Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nationaal kampioen dagfond 2014 - Comb. Kroese/Helmholt, Leek Open printvriendelijke pagina
Patrick Noorman  21-10-2014
 

Mooie praatjes tellen in de provincie Groningen niet en alleen de uitslag telt voor Jaap Kroese en Joke Helmholt. Wie aan afdeling 10 denkt, denkt aan de combinatie Vredeveld-Leemhuis, A&B Leideman, Peter Lasterie, C&G Koopman, Jan Keen, Munnik&Kitchenbrand, Klaas Mooiweer, Peter Stuut en nog vele andere toppers. De combinatie Kroese/Helmholt is in de afdeling 10 zeker geen onbekende, maar omdat zij de commercie niet zoeken, zullen veel mensen de combinatie niet goed kennen. Als je 3 keer Nederland mag afvaardigen op de Olympiade, tientallen teletekstnoteringen hebt behaald en ieder jaar weer bij de beste spelers van de afdeling behoort, is het toch eens interessant om te kijken hoe de mannen dit al jaren voor elkaar krijgen.

Enkele hoogtepunten 2013

 • 2e eendaagse fond afd. 10
 • 3e generaal lang afd. 10
 • 1e generaal rayon 1
 • 1e keizer generaalRayon 1
 • 1e keizergeneraal kort en lang CC.West
   
 • Wijchen 20-4 1505 duiven: 5-8-15-17-29-30-51-62-88-96 enz.
 • Wijchen 27-4 1773 duiven:1-2-9-12-14-50-74-78-128-129-135-147-158 enz.
 • Boxtel 4-5 1574 duiven:6-7-26-27-28-30-38-69-74 enz.
 • Nijvel 25-5 764 duiven:4-6-7-10-11-22-78-131 enz.
 • Sens 8-6 2885 duiven:4-12-64 (NPO)
 • Zuthen 20-7 1887 duiven:12-16-17-18-29-30-32-61-67- enz.
 • Pithiviers 20-7 2012 duiven:17-45-46-174 (NPO)
 • Nijvel 17-8 1316 duiven:9-24-25-54-55-72- enz.
 • Zuthen 31-8 1586 duiven:2-7-27-30-77-88
 • Hapert 24-8 7783 duiven:31-33-48-63

Systeem

Joke en Jaap zijn al jaren goede vrienden en ze gaan ieder jaar met hun gezinnen op vakantie. Joke zijn broer had altijd duiven, maar toen zijn broer stopte met duiven is hij verder gegaan. Jaren werd er gevlogen op verschillende disciplines en ook met zeer wisselvallige prestaties. Inmiddels was de AOW-leeftijd bereikt en kwam er meer tijd, maar ook minder geld. Zo besloten Jaap en Joke op een dag om de handen in een te slaan en samen te gaan vliegen. Vanaf 2013 werd er in combinatie gevlogen en de prestaties zijn alleen nog maar beter geworden. De programmavliegers zitten bij Jaap en de kwekers zijn bij Joke geplaatst.

Er wordt gevlogen met 20 weduwnaars, waarvan de partner altijd thuis is. In 2014 zal gestart worden met enkele duivinnen, maar daar is de partner ook altijd van thuis. Jaap heeft het regelmatig geprobeerd met duiven zonder partner thuis, maar heeft gemerkt dat dit de prestaties niet ten goede komt. Een duif moet weten waar hij of zij voor naar huis vliegt en moet dan niet teleurgesteld raken, omdat de partner niet aanwezig is. Dit systeem gaat al jaren goed, maar vanaf 2014 gaat er dus ook met enkele duivinnen gespeeld worden. Dit komt vooral doordat duivinnen veel taaier zijn. Ze kunnen veel beter tegen slechte weersomstandigheden en het herstel gaat ook veel sneller. Het is een proef, maar de mannen hebben er veel vertrouwen in.

De duiven trainen iedere dag 2 keer een uur. Dit betekend niet dat de duiven ook iedere dag echt een uur vliegen, maar de kleppen gaan een uur dicht. Er wordt in Leek niets geforceerd, want je breekt de vorm eerder af dan dat je er goed aan doet, volgens Jaap. Wel valt op dat duiven die gezond zijn, geen moeite hebben om een uur vrijwillig te trainen. Het is belangrijk dat er veel leven in de brouwerij zit en de duiven het naar hun zin hebben. Duiven die niet vechten of waar geen leven in zit, zullen nooit vroeg vliegen.

