Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

P.J van den Berg en zoon, Benschop - Dag- en overnachtfond toppers uit midden Nederland. Open printvriendelijke pagina
Arco van Vliet  23-12-2013
 

Op de populairste disciplines binnen de hedendaagse duivensport spelen vader Paul sr. en zoon Paul jr. van den Berg aan de top mee. Vooral de laatste seizoenen hebben de successen van vader en zoon van den Berg een vlucht genomen.

Paul sr. heeft al 60 jaar duiven en Paul jr. is lid vanaf 1985. De combinatie is lid van “ de Groene Olijftak” in IJsselstein. De grootste club van de afdeling 7 en ook zeker een van de sterkste! Diverse nationale overwinningen en kopduiven werden hier al geklokt en als je directe concurrenten goed zijn, houdt je dit als liefhebber scherp op alle fronten!

De duiven.

Voor zowel de dagfond als de overnachtfond zitten diverse topduiven. In het begin waren het duiven van diverse kennissen en andere liefhebbers. Vanaf 1977 werden de zaken serieus aangepakt. Bij Borgmans in Turnhout(B) werden enkele van Loon duiven gehaald. Dit waren echte sprinters en na 400 kilometer was hun tank leeg. Ook werden duiven geruild met club en dorpsgenoten vader en zoon van Wijk. In het jaar 2000 werd de stamvader van de huidige dagfondkolonie geboren. Zijn vliegprestaties waren niet in het oog springend, maar zijn kinderen vliegen wel makkelijk aan de kop van de uitslag. Deze doffer komt van de comb van Wijk en zoon. In 2007 werd er contact gelegd met Will en Falco Ebben en van deze liefhebbers kwamen enkele jonge duiven. Deze duiven bevielen prima en waren een schot in de roos.

De overnachtduiven zijn van het Oostenrijk-soort, de in de regio Utrecht zeer bekende Greve duiven (via Fred v/d Pasch) en duiven van Jan Roelofs. Recent zijn er duiven bij Piet de Vogel gekocht en er wordt nog wel eens met de comb v.d Berg, Jurrian van Amerongen en comb van Wijk en zoon een duif geruild. Het ruilen met deze laatste drie kennissen gebeurd op puur vriendschappelijke basis.

Spelmethode en accommodatie.

De 12 koppels dagfondduiven worden op dubbelweduwschap gespeeld. Bij de overnachtduiven worden de 15 koppels jaarlingen op dubbel weduwschap gespeeld en worden de 24 overjarige doffers op enkel weduwschap gespeeld. Zes duivinnen worden op nest gespeeld en hun partners blijven thuis. Dit zijn meestal oudere doffers. Het nestspel is echter nog geen succes.

De hokken staan in een U-vorm. Twee afdelingen zijn op het oosten gericht en hier zitten de jaarling overnachtduiven. De vier op het zuiden gerichte afdelingen worden bevolkt door de oude doffers, die in drie afdelingen met 12 broedbakken zitten en een afdeling voor de weduwduivinnen. Op het westen zitten de jonge duiven in twee afdelingen.

Systeem.

Paul en Paul proberen naar een zo goed mogelijke verzorging toe te werken om zo het maximale resultaat te bereiken.
De duiven worden bij vader en zoon van den Berg half januari- begin februari gekoppeld. De eieren van de kweekduiven worden onder de jongere vliegduiven gelegd. Hierna gebeurt dit nog een keer, maar nu onder de jaarlingen. In totaal worden ongeveer 80 tot 100 jonge duiven gekweekt en deze worden allemaal op het jonge-duiven programma gespeeld. Als de jongen goed twee weken oud zijn gaan de duivinnen met één jong naar hun afdeling en het andere jong blijft bij de doffer totdat ze gespeend worden. Hierna vangt het weduwschap aan en start de voorbereiding voor het seizoen. De duiven worden volgens een vast systeem verduisterd en belicht. Hun methode wijkt niet af van de methode die op vele hokken wordt toegepast. Vanaf de start van het seizoen worden de duiven ingekorfd. Zij dienen veel trainingskilometers te maken voordat de vluchten waarop de echte prestaties worden verwacht aanvangen. Mocht het weer nog erg koud zijn aan het begin van het seizoen, gaan alleen de duivinnen mee. De dagfondduiven vliegen natuurlijk de NPO-dagfondvluchten en de overnachtduiven worden verdeeld over de nationale en internationale vluchten. De jaarlingen krijgen de dagfond en een grote fond vlucht met middaglossing of ochtendlossing voor hun kiezen. De duiven krijgen bij thuiskomst hun verzorging in hun eigen broedbak, zodat de duiven snel hersteld zijn.

Toppers.

Het valt niet mee om een selectie te maken van enkele toppers, want op het hok zit veel kwaliteit. Toch vallen natuurlijk de prestaties van enkele duiven op! Zo zitten er voor de dagfond de volgende toppers:

  • “Merlijn” met drie keer teletekst( 6e Blois, 8e Tours, 9e Nanteuil). Deze doffer komt uit de Stamvader van 2000 en “ Renee” van W. en F. Ebben. “ Renee” is een topkweekster en haar kinderen hebben reeds vier keer op teletekst gevlogen.
  • “Famous 63” met 3e NPO Orléans, 8e NPO Chateauroux, 20e NPO Bourges en diverse kopprijzen op de vitesse en midfond. De “ Famous 63” is ook vader van de 10e NPO Blois. “Famous 63” komt rechtstreeks van W. en F. Ebben.
  • “Raket 473” met oa. 1e Duffel 25.680 duiven, 9e NPO Bourges en 15e NPO Salbris
  • “883” 1e Nanteuil 3264 duiven( 5e van 18.130d en teletekst), 7e Niergnies 3061 duiven. Deze doffer is een zoon van de “ Super schalie” ( W. en F. Ebben) en halfbroer van de 1e, 1e, 3e en 8e prijs op diverse NPO concoursen!

Voor de overnachtfond zitten er de volgende boegbeelden:

  • “Thijs” 2e nationale asduif marathon, 1e asduif NU, 1e asduif SMN in 2012 met de 23e Albi, 35e St. Vincent en 47e Cahors op de nationale concoursen in de sector 3. Verder behaalde “ Thijs” eerder nog de 59e nat. St. Vincent, 172e nat. Brive en als jaarling de 228e nat Agen ZLU.
  • “Tycho”. De nestbroer van “ Thijs” en asduif Fondunie in het seizoen 2009 met de volgende prijzen: 14e Pau, 14e Tarbes, 18e Perpignan. Op de nationale concoursen bij de ZLU betekende dit resp. de 90e, 469e en 294e prijs. “ Tycho” scoorde verder nog een 11e prijs op Salbris tegen 6971 duiven.
  • “ Niels” is een broer van voorgaande doffers en scoorde oa. de 7e nat. Pau. Deze drie doffers komen uit een doffer van Jan Roelofs x de “ Stange-duivin”. De moeder is van het “ Greve-soort” en een broer van haar won onder meer de 6e nat. Perpignan.

Slot.

Paul en Paul van den Berg behoren al jaren tot de top op vele niveaus. Het spel in de fondclub Utrecht, Fondunie 2000, de Noordelijke Unie, de Marathon Noord en het nationale niveau (NPO en ZLU) is zeker aan hun besteed. Het invliegen van afgelopen seizoen ging prima. Met de 36e Wolvertem 8936d, 29e en 101e Nijvel 8891d, de 2e,8e,79e en 83e Pommeroeul 9550d, 96e St. Quentin 9496d en 8e,52e,74e Sezanne 7912 duiven en vaak hoge prijspercentages werd bewezen dat op de korte vluchten hun duiven ook prima uit de voeten kunnen. Verder werden Paul en Paul in het recente verleden 1e en 3e keizerkampioen fondclub Utrecht, 6e WESM, 8e nat. marathon en 9e algemeen fondkampioen ZLU, maar het 1e kampioenschap middaglossing bij de Marathon Noord 2012 mag toch wel als één van de hoogtepunten worden beschouwd. Zeker als je ook nog het duifkampioenschap met één van je toppers als slagroom op de taart mag meepakken.

Arco van Vliet

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Dick-Jan & Stephan Göbel

Johan Hamstra

Team Noel-Willockx

Gert Jan Beute Duivenproducten

Fondunie 2000

Huub Hermans

IFC Hoogerheide

J. Doldersum & Zn

Gebroeders Homma

Familie Huizer

Cees van Heijst

Cor Drost

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!