Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Zelfvertrouwen ligt aan de basis van ieder succes! Open printvriendelijke pagina
Rob van Hove  13-3-2014
 

In de sportpsychologie wordt naar ik meen soms teveel de nadruk gelegd op de combinatie kracht en mentale weerbaarheid. Je hebt het kunnen zien bij de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Frankrijk. Maar ook een Sven Kramer, leidt in sommige situaties aan een dosis overmoed. Het is niet altijd maar raak. Het is zelfs meestal helemaal niet raak als je de bal niet bezit, zal een oud topvoetballer van de oer Hollandse voetbalschool mijn betoog ondersteunen, denk ik.

Bij Sven is het dat hij de pijn in zijn rug gewoon weg wil interpreteren, want je moet doorgaan en nog is doorgaan, dan voel je de pijn op een “goed” moment niet meer.

Ja, dank je de koekoek, het lichaam is ook nog in tel hoor. Zoiets kun je als topsporter een tijdje doen, maar op een slechte dag is het toch echt einde je overmoedigheid. Dan zullen de spieren ineen krimpen en eerder gaan verzuren. 

Het Nederlands elftal o.l.v. Van Gaal idem dito met een sterretje; die denkt dat je maar wat kunt aanklooien met hele jonge talentvolle spelertjes. Die jonge gasten die kleunen erin alsof ze nog in de B of A- junioren staan opgesteld, maar een ervaren stervoetballer kent de klappen van de zweep. Dus houdt hij 20 minuten zijn gemak om daarna de onervaren tegenstanders met de rug op het keiharde groene gras te leggen: 2-0. 

Kortom, een jonge en talentvolle voetballer en een ervaren maar overmoedige sterschaatser, zal zichzelf enorm hard tegenkomen. Zodra ze niet kunnen beschikken over een gezonde dosis zelfvertrouwen. Wat in principe zoiets is als: “Vandaag is het niet mijn ding of sterkste tijd om top te presteren.” Want zelfvertrouwen wil zeggen, dat je weet dat je goed bent als prof. En dat je al een hele lange weg hebt afgelegd om ooit zover te komen. Dus moet ik mezelf niet forceren, maar vertrouwen houden. Dan komen de goede prestaties of wedstrijden voor mijzelf gewoon wel weer terug.

In de duivensport…

Wie gewend is om top te vliegen met zijn oude en/of jonge duiven, die zal in een iets mindere periode hopelijk ook niet inboeten aan zelfvertrouwen. Misschien een van de beste voorbeelden van goed inzicht en zelfvertrouwen zijn Bas en Gerard Verkerk. Want die hebben ook wel is een mindere start van het seizoen. Ze hebben zelfs eens een halve kolonie jonge duiven ziek gehad, maar gaan dan niet lopen klooien.

Nee, ze gaan door met zoeken naar het zelfvertrouwen. Want ze kennen zichzelf als topvliegers. En ze weten ongeveer wel wat er loos is. Geen paniek in de tent, maar zelfvertrouwen blijven zoeken in het hoofd, hart en benen. Vandaar, dat ze misschien nog een stapje harder gaan lopen: schoonmaken, observeren, wegbrengen, iets anders voeren, iets eerder het verduisteren opheffen e.d.

Kortom, het oog van de meester die zal ze wel weer terug op het pad van het succes brengen. Echter, een ding doen ze niet: forceren!

Geen of tekort aan zelfvertrouwen…

Het legioen krabbers zal, in tegenstelling tot enkele geboren duiven sterspeler, niet kunnen bogen op een dosis zelfvertrouwen. Sterker nog: een chronisch tekort eraan!

Ik ben me ervan bewust dat ikzelf ook tot dit legioen hoor. Nee, ik hoef me hier niet voor te schamen, waarom? Daar los je sowieso ook niks mee op hoor.

Beter is het om te blijven zoeken en luisteren naar je eigen ingevingen. Of je hart, zoals ze dit noemen. Maar denk niet dat je al kunt beginnen met rennen, als je nog niet hebt leren lopen of kruipen zelfs.

Ik heb me verdiept in deze materie en ben er achter gekomen, dat je niet teveel moet willen eisen van jezelf in het begin. Want alles moet op basis van ervaring rijpen en indalen. Het geluk moet je ook een handje mee zitten.

Heb je van een topper een leuke bon gekocht van de winter? Luister met je beide oren naar zijn adviezen, want hij kent zijn duiven het beste. Mocht je zijn advies in de wind slaan. Begrijp dan dat je al in de winter een verkeerde keuze hebt gemaakt. Met andere woorden: laten wij krabbers maar als beste het advies van een topper opvolgen.

Rob van Hove, Nieuw Scheemda.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Huub Hermans

Nico Jan Koenders

Gert Jan Beute Duivenproducten

Van Elsacker-Jepsen

Gebroeders Homma

IFC Zeeland

Will & Falco Ebben

Hans de Ruig

A. Engelen

De Marathonvliegers

Familie Huizer

Gertjan Knoop

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!