Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

ZPO Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  2-11-2013
 

De groep late jongen beginnen het steeds beter te begrijpen waarom ze vleugels hebben, over een paar weken maar eens de binnenkant van de manden laten bekijken. Over een paar weken, over een paar weken zitten we diep in december.. lekker toch? De sprintmannen bereiden zich al voor op de kweek, zelf ben ik ook geen late starter met kweken. Kwestie van de jongen op orde willen hebben voor het echte seizoen voor mij begint.

In tegenstelling tot andere jaren heb ik de oude vliegers nog bij elkaar zitten. Bakken op half en lekker met elkaar laten kroelen. Waarom nu wel en andere jaren niet? Heb ik geen echt goede verklaring voor, vind in ieder geval dat ze er beter uitzien, veel minder luchtwegenproblemen die jullie natuurlijk allemaal nooit last van hebben. Ik heb na de langste dag geen waterige oogjes meer gezien of grijze neusdoppen. Vorig jaar maakte het niet uit op welk hok ik kwam, had iedereen er last van, als je het tenminste wilt zien. Deze afgelopen zomer waren een paar echte selecteerweken bij met droge oostenwind, amper waaivluchten gehad. Reken er op dat de zwakke broeders opgenomen zijn in de voedselketen. Je kan lopen klagen over achtergebleven duiven, ook voorheen goede duiven, maar kijk liever naar wat je nog hebt zitten, zij hebben overleefd, tenminste als je gedurfd hebt alles in de mand te drukken als het zwaar wordt. Zij verdienen hun plaats in het hok en de rest hoef je geen zorgen meer over te maken.

De ouden blijven tijdens de rui binnen trouwens, op gegeven moment geven ze zelf aan niet meer naar buiten te willen, zij voelen het beste wat van hun verlangd kan worden. De overgewende jonge duiven zitten ook nog bij elkaar, mogen een paar keer per week een hele dag buiten om slenteren. Slenteren ja, nadat ze uren hebben gevlogen. Zij zijn door de rui en voelen zich zichtbaar prima. Voor de rest zijn de late jongen zoveel mogelijk hele dagen buiten, leren omgaan en vertrouwd voelen in de grote buitenwereld. Dit jaar maar weer eens laatjes, ben er geen fan van. Alleen dit jaar zijn er een paar tweejaarsen opgestaan die toch wel erg goed zijn, zo heb ik ze tweejaars nog niet eerder gehad. Dus na het seizoen reden om hiervan de besten op elkaar te zetten en jongen uit te halen. Kwestie van een kwaliteitsslag te maken, een voorsprong in de tijd zien te nemen. Weg is weg en die twee die er over drie jaar nog zitten zullen je toekomstige stamouders wel eens kunnen worden. Schaakmat.

Ze gaan nog afgericht worden, maar niet verder dan Urk. In verleden ook wel gedaan, zodra ze in Almere los gingen, verdwenen ze aan de andere kant van de grote plas, jaar op jaar. Bizar toch. Wie weet heeft het met de temperatuur boven het water te maken, desoriëntatie?

Afgelopen weekend met een aantal grote namen op het gebied van eenhoksracen aan tafel gezeten. Alfons, Hardy, Hans-Paul, allemaal oosterburen. Ook weer verschillende inzichten als het gaat over voorbereiden en het selecteren van duiven, de soorten geschikt. De een stuurt ze zo jong mogelijk, ik liever als ze wat op leeftijd zijn. Was wel grappig, 12 personen aan een tafel, allemaal deelnemers aan de SAMDPR, het is een eigen tak van sport geworden. Ook over het FCI wereldkampioenschap wat eigenlijk maar voor een hand vol Dagobert Ducks is weggelegd, onzinnig elitair gedoe. 20 eenhoksraces meedoen waar er twee van tellen, bizar. De beste eenhoksracers doen niet eens mee. Had heel anders gekund met bijvoorbeeld het aanwijzen van 5 A klasse (grote races als SAMDPR) en 5 B klasse (oost europa, Duitsland) races, waar de 4 beste resultaten tellen bijvoorbeeld, en dan per race 3-5 duiven aanwijzen, klaar.

Owja die kleine mannen die winnen zijn zooo ‘oprecht’, dan lees je onderstaand commentaar op sites en in de duivenkranten, prachtig toch ne simpelen mens kan nog een nationale vlucht kan winnen van de grote jongens: uitgebreide pedigrees en andere commerciële zaken zijn niet aan de familie Morisse besteed. Brand- en schaafwonden zijn nogal pijnlijk, steek mijn handen liever in een bak lauw water. Zulke journalisten laten zich graag leiden door emotie, wat prachtig niet? En dan vandaag; Jeroom Morisse is geschrapt uit de uitslag als winnaar van de nationale vlucht uit Souillac bij de oude duiven nadat zijn winnende duif positief testte op het verboden middel cortisone

Doe mij maar koffie, mag dat nog wel?

Het praat afgelopen weekend was natuurlijk het vermeende witte poeder gebruik dat ontdekt is in de duivensport. Verschillende waren benaderd door de media, VPRO, Radio 2, niet om onze sport te promoten trouwens, verassend. Andere kant van het verhaal is, het ligt aan onszelf. Er is geen dopinglijst waar het gebruik van spierversterkers of witte poeder op staat, ja dan is het ook niet verboden hé. We laten het zelf liggen, je kan er niet eens op aangesproken worden vanuit de eigen sport. Die zijn veel meer bezig met het in stand houden van de ZPO, NPO kun je het toch niet meer noemen?

De afdelingen 1,2,3, en 4 hebben gezamenlijk overleg voor de NPO algemene ledenvergadering, zij dienen vier keer hetzelfde voorstel in. Van twee van die vier afdelingen zijn de voorzitters ook NPO bestuurders, hoe krom wil je het hebben? Wij van WC eend bevelen aan, WC eend. Ieder voorstel vanuit het zuiden is daarmee al voor de helft door de vergadering besloten en voorgestemd. Alleen de voorzitter en twee afdeling 7 mensen kunnen nog tegenstemmen. Ligt het nou aan mij of lijkt dit op een systeem uit de middeleeuwen? Maar iedereen boven de rivieren lijkt het maar goed te vinden, slap gedoe, geen blok noord, helemaal niets. Allemaal individueel plannen indienen die bij de gratie 'Blok Zuid' toch niet doorkomen. Afdeling 7 zit bij de NU, maar een aantal bestuurders zou toch wel erg graag bij zuid aansluiten. De graaf van Holland schijnt erg bevriend met de graaf van Zeeland en bespreekt vooraf met hem wat te doen. De kleinere graaf Holland gaat aansluiten bij de grote graaf  dus die blijft braaf op de oppervlakte, volgen braaf. Afdeling 6 staat wat meer op zichzelf. Afdelingen 8,9,10 en 11 zijn het meer dan behoorlijk met elkaar eens, allen werken nog te weinig samen om een blok te vormen. En zo bepaald het ZPO bestuur wat er in Nederland gebeurt. Dat noemen ze moderne democratie.

Maar ik zit mij zo stilletjes in mijn hoofd te bedenken, waar hebben wij de ZPO eigenlijk voor nodig? Transport in eigen hand, ringen laat je in China maken, uitslagen bij Compuclub, weerbericht van Zimoa, een paar thuistikkers voor de administratie wat centen in handen geven. Teletekst kan de prullenbak in. Nationale vluchten vliegen we toch in sectoren, NPO vluchten per provincie, eigen vlieggebieden, losplaatsten zijn zo geregeld hoor, stap in de auto en praat met de zuidelijke burgervaders. Leg mij nog eens uit, waarom zouden wij in het Noorden moeten vereenzelvigen met blok zuid en hun meestemmers? Dat kunnen wij toch prima zelf? Zij interesseren zich echt niet voor ons in het noorden hoor, ja om de kosten te dragen, meer niet hoor, voor de rest zijn we gewoon een sta in de weg en leveranciers voor hun kampioenschappen. Maakt het jou uit, lid zijn van ZPO onder het juk van Zuid, of van NPO en de boel in eigen beheer?

Sta op, aje foar ut noarden bint…

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Verweij-de Haan

Familie Huizer

Theo de Kruijk

Combinatie Bruggeman

M. van Ginkel

Van Elsacker-Jepsen

Nico Jan Koenders

Cor Drost

IFC Zeeland

Cees van Heijst

A. Engelen

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens