Cees en Maurice zijn geboren duivenliefhebbers en spelen al hun hele leven met duiven. In 2006 werd besloten om samen in combinatie te gaan vliegen. Ze wisten allebei wel hoe ze met duiven moesten spelen, maar de echte top ontbrak nog. Maurice zat op een dag aan de bar met Willem de Bruijn en die maakte hem duidelijk dat als hij wat wilde, hij er voor moest gaan. Goede duiven worden niet bij je afgeleverd en om top te presteren moet je er alles voor over hebben. Maurice werd geïnspireerd door het verhaal van Willem en wist al snel zijn vader te overtuigen. “Als je wilt, dan lukt het en als het niet lukt dan wil je niet graag genoeg”, is een spreuk die als een speer bij Maurice binnen kwam. In overleg met zijn vader Cees werd besloten om het roer om te gooien en op zoek te gaan naar goede duiven. In de zoektocht naar goede duiven kwamen ze uit bij Willem de Bruijn. Het eerste jaar werden direct al eerste prijzen behaald en later zouden er nog 2 Olympiadetitels volgen, vele teletekstnoteringen en een hoop kampioenschappen.
Topnoteringen op de NPO vluchten van de laatste jaren:
- 1e NPO Nanteuil 12.358 duiven
- 2e NPO Argenton 7.796 duiven
- 2e NPO Creil 10.371 duiven
- 2e NPO Nanteuil 13.199 duiven
- 3e NPO Nanteuil 13.199 duiven
- 4e NPO Ablis 10.126 duiven
- 4e NPO Nanteuil 15.060 duiven
- 6e NPO Bourges 8.579 duiven
- 7e NPO Nanteuil 15.060 duiven
- 13e NPO Bourges 7.586 duiven
- 18e NPO Orleans 7.259 duiven
- 18e NPO Bourges 13.592 duiven
- 19e NPO Blois 6.814 duiven
- 22e NPO Orleans 6.951 duiven
- 23e NPO Chateauroux 7.355 duiven
- 24e NPO Bourges 13.592 duiven
- 37e NPO Vierzon 4.425 duiven
- 43e NPO Blois 6.814 duiven
- 48e NPO Chateauroux 9.612 duiven
- 54e NPO Chateaudun 8.855 duiven
Systeem
Als we het over de toppers van afdeling 5 hebben, dan denken veel mensen aan massa inkorvers. Cees en Maurice zijn dit absoluut niet. Begin van het seizoen wordt er gestart met een vliegploeg van ongeveer 30 duiven. Deze duiven moeten het hele programma afwerken en worden gespeeld op totaal weduwschap. De doffers en duivinnen gaan mee, zonder vooraf te tonen. De combinatie is van mening dat een duif zo rustig mogelijk ingekorfd dient te worden en de beloning na de vlucht komt. Na de vlucht mogen de duiven bij elkaar blijven. De ene keer is dit tot na het afslaan en de andere keer is dit tot de volgende morgen. Hier wordt gekeken naar de zwaarte van de vlucht en waar de duiven behoefte aan hebben.
Om het onderling paren van de duivinnen tegen te gaan, worden ze voor het seizoen 1 keer per week een dag en een nacht bij elkaar gelaten. Doordat de duivinnen 1,5 uur per dag trainen en vanaf april tot half september meegaan, valt het onderling paren wel mee.
Het systeem is helemaal gericht op de midfond en de dagfond. Zo worden de doffers en duivinnen verduisterd, om de duiven heel het seizoen top te kunnen hebben. De eerste korte vluchten vindt de combinatie niet zo belangrijk, maar 2-3 weken voor de midfond dan stopt de verduistering. Maurice heeft wel het idee dat doffers moeilijker in forme komen door het verduisteren. In 2013 werd daarom de verduistering een paar weken eerder opgeheven en toen gingen de doffer direct beter trainen en presteren op de vluchten. 2-3 weken na de langste dag worden de duiven bijgelicht van 5 uur ’s morgens tot ongeveer 10 uur ’s avonds.
Er worden ieder jaar rond de 100 jonge duiven gekweekt. Er worden verschillende rondes bijgespeend en volgens Maurice maakt dit helemaal niks uit. De jongen worden na een paar vluchten gescheiden en op de deur gespeeld. De jonge doffers trainen dan ook met de weduwnaars mee en de jonge duivinnen met de oude duivinnen.
De jonge duiven worden 14 uur verduisterd van begin maart tot 21 juni. Vanaf 1 augustus worden de jonge duiven dan weer bijgelicht en dit is van 5 uur ’ s morgens tot 11 uur ’ s avonds.
Voor het seizoen wordt er geprobeerd om de duiven zoveel mogelijk weg te brengen. Cees gaat net over de Belgische grens en zo worden de jonge duiven geconditioneerd. Als het spel eenmaal op de wagen is, dan worden de jongen duiven niet vaak meer weggebracht. Het gaat er in het begin om dat de duiven de weg naar huis weten en goed in vliegconditie komen.
Voeding
Voor veel mensen is het voeren een hele wetenschap geworden. Iedere dag moet je wel wat anders geven en goed letten op de hoeveelheid. Bij de combinatie Everling wordt er niet op een korrel gekeken en krijgen ze altijd dezelfde mengeling. ¾ deel is Mariman Rood (vlieg voer) en ¼ deel is Mariman Superdieet. De doffers mogen heel de dag eten wat ze willen en ’s avonds loopt Maurice door het hok om het overgebleven voer op te halen.
De duivinnen worden iets anders gevoerd. De duivinnen krijgen ’ s morgens een hand snoepzaad per 10 duiven en ’ s avonds krijgen ze ook de mengeling van vliegvoer en superdieet. Maurice en Cees zijn van mening dat een duif goed moet eten, wil de duif het programma vol kunnen houden. De duiven krijgen ook iedere dag ongeveer 5 pinda’s per duif.
De jonge duiven wordt hetzelfde gevoerd als de duivinnen, al krijgen de jongen best wel lang kweekvoer met superdieet. Pas vanaf mei krijgen de jonge duiven de standaard vliegmengeling met superdieet.
In het verleden kregen de duiven altijd Bak Allerlei van Van Tilburg. Nu zijn er pas een paar emmers Beutebak meegenomen en daar zijn Cees en Maurice ook erg over te spreken.
Medisch
Het is al een hele tijd geleden dat Maurice met de duiven naar een dierenarts ging. De dierenarts zag dat de duiven zwaar het geel hadden en gaf hem een kuur mee. Maurice ging naar huis en gaf zijn duiven een dubbele dosis geelkuur. Na 2 weken besloot hij om weer naar de dierenarts te gaan en wat bleek, de duiven hadden weer het geel. Maurice was er helemaal klaar mee en besloot om niks meer tegen het geel te geven. Waarom zou je kuren, als ze het 2 weken later weer hebben? Later kwam hij in contact met dierenarts Mariën en die deelde dezelfde visie. De duiven krijgen nooit preventief medicijnen, op een 3-weekse paratyfuskuur na.
Wel dient gezegd te worden dat de duiven dit jaar in het begin totaal niet kwamen. In het begin denk je dat het door de kou komt, dat het toeval is, dat de wind niet goed is, etc. Uiteindelijk toch besloten om naar de dierenarts te gaan en er werd ingegrepen met verschillende medicamenten voor de luchtwegen. De duiven gingen er niks beter van presteren. Pas toen het wat warmer weer werd, kwamen de prestaties en werd het toch nog een prachtig seizoen. Als de duiven ziek zijn kuren en anders niks doen. Cees en Maurice gaan ook niet standaard naar een dierenarts, maar alleen als er wat mis is.
Bijproducten
Bijproducten worden er in Gouda zeer zeker gebruikt. De duiven krijgen regelmatig de conditiepoeder en mineralenmix van Mariën. Deze producten worden aan het voer geplakt met kuurolie van Comed.
Na de vlucht krijgen de duiven vaak Belgasol in het water. Dit is een elektrolytendrank dat zorgt voor een snel herstel. Ook wordt er de dag na de vlucht gebruik gemaakt van Sedochol. Dit product zorgt ervoor dat de duiven voorzien worden van de nodige bouwstoffen en heeft een positieve werken op de lever.
In het water wordt 2 keer per Lysocur Forte gedaan van Comed. Dit product zorgt ervoor dat de koppen van de duiven op een natuurlijke manier zuiver blijven. Als je een goed hok hebt, dan is dit een perfect product om problemen met de luchtwegen tegen te houden.
In 2013 is ook voor het eerst gestart met C-M-K van Brockamp. Dit is een product met carnitine en magnesium. Als de duiven voor het eerst uit gaan vliegen in maart, dan krijgen ze dit 1 tot 2 weken in het drinkwater. Ieder jaar hadden we veel last van scheefvliegers, maar sinds dit jaar geen enkele. Maurice is ervan overtuigd dat het komt door dit product en at zal zeker in 2014 weer in de kast staan.
Kweek
Er zijn tientallen theoriën om goede te kweken, maar of ze kloppen betwijfelen vader en zoon Everling. In Gouda worden de besten tegen elkaar gezet en sinds 2006 zitten er ieder jaar meerdere goede duiven bij. Voorbeeld is Olympic SharonxOlympic Hurricane van Willem de Bruijn. Uit zo een duif komt weer een Olympiadeduif, namelijk Olympic Froome. Zo zijn er meerdere topduiven gekomen uit een koppeling goedxgoed. Maurice heeft een keer gekeken bij zijn duiven of de ogentheorie klopt. Na alle duiven bekeken te hebben, kwam hij erachter dat er dan weinig goede duiven op zijn hok zouden moeten zitten. “ We doen het maar zo eenvoudig zoals we het altijd doen”, zeggen de mannen met een lach.
Het hok
Cees en Maurice hebben een mooi zolderhok en dat is altijd droog. Het hok staat op het zuiden, met aan de voorkant een ren. De ren is van open gaas en daardoor kan er voldoende zuurstof naar binnen. Voor de ren staat wel een schuur, dus de wind staat er nooit keihard in. Dit is wel belangrijk om te weten, want als je dit midden in de polder doet, heb je al snel last van natte ogen en problemen met de koppen.
Als de voorkant open is, dan is het plafond helemaal dicht. Is de voorkant dicht door het verduisteren, dan kan er een luik open in het plafond. Het luik is ongeveer een meter bij een halve meter en zorgt ervoor dat de duiven toch voldoende frisse lucht hebben, als ze verduisterd zitten.
Stamopbouw
Willem de Bruijn - Reeuwijk ( ca.80% )
Gaston Van de Wouwer - Berlaar(B)
Maurice Hasendonckx - Bouwel(B)
Johan de Belser - Berlaar(B)
Er zijn ook duiven aangeschaft van Gerard en Bas Verkerk. Deze duiven bevallen erg goed, maar moeten zich op de vluchten nog waar gaan maken.
Introductie filmpje van PigeonPixels
Slot
Het was een geweldige middag met gepassioneerde liefhebbers. Dat ze er echt voor gaan sinds 2006 zal niemand ontgaan zijn. De wil om te winnen, de goede duiven en veel in contact staan met goede melkers is enorm belangrijk. Als u echt wat van de duivensport wilt maken, neem dan deze mannen als voorbeeld. Maurice en Cees wilden het en kijk het is ze gelukt! Goede duiven zien te krijgen, want ze worden niet bij u gebracht. Dat de duiven het niet alleen in Gouda doen, bewijst de grote kampioen Willem de Bruijn uit Reeuwijk wel. Willem de Bruijn heeft de 1e Asduif Jong in Samenspel Gouwe en IJssel met de 14-1068122 rechtstreeks van het hok van Cees en Maurice,een kleindochter van ‘Mirusia” NL07-1833159 (1e Asduif Mid-fond in 2008 van Afd.5 rayon oost ). Willem de Bruijn heeft ook de 3e Asduif Jong Afd.5 rayon oost met een rechtstreekse Everlingduif,de 14-1068020, kleindochter van Olympic Sharon.
Patrick Noorman
|