De oude duiven worden niet verduisterd of bijgelicht. Jaap en Joke zijn echt dagfondspecialisten, maar omdat ze tijdens de natour altijd op vakantie gaan, is het verduisteren niet nodig. Het hok is van nature al vrij schemerig en hierdoor laten de duiven hun eerste pen wat later vallen.

De oude duiven worden voor de eerste vluchten een 2-3 keer opgeleerd tot ongeveer 40 kilometer. Afdeling 10 organiseert geen opleervluchten, dus Jaap en Joke moeten dit zelf doen.

De jonge duiven worden verduisterd vanaf 1 april tot 21 juni. In afdeling 10 telt de natour niet mee voor het kampioenschap, dus er hoeft niet worden bijgelicht. De jongen worden op alle vluchten gespeeld en van opleren wordt veel werkt gemaakt. Voor de eerste vlucht gaan ze zeker 10 keer weg en worden ze echt in alle richtingen los gelaten. De afstand is niet belangrijk en er wordt van 6 tot maximaal 40 kilometer gereden. Het is de bedoeling dat de jonge duiven leren oriënteren uit verschillende hoeken. Of dit de reden is dat ze bijna geen jongen verspelen weten ze niet, maar het is in ieder geval niet slecht voor ze.

Afgelopen seizoen kregen Jaap en Joke de jonge duiven maar niet aan het trainen. Op een gegeven moment is maar besloten om te gaan rijden met de duiven en wonderwel is er bijna niks verspeeld. De duiven wisten de weg naar huis en het lijkt er op dat duiven vanuit het ei al een gevoel hebben waar ze zijn en hoe ze er later moeten terug keren.

Voeding

De duiven krijgen altijd voer, voordat ze gaan trainen. Jaap heeft hier zeer positieve ervaringen mee en de duiven trainen daardoor aanzienlijk langer en feller. Het voeren wordt afgestemd op de zwaarte van de afgelopen vlucht en de vlucht die komen gaat. Als de duiven getraind hebben en binnen zijn gekomen, dan krijgen ze altijd nog snoepzaad. Jaap en Joke zijn melkers die regelmatig even een kijkje nemen bij hun vrienden en de duiven krijgen regelmatig een beetje snoepzaad. Sinds dat ze het voerschema van Jacob Poortvliet hebben gekregen, zijn ze nog een stap harder gaan vliegen. Kun je toch zien dat de manier van voeren van heel groot belang is in de duivensport. 

Op de vitesse krijgen de duiven tot woensdagavond Gerry Plus van Versele Laga. Vanaf donderdagmorgen krijgen de duiven vliegvoer en dit is ook van Versele Laga en er wordt vliegvoer van Van Tilburg bij gemengd. Mocht er nu een zware vlucht komen, dan durft Jaap ook nog wel Energy Plus van Versele Laga te voeren op de donderdagavond.

Op de midfond wordt echt heel erg naar de zwaarte van de vlucht gekeken. Als de duiven thuis komen, krijgen ze vliegmengeling en daarna is het aankijken. Was het een lichte vlucht, dan krijgen ze een paar dagen Gerry Plus en wordt er daarna overgeschakeld op de vliegmengeling en evetueel vetrijk voer van Versele Laga. Mocht er nu een zware vlucht komen, dan wordt de Gerry Plus niet gebruikt.

Op de dagfond wordt bijna nooit Gerry Plus gebruikt en krijgen de duiven heel de week vliegvoer. Aan het einde van de week worden de duiven opgevoerd met pinda’s, snoepzaad en energierijk voer. Ook zijn er enkele bijproducten, maar dat zal later in dit artikel behandeld worden.

De jonge duiven worden op dezelfde manier als de weduwnaars gevoerd. Is er een zware vlucht dan krijgen ze wat minder Gerry Plus, is het een lichte vlucht dan krijgen ze het wat meer. De jonge duiven worden niet op honger ingekorfd, want ze moeten groeien en natuurlijk genoeg reserves hebben om naar huis te kunnen komen. Ook aan de jonge duiven wordt snoepzaad gevoerd.

Bijproducten

Jaap is al jaren zeer tevreden over de producten van Brockamp. Op maandag en woensdag krijgen de duiven altijd Probac1000. Dit is een product dat elektrolyten en probiotica bevat. Dit zorgt ervoor dat de duiven een goede darmflora krijgen en dit is altijd goed te zien aan de geweldige mest dat ze er van krijgen.

Na een zware vlucht krijgen de duiven APF90 van Brockamp. Dit is een geconcentreerd eiwitpreparaat en je ziet de duiven er enorm van opknappen. Een duif die uitgeput thuis komt, hangt 2 dagen later alweer een uur in de lucht. Duiven herstellen er super snel van en dat moet ook tegenwoordig. Duivensport is topsport geworden en de prestaties beginnen bij een goed herstel!

Verder krijgen de duiven weleens sedochol en op zware vluchten krijgen de duiven op maandag en op woensdag ProbacEnergy. Dit zorgt ervoor dat de duiven voldoende vetten hebben, want daar vliegen duiven op. Het eerste uur verbruiken ze vooral suikers en daarna gaat het om zoveel mogelijk vetten.

De duiven krijgen ook iedere week conditiepoeder van Mariën en dit wordt, net zoals alle andere bijproducten, aan het voer gekleefd met omega/lecithine olie. Hier wordt de vliegolie van Peter Boskamp gebruikt, maar ook Vydex van Jaap Koehoorn is prima spul.

Medisch

Medisch hebben Jaap en Joke een vast medisch schema en wordt er eens in de 6 weken naar een dierenarts gegaan, meestal is dit dierenarts Mariën.
De duiven krijgen de dag voor inkorven altijd W.N. van Belgica de Weerd. Soms wordt dit afgewisseld met Belgatai of Ornispeciaal. Bij de oude duiven wordt meestal voor W.N. gekozen, maar bij de jonge duiven wordt er goed afgewisseld.

Als de duiven thuis komen, krijgen ze altijd B.S. in het water. In het begin is dit vaak alleen op zondag. Als de vluchten wat verder worden en de kans op besmetting wat groter wordt, dan wordt er vaak 1,5 dag gekuurd met B.S. Dit systeem werkt al jaren fantastisch en waarom zou je het dan veranderen? Verder wordt er in het seizoen geen medicatie extra gebruik, zoals bijvoorbeeld geelpillen en andere poeders en pillen.

Na het seizoen krijgen de duiven wel altijd een kuur met Parastop van Belgica de Weerd.

Hok

Het hok is, zoals eerder aangegeven, vrij duister. Dit zorgt ervoor dat de duiven niet snel ruien en dit is een voordeel als je wilt uitblinken op de dagfondvluchten. Veel mensen denken dat je door een schemerig hok de prestaties op de vitesse kunt vergeten, maar ook op de vitesse komen de duiven goed af. Met een koud voorjaar is het wel wat lastiger natuurlijk, maar normaal gesproken is het licht geen enkel probleem.

Op het dak liggen oud hollandse dakpannen, maar die hebben niet echt een grote functie. Er is een seizoen zonder plafond in het hok gevlogen, omdat het beter zou zijn. Dit bevoel zo slecht, dat Jaap en Joke direct weer het plafond erin hebben gemaakt. De duiven trokken strak en gingen weer presteren. Er is een heel kleine kier in het plafond dat eventueel wat vieze lucht omhoog kan trekken, maar dit is echt minimaal. In het front van het hok is een groot raam met windbreekgaas. Als het koud en winderig is, staat er een raam met glas voor. Is het mooi weer, dan wordt het raam open gezet en zit er alleen windbreekgaas voor het raam.

De jonge duiven hebben een soort nachthok en een ren met windbreekgaas. De duiven zitten ontzettend graag in de ren en het is ook erg makkelijk met het geven van een bad. Zuurstof is belangrijk. Daar hou je een hoop kwalen mee van je hok!

Het hok wordt 2 keer per dag gekrabd en op de vloer en in de broedhokken ligt altijd een dun laagje zilverzand. Jaap en Joke vinden dit heerlijk fris ruiken en de duiven blijven er goed schoon van.

Stamopbouw

Jaap heeft in de loop der jaren een mooie stam duiven opgebouwd uit gigantische succesvolle lijnen. Je ziet dan ook dat goede lijnen er altijd weer uit komen.
Eén van de goede lijnen , is de oude “Verbart 46”. Jan Ouwerkerk werd er groots mee en door Jan Ouwerkerk een groot deel van de huidige Zuid-Hollandse toppers. Deze lijn is in nog veel topduiven van Jaap en Joke terug te vinden en komen voornamelijk van G. Elskamp uit Nunspeet.

