Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

J. v.d Pasch, Grubbenvorst - Een open boek!!! Open printvriendelijke pagina
Patrick Noorman  10-11-2014
 

Jan v.d Pasch en dochter, Grubbenvorst
Jarenlang een fenomeen!

Tijdens het interview werd mij duidelijk dat het leven van een topspeler niet altijd even makkelijk is. De man waarbij alles vanzelf lijkt te gaan, heeft toch al het nodige meegemaakt. Een zieke vrouw, duivendiefstal en zelfs darmkanker kregen deze man niet klein. Gelukkig kwam het allemaal weer goed. Met behulp van Allicine (DHP) werd het leven van zijn vrouw een stuk beter en wonder boven wonder werd zelfs darmkanker overwonnen. Met de duiven gaat het nu ook weer fantastisch, maar dat is niet vanzelf gegaan. Leanne, zijn dochter, heeft ervoor gezorgd dat de duivensport doorging en daar is Jan haar ontzettend dankbaar voor. Ook namens dit interview wil hij nogmaals laten weten hoe belangrijk zijn dochter voor hem is en ook keihard werkt om de duivenkolonie te verzorgen. Volgend seizoen zal Leanne zelf met doffers gaan spelen en Jan kan niet wachten om de concurrentie met haar aan te gaan. Dit belooft een hard strijd!

Wanneer worden de vliegduiven bij jullie  gekoppeld ?
De duiven worden niet echt op een vast moment gekoppeld, maar meestal komt het er op neer dat de duiven rond Sinterklaas gekoppeld worden. In 2012 zijn de duiven door omstandigheden niet herkoppeld, maar normaal gesproken worden alle vliegduiven nog een keer herkoppeld. 1 week voor de eerste wedvlucht gaan ze dan op weduwschap en zo wordt het seizoen aangevangen.

Brengen de vliegduiven een jong groot of wordt er alleen gekweekt uit kweekduiven?

De duiven brengen allemaal een jong groot en worden daarna nog een keer herkoppeld. Zeker voor jaarlingen werkt dit erg motiverend en maakt ze een stuk bakvaster. Mijn vliegduiven hebben enorm veel kwaliteit, anders zouden ze niet op mijn vlieghok zitten. Waarom zou ik in deze duiven minder vertrouwen hebben, dan in mijn kweekduiven?

Worden de duivinnen verduisterd en tot wanneer ?

De Vitesse maakt mij niet zo heel veel uit en daarom verduister ik ook van Maart tot Bourges, de 3e week in Mei. Laat je niks wijs maken over truukjes of middeltjes om te pieken met duiven. De duiven zijn als soort al geselecteerd op de Dagfond en door het verduisteren op te heffen, komen ze op de verdere vluchten pas echt in vorm. Waar andere mensen met mindere duiven spelen, de forme al wat aan het dalen is en op andere vluchten al op scherp spelen, daar excelleren de duiv en van de specialisten.

Worden de duivinnen van te voren getoond?

In het begin op de Vitesse vluchten worden de duiven wel getoond. Dit is niet om de prestaties te bevorderen, maar om te zorgen dat de duiven aan het spelletje wennen. Op de Midfond wordt vaak al niet meer getoond en zeker op de Dagfond is het van essentieel belang dat de duiven rustig de mand in gaan.

Nemen jullie nog maatregelen tegen het onderling paren?

Onderling paren is voor veel melkers een groot probleem. Op de kortere vluchten gaat het allemaal nog wel, maar zodra de duiven wat verder weg gaan en meer nachten mand krijgen, wordt het een drama. Toch hoeft het duivinnenspel niet zo moeilijk te zijn. De truuk is om de duivinnen aan de doffer gepaard te houden. Dit doen we door te zorgen dat de duiven goed bakvast zijn en de duiven op Woensdag een uur bij elkaar te laten. Meestal lappen we de duiven een stukje en laten ze dan bij elkaar tot half 12. Mocht dit niet uitkomen, dan is het toch belangrijk dat de duiven bij elkaar komen.

Hoe lang mogen ze met hun partner blijven na de vlucht ?

Hier begint eigenlijk al het grootste probleem bij de meeste melkers. Ze hebben niet genoeg tijd, moeten weg of hebben andere dingen te doen en ze scheiden de duiven als ze terug komen uit het lokaal. Hier blijven de duivinnen tot in de avond bij de doffers. Allemaal om maar te zorgen dat die duivinnen gepaard blijven aan de doffer. Zodra de duivin de liefde voor de doffer verliest, gaat ze paren en is het over met de prestaties.

