In deze tijd staan nogal wat hokken leeg. De duiven zitten in een buitenvolière en komen heel de winter niet los.Of dit een goede methode is? Prima. Veel liefhebbers die uitstekend spelen handelen zo.
Anderen dan weer zijn voor veel vrijheid in de winter. Bij dierenarts Marien zie je zijn duiven, ook bij vriesweer, het Tielense luchtruim doorklieven. Ook Vandenabeele houdt van duiven zo veel mogelijk vrij laten. En, daar gaat het toch om, beide presteren bij tijd en wijlen enorm.
Zo dus: Het maakt allemaal weinig uit. In de winter vast of veel los? Doe waar je je het best bij voelt.
ONTSMETTEN
Wat sommigen doen als hun hokken leeg staan is die ontsmetten. Ik schreef eerder dat dit weinig zin heeft. Sommigen verwijzen naar onderkomens van varkens, koeien enzovoorts die ook ontsmet worden. Maar dat is een totaal ander verhaal. Die dieren worden afgevoerd en komen niet meer terug op de hokken.
Bij duiven gebeurt dat wel en daar zit ook het venijn. Veronderstel dat duiven die je van het hok haalde bijvoorbeeld haarwormen hebben. Je ontsmet keurig de hokken en als je dan de duiven terug zet zullen die het hok meteen weer besmetten met de eitjes en vervolgens zal het hok de duiven besmetten. Voor salmonella geldt hetzelfde.
Verkeerd doe je aan dat ontsmetten niet maar mij lijkt het een zinloze bedoening.
ANDERS
Heel anders wordt het als de duiven iets mankeren waardoor je moet kuren. In geval van wormen of paratyfus bijvoorbeeld. Je onderbreekt de cyclus van besmetten echt niet door hevig te poetsen. Of je moet denken dat je met de krabber ook wormeitjes of bacteriën weg schraapt. Bij problemen is ontsmetten zelfs noodzaak en best doe je dat tijdens de kuur.
Eerst de hokken uiteraard grondig reinigen, eventueel met stofzuiger en omdat je niet overal bij kan gebruik je nadien best een sproeier of vernevelaar. Voor de wanden.
Volgens wetenschappers zouden Dettol en vooral Virkon S superieur zijn. Dettol is vooral bekend in België, Virkon S in Nederland. Je wel voor laten lichten hoeveel verdund moet worden. Dus nevelen of sproeien, dan in laten trekken en vervolgens de brander er op.
Wat betreft kuren en medicijnen dient overigens vermeld dat duiven niet resistent kunnen worden. Iets wat vaak vergeten wordt.
JONGEN
Het thema "verliezen van jongen" is nog altijd hot. Niemand die een verklaring heeft al heeft gezondheid, of beter gebrek daaraan, er beslist mee te maken. Toch moet er meer zijn. Wat dat is? Geen idee.
Interessant is wel te kijken naar mensen die weinig jongen verliezen. Zo iemand is vitessekampioen v d Bulck uit Grobbendonk met name. Nog staat me bij wat ik in het voorjaar over hem las. Terwijl het bitter koud was en de meeste hun oude duiven niet eens op durfden leren was v d Bulck al enkele keren met de jongen op stap geweest. Jongen die toen amper 10 weken oud waren.
Zopas las ik dan dat hij zeer weinig jongen verloren had. Anderen, die ook weinig verliezen kennen, lappen hun jongen een voor een.
KAN ZIJN
En daar zit iets in. Alle levende wezens willen overleven en nemen gewoontes aan. Dat verklaart waarom een duif die verloren ging en ergens binnen liep dat makkelijk zal blijven doen. Zo'n beestje was veelal uitgeput, had honger, liep ergens binnen, met eten en drinken werd in de levensbehoeften voorzien waardoor de duif als het ware beloond werd voor zijn slecht gedrag en die onthoudt dat.
Weer poep aan de knikker? Ze zal weer makkelijk ergens binnen lopen. Met piepers erg jong opleren een ongeveer soortgelijk verhaal. Elke keer als die van een lapvlucht veilig op het hok terugkeren wordt als een soort overwinning ervaren. Het zelfvertrouwen wordt vergroot. Zelfs al was die lapvlucht slechts van 5 kilometer.
Verder helpt het om het oerinstinct van bij elkaar blijven (kladvliegen) te doorbreken. Want we weten dat ook duiven kuddedieren zijn. Dat die van natuur geneigd zijn bij elkaar te blijven, elkaar op te zoeken.
Om die reden laat ik "s avonds soms oude duiven los als een pieper ontbreekt. En soms wordt die dan "opgehaald" van omringende gebouwen. Daarom ook gebruik ik een lokker als de duiven "hoog zitten" vanwege sterke wind mee. Heel veel overwinningen overal zijn te danken aan lokkers.
BONNEN
De tijd van bonnenverkopen is weer aangebroken. Ieder bepaalt zelf of hij bonnen koopt en van wie maar feit is wel dat je (over het algemeen!) veel goedkoper aan iemand zijn duiven kan komen via een bon. Ik heb diverse buitenlanders al op sites gewezen waar bonnen worden aangeboden.
Zoals die van "duivenspel", "superduif", "pitts", "duivenmarktplaats" enzovoorts. Inmiddels zijn er diverse Engelsen, Amerikanen, Arabieren en zelfs Polen die driftig bonnen kopen. Sommigen doen niet anders meer. Ze kopen geen jongen meer zoals ze eerder deden maar bons.
Daar wint iedereen bij. En geloof me, mensen die 300 tot 500 euro vragen voor een jonge duif terwijl je diens bon voor een pieper kan kopen voor pakweg 150 euro?
Die zijn er meer dan je denkt.
KAMPIOEN
Jan van Wanroy is bezig een absolute topper te worden. Wat mij betreft is hij ook de kampioen onder de bonnenkopers. Denk niet dat er iemand is die duurdere bons koopt dan de man uit het Nederlandse Geffen en hij gaat die niet eens afhalen. De organisaties zijn er blij mee en misschien ook de liefhebber.
Je kan zeggen dat hij financieel onafhankelijk is en hij moet denken "adel verplicht". "Duivensport staat me toe met veel duiven te spelen. Ik heb de middelen en wil iets terug doen." Zo moesten er meer zijn want hij is niet de enige duivenman die, laat ik me voorzichtig uitdrukken, "financieel onafhankelijk" is.
RUI
Wat je best kan geven om duiven goed door de rui te doen komen vragen vooral beginnende liefhebbers zich af. Al die middeltjes die aangeprezen worden ten spijt zou ik niet weten wat. Ook ruimengeling slaat nergens op. Dat is niet meer dan een loze kreet ontworpen om het volk te geven waar het om vraagt. Desnoods het geluid van holle vaten.
Ik doe niets om de rui te bevorderen en nog nooit zei iemand me "je duiven zijn niet goed ingeruid, hebben die wel ruimengeling gehad? Of thee?"
Gezonde duiven ruien vanzelf. Daar hoef je niets speciaals voor te doen. Zeker niet werken met licht en donker. Ik geef geen cent uit aan overbodige "rui middelen". Het is zelfs omgekeerd. Ik wordt er financieel beter van. Wat ik doe is af en toe een dag overslaan met voeren. Heeft volgens mij meer effect dan al het andere. Want te vette duiven?
Zijn nergens goed voor. Niet om uit te kweken, niet om mee te vliegen en ook is het een sta in de weg voor een vlotte rui.
|