Jaap en Joke kijken altijd in de omgeving naar de kampioenen en zo kwamen ze uit bij Jacob Poortvliet. Jacob staat natuurlijk al jaren bekend om zijn afstammeling van “de Kannibaal”, “Gehamerd Mirakel” en “de Zot”. Met deze lijnen zijn de mannen in Leek buitengewoon geslaagd.

Cor van de Ploeg is ook een topper en via hem is het “Simson” soort op de hokken gekomen. Dit is nog steeds 1 van de lijnen waar ieder jaar wel goede duiven uit komen. Heel wat jaren geleden kwam er in Houten een toen nog klein mannetje bij de stand. Het kleine mannetje kocht een paar duiven en slaagde daar enorm mee. Een paar jaar later stond, de inmiddels grote jongen, op het podium van TBOTB met de 4e beste duif van Nederland. Richard is Jaap door nog steeds enorm dankbaar voor en ieder jaar worden er wel wat duiven geruild van de besten.
Veel mensen hebben het niet op gekleurde duiven, want die zijn het meestal toch niet. Martin van Zon bewees het tegendeel en had een mooie lijn ooievaars dat het geweldig deed. “Silvershadow” bezorgde bij

Vredeveld/Leemhuis al een 1e NPO en bij Kroese/Helmholt is dit niet anders. Op de zware vluchten weten deze duiven uitstekend te exelleren. Ook haalden ze bij G. Elskamp nog nakomelingen van het “Autokoppel” van Cees Bosua. Dit koppel heeft al zo ontzettend veel goede nazaten gegeven, dat Jaap er perse wat van wilde hebben. Dit bleek achteraf een schot in de roos, want ook deze lijn is 1 van de succeslijnen op het hok.

Via Lotterman werd ook nog het nodige Koopmanbloed in de stam duiven ingebracht. “Branca”, “Annelies” en “Kleine Dirk” zien we vaak terug in de stambomen. Al 2 keer werd er een eenhoksrace in Hongarije gewonnen. De laatste keer in 2009 was het een kind uit “Gehamerd Mirakel” x “Amore” en hier zien we dus weer het Koopman bloed terug.

Kweek

Met zulke goede afstammingen zal er nergens naar gekeken worden toch? Niets is minder waar! Jaap is een erkend keurmeester en weet heel erg goed waar hij naar moet kijken bij een duif. Een duif moet een korte voorarm hebben. Zeer soepele spieren en de pluim moet zacht zijn. Er is nog nooit een goede duif geweest, zonder een zachte pluim. Als je kijkt naar de spieren, dan heeft Martin van Zon echt de beste duiven. Wat een soepele spieren zijn duiven hebben, is echt pefectie.

Bij het koppelen wordt ook nog gekeken naar de ogentheorie. De duiven worden af en toe met een loupe bekeken. Er wordt gekeken naar de verkenningscirkel, iris en de duif moet een kleine pupil hebben. De duiven worden altijd gekoppeld als vliegoogxkweekoog. Doe je dit niet, dan kweek je minder vitale duiven en kwijtrakers. Ook zul je in de toekomst achteruit kweken. Wilt u echt weten hoe het zit? Pak dan TopWings van maart 2014 erbij.

Slot

Jaap en Joke vliegen nu 2 jaar samen en hebben ontzettend veel plezier. Over de duiven praten, elkaar dwars zitten en elkaar helpen als het nodig is. Deze combinatie past perfect bij elkaar. De gedrevenheid, de kennis en de goede duiven die Jaap al jaren had, zorgen ervoor dat deze mannen ieder jaar weer bij de kampioenen staan. In duivenland is veel aandacht voor de grote, bekende liefhebbers en wordt helaas vaak vergeten wat een grote kampioenen wij nog meer hebben. Het is geen zeldzaamheid dat Jaap en Joke voor Koopman, Vredeveld, etc. eindigen. Leer uitslagen lezen en kom erachter wat een toppers er zijn. De combinatie Kroese/Helmholt zal, bij gezondheid, nog jaren aan de top blijven. Waarom? Zie het kweekhok en het vlieghok maar eens!

Patrick Noorman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Familie Huizer

Aad Beerendonk

Combinatie Bruggeman

Fondunie 2000

IFC Zeeland

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

M. van Ginkel

Nico Haesen

Comb. Gerritsen

Hans de Ruig

Super Fondclub G.O.U.

Van Hoeck-Noel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens