Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Weetjes Open printvriendelijke pagina
Peter Boskamp  1-7-2014
 

Voor de duivenbladen heb ik afgelopen maand een artikel geschreven over de achtergronden van de jonge duivenziekten. Nu merk ik zelf dat in deze drukke periode er nauwelijks tijd is om rustig te gaan zitten om artikeltjes door te lezen. We zijn allemaal druk met de duiven. Daar komt bij dat ik diverse dingen tegenkom de afgelopen maanden die iets ruimer onder de aandacht gebracht zouden moeten worden, maar die  net niet onderwerp genoeg zijn om er een heel artikel aan te wijden. Daarom heb ik dat soort weetjes bij elkaar gevoegd in deze nieuwsbrief. Wellicht interessant genoeg om wel even snel te lezen tijdens de drukte van alle dag.

Gele stippen.

Door de jaren heen heb ik al diverse malen aandacht besteed aan de gelige stipjes die achter in de keel voor kunnen komen bij duiven. Ze bevinden zich op het zachte verhemelte. Het is een hardnekkig probleem om uitgeroeid te krijgen. Nee niet die stipjes zelf. Maar wel de veronderstelling dat het hier ‘Het Geel’ zou betreffen. Want dat is niet juist. Oké er kan bij duiven die deze stipjes hebben ook Geel voorkomen. Maar het een heeft niets van doen met het ander. Maar omdat er dan gele stippen gezien worden gaan nog steeds heel veel liefhebbers er van uit het hier dus om een duidelijk zichtbare uitbraak van het geel gaat. Deze liefhebbers gaan dan (zwaar) kuren tijdens het seizoen. Degene waar ook daadwerkelijk het geel gelijktijdig voorkomt zullen verbetering zien in de conditie van de duiven. Maar bij inspectie van de kelen blijven deze stippen aanwezig. Deze maand alleen al hebben me drie liefhebbers gemeld dat ‘ondanks de geelkuur het geel niet uit de keel verdween, want de stippen zaten er na de kuur nog.’ Men wilde een sterker middel. Nu kost het gelukkig weinig moeite om uit te leggen dat dit niets met het geel van doen heeft en dat het slechts om kristalneerslagen handelt, die juist niet met anti-trichomonasmiddelen bestreden dienen te worden. Dus mensen die stippen hebben niets met het geel van doen. Ga niet onnodig lopen kuren tegen het Geel wat er helemaal niet hoeft te zijn. Zeker als er dan overdreven lang en zwaar gekuurd wordt zal de vorm van de duiven alleen maar afnemen. En helemaal uit den boze is het natuurlijk om duiven vanwege een vermeende geelbesmetting die niet te genezen zou zijn op te ruimen. Goed, de liefhebber hoeft zich dan niet meer te ergeren aan de stipjes, maar het is dwaas om duiven op te ruimen voor een reden die niets met ziekten te maken heeft.

Spuiters

Nog een onderwerp waarover ik de afgelopen maand een paar maal geraadpleegd ben. Spuiters in het nest en slecht groeiende jongen. De ouderdieren drinken te veel en sommige liefhebbers verwarren de waterige mest met diarree en gaan lopen kuren tegen vermeende darminfecties.

Zonder resultaat meestal. Het probleem is gelegen in een tijdelijke verstoring van de nierwerking in die zin dat de duiven te veel zijn gaan drinken. Als gevolg  daarvan produceren ze onvoldoende voedingsstoffen voor de jongen, waardoor deze ook onvoldoende op kunnen komen. Achterblijvers zijn het gevolg. Het kan een enorme kliederzooi zijn in het kweekhok. De oplossing is even simpel als doeltreffend. Geef de dieren een paar dagen elektrolyten te drinken en de problemen verdwijnen dan doorgaans als sneeuw voor de zon.

Er zijn zeer veel verschillende merken elektrolyten op de markt. De meesten kunnen de toets der kritiek ook goed doorstaan. Zelf hebben we een poedervormige elektrolyt in ons bestand zitten, maar ook een vloeibare variant. De Bonisol. Het is een van de oudste producten uit ons productengamma. De Bonisol bevat naast elektrolyten ook nog glucose en vitamines, spoorelementen en aminozuren. Daardoor is het in wezen meer dan een eenvoudige elektrolyten drank.

Elektrolyten kunnen helpen bij het vasthouden van het vocht. Dat is belangrijk bij spuiters in het nest natuurlijk, maar ook tijdens de vluchten, zeker bij de jongen, kan het zijn diensten bewijzen. Nu heb ik in de loop der jaren niet te veel ruchtbaarheid aan die werking gegeven. Simpelweg omdat er ook hier weer foutjes gemaakt kunnen worden. De Bonisol kan dus van grote waarde zijn bij het vasthouden van het vocht tijdens de vlucht, naar door de tevens aanwezige glucose bij de elektrolyten kan er juist een dorstgevoel ontstaan. Het is daarom belangrijk als U een elektrolytenoplossing of poeder gebruikt de duiven altijd na de toepassing hiervan  toch nog normaal helder en schoon water kunnen drinken, zodat ze, zeker bij warm weer, niet met een dorstgevoel de mand in gaan. Jongen kunnen soms nog niet zo snugger zijn dat ze goed weten te drinken in de manden met alle gevolgen van dien.

Als toepassing van elektrolyten voor de vlucht in combinatie met vitamine B12 verdient Vluchtsupport ook de aandacht. Deze combinatie zorgt niet alleen voor een betere vochtbalans maar ook voor een ondersteunende werking door de vitamine B12 en een fosforverbinding die de vermoeidheid helpt tegen gaan.

Wil men uitsluitend profiteren van het anti-vermoeidheidseffect van de vitamine B12 dan is natuurlijk de Catplus een optie.

De Bonisol kent ook bij veel liefhebbers het gebruik na de vlucht in combinatie met A- booster. A-booster is een aminozuren concentraat dat in de vorm van 10 druppels bij de Bonisol wordt gevoegd als eerste drank bij thuiskomst. De duiven recupereren dan enorm snel hoor ik van vrijwel iedereen die deze combinatie gebruikt.

Ik krijg wel eens een verwijt dat ik niet gemeld heb dat er weer een nieuw product is. Dat was ook  het geval bij de Recup-capsules die onder deze naam al een dikke twee jaar met veel succes in België gebruikt worden. In Nederland heten ze Herstelcapsules. Ze worden bij thuiskomst opgestoken. Het zijn vrij grote capsules. Het betreft dus dezelfde capsules onder een andere naam. Het zijn van die producten die op verzoek van liefhebbers oorspronkelijk gemaakt zijn en die via mond tot mond reclame hun weg vinden in de duivensport.

Zo ook de Conditiecapsules en de Vitacaps. De eerste zijn ook vrij grote capsules die de vorm helpen ondersteunen en die de laatste dagen voor het korven worden gegeven. De Vitacaps zijn kleine varianten hiervan verrijkt met vitaminen. Hiervan kan men naar behoefte enkele per dag geven. Al naar gelang de conditie van de duiven.

Deze capsules zijn vooral geschikt voor liefhebbers die maatwerk prefereren boven de koppel behandeling. Dat maatwerk is een trend die we steeds vaker waarnemen. Veel liefhebbers willen af van toepassing in het drinkwater. En dat is iets wat mijn volle ondersteuning krijgt. We kunnen medicatie veel beter over het voer toedienen. De duiven kunnen een eventuele vieze of bittere smaak dan wegdrinken. Maar toepassing in het drinkwater nodigt de duiven uit om elders hun heil te gaan zoeken door in goten en plassen te gaan drinken.

Usneano plus

Toch nog even terugkomen op deze tinctuur. Deze combinatie bevat Usnea barbata, maar daarnaast ook Oregano en meerdere andere tincturen. Het doel van deze tinctuur is om de conditie van de duiven te helpen ondersteunen en de gezondheid te bevorderen. Op deze plaats heb ik al eerder melding gemaakt van het feit dat het er naar uit ziet dat zowel het Geel als de Coccidiose een gruwelijke hekel aan het spul hebben. We hebben dan ook diverse bestanden vrij zien worden van zowel Coccidiose als het Geel na een goede kuur met dit middel. Maar kritisch als we zijn monitoren we ook de gevallen waar het niet werkt.

Een dikke maand geleden kwam er een liefhebber met een superzware geelbesmetting. Hij had al voor een kuur een normaal geelmiddel gebruikt, maar zag een maand later bij controle op het beeldscherm dat zijn duiven weer helemaal vol zaten met deze parasieten. Hij wilde daarom extra sterk maatwerk om het zo maar te noemen. Ik stelde voor dat hij in de tussentijd de Usneano plus gebruikte. Met een nauwelijks verholen glimlach stelde hij dat het onmogelijk weg kon zijn na een kuur met dit spul. Een week laten op dinsdag was hij weer terug en zijn mond viel letterlijk open toen hij zag dat bij de 4+ besmetting de parasieten totaal weg waren en dat bij de 6+ besmetting, die er ook bij zat bij de eerste controle, in het hele preparaat nog maar drie geelparasieten te vinden waren.  Volgens hem moest ik dit wereldkundig maken want dat zou een uitkomst zijn voor de duivensport. Want ik moest ook weten dat zijn duiven na een paar dagen waren beginnen te vliegen zoals hij in jaren niet gezien had.

Ik schrijf het hier nu op. Maar ik schrijf er tevens een relativerende opmerking achteraan. We zien namelijk op heel veel hokken verdomd goede resultaten van de toepassing van dit middel. Ook op onze proefhokken is dat het geval. Maar we zien ook hokken die na toepassing van deze tinctuur toch nog coccidiose of het geel hebben bij de controles. Ik pijnig mijn hersens er mee waarom het op een aantal hokken feilloos werkt, terwijl bij andere liefhebbers weliswaar verbetering is vast te stellen maar de besmetting niet helemaal verdwenen is.

We blijven zoeken naar een eventuele oorzaak hiervan. Een van de mogelijkheden is dat er sterkere en zwakkere geelstammen voorkomen. Maar dat vereist verder onderzoek.

Desondanks wil ik U de positieve werking op deze parasieten niet onthouden.

De Curcuma longa (Geelwortel) werd een kleine twee jaar geleden ook beschreven als werkzaam tegen de coccidiose. Veel liefhebbers gebruiken de Geelwortel dan ook voor dit doel. De werkzaamheid van dit kruid wordt sterk verbeterd door zwarte peper bij de toepassing toe te voegen. Zonder zwarte peper is de opname maar beperkt. Hoewel de Geelwortel meerdere positieve effecten op het lichaam heeft (Bij ons zit hij onder andere in de Basiskern) heb ik helaas geen reducerende werking op de aanwezigheid van Coccidiose in de mest kunnen vaststellen. Het kan best zijn dat dit kruid reducerend werkt maar significant merkbaar vind ik het persoonlijk niet.

Dan heeft de Usneano plus een betere naam hoog te houden. Maar zelfs dan wijs ik op de gevallen waar het niet lijkt te doen wat het moet doen.

Deze nieuwsbrief nalezend zie ik dat ik ook ruim aandacht aan onze eigen producten geef. Zijn er mensen die zich hieraan storen laat het me even weten dan zal ik U van de mailinglijst verwijderen, want het is niet de bedoeling dat U zich stoort aan de info die ik toe zend. Maar gezien het feit dat ik regelmatig mails krijg met het verzoek  om meer informatie over onze producten wil ik ook aan de wensen van die liefhebbers tegemoet kunnen komen. Ik schreef al eerder dat je het nooit goed kunt doen voor iedereen. In de artikelen voor bladen censureer ik mezelf al op ruime schaal met betrekking tot opmerkingen in de richting van ons eigen gamma. Ook daar krijg ik dan weer opmerkingen over dat ik man en paard niet noem. Daarom probeer  ik deze stijl van weetjes de komende nieuwsbrieven eens uit. Ik merk dan van zelf wel of dit gewenst is of niet.

Succes

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Marcel van Zanden

Combinatie Lokhorst

Familie Huizer

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Aad Beerendonk

Hans de Ruig

J. Doldersum & Zn

Cees van Heijst

IFC Hoogerheide

Fondunie 2000

IFC Zeeland

Huub Hermans

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Gezondere duiven door gezond licht!

Duindam Klimaatadvies

Duivenverkoop, gratis adverteren

Ad Schaerlaeckens