Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Het WC eend gehalte Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  2-10-2014
 

Toch een paar keer extra in de ogen gewreven of ik het allemaal wel goed zag, ja toch echt en heb er een foto van gemaakt. Een kauwtje vloog vanochtend een paar rondjes mee met de jonge duiven, ze keken er niet eens van op, heel apart gezicht en nee ik was niet dronken. Ik vond eerst nog een jonge duif van zaterdag voor het hok, en die was behoorlijk aan de latten. Mooi dat hij er weer is, gaat niet meer mee zaterdag, die heeft genoeg geleerd denk ik. Er zijn nog drie onderweg als ik goed geteld heb. Die vorige week een blauwe voorarm had traint sinds gister alweer mee, ik zou niet eens meer weten hoe die eruit zag. Nog steeds een prachtige ploeg jonge duiven, nog bijna compleet met toen ze voor het eerst de mand ingingen. Komend weekend nog een keer mee en dan zondag definitief verhuizen naar het lange hok waar ze als jaarling in april weer de baan opgaan. Een vast systeem dat werkt, niets meer aan veranderen. In het grote vlieghok is het klimaat vele malen beter dan in het jonge duivenhok, luxe waar ze snel aan wennen. Een anderhalve week blijven ze daar binnen met, met windbreekgaas omkleedde, uitwenners voor de ingang. Daarna weer naar buiten en over wennen, gaat vaak na twee keer helemaal goed.

Bij de twee jaarse zijn doffers en duivinnen al gescheiden, de doffers zorgen nu voor de jongen die in schalen op de vloer staan. Lekker makkelijk voeren en de jonkies leren vlot zelf eten en drinken. De jaarlingen zijn een week later gekoppeld, zij mogen nu zoveel mogelijk naar buiten, zodat ze de landing op de andere kant van het hok inslijten in hun koppies. Ja er is over nagedacht, of ik laat het tenminste zo lijken dat, kan het mij toch niet meer herinneren hoe ik er op gekomen ben.

Stukje binnenlandse Friese politiek. Vanuit het Noordwesten van de afdeling komt het verzoek om de afdeling in noord en zuid op te splitsen. In deze tijd van een afnemend aantal leden, lagere aantallen duiven en dus stijgende kosten, geen goed plan lijkt mij. Dit hebben ´ze´ vier seizoenen terug al geprobeerd en wat heeft het opgeleverd? Dat het jaar erop alles weer teruggedraaid werd omdat het niet werkt. Dit is eigenbelang in zijn zuiverste vorm.  Onder de noemer ‘eerlijker spel´, niet meer dan een illusie en daar gaat het opzadelen van de leden met extra kosten zeker niet bij helpen. Daarbij is er maar één groep waar het zogenaamd ´eerlijker´ voor wordt.

Nu ze zien dat het lossen vanuit het zuidoosten niet de winst oplevert waar ze op hadden gehoopt, proberen ze de afdeling op te splitsen zodat ze alsnog ook eens ´op teletekst´ denken te kunnen komen. Zuid of Noord is helemaal niet de discussie, het IJsselmeer is de natuurlijke barrière. Het lijkt er zelfs op dat dit allemaal met voorbedachten rade is gegaan, door eerst twee ‘eigen mensen’ in het afdelingsbestuur te wurmen. Dat het afdelingsbestuur het opsplitsen dan ook het overwegen waard vindt is wel een hele hoge WC eend factor, wij van WC eend adviseren WC eend. 
 
Ze zijn namelijk even ´vergeten´ dat het opsplitsen naar ik meende bij de vorige poging zo rond de 17000 euro extra kosten opleverde. De logistiek wordt complexer en bij een afnemend aantal leden zullen die kosten zeker niet lager worden, daar moet dan de rest van de afdeling voor opdraaien? Hey, ik ben maar een meerdaagse fondspeler, wat zal het mij boeien? Mijn mening staat onderaan. De afdeling in Noord en Zuid opsplitsen, daar gaat het om, puur om teletekstplaatsen en een hoog Obiku gehalte. Kijk eens om je heen bij de afdeling die hun gebied in Noord/Zuid hebben gesplitst. Wat heeft het opgeleverd dan? Meer duiven? Minder leden die stoppen? Er zijn alleen meer winnaars bijgekomen maar geen NPO afdelingswinnaars meer. De meesten houden zichzelf voor de gek door te roepen dat ze een NPO overwinning hebben, terwijl ze nog maar tegen de halve concurrentie vliegen. Niets meer dan elkaar willen ontlopen, is dat dan de oplossing, wordt het daar beter van? Willen spelen tegen minder duiven schrijven ze, is dat niet wiskunde van het erkennen van de nederlaag?

Kortom, de noordwesthoek van de afdeling wil niet meer tegen Friesland vliegen, ze willen wel (semi) provinciale overwinningen, maar niet verliezen. Dus niets extra doen om toch maar zo vaak mogelijk te winnen en de rest mag er voor betalen onder de noemer ‘eerlijker spel’, jaja….. De winnaars blijven toch dezelfde tophokken die in die regio regeren, dus wat een moeite voor niets. Wil je bij Friesland horen, dan doe je mee in de totale Friese uitslag. Fryslân is ien en dat moat sa blieuwe, mijn mening.  

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Will & Falco Ebben

Gebr. van Toor

J. Doldersum & Zn

Gert Jan Beute Duivenproducten

Team Noel-Willockx

Familie Huizer

Marcel van Zanden

M. van Ginkel

Gebr. Maas & Zn

Huub Hermans

Van Hoeck-Noel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!