Hoe voeren jullie de duivinnen?

De duivinnen worden niet krap gehouden, zoals veel liefhebbers wel doen. Als duiven honger hebben, trainen ze niet en komen ze nooit in forme. De duivinnen krijgen hier voldoende te eten, maar wel een lichte mengeling. Als ze terug komen van een vlucht krijgen ze goed voer, maar omdat duivinnen snel herstellen, gaan de duivinnen alweer snel over naar de lichte voeding. Qua merk maakt het echt niet uit wat duiven krijgen. De afgelopen jaren is hier met o.a. met Beyers gevoerd en dat ging erg goed. In 2012 is het hele jaar met Versele Laga gevoerd en dat ging ook uitstekend.

Duivinnen gaan alle weken mee. Wat doen jullie medisch en welke dokter adviseert jullie?

In de medische kant moet je het absoluut niet zoeken. Er is een trend gaande dat je eigenlijk niets aan de duiven moet geven, maar daar doe ik niet aan mee. Ik trek mijn eigen pad en doe wat ik zelf denk dat goed is. Wel zit er een verschil tussen een vast medisch schema en kuren wanneer nodig. Dit klinkt eenvoudig, maar doe het ook eens zo. Tegen het Geel doe ik iedere 3-4 weken iets. B.S. van de Weerd is een heel goed product en dat wordt ook vaak na de vluchten gegeven, zeker als ze 2 nachten mand hebben gehad. Ook steek ik de duiven weleens een Geeltablet op.

Tegen de koppen wordt nooit iets preventiefs gedaan. Een goed hok zorgt er al voor dat het probleem met de koppen minimaal is en als ik iets geef, is dat altijd als ik op controle ga bij de dierenarts. Vorig jaar ging het totaal niet en ben ik naar dokter Schroeder gegaan. Hij constateerde dat er iets tegen de koppen gedaan moest worden en gaf mij verschillende antibiotica dat werkt tegen de koppen. 2 weken later begon het te lopen en was de trein vetrokken.

Verder is de medische begeleiding zo minimaal, maar helemaal zonder medicatie lijkt mij niet verstandig.

Zonder bijproducten lijkt het niet meer te gaan tegenwoordig. Is dat ook echt zo of kunnen duiven prima zonder al de bijproducten die tegenwoordig te krijgen zijn?

Bijproducten zijn erg belangrijk in de hedendaagse duivensport. Hier wordt dan ook veel aan de duiven verstreken. Probac 1000 is echt een heel goed product en zeker bij de jonge duiven raad ik dit iedereen aan. Verder wordt er ongeveer 2 keer per week gebruik gemaakt van honing. Dit los ik op in warm water en doe ik over het voer. De honing wordt afgedroogd met mineraalpoeder van Mariën en/of biergist.
Als het een zware vlucht is, wordt hier gebruik gemaakt van Powerplay. De duiven herstellen enorm snel en voor je het weet, staan de duiven weer helemaal rond.
Het belangrijkste bijproduct voor duiven blijft toch grit. Ik voer daarom 2 verschillende soorten mineralen van DHP. Van deze firma komen meer bijproducten en ik ben daar echt heel erg tevreden over. De Natee die zij hebben, Darba Compleet en Allicine zijn echt topproducten. Het ondersteunt de weerstand enorm en de duiven hebben nooit last van darmproblemen. Dit jaar is ook Collinol getest, een alternatief middel tegen Paratyphus. Het is een goed en natuurlijk product.
Verder de traditionele producten als p40, snoepzaad, hennep en pinda’s.

Doe je na het vliegseizoen nog  iets tegen Paratyphus en wat doe je?

Andere jaren behandelde ik de duiven altijd met Parastop van de Weerd en entte ik de duiven tegen Paratyphus. Dit jaar heb ik Collinol gebruikt van DHP en heb ik besloten om niet te enten. De dierenarts controleert de duiven en er wordt pas iets gedaan als de duiven daadwerkelijk iets mankeren.

Jonge duiven doen het hier ook prima. Zijn dat bij de jonge duiven ook duivinnen ?

Bij de jonge duiven zijn het niet alleen de duivinnen die erg goed komen. Op een of andere manier kwamen mijn duivinnen altijd beter dan mijn doffers. Afgelopen jaar ben ik toch eens naar een speler gegaan met exact hetzelfde hok en die speelde wel hard met doffers. Ik heb toen gekeken naar het hok en het bleek dat zijn verluchtingsstrook tegen de voorkant zat. Ik had in mijn hok een strook verluchting in het midden. Ik heb dit direct aangepast en de eerste week 70% prijs van de doffers, tweede week 90% en 3e week zelfs 100%. Zoveel kan de verluchting en een hok nu doen met prestaties. Volgend jaar gaat Leanne, mijn dochter, met de doffers spelen en hopelijk zet de lijn dan door.
Het is dus niet zo dat duivinnen ook als jong beter komen. Alles valt en staat met de kwaliteit van het hok, de duif en de melker.

Hoe is het systeem met de jonge duiven?

De duiven worden op roosters gehouden, dit in tegenstelling tot de andere duiven die op schelpenzand worden gehouden. De jongen vliegen in het begin totaal niet. Er is al alles aan gedaan, maar dit duurt hier gewoon even. Als de duiven eenmaal trekken, komen de prestaties ook altijd.
Voor het seizoen rijd ik regelmatig met de duiven, maar nooit meer dan 40km. In het seizoen blijf ik de jonge duiven lappen en dit is ook niet verder dan 40km. Het is voor jonge duiven belangrijk dat ze vertrouwd raken met de mand en geen stress krijgen. Stress zorgt voor verliezen en ziektes. Ik begin daarom ook al vroeg met de jonge duiven in de mand te zetten om ze daar goed aan te laten wennen.
Qua voeren is het systeem simpel. Het voer maakt niet zo gek veel uit, maar het is wel belangrijk dat de duiven niet te zwaar gevoerd worden.
De duiven worden op de deur gespeeld en dit zorgt altijd voor extra motivatie.

Op welke datum gaan jullie bijlichten en tot welke datum?

Dit is verschillend. Meestal beginnen we bij het afzetten/eind Maart en dan verduisteren tot 1 Juli. Daarna wordt er vanaf de langste dag bijgelicht tot aan de laatste vlucht.

Hoe vaak worden de jongen tegen Paramyxo geënt en wanneer?

De jonge duiven worden 2 keer behandeld tegen Paramyxo. Als ze afgezet worden, krijgen ze de lichte variant en 1 maand voor de vluchten worden ze behandeld met Colombovac.

Doen jullie iets tegen pokken ? Zo ja op welke manier ?

De jonge duiven worden behandeld tegen pokken, de ouden niet. De jonge duiven worden altijd met het kwastje onder de borst behandeld.

Selectie jonge duiven is dat op afstamming of prestaties?

Vooral op prestatie, maar gevoel is ook altijd belangrijk.

Geloof je in een ogentheorie/maantheorie? Zouden we hierdoor echt minder jongen verspelen?

Onzin. Hier geloof ik absoluut niet in.

Alles is hier al gehaald wat de duivensport kan bieden. Vanwaar die drive en wat wil je nog bereiken?

Hard vliegen en genieten met mijn vrouw en dochter van de duivensport.

Zijn er nog geheimen of tips die je wil vertellen?
In de duivensport zijn er geen geheimen waardoor je keihard kunt vliegen. Het hok, de duif en de melker moet top zijn, anders wordt het niks. Probeer niet overal jongen te komen, maar haal eens ergens een ronde eieren. Duivensport hoeft echt niet duur te zijn en doordat de duiven groot worden op jouw hok, wennen de jongen aan jouw milieu. Ik zie vaak dat duiven kapot gaan als ze op een ander milieu komen en dat voorkom je door ze zelf groot te brengen door je eigen duiven.
Ook willen mensen vaak duiven hebben van de eerste of tweede ronde, maar die heeft de topspeler vaak zelf nodig en kost veel geld. Koop gewoon eens een rondje eieren in de zomer en ga verder met toplijnen. Geduld is erg belangrijk in de duivensport.
 
 Patrick Noorman
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Van Hoeck-Noel

Aad Beerendonk

Nico Jan Koenders

Familie Huizer

Cor Drost

IFC Zeeland

Fondunie 2000

Super Fondclub G.O.U.

Gebroeders Homma

Gebr. Maas & Zn

Cees van Heijst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens