Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Paul Grolleman - Het stille seizoen deel 2 Open printvriendelijke pagina
Paul Grolleman  10-11-2014
 

‘Het stille Seizoen’  Deel 2

Aangekomen in de maand November is er nog steeds niet stil gezeten en zal er langzaam een periode gaan aanbreken van prijsuitreikingen, beurzen, duivendagen, tentoonstellingen, veilingen. Of juist een periode om informatie in te winnen  en/of te versterken om nog beter het volgende seizoen in te gaan.
 
Bezoekjes brengen

Het hele seizoen wordt er naar uitslagen en meldlijsten gekeken. Kosten nog moeite worden gespaard om uit te zoeken waar nu de beste duiven zitten. Of het nu Internet, Papier of een luisterend oor zijn, alles wordt in werking gesteld om alles op een rijtje te krijgen over de stand van zaken. Elk seizoen zijn er weer uitschieters in positieve of negatieve zin te vinden. Het is zaak om deze eruit te filteren zodat we in deze ‘stille tijd’ van het jaar een afspraak kunnen maken om eens een kijkje te gaan nemen in de keuken van onze idool of grote voorbeeld. Ook hier worden kosten nog moeite gespaard om bij de juiste persoon of personen terecht te komen om eventuele versterking of de informatie te verkrijgen wat je voor ogen hebt. Voor mijzelf is dit vaak een stukje rijden, maar het kan ook zomaar een dorpsgenoot zijn of via sociale media en/of een internetforum. Er wordt contact gezocht, overleg gepleegd en eenmaal aangekomen bij deze ‘toppers’  wordt er niet vergeten met de ogen wijd open door de hokken te lopen en af en toe een blik naar boven of beneden te wagen. Als dan het moment is aangebroken waarbij er een topvlieger of topkweker in de handen  wordt genomen, wordt er natuurlijk nog eens extra stil gestaan en nog eens extra de tijd genomen om te genieten en te leren van dat moment! WOW! Want zo MOETEN ze zijn!    ( Altijd een leuk leer moment… )


 
Versterking

In de avonduren wordt nog graag even het internet volledig af gestruind of er nog ergens een ‘wereld’ duif te koop is, al dan niet voor een groot bedrag. Iedereen moet natuurlijk zelf weten of die 0.0 euro’s uitgeeft, tientallen, honderden of duizenden… Niemand kan bij elkaar in de beurs kijken en we moeten elkaar hierover dan ook in de waarde laten. Maar dit alles heeft niks met versterking halen te maken, versterking zoek je, vind je, wordt je gegund en wordt vaak per toeval ontdekt. Afijn, om te versterken vragen we ons een paar dingen af :  Wat gaan we aanschaffen? Bonnetje?  Kwekers? Prestatie duiven ? Jongen ? Kruisen we ? Direct vliegen ermee ? Hebben we bakken leeg staan in de kweek dus kunnen we een doffer gebruiken? Willen we wat meer variatie aanbrengen door een goede duivin in te kruisen ?  We kunnen natuurlijk ook kiezen uit wat zomer jongen of jongen die na het seizoen pas geboren zijn. En om niet te vergeten kunnen we uit die toppertjes,  die we in de handen hebben gehad, jongen bestellen voor volgend jaar of misschien kiezen we eieren voor ons geld. Allemaal keuzes die we voor ons zelf afwegen in deze periode.
 
Administratie

Ondertussen werken we nog een complete administratie bij, heerlijk nu het ‘stil’ is. De selectie is immers uitgevoerd, de ploegen zitten gereed en de nieuwe jaarlingen zitten alweer op hun afdelingen. Alle kladjes en aantekeningen worden weer verzameld en uitgewerkt tot een geheel. Op papier maar soms wordt er ook gebruik gemaakt van software zoals compustam of duif3000 om alles in te verwerken, ook wordt bij sommige liefhebbers het Office pakket meer dan gemiddeld gebruikt om alles van de duivenkolonie in op te slaan. Uren worden er besteed aan het verwerken van de uitslagen om tot een overzichtelijke massa gegevens te komen, duiven palmaressen worden up to date gemaakt, Hoklijsten worden alweer klaargestoomd om de entlijsten zijn binnenkort ook alweer nodig.

Kortom allemaal leuke dingen om te doen in deze periode.
 
Noem het maar stil! 
 
In mijn volgende rubriek zal ik dieper ingaan op de administratie en hoe die er toe kan bijdragen om tot goede plannen en doelen te komen. Hierbij zal ik mijn eigen administratie als voorbeeld nemen. Niks mag dan ook aan het toeval worden overgelaten!
 
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Fondunie 2000

Marcel van Zanden

J. Doldersum & Zn

Gert Jan Beute Duivenproducten

Cees van Heijst

Gebroeders Homma

Comb. Gerritsen

Team Noel-Willockx

Super Fondclub G.O.U.

Van Elsacker-Jepsen

M. van Ginkel

Gebr. Maas & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens