Gisteravond zat ik achter het huis in de stoel te genieten van de tuin. Het gras was net gemaaid en de bomen gesnoeid. Ook had ik wat onkruid uit de tuin gehaald en de boel op een hoop geharkt.
Het kon nog niet in de afvalbak, want die is nog helemaal vol snoeihout. Dinsdag wordt die geleegd en dan kan er weer een nieuwe lading in. Het is heerlijk om buiten de zitten. Even een sweatshirt aangetrokken, want het wordt toch al wat killer.
Twee vleermuizen vliegen in het rond alsof hun leven er van af hangt. Ze draaien steeds weer hetzelfde rondje lijkt het wel. De merels doen weer hun uiterste best hun mooiste lied te laten horen. Prachtig.
Wat een verschil met vorig jaar. Nu hebben we al weken met te hoge temperaturen en mooi weer. Vorig jaar lag er tot aan april dagelijks sneeuw in de tuin en was het veel te koud voor de tijd van het jaar. De gasrekening zal dit jaar een stuk lager uitvallen. Daarover valt er dit jaar niet te klagen.
Je merkt het ook aan de duiven. Die zijn al veel vroeger in een goede doen. Maar goed ook want de roofvogel laat zich bij ons dagelijks zien en soms cirkelt die wel een uur boven het hok. De duiven durven er nauwelijks uit. Toch moeten we er mee op stap, want a.s. zaterdag begint het feest weer. Dan hebben we de eerste vlucht van het seizoen. De duiven moeten nu helemaal schoon zijn van allerlei ziektekiemen menen we dan. Dus is bij velen is het kuren geblazen tegen Trichomoniasis en Hexamitiasis, Streptokokken, Staphylococcen, Salmonella, Coccidiose etc. etc.
De duiven zagen er in de winter best wel goed uit hoor. Maar ja…. Je weet het toch nooit. Ze moeten super schoon zijn voordat het spelletje begint is zo de algemene mening. Dierenartsen hebben het druk en verstrekken soms de ene na de andere kuur. Omdat de liefhebber dat zo wil.
In de winkel kunnen we niet meer terecht voor al die medicijnen. Daarvoor moeten we nu naar de dierenarts. Maar sommige dierenartsen werken daar niet aan mee…..Zij geven alleen medicijnen als dat echt noodzakelijk en nodig is. Dat heeft velen toch ook aan het denken gezet. Is het wel de juiste weg die we altijd bewandeld hebben?
Waarom kende men in Japan tot voor kort geen kanker? Waarom kregen Eskimo´s geen Engelse ziekte?
Dankzij de reguliere gezondheidszorg worden we in Nederland ook steeds ouder. Maar… is dat wel te danken aan dergelijke zorg? Dankzij antibiotica, antiallergie, antidepressiva?
Allemaal anti, allemaal tegen het leven en tegen het immuunsysteem!! Of komt het door verbeterde voeding, betere waterkwaliteit, huisvesting en sanitaire voorzieningen?
Volgens een onderzoek van de NOS en RTL wordt de helft van de westerse mens geboren met een allergie en het aantal mensen met een allergie groeit snel. Bij kinderen werd bij 6% een voedselallergie vastgesteld en 20% tot 30% van de mensen heeft last van een ademhalingsallergie. Waar? Zou zomaar kunnen. Lichte luchtwegontstekingen verminderen in aantal, longontstekingen, astma, diabetes, reuma, MS en artrose stijgen. Ook zijn er mensen die super gezond zijn en die groep blijft ongeveer gelijk. We worden dan wel een paar jaar ouder dat vroeger, maar tegen welke prijs? De levenskwaliteit wordt er kennelijk niet beter op door die enorme toename van chronische ziektes..
Mensen van het Himalaya gebergte, in de Hunza vallei, in Mongolië, Equador en Peru beschikken over een uitstekende gezondheid en worden gemakkelijk 100, 110 of 120 jaar oud. En schijnbaar moeiteloos. In de Hunza vallei bestaat het voedsel hoofdzakelijk uit volkorenbrood van eigen streek, een beetje verse boter, rauwe onbespoten groente zoals rauwe wortelen, koolsoorten van eigen grond en eens per week een klein portie vlees. Verder niet gekookte melk en veel bronwater van de bergen. Deze mensen worden niet geconfronteerd met stress of werkdruk, leveren flink wat lichamelijke arbeid, houden vastenperiodes en worden niet blootgesteld aan straling.
Onderzoeker en dokter Mc Carrison specialiseerde zich in voedsel en ziektes. Hij deed onderzoek in het Himalaya gebied Hunza met ratten. Deze kregen ook hetzelfde voedsel als de mensen daar. Na 27 weken ( dezelfde leeftijd als 45 jaar bij mensen) werd uitgebreid onderzoek gedaan en men vond geen spoortje aan ziektes, zo meld het onderzoek. Maar dergelijke onderzoeken worden bijna nooit gepubliceerd. De moderne geneeskunde moet daar niets van hebben!
Toen deze ratten later in Engeland een herhalingstest deden met witbrood, margarine, thee met kristalsuiker, gekookte groentes en goedkoop vlees uit blik reageerden de ratten niet alleen fysiek heel slecht, maar begonnen ze al op de 16e dag de zwakkere ratten aan te vallen en te doden. We zullen maar zwijgen over onze huidige westerse en Amerikaanse “kant en klaar” cultuur waarmee we ons hier volstoppen. Nee, de moderne geneeskunst heeft niets met voeding en gezondheid.
Nou vooruit, één onderzoek dan. Een Amerikaans onderzoek met de hamburgers van Mc Donald toonde aan dat deze 4 jaar houdbaar bleven, zonder te beschimmelen. Op de site van Mc Donald stond dat er maar liefst 70 verschillende middelen werden gebruikt om het vlees houdbaar te houden. Er zat dus geen schimmel meer op het vlees. Eén van de ingrediënten die werden gebruikt was azodicarbonamide. Dit bleekmiddel wordt vaak gebruikt bij het maken van plastic onderdelen voor schoenen en matten voor de sportschool, aldus het onderzoek. Eet smakelijk.
Wat kunnen wij hieruit leren? We kunnen toch niet allemaal weer ons eigen voedsel verbouwen, bewerken en oogsten? Nee, dat lukt meestal niet. Maar we kunnen wel veel meer natuurlijk onbewerkt voedsel eten. Trap niet in al die gezondheidsclaims van fabrikanten met hun dwingende reclames. Het is meestal niet veel meer dan junkfood. Ga niet voor vulling uit plastic maar voor natuurlijke voeding. Wortelen, koolsoorten, natuurlijk volkorenbrood zonder brood verbeteraars, onbespoten kropsla en andijvie… meer dan genoeg keuze.
Tja, en wat heeft dat allemaal met duivensport te maken Willem? Dat heeft het in zoverre, dat we er verstandig aan doen het immuunsysteem niet tegen te werken, maar juist te stimuleren. Dat is een andere manier van benaderen. Niet steeds alles willen bestrijden, maar versterken op een natuurlijke manier. Dat is totaal iets anders. En dan kunnen we aan vele goede producten denken. Om te beginnen dient er een hoog percentage Omega 3 vetzuren in het voer te zitten. Die komen vooral uit hennep, lijnzaad, perillazaad, koolzaad en raadzaad, eventueel aangevuld met walnoten. Verder kunnen we het voer wassen of kiemen om zodoende vele natuurlijke vitamines, mineralen en aminozuren uit de voeding te kunnen halen. Bakkersgist voor veel goede gisten en enzymen, kurkumapoeder met de vele antioxidanten, appelazijn voor de juiste pH waarde, vlierbessen, bosbessen, knoflook, uien, spirulina, chlorella, prebiotica, probiotica, wortels, kruiden, brandnetels… genoeg mogelijkheden, meer dan genoeg!
Succes ermee.
Willem.
|