kliniek om de duiven te laten controleren en dan de duiven meenamen als ze weer naar huis gingen. Of liefhebbers die op zaterdag wilden komen kijken die mochten komen als ze de manden meenamen om de duiven mee te nemen als ze weer naar huis gingen. Op die manier werden de duiven dagelijks weggebracht tot op de dag van inkorven wat één keer tot gevolg had dat ze pas net voor het inkorven weer in het hok zaten.
Voor het uitstellen van Bergerac heeft Nanne geen begrip zeker niet als dit in de schoolvakantie valt. In principe is er begrip voor uitstellen of afgelasten maar er dient wel rekening gehouden te worden met de omstandigheden waar liefhebbers in zitten en afspraken die zij hebben gemaakt.

Doordat Nanne, nadat hij hoorde dat de vlucht was afgelast, op vakantie is gegaan en verder niets maar had gevolgd wist hij pas op zaterdag voor het inkorven dat de vlucht een week later toch doorging. Toen zat “Steve” inmiddels op eieren, een stand waarop hij in drie jaar geen enkele prijs gewonnen had. “Dan zie je al aan zo’n duif dat de motivatie weg is” zeg Nanne.

Vanaf zaterdag werden de duiven toen elke dag weggebracht en soms wel twee keer maar “Steve” liet duidelijk blijken het wel goed te vinden want hij liep na zo’n lapvlucht ook niet meer binnen en bleef op het dak zitten.

Het duiven bestand is opgebouwd met duiven van Dolleweerd, Henk de Weerd, Wijnands & Zn., Brian Long, D. ten Cate, Tonnie van Dam en Wim Baarsen. Verder zijn er nog een paar duiven teruggekocht van wijlen Jan Lotterman die eerder duiven bij Nanne kocht.

De hokken met duiven van Laura staan voor de kliniek en ieder die daar wel eens geweest is zal dat weten. Op deze hokken zitten 48 koppels die door Nanne zelf worden verzorgd.

Dan de medische begeleiding, toch wel een bijzonder onderwerp bij één van de meest bekende “duivendokters” in Nederland. “Dit jaar heb ik er veel aan gedaan ondanks wat in de media wordt geschreven dat je niet te veel moet doen”, zegt Nanne.

Vier dagen voor de vlucht kregen de duiven Lincospectin, dit nadat Nanne er wat onderzoek naar had gedaan en voor elke vlucht werden de duiven “uitgerookt”. Na elke vlucht kregen de vluchtduiven een geel pil om infecties voor te zijn. Toen het goed ging heeft hij dit het hele jaar volgehouden.

Als voedingssupplement krijgen de duiven op zaterdag en zondag methionine choline. Dit is een stof die de spieren sterker maakt. Verder wordt 4 tot 5 dagen in de week octacosanol gegeven dit is een stof die helpt om een duif meer inhoud te geven zodat hij langer door kan gaan en volgens onderzoeker Winter zou het een verbetering in duurvermogen tot 46% kunnen opleveren.

Een bijzondere kampioen met een bijzonder verhaal maar wel een echte liefhebber die ook te maken heeft met ups en downs die ook niet een geheimzinnig middeltje heeft om van gewone duiven kampioenen te maken.
 
Namens Stichting Marathon Noord werd oud voorzitter Hans Wolfsen (r) afgevaardigd om de felicitaties over te brengen wat tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging nog een keer uitbundig wordt overgedaan.

Toen we bij Nanne waren was Robert Borneman aanwezig om een paar duiven op de foto te zetten en deze bood aan ook de foto’s voor Marathon Noord te maken. Van dit aanbod maakten we natuurlijk gretig gebruik en bedanken Robert hierbij voor zijn bijdrage.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans de Ruig

IFC Zeeland

A. Engelen

Van Elsacker-Jepsen

Huub Hermans

Van Hoeck-Noel

Dick-Jan & Stephan Göbel

Comb. Verweij-de Haan

Combinatie Lokhorst

Super Fondclub G.O.U.

Gert Jan Beute Duivenproducten

Comb. Gerritsen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens