Met de 1-2-4 op de natourvlucht vanuit Hapert tegen de gehele afdeling Friesland ’96 en de 1e NPO Sezanne met de twee zusjes ‘Firestone’ en ‘Dena’ werd het weer een fantastisch seizoen voor de hardvliegende melker en praatjesmaker uit Wilhelminaoord.
De afgelopen jaren werden schitterende prestaties neergezet. Met o.a.:
- 1e en 2e Nederlandse Olympiade duif 2011 Poznan Categorie H
- 1e Nat. asduif eendaagse fond The Best of the Best 2011
- 1e Nederlandse Dagfondduif WENC 2009
- 1e NPO Orleans 2012
- 1e NPO Sezanne 2013
- 3e Beste Jaarling The Best of the Best 2010
Gert-Jan beschikt over een super kolonie duiven, waar het aloude klakbloed de boventoon voert, maar verder heeft hij rechtstreekse duiven van Gerard Koopman, Bas & Gerard Verkerk, Hans Eijerkamp & Zonen en Leo Heremans.
Ook is Gert-Jan natuurlijk welbekend van zijn keuren van duiven en zijn bijproducten.
Afdelingsoverwinningen
Vorig seizoen won Gert-Jan ook al de 1e NPO. Destijds van Orleans (626 km) tegen 5.965 duiven. Het was een rechtstreekse duivin van Eijerkamp die het concours won. Dit seizoen was het weer raak. Het was de NL12-1057924 ‘Firestone’ die het NPO-concours vanaf Sezanne (492 km) won. Hij versloeg hiermee 5.051 duiven. Firestone is afkomstig uit de Tovenaar 09-122, deze doffer zocht hij uit bij familie Eijerkamp en komt uit twee rechtstreekse Heremans-Ceustersduiven. De moeder van Firestone is de duivin 06-394 ‘Kleindochter Wondergirl’, die nog afstamt van de oude Klaklijnen.
Op de laatste dag van augustus werd de tweede officiële natourvlucht van afdeling 11 Friesland ’96 gelost in Hapert. Ook ditmaal was het raak voor Team Beute. De winnende duif de NL10-4223045, is een blauwe duivin met de naam ‘Dena’. Zij is een volle zus van ‘Firestone’. ‘Dena’ had al reeds 3 eerste prijzen op haar naam staan. Verder werden ook plek 2 en 4 opgeëist, en dat tegen 13.553 duiven.
Visie
Vanaf 2006 is het roer omgeslagen bij Gert Jan. Daarvoor had hij vanaf 1965, in combinatie met zijn vader, alleen zuivere Janssens. ‘Vanaf 2006 is afkomst minder belangrijk dan kwaliteit, een duif moet super van bouw zijn.’ aldus Gert Jan. ‘Met o.a. de Eijerkampduiven heeft deze ommeslag een enorme boost gekregen. In 2006 verkreeg ik ‘Missouri Girl’; zij werd eerste Olympiade duif in Poznan, en dit was het bewijs dat ik op de goede weg was.’
‘Wat zijn dan de belangrijkste uiterlijke kenmerken waar je op let Gert-Jan?’
Gert-Jan: ‘Nou een duif moet goed in evenwicht zijn. Mijn type duif is iets kleiner van stuk. De duif moet goede spieren hebben met spanning erop. Verder een mooie sprong in de verspringing van de vleugel, minimaal een halve à 1 centimeter. En er moet natuurlijk een kwaaie kop op zitten.’
Kijk je dan helemaal niet meer naar stambomen?
Gert-Jan: ‘Nee het moet gewoon een mooie en goed gebouwde duif zijn. Des te meer prijswinnende genen erin zitten des te meer kans heb je natuurlijk wel op een topper. Dus uiteindelijk telt het toch wel een beetje mee. Ook vind ik het belangrijk dat de voorouders moderne winnaars zijn, en geen oude glorie van 30 jaar geleden.’
Heb je dan werkelijk alleen maar mooie en goedgebouwde duiven op je hok zitten?
Gert-Jan: ‘Ja. Alle duiven die het sowieso niet kunnen worden, wil ik niet eens op mijn hok hebben.’
Hoe zit het met je ogentheorie?
Gert-Jan: ‘De eerste indruk is het belangrijkst, verder kijk ik als eerste naar de karkas en spieren van de duif. En natuurlijk wat voor type duif is het; een allround duif of bijvoorbeeld vitesse/midfond duif. Als laatste kijk ik pas naar de ogen als ik bijvoorbeeld ga kweken. Ik zet altijd een + oog (met gehele verkenningscirkel) op een – oog (zonder gehele verkenningscirkel). Dit omdat ik bij alle ouders van nationale topduiven heb opgemerkt dat dit altijd het geval is.’
Stamduif ‘de Vechtmachine’
Wie heeft er nog niet van gehoord. ‘De Vechtmachine’ van Beute. Hij is o.a. vader van Dalia. Een duivin met een karrenvracht aan prijzen en ze was o.a. de 1e nationale asduif eendaagse fond 2011.
In hetzelfde weekend waarin Gert-Jan dit jaar zelf het NPO-concours vanaf Sezanne won, was het ook raak voor Peter van der Merwe uit Dordrecht. Hij won in afdeling 5 op glansrijke wijze tegen 11.572 duiven. En warempel, met een dochter van ‘de Vechtmachine’. Deze duivin van Peter noemt hij vanaf nu ‘Gertje’.
Ook is de Vechtmachine vader van de 2e NPO Pithiviers tegen 7385 duiven bij Willem Heinhuis. Dit bewijst nogmaals dat de lijn van de Vechtmachine het ook uitstekend doet op andermans hokken.
Vader van topkweker de Vechtmachine is de Triller, die bijna niet in de hand te houden is, vandaar zijn naam. Ook de Triller zocht Gert-Jan uit bij de familie Eijerkamp. Moeder van de Vechtmachine haalde Gert-Jan rechtstreeks bij Gerard Koopman.
Systeem
Gert-Jan doet altijd aan winterkweek. Hij koppelt vliegers en kwekers tegelijk en rond 10 december. Hij haalt er altijd maar 1 ronde uit. Zelf vindt hij dat dommigheid, want eigenlijk is dat niet genoeg natuurlijk, want eigenlijk wil je uit bepaalde koppels het liefst 6/8 jonge duiven hebben om mee te vliegen.
Bij de vliegers brengen de doffers de jongen groot. Daarna, als de jongen weg zijn, begint het weduwschap en kan het seizoen beginnen.
Gert-Jan rouleert, wat inhoudt dat hij eerst de duivinnen eruit gooit, de doffers doorschuift naar het duivinnenhok, de duivinnen weer binnenhaalt met pinda’s in het dofferhok en zo schuift hij ze weer door.
Gert-Jan speelt elke week alle vliegduiven. Na een aantal weken houdt hij de in zijn ogen slechtere duiven thuis. Hij speelt dan het programma uit met de besten.
Qua voer is hij een echte Beyers-man. Hij voert altijd hetzelfde. Het gaat hem om de fond en voert hij dus ook voor de fond. Als de echte fond eraan zit te komen dan doet hij natuurlijk wel wat meer pinda’s en superenergy erbij. Zijn opvatting wat dat betreft is duidelijk: ‘In het begin wat te veel, dan later tijdens de fondvluchten wat over. Ik heb ze dan ook nooit te licht. Altijd ‘zwaar’.’
Op medisch gebied geeft hij bijna niks meer. Alleen de nodige enting voor paramyxo.
Regelmatig gaat hij naar duivenarts Nanne Wolff en alleen als Nanne wat vindt dan gebeurt er iets. Ook hier heeft Gert-Jan uiteraard een mening over: ‘Je kan niet zonder medicijnen spelen als je ‘het’ niet altijd ziet. Je kan dan het beste toch wel een schema volgen. Maar ook dat niet blindelings volgen, je moet er wel over nadenken over het hoe of wat. Zo wil ik zelf ook altijd alles weten.’
Verkoop Dreampigeons
In februari verkoopt Gert-Jan al zijn oude duiven op PIPA. Maar eerst dus nog een aantal exclusieve jonge duiven op Dreampigeons. Gert-Jan heeft 15 prachtige jongen duiven uitgezocht daarvoor. Let op, dit is dus misschien uw laatste kans om aan deze duiven te komen.
Wat er te verwachten valt? Onder andere twee duiven uit de fameuze Vechtmachine, een broer of zus van Firestone, twee jonge duiven uit Cadoc (1e NU Sens) x Calla (3e beste jaarling TBOTB) en nog veel meer moois.
Het antwoord op de vraag waarom Gert-Jan voor Dreampigeons koos?
‘Dreampigeons kiest voor kwaliteit boven kwantiteit. Een hogere kans op slagen dus. Hier ben ik een groot voorstander van.’
|