Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Stefaan Lambrechts, Berlaar - Hofleverancier van topvliegers! Open printvriendelijke pagina
Davy Deckers  7-11-2014
 

Stefaan Lambrechts (Berlaar, Antwerpen): hofleverancier van topvliegers ! 
 
Stefaan Lambrechts (36 jaar) uit Berlaar kon nog niet goed lopen of bevond zich al op het duivenhok. En dit bij zijn nonkel Cyriel Lambrechts, een echte snelheidsvirtuoos die al jaar en dag het vitesse-gebeuren in de regio Berlaar onveilig maakt.

Stefaan heeft mede een aannemersbedrijf (S & F Bouw) en is dus een drukbezet man. Maar de duivensport die hij als kind leerde kennen geeft hem de nodige ontspanning.

Stefaan zorgde in 1987 voor eigen hokjes en nam een blitzstart op de Snelheid. Maar zijn ambities reiken verder, hij wil voornamelijk zijn duiven vergelijken tegen veel duiven en is daarom al snel naar de Halve Fond overgeschakeld.

Rassen

Stefaan ging meteen in de buurt bij liefhebbers aankloppen die hun strepen verdiend hadden en al vele jaren topuitslagen realiseerden. Van deze hokken werd dan ook één of meerdere toppers uitgezocht om een eigen stam uit te bouwen.

Onder andere bij Jos Van Loock uit Berlaar, Geert Lambrechts uit Hallaar, Bart Hendrickx uit Berlaar, Alex Docx uit Berlaar, Karel Laenen uit Herenthout en Leo Heremans uit Vorselaar huizen er duiven op het kweekhok.
Maar vooral de inbreng van Dirk Van Den Bulck uit Grobbendonk was een schot in de roos aangezien de combinatie hiervan met de eigen duiven resulteert in topvliegers !

Voeding & medisch

De jonge duiven krijgen zo veel mogelijk kweek tot aan het opleren. Voor het seizoen moeten ze nog niet te hard vliegen, pas wanneer het begint gaan te tellen wordt er lichter gevoederd zodat ze meer zin krijgen om te trainen en vliegen.

De duivinnen krijgen tot woensdag Matador kweek en/of Start Premium. Nadien één dag vliegmengeling en 2 dagen Turbo. Voor de duivers wordt er sneller overgeschakeld naar de vliegmengeling en nadien ook 2 dagen Turbo. Dagelijks gaat er Vior over het voer.

Verder wordt er gebruik gemaakt van de olien van Backs. Bij thuiskomst krijgen ze Belgasol + BS.
Indien het tijdsbestek het toelaat wordt de dierenarts veertiendaags geraadpleegd: afwisselend Peter Coutteel uit Nijlen, Henk De Weerd uit Breda, Vincent Schroeder uit Bilzen.

Methode

De jonge duiven worden voor het vliegseizoen altijd in de late namiddag gelost. Nadien schuift dit meer en meer op naar 's morgens, dus vroeger en vroegere lossing. Van zodra de duiven verder weg beginnen te trekken wordt er gestart met opleervluchten.

Stefaan zijn vriendin werkt in Brussel dus worden de duiven al een keertje meer meegenomen richting Vilvoorde en Brussel voor een traningsvlucht.

De jonge duiven worden verduisterd ongeveer vanaf dat ze 14 dagen apart zitten tot een 2 à 3 weken voor de start van de Halve Fond. Vanaf de 'langste dag' worden ze bijgelicht.Er werden 85 jonge duiven grootgebracht. Maar ook hier kon maar echt gestart worden met een 25 stuks.Zeker één hok wordt dus volledig op de Halve Fond gespeeld, maar daarnaast wordt ook deelgenomen aan enkele Nationale Vluchten. Aangezien Stefaan graag een groot aantal duiven in de prijskamp wenst, gaat hij ook de zware concurrentie in het samenspel Union Antwerpen opzoeken. Maar deze strategie levert dus ook glansprestaties op zoals uit de resultaten zal kunnen opmaken.

Op 8 september 2012 gebeurde er iets unieks in de Nederlandse duivensport: die dag speelden 3 verschillende hokken, in 3 verschillende afdelingen, op 3 verschillende jonge-duivenvluchten een eerste prijs in groot verband met een rechtstreeks aangeschafte duif van Stefaan.
Die gelukkigen waren Hans & Evert-Jan Eijerkamp (Brummen), Kas & Karel Meijers (Ootmarsum) en Herman Pouw (Utrecht). Later dat jaar bleek de duif van Meijers ook nog eens de beste jonge duif van Nederland. Deze Olympic Bolt werd afgevaardigd naar de Olympiade.

En ook bij Karel Laenen uit Herenthout (Er werden jonge duiven van de 3de ronde van de beste duiven van Stefaan Lambrechts uit Berlaar gekocht. Stefaan had deze speciaal gekweekt om als jaarling mee te spelen, maar omwille vande grote vraag naar zijn duiven moest hij dat hele hok van de derde ronde opofferen voor de verkochte jongen te scheiden.) en bij Dirk Van Den Bulck uit Grobbendonk maken duiven van Stefaan Lambrechts het mooie weer.

   

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Zeeland

Super Fondclub G.O.U.

De Marathonvliegers

Hans de Ruig

Marcel van Zanden

Will & Falco Ebben

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Huub Hermans

Cees van Heijst

Combinatie Lokhorst

Comb. Verweij-de Haan

Gebroeders Homma

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens