Stefaan Lambrechts (Berlaar, Antwerpen): hofleverancier van topvliegers !
Stefaan Lambrechts (36 jaar) uit Berlaar kon nog niet goed lopen of bevond zich al op het duivenhok. En dit bij zijn nonkel Cyriel Lambrechts, een echte snelheidsvirtuoos die al jaar en dag het vitesse-gebeuren in de regio Berlaar onveilig maakt.
Stefaan heeft mede een aannemersbedrijf (S & F Bouw) en is dus een drukbezet man. Maar de duivensport die hij als kind leerde kennen geeft hem de nodige ontspanning.
Stefaan zorgde in 1987 voor eigen hokjes en nam een blitzstart op de Snelheid. Maar zijn ambities reiken verder, hij wil voornamelijk zijn duiven vergelijken tegen veel duiven en is daarom al snel naar de Halve Fond overgeschakeld.
Rassen
Stefaan ging meteen in de buurt bij liefhebbers aankloppen die hun strepen verdiend hadden en al vele jaren topuitslagen realiseerden. Van deze hokken werd dan ook één of meerdere toppers uitgezocht om een eigen stam uit te bouwen.
Onder andere bij Jos Van Loock uit Berlaar, Geert Lambrechts uit Hallaar, Bart Hendrickx uit Berlaar, Alex Docx uit Berlaar, Karel Laenen uit Herenthout en Leo Heremans uit Vorselaar huizen er duiven op het kweekhok.
Maar vooral de inbreng van Dirk Van Den Bulck uit Grobbendonk was een schot in de roos aangezien de combinatie hiervan met de eigen duiven resulteert in topvliegers !
Voeding & medisch
De jonge duiven krijgen zo veel mogelijk kweek tot aan het opleren. Voor het seizoen moeten ze nog niet te hard vliegen, pas wanneer het begint gaan te tellen wordt er lichter gevoederd zodat ze meer zin krijgen om te trainen en vliegen.
De duivinnen krijgen tot woensdag Matador kweek en/of Start Premium. Nadien één dag vliegmengeling en 2 dagen Turbo. Voor de duivers wordt er sneller overgeschakeld naar de vliegmengeling en nadien ook 2 dagen Turbo. Dagelijks gaat er Vior over het voer.
Verder wordt er gebruik gemaakt van de olien van Backs. Bij thuiskomst krijgen ze Belgasol + BS.
Indien het tijdsbestek het toelaat wordt de dierenarts veertiendaags geraadpleegd: afwisselend Peter Coutteel uit Nijlen, Henk De Weerd uit Breda, Vincent Schroeder uit Bilzen.
Methode
De jonge duiven worden voor het vliegseizoen altijd in de late namiddag gelost. Nadien schuift dit meer en meer op naar 's morgens, dus vroeger en vroegere lossing. Van zodra de duiven verder weg beginnen te trekken wordt er gestart met opleervluchten.
Stefaan zijn vriendin werkt in Brussel dus worden de duiven al een keertje meer meegenomen richting Vilvoorde en Brussel voor een traningsvlucht.
De jonge duiven worden verduisterd ongeveer vanaf dat ze 14 dagen apart zitten tot een 2 à 3 weken voor de start van de Halve Fond. Vanaf de 'langste dag' worden ze bijgelicht.Er werden 85 jonge duiven grootgebracht. Maar ook hier kon maar echt gestart worden met een 25 stuks.Zeker één hok wordt dus volledig op de Halve Fond gespeeld, maar daarnaast wordt ook deelgenomen aan enkele Nationale Vluchten. Aangezien Stefaan graag een groot aantal duiven in de prijskamp wenst, gaat hij ook de zware concurrentie in het samenspel Union Antwerpen opzoeken. Maar deze strategie levert dus ook glansprestaties op zoals uit de resultaten zal kunnen opmaken.
Op 8 september 2012 gebeurde er iets unieks in de Nederlandse duivensport: die dag speelden 3 verschillende hokken, in 3 verschillende afdelingen, op 3 verschillende jonge-duivenvluchten een eerste prijs in groot verband met een rechtstreeks aangeschafte duif van Stefaan.
Die gelukkigen waren Hans & Evert-Jan Eijerkamp (Brummen), Kas & Karel Meijers (Ootmarsum) en Herman Pouw (Utrecht). Later dat jaar bleek de duif van Meijers ook nog eens de beste jonge duif van Nederland. Deze Olympic Bolt werd afgevaardigd naar de Olympiade.
En ook bij Karel Laenen uit Herenthout (Er werden jonge duiven van de 3de ronde van de beste duiven van Stefaan Lambrechts uit Berlaar gekocht. Stefaan had deze speciaal gekweekt om als jaarling mee te spelen, maar omwille vande grote vraag naar zijn duiven moest hij dat hele hok van de derde ronde opofferen voor de verkochte jongen te scheiden.) en bij Dirk Van Den Bulck uit Grobbendonk maken duiven van Stefaan Lambrechts het mooie weer.
|