Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Gert Jan Beute - De trein naar succes! (deel 2) Open printvriendelijke pagina
Gert Jan Beute  30-10-2014
 

De trein naar succes perron 1 ( deel 2)

We komen nog even terug op goede duiven, dit is èèn van de belangrijkste of misschien wel het allerbelangrijkste van de duivensport. Bij sommige grote fondspelers zie ik in percentage heel veel slechte duiven. Veel van die mannen of vrouwen van de lange adem houden alles maar aan, zetten alles op de grote vluchten en hopen dan op een Lucky shot. Bij een heel bekende fondspeler heb ik zo’n 3 jaar geleden eens een 50 jongen in de handen gehad, meer dan 50% was het aanhouden niet waard. Maar eigenzinnig als overnacht spelers zijn hield hij ze allemaal aan. Nu 3 jaar later zit er van al die kippenvleugels, soepkippen, open stuiten en aangeplakte staarten niet èèn meer… Tja, zegt hij, die zijn weggebleven op de 800/1000 km vluchten of wonnen geen prijs( en dat zegt voor een fondspeler al heel veel, want een 1249e nationaal St.Vincent is nog een superprestatie voor die mannen). Dan denk je dat zo’n liefhebber nu bij de jongen de slechten er wel tussen uitpakt…..nee hoor, volgend jaar gewoon op de overnacht( lekker 80 spelen, 22 prijzen winnen en het dan super gedaan hebben pfff). Mensen denk toch eens na! Op de grote fond, hoef je geen duiven te spelen met die ernstige fouten, die winnen geen prijs bij de eerste 50 nationaal, en daar doen we het toch voor? Vroege duiven? Die moeten we hebben. Dus als jong selecteren op gezondheid, alles spelen, of het nu alleen natour of taartvluchten zijn moet u zelf weten. En dan het mes er door, je gaat toch geen € 2 tot € 5,00 per duif zetten op de overnacht op duiven die geen prijs 1:10 kunnen spelen, opruimen die drab. Het is al moeilijk genoeg om met supers in de hand een top 10 nationaal te pakken, want bij die toppers( in de hand) zitten ook duiven die het verstand of de wilskracht niet hebben, dus zo gemakkelijk gaat het ook niet hè .

Waarom kunnen slecht gebouwde duiven op de korte of makkelijk verlopen vluchten dan wel goed presteren? Omdat een duif ook een verstand heeft en temparament! En is hij ongelofelijk sterk gemotiveerd, en heeft hij de wil om te winnen( vlug naar huis te gaan), dan kan een duif dat op de vitesse best met een mindere bouw kopprijzen winnen. Wel zijn het dan geen constante duiven, want gaat het een keer zwaar met 1000 mpm op een afstand van 300 km…dan kan dit reeds teveel gevraagd zijn.

Zoals u weet doe ik regelmatig van die avondjes met jaarlingen, ik voel, knijp en bekijk ze dan, en ik moet zeggen in heel veel gevallen( 90%) komen mijn voorspellingen uit. Maar, ja nu komt de maar. 1. Het kunnen perfecte duiven zijn die op een matig hok zitten of bij een matige speler, die komen dan niet uit de verf. 2. Het kunnen matig gebouwde duiven zijn op een superhok, hier winnen ze dan soms zelfs eerste prijzen als alles een beetje mee zit. En 3. Soms hoor ik; Beute je had het fout, want mijn duif met een zesje(6) speelde 10 prijzen als jaarling, dus je kunt er niets van…kijk ik het dan na, dan zijn eigenlijk altijd korte afstanden ( geen dagfond !) en zijn het 10 prijzen 1:5 zonder echte kopprijzen( en zulke duiven moeten er uit en zijn dus…..zesjes). Wanneer verenigingen een Beute Competitie houden moeten de duiven ook op de dagfond gespeeld worden en liefst als jaarling 4 of 5 keer. Dan komen de hoge cijfers naar voren….en dat willen we toch? Echte duiven op nationaal niveau ! Dus resumé : een zesje( 6) kan best prijzen winnen op de korte afstanden, maar ik gok liever op die acht(8) en speel hem op de dagfond ! En het mooie is: De moderne dagfondduif pakt ook kop op de vitesse en zelfs de natour, maar de zwak gebouwde Vitesse duif niet op de dagfond…Dus wat gaan we kiezen? Achten( 8), en worden kampioen, laat de anderen het zesje maar houden met een Lucky shot. 

Goede duiven van vroeger en nu

Wanneer ik op eigen hok kijk, hebben we gelukkig altijd goede duiven gehad. Natuurlijk hebben we ook matige jaren gehad, meestal door randoorzaken zoals ziekte van mijn vader en later zijn dood, maar ook door diefstal van duiven. Maar goede duiven hebben we altijd gehad en eerste prijzen hebben we altijd gewonnen. Nu is in de loop van de jaren de duivensport natuurlijk enorm geëvalueerd , duiven die vroeger super waren zijn nu nog goed maar soms niet meer goed genoeg. Zo hadden we in de jaren 60/70 een supertijd op onze hokken, de jaren 80 waren minder door ernstige ziekte van zowel vader als moeder Beute. In 1987 begon de opwaartse lijn weer met nog steeds de zuivere Janssen(Klakken) die we toen haalden bij Eppo Bodde Jr . In de jaren 90 bleven we steeds op zoek naar betere duiven, zo is de belangrijkste boost een duivin geweest die we haalden bij Hans en Evert Jan Eijerkamp ( 1994-2521155) , ja toen waren de vriendschap banden er al. Deze duivin is gekweekt uit een zoon van Archibald x de Merckx 05 Duivin en de moeder van de 155 was de 88-943 inteelt 05 Camphuis. Bij Eijerkamp is de lijn van de twee duivinnen die ze haalden uit de Oude Merckx van 1967 een enorme sprong naar voren geweest.( Hans Eijerkamp haalde de 092 en 093 uit de Oude Merckx in 1973 bij de Janssens), hij zette ze weer tegen de beste duiven die er toen waren de 05-Camphuis met zijn broers en de duivensport op de Eijerkamp hokken schoot omhoog. Maar weer terugkomen op ons zelf, deze 155 duivin is de stammoeder van de 063 lijn, en wat die 063 over de hele wereld presteert is ongelofelijk. Dus u ziet het beste van de jaren 80 bracht bij ons weer een turbospurt naar boven. Wederom een super impuls bracht in 2002 de Superschaly van Eijerkamp & znn. Deze 02-1109157 had als grootouders de jaren 90 supercracks Jonge Generaal x dochter Rocky en Flits x dochter Romario. Deze Superschaly heeft in 2003 tot en met nu weer een toptijd gebracht. Èèn probleem was bij ons tot 2006 dat we geen anderen wilden dan zuivere Janssens, en Hans en Evert Jan zeiden al vanaf 1988 tegen mijn vader en later tegen mij: Kruisen met nieuw bloed Beute!!! Maar nooit gedaan hè.
Vanaf 2006 kijk ik er niet meer na, al komen de duiven van de planeet mars, het moeten supers in de hand zijn, ze moeten ongelofelijk kwaad kijken, trillen als een vibrator en uit een familie van moderne winnaars komen. In 2008 kocht ik twee jongen mij Gerard Koopman Vanity en Mercy, deze zette ik tegen Eijerkampen( Triller 313 Eijerkamp x 387 Vanity) en tegen de super 063 lijn( 611 Zoon 2 x 322 Mercy) en in 2010 en 2011 zagen we allemaal de uitslagen van ons hok, en de oude lijn 063 x moderne duiven van Eijerkamp en Koopman brachten eerste prijs en asduiven. Mijn trein naar de toekomst begon in 2006, die van u in 2015? Stap nu in!

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Van Elsacker-Jepsen

A. Engelen

De Marathonvliegers

Comb. Verweij-de Haan

Gebr. van Toor

Johan Hamstra

Theo de Kruijk

Dick-Jan & Stephan Göbel

Combinatie Bruggeman

Gebroeders Homma

M. van Ginkel

Nico Jan Koenders

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens