W. v.d. Velden, Boskoop
Nederlands beste Barcelona speler aller tijden is weer terug!!!
Als Willem van der Velden op de duivenclub komt, gaat het al snel over Barcelona. De enige vlucht waar hij echt zijn pijlen op zet en waar hij het hele jaar naar uit ziet, over droomt en kippenvel van krijgt. Het is geweldig om naar de verhalen van Willem te luisteren. De passie, het enthousiasme, de wil om te winnen en de enorme lijst met topprestaties maken Willem tot de meest succesvolle Barcelona speler in de Nederlandse geschiedenis. Zelfs Europees gezien behoort Willem tot de tophokken die zich specialiseren op Barcelona. Na zijn totale verkoping in 2008, gaf hij aan dat hij sterker dan ooit terug zou komen. Veel mensen zullen in hun vuistje hebben gelachen, hem een praatjesmaker hebben gevonden, maar Willem is terug! Zijn eerste jaar pakte hij een 56e Nationaal, maar daar doet Willem het niet voor. In 2013 speelt hij een 2e Nationaal en een 1e Nationaal duivinnen. Velen hadden het voor onmogelijk gehouden, maar Willem heeft het geflikt.

Prestaties
Wat Willem als jonge duivenmelker al heeft laten zien is ongekend. Geen rare trucken, geen dure producten, maar een eenvoudig en keihard systeem hebben ervoor gezorgd dat er een ijzersterke stam duiven is ontstaan. Verwonder u over de indrukwekkende lijst prestaties van de beste Barcelona speler van ons land.
- 1e Nationaal Barcelona 2005 (7491 d.)
- 1e Nationaal Barcelona duivinnen 2005 (2300 d.)
- 1e Nationaal Barcelona duivinnen 2007 (2298 d.)
- 1e Nationaal Barcelona duivinnen 2013 (2181 d.)
- 2e Nationaal Barcelona 2013 (6912 d.)
- 2e Internationaal Barcelona duivinnen 2013 (6642 d.)
- 2e Internationaal Barcelona (25.815 d.)
- 2e Internationaal Barcelona duivinnen 2005 (7023 d.)
- 2e Internationaal Barcelona duivinnen 1999 (6419 d.)
- 4e Nationaal Barcelona 1999 (8140 d.)
- 4e Internationaal Barcelona 1999 (28.095 d. )
- 7e Nationaal Barcelona duivinnen 2006 (2005 d.)
- 7e Internationaal 2013 (25.382 d.)
- 9e Nationaal Barcelona 2007 (7520 d.)
- 9e Nationaal Barcelona duivinnen 2003 (1446 d.)
- 10e Internationaal Barcelona duivinnen 2006 (5977 d.)
- 12e Nationaal Barcelona duivinnen 2005 (2300. d.)
- 15e Nationaal Barcelona 2003 (3915 d. )
- 16e Nationaal Barcelona 2006 (6777 d.)
- 18e Internationaal Barcelona duivinnen 2003 (5344 d.)
- 18e Nationaal Barcelona duivinnen 2003 (1446. d.)
- 19e Nationaal Barcelona duivinnen 2003 (1446 d.)
- 25e Nationaal Barcelona duivinnen 2003 (1446 d.)
- 25e Internationaal Barcelona duivinnen 2005 (7023 d.)
- 26e Nationaal Barcelona 2005 (7491 d.)
- 28e Nationaal Barcelona 2006 (22.887 d.)
- 37e Internationaal Barcelona 2003 (20.204 d.)
- 41e Nationaal Barcelona 2003 (3915 d.)
- 41e Nationaal Barcelona duivinnen 2005 (2300 d.)
- 56e Internationaal Barcelona 2005 (25.815 d.)
- En nog vele andere top 100 noteringen op Barcelona
Andere hoogtepunten:
- 4e Internationaal Perpignan (2003), 6e Nationaal Perpignan (1998), 7e Internationaal Perpignan (1998), 3e Nationaal Dax (2006), 4e Nationaal Bergerac (1996), 5e Internationaal Dax (2006), 10e Nationaal Montauban en nog vele kopprijzen.

Systeem
Willem van der Velden is begonnen als programma speler, maar toen hij kinderen kreeg, heeft hij besloten om zich te gaan richten op de fond. In het begin wilde hij alles spelen, maar al snel kwam hij erachter dat dit niet ging werken. Hij ging zich specialiseren en dat werd de wereldberoemde vlucht Barcelona. Hij bedacht een simpel systeem dat bij hem past en besloot daar nooit van af te wijken. De duiven moeten zich aanpassen aan hem en niet andersom. Door jarenlange selectie heeft Willem een eigen stam duiven opgebouwd, dat past bij zijn manier van duiven houden en de absolute top vindt op de vlucht Barcelona.
Voor wie denkt dat dit wel een heel moeilijk systeem moet zijn, komt bedrogen uit. Eenvoud is tegenwoordig een hype en Willem bewijst ook dat dit het echt is. Op de vloer ligt een grote laag korrels en dit zorgt ervoor dat de tijd niet in het schrappen gaat zitten. Schoonmaken is zonde van je tijd en je kunt beter de duiven observeren en genieten van de duiven. Wel worden iedere avond de broedbakken even schoon gemaakt, zodat er contact is met de duiven en dit geeft de ultieme ontspanning. Na een drukke dag werken, is het heerlijk om tussen de duiven te zitten en ze wat aandacht te geven.
De duiven worden op nest gespeeld en dit gaat al vanaf het begin geweldig. De duiven worden tussen Kerst en Oud en Nieuw gescheiden. De duiven komen dan in de luchtige hokken van Willem en krijgen een “zuurstofkuur”. In April worden de duiven gekoppeld en gaat de training beginnen. Een favoriete neststand heeft Willem niet kunnen ontdekken en hij vermoedt dat dit voor iedere duif verschillend is. Hij maakt zich dan ook totaal niet druk over de neststanden, al heeft hij wel heel goede ervaringen met duiven die voor het eerst een jonge duif hebben. De duiven worden dan ook op alle mogelijke standen ingekorfd voor Barcelona.
De jonge duiven worden als jong niet gespeeld of opgeleerd. Ze mogen in het hok zitten, uitgroeien en de kinderziektes overwinnen. Als jaarling worden de duiven opgeleerd en krijgen vaak een dagfondvlucht of een fondvlucht Bergerac (870 km).
Aangezien Willem niets met commercie heeft, blijft hij gewoon iedere morgen vroeg naar zijn werk gaan. De jonge duiven mogen heel de dag uitvliegen en als hij uit zijn werk komt, roept hij de duiven binnen en gaan de oude duiven er uit. In het begin worden de duiven in de lucht gehouden met de vlag, maar als ze eenmaal weten dat ze moeten trainen, hoeft hij er niets meer aan te doen. Hoe het komt weet hij niet, maar de duiven trainen soms wel 2 uur en hard ook. Op de club wordt vaak jaloers gekeken door de programma speler hoe hij de duiven toch zo aan de gang krijgt. De duiven worden door Willem regelmatig opgeleerd in het begin, tot zo’n 70 km. Na het opleren gaan ze naar Peronne (265 km) met de club en worden ze daar ingekorfd tot een maand voor Barcelona. Dan gaan ze niet meer in de mand om eventuele besmettingen tegen te gaan. Barcelona is voor Willem de mooiste vlucht die er is. Heel de duivenwereld kijkt naar die vlucht en het is de ultieme droom om op die vlucht te presteren. Voor Willem blijft het een droom om Barcelona opnieuw te winnen en hij zal niet eerder rusten voordat het hem weer is gelukt.

Stamopbouw
Willem is altijd op zoek naar goede duiven. Mensen die Willem een beetje kennen, weten dat je Willem niet moet laten kiezen. Meer dan eens pakte hij de goede duif er uit en zelfs als jong kloppen zijn voorspellingen bijna altijd. Op de club begon een jongen met duiven en kreeg voor het inkorven 20 jongen. Willem keek even in de mand, hield er een paar vast en was er zeker van: “ deze moet je in de gaten houden!” De duif groeide uit tot beste duif van het hok, met verschillende kopprijzen.
In Boskoop is door de jaren heen een nauwe familie ontstaan, maar daarmee kan Willem nog jaren vooruit. Heel af en toe haalt hij iets bij, maar als je op topniveau presteert, is het lastig om versterkingen bij te halen. Er wordt vooral gedaan aan lijnenteelt en dat is goed te zien in de stamopbouw.
Het succes begon bij de “Opa”. Opa stamt af van de “Hercules”(Europacupwinnaar) van Wim Muller, “Kleine Donkere” (Olympiade Tokyo) en de beroemde “508” van Jan Theelen. Deze prachtige rode doffer stond jaren gekoppeld tegen de “Kanonduivin” die weer afkomstig was van het “Kanon” die in de jaren 80 de beste duiven was die Nederland kende. Uit dit koppel zijn verschillende toppers gekomen, waaronder Armstrong(44e Nationaal), Rode Barcelona(90e Nationaal) en Miss Lola (9e Nationaal). Uit Armstrong komen ook weer geweldige duiven, waaronder Mylene (4e Nationaal), Ramses (kopprijzen en vader van “Annet” 1e Nationaal Barcelona) , Daxduifje (werd moeder van “Sunrise” 27e en 48e Nationaal Barcelona).
Ook de duiven van Hans Knetsch hebben voor veel succes gezorgd. De nakweek was super en er komen nog steeds topduiven uit die lijnen.
Er zijn ook duiven aangekocht bij Bruggeman en dat was een schot in de roos. Er werden 3 duivinnen gekocht en daar kwamen duiven uit die 4e, 27e, 41e,48e,55e, 113e Nationaal Barcelona vlogen en 2e Nationaal Dax. Hoe bedoel je een super aankoop? Laat Willem niet kiezen!
Bij zijn vriend Loek van Zuiden mocht hij ook wat duiven lenen. Loek had “Krukduiven” en Willem koos een zoon van de “Oude Kruk”, een echte crack. Uit deze duif kwam een geweldige duif, “Simba”. “Simba” werd weer vader van “Jasmina” en zij vloog een 16e Nationaal Barcelona.
Als laatste lijn kwamen er nog versterkingen bij van Cor de Heijde. Cor had duiven van de “Klamper-familie” en dit was wederom een schot in de roos. Er kwamen verschillende topduiven uit en ook nu is de lijn nog veel in de duiven te zien.
De stam is opgebouwd met weinig lijnen en Willem is dan ook niet bang voor een beetje inteelt. Neefxnicht is een koppeling die vaak te zien is. Bij het koppelen let Willem niet op ogen of andere bijzondere dingen. Gewoon goedxgoed en als je met super materiaal start, komen daar echt wel een keer goede duiven uit. Vertrouwen hebben in je systeem en in je duiven. Dan kun je een grote worden!
Voeding en bijproducten
Toen Willem besloot om zich te specialiseren op Barcelona, moest er een systeem komen dat makkelijk was. Hij is altijd al een makkelijke melker geweest en de duiven passen zich maar aan. Qua voeding is er jarenlang Mariman gevoerd, maar de laatste jaren is er overgegaan op de vliegmengeling van de Patagoon. Een simpele rekensom liet zien dat het erg veel geld opleverde en de keuze was snel gemaakt. Er wordt volle vak gevoerd, dus de duiven mogen zelf uitzoeken wat ze lekker vinden. De visie is dat duiven zelf beter weten wat ze nodig hebben, dan de melker zelf. Willem houdt echt van zijn duiven en als hij lekker tussen zijn vogels zit, valt hem ook op dat de ene duif meer mais eet en een ander weer meer kleine zaden. Volle bak is hier ook echt volle bak en de duiven mogen heel de dag eten wat ze willen. Aan het einde van de dag wordt het oude voer opgehaald en krijgen ze weer nieuw. Problemen met het binnenhalen van de duiven is er nooit, want als de duiven 1,5 a 2 uur hebben getraind, zitten ze zo binnen.
Als bijproducten krijgen de duiven wat snoepzaad door het voer, voor Barcelona wat pinda’s en vers grit. Je moet het zoeken in goede duiven, een simpel systeem en niet in al die bijproducten. Er is maar 1 iemand die blij wordt van al die bijproducten en dat is degene die het maakt. Een goede, gezonde duif kan het prima zonder allerlei bijproducten. Energierijk voeren of energieproducten? Wie vliegt er harder dan Willem van der Velden?

Medisch
Medisch wordt er buiten het seizoen helemaal niks gegeven aan medicamenten. Het is belangrijk dat de duiven zonder middelen gezond kunnen blijven. De duiven krijgen uiteraard de verplichte entingen en vorig jaar is er een enting tegen paratyfus geweest, omdat de duiven paratyfus hadden. De duiven hadden een kuur gehad met Parastop en 4 weken later hadden ze paratyfus. Dat wil niet zeggen dat het product niet goed is, maar geeft wel aan dat blind kuren weinig zin heeft. 4 weken voor Barcelona gaan de duiven niet meer met de vereniging mee en zo ontlopen ze besmettingen. De duiven krijgen dan een geelkuur en zo zijn ze goed schoon. Voor de koppen wordt nooit wat gedaan, want de duiven hebben luchtige hokken en hebben nooit problemen.
Het hok
Simpeler dan bij Willem kan het hok niet gebouwd worden. Bij de jonge duiven is de voorkant helemaal open met gaas en zo kunnen ze weerstand opbouwen en de kinderziektes overwinnen.
Bij de oude duiven zijn er wel platen aan de voorkant aangebracht die licht doorlaten. De spoetnik die aan de voorkant hangt, staat wel altijd open. Door de spoetnik komt voldoende zuurstof naar binnen en ook door de golfplaten op het dak. De wind heeft geen vrij spel tot bij de broedhokken, want daar heeft Willem windbreekgaas voor gemaakt. Zo hebben de duiven altijd zuurstof, maar zitten ze niet in de trek.

Slot
Helaas is er bij Willem een aantal jaar geleden een inbraak geweest. Er werd geld meegenomen, maar dat vond Willem niet het ergste. Zijn album met alle duivenfoto’s en prestaties werd gestolen. Tot overmaat van ramp begaf ook zijn computer nog eens en zodoende verdween er een groot stuk geschiedenis. Toch is het of je het live meemaakt als je bij Willem bent. Uren kan hij vertellen over bijvoorbeeld zijn overwinning op Barcelona in 2005. Een rotvlucht de dag ervoor, duiven die nog na moesten komen, 3 duiven op het dak, 2 die vallen en volgens zijn idee was de 3e toch echt van Barcelona. Het dak op klimmen, de duif zien zitten 4 huizen verder, over de daken springen vroeg in de morgen en dan alsnog de 1e Nationaal draaien, prachtig! Willem heeft een systeem bedacht en wijkt daar niet meer van af. Het systeem bewijst dat het werkt en laat zien dat je met een ijzeren discipline en goede duiven erg ver kunt komen. Willem is een geweldenaar die weet wat hij doet, leeft voor Barcelona en weer helemaal terug is aan de kop. Veel mensen dachten aan bluf toen hij zei dat hij sterker dan ooit terug zou komen na zijn verkoop. Als je deze man in zijn ogen kijkt, zie je de passie en de eindeloze wil om Barcelona te winnen. In 2013 pakt hij de 2e prijs Nationaal. Is hij blij? Natuurlijk is hij blij, maar hij gaat door tot die 1e Nationaal weer van hem is.
Naast het feit dat hij Barcelona nog een keer wil winnen, lijkt het hem geweldig om een keer een hok te leiden ergens. Een enorme uitdaging om ergens anders opnieuw te beginnen en Barcelona te domineren.
Willem... velen zullen denken dat het je niet gaat lukken. Ik weet het zeker: jij wint ooit nog eens Barcelona!!!
Patrick Noorman
|