Laten we nou eens een positieve wending aan onze duivensport geven zonder al te veel te veranderen, kijk dat lijkt mij nou een mooie insteek. Wat een gezeik de afgelopen jaren over de meerdaagse fond, problemen maken waar ze er niet zijn en waar het nu uiteindelijk om gaat is nog steeds niet duidelijk.
Het zit in het hoofd van enkelingen die toch niet het achterste van hun tong laten zien als het om hun werkelijke drijfveren gaat. Belangen van vrienden uit de sport komen wel langzaam bovendrijven, maar lekker blijven ontkennen.
Ik heb NU de kans gekregen om vanuit een ander blikpunt de belangen van de fondmannen in de sectoren III en IV te behartigen. Ik kan er voor kiezen om net als de meeste bestuurders via dwang en regels de eigen wil er door te drukken, volgens mij kan het ook anders. Zelfregulerende gemeenschappen en wachten tot iemand een vinger opsteekt is ook niet mijn ding. Vanuit een commissie voorstellen voorleggen aan de deelnemers, meningen peilen, behoeften leren kennen, geeft volgens mij veel meer ‘draagkracht’. Een management gatver woord, maar soms loop ik ook maar wat mee in het genre.
Een groot bedrijf succesvol runnen heb je ook bijzondere kwaliteiten voor nodig, heb je die buiten de sport niet, verwacht dan ook niet dat je de duivensport op club, afdeling of nationaal niveau wel hebt. Ik heb die illusie niet, duivensport heeft wel veel bedrijfsmanagement onderdelen, vergeet alleen niet dat we dit stuk entertainment, hobby of sport voor ons plezier doen, niet om winst te maken. De sportbeleving gaat volgens mij niet om zoveel mogelijk duiven aan de start te krijgen, zo groot mogelijke marge uit de drankopbrengsten te halen, maar om het plezier, de wens van de deelnemers uit te voeren, of tenminste zo goed mogelijk uit te voeren. Ook niet de bedoeling om de sport failliet te laten gaan met onhaalbare projecten, daar zijn anderen ook veel beter in.
Afwachten wat anderen over ‘ons’ in de sectoren III en IV (groter is het gebied van de NU niet) denken te moeten beslissen heeft nog niets positiefs opgeleverd. Dan zelf maar de staf in handen nemen en gaan organiseren waar het kan. Met die insteek ben ik begonnen met het peilen en inventariseren van de mening van het ‘publiek’ via Facebook (Noordelijke Unie). Ik zou dan ook zoveel mogelijk deelnemers aan de NU willen uitnodigen om een account aan te maken op Dacebook en je mening te laten gelden. Had ook op andere manieren gekund, maar als je echt belang bij je eigen toekomst hebt, zul je mee moeten in het digitale tijdperk. Niets moet, je mag, net als met stemmen, niemand verplicht je, laat je kans liggen, eigen keus.
Om even actueel te blijven, het nationale vliegprogramma ligt op tafel voor volgend jaar, de data zijn bekend. Daarnaast mogen de afdelingen zelf nog twee meerdaagse fondvluchten programmeren. Zonder dat er jaarlingen aan de start mochten komen, waren er op de seizoensouverture vanuit Brive/Limoges bijna 10.000 duiven aan de start in 2013. Wie dan nog twijfels heeft of er behoefte aan dit wedvluchtweekend heeft, zal ook verbaast zijn dat wij deze vlucht ook voor volgend jaar op de kalender hebben geprogrammeerd. In het wedvluchtreglement is niet opgenomen dat er geen jaarlingen aan de start mogen komen.
Aangezien de fondmannen van het noorden volwassen mensen zijn, zou het mij logisch lijken dat de keuze om wel of niet jaarlingen aan de start te brengen, ook daar hoort te zijn, bij de liefhebber zelf.
Door omstandigheden werd het afgelopen meerdaagse seizoen afgesloten met de klassieker met historische klank, vanuit Bergerac weer opgevoerd. Ik meen te hebben gemerkt dit zeer positieve gevoelens losmaakte.
We hebben gezien dat om verschillende soorten ‘noodweer situaties’ middaglossing wedvluchten ‘uitvielen’. Het weer hebben we geen invloed op, een met een extra vlucht op het programma kunnen we dit wel alvast ondervangen. Er is dan ook een voorstel naar de afdelingsbesturen van de NU afdelingen gegaan, om Bergerac als ‘Semi nationale’ vlucht met gegarandeerde middaglossing in 2014, gezamenlijk te gaan organiseren. Deze wedvlucht als afsluiter van het meerdaagse seizoen in het weekend van 2 augustus.
Tevens zal deze vlucht ingezet worden als ‘onze’ Derby der Jaarlingen, met naast de normale uitslag, een aparte uitslag voor jaarlingen. Op deze manier worden de jaarlingen een gelegenheid geboden om tegen elkaar te vliegen, waar deze tegen oude meer ervaren duiven in de meeste gevallen de strijd verliezen. Ik reken om de medewerking van de bestuurders en mocht je als deelnemer hier voorstander van zijn, laat je mening dan ook gelden bij je afdelingsbestuur, zodat we volgen jaar gelijk aan de bak kunnen.
Binnen de NU afdelingen is wel de vraag of de afdeling 7 (lees bestuurders) de voorkeur hebben voor ochtendlossingen. Tegelijk met de middaglossing Bergerac afgelopen jaar, organiseerden de bestuurders van die afdeling tegelijk een eigen ochtendlossing vanuit dezelfde losplaats. Op de middaglossing waren drie keer zoveel duiven als op de ochtendlossing, de wens van de fondliefhebbers lijkt daarmee wel duidelijk, laat je horen bij je bestuurders.
Naast deze uitbreiding van de mogelijkheden om je duiven goed op te leiden en te testen voor het grote werk, ben ik nog wat ideeën aan het peilen. Zo is er de vraag of Orange met ochtendlossing in de toekomst op het progamma zou moeten blijven, of dat er een middaglossing voor in de plaats zou kunnen komen vanuit Rhônedal, of juist de Atlantische route?
Tweede casus is of er behoefte is om in de toekomst de dagfond klassieker vanuit München, terug op het programma zou kunnen voor de NU afdelingen. Deze wedvlucht als Semi Nationale vlucht en afsluiter van het dagfondseizoen? Ik blijf erbij dat je over weersomstandigheden niet hoeft te discussiëren, en als we programmeren voor onze eigen afdelingen, scheelt een enorm stuk discussie met de rest van Nederland die hun eigen behoeften blijkbaar hebben.
Deze laatste twee punten zijn projecten voor eventueel 2015, niet te veel ineens. Eerst maar eens meningen peilen en draagvlak creëren, er zal toch wel een gegarandeerde minimale deelname nodig zijn van enkele duizenden duiven om tenminste kostenvrij te opereren.
Die verschillen in behoefte en belangen bleek ook maar weer eens uit de ZPO vergadering. Twee jaar terug wilde ‘blok zuid’ af van de meldplicht voor de dagfond, nu pleit hetzelfde ‘blok zuid’ voor een uitgebreide meldplicht op de meerdaagse fond. En ja daar zijn ze weer, het zou volgens het meldsysteem van de ZLU moeten, dus alle duiven telefonisch melden.
Dus omdat zij dat zo graag willen, wordt de rest van Nederland verplicht om weer telefonisch alle duiven te gaan melden, mensen op kosten jagen, en de ergernis van het niet kunnen bereiken van de meldpost, de vernedering van ‘je bent de 80e melding’, niet kunnen genieten van de aankomst van je duiven, maar constant naar de telefoon. Terug naar de jaren ’80 in plaats van vooruit? Ik dacht het niet. De blik is weer totaal op de eigen belevingswereld gefocust, man koop eens een nieuwe bril.
Het is weer ZLU wat geweldig is, maar verder kijken naar andere meldsystemen? Ik ruik gummiringen en stempels, die toch niet helpen als er Strijkerpraktijken zijn, ja juist daar waar ze de meeste ‘onwaarschijnlijke losvliegers’ hebben.
In sector IV hebben wij al zeven jaar een live meldsysteem, één die blijft werken ook als er bijna 8000 kijkers en gebruikers zijn op dezelfde dag. Hierbij kunnen de deelnemers via een persoonlijke code (nieuw volgend jaar) op eigen inlogscherm de meldingen digitaal invoeren, wanneer zij dat willen. In eigen NIC nemen we alleen de eerste vijf meldingen per telefoon aan binnen de nationale restricties, daarna gaat de voicemail erop, en meld iedereen daarna zijn duiven wanneer het hem uitkomt.
Jong en oud, met of zonder pc, iedereen meldt, alle vluchten. Zo kunnen de mensen weer genieten van de aankomsten, in plaats van de stress om uit de uitslag gegooid te worden en andere ergernis. Wie geen pc of smartphone heeft, kan ook nog steeds gewoon bellen met de meldpost, zodat die eventueel de meldingen kan invoeren. Zo heb je dus als deelnemer een keuze en geen dwingende plicht en onnodige stress omdat een paar digibeten terug in de tijd willen. Daarnaast kun je zelfs een automatische melder aanschaffen, welke een signaal van de EC naar de meldlijst stuurt, zodat er geen verdere handelingen aan te pas komen. Wel meegaan in de tijd, wij in het noorden kunnen het, moet jullie ook wel lukken zeker.
Het zou mooi zijn als we ‘ons’ meldsysteem ook voor de sector III afdelingen konden gaan inzetten, zodat we een totale meldlijst live kunnen presenteren al in seizoen 2014. De mensen en middelen zijn er, platvorm staat klaar voor gebruik. Vraag de nationale voorzitter maar eens over het gebruik van ons meldsysteem, hij gebruikt het ook al jaren.
We gaan met de borst vooruit in de tijd, met de ervaringen vanuit het verleden, creëren van opties, mogelijkheden, de deelnemers bepalen, zij betalen toch?
P.s. opties, vragen, positieve ondersteuning, kunnen als bericht verstuurd worden via de Noordelijke Unie pagina op Facebook.
|