Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nico Pronk, Mill – Al een halve eeuw bij de kampioenen Open printvriendelijke pagina
Patrick Noorman  15-11-2014
 

We gaan terug naar de jaren ’50 en 60’ van de vorige eeuw om onze hoofdpersoon Nico Pronk aan u voor te stellen. Hij had toen inmiddels zijn kippenhok en kippen ingeruild voor duiven en hij werd in 1962 al 4e kampioen van het enorm sterke Noord Holland.

Doordat er veel Engelse aanvliegers kwamen, werd Nico volledig gegrepen door het duivenvirus en dit is nooit meer weggegaan. Alleen in zijn straat waren al ruim 15 duivenmelkers en de concurrentie was moordend. Ruim 50 jaar later is hij nog steeds bloedfanatiek en staat hij ieder jaar bij de kampioenen. Inmiddels is Nico woonzaam in Mill en vliegt hij in CC Uden.

Omdat zijn samenspel niet bij de Compuclub is aangesloten, kunnen we Nico zijn indrukwekkende prestaties wat lastig vinden. Als je bij de beste liefhebbers van Nederland hoort, WHZB/TBOTB duiven hebt en net de Olympiade mist, dan ben je geen kleine melker.

Topprestaties 2014

1-2-3-4-5-6-etc. Feluy 1,759 duiven
1-2-6-11-etc. Sezanne 2,990 duiven
1-7-15-etc. La Sauterraine 473 duiven
2-4-11-etc. Chimay 1,244 duiven (1e tegen 1,630 d.)
1-26-etc. Sezanne 2,747 duiven
1-etc. Isnes 1,429 pigeons (1e tegen 3,122 d.)
1-9-12-20-etc. Sezanne 2,786 duiven
2-14-33-36-etc. Laon 826 duiven
2-6-40-etc. Sezanne 1,061 duiven
2-4-6-etc. Youngsters 1,178 duiven
3-8-19-28-etc. Montlucon 787 duiven
6-11-12-16 Chimay 1,348 duiven
 
Kampioenschappen CC Uden 2013:

 • 1e Aangewezen Kampioenschap Dagfond
 • 1e Duifkampioen Dagfond
 • 1e Generaal Hok Aangewezen
 • 1e Generaal Hok Onaangewezen

Kampioenschappen CC Uden 2014

 • 14x 1e Kampioenschap, waaronder:
 • 1e Aangewezen Dagfond
 • 1e Onaangewezen Dagfond
 • 1e Aangewezen Jonge Duiven Vitesse
 • 1e Aangewezen Jonge Duiven Midfond
 • 1e Onaangewezen Jonge duiven Midfond
 • 1e Aangewezen Generaal
 • 1e Hok Kampioen Generaal
 • 1e Duifkampioen Jong

Kampioenschappen Afdeling 3 Oost Brabant 2014

 • 1e Onaangewezen Dagfond Giantel Cup
 • 1e Aangewezen Dagfond Giantel Cup
 • 1e Midfond Aangewezen
 • 2e Midfond Aangewezen

Systeem

Nico vliegt al jaren met ongeveer 32 weduwnaars. In het verleden werd ook met groot succes het duivinnenspel gedaan, maar Nico haalt hier niet zijn voldoening uit. Het kost allemaal extra tijd, terwijl je met doffers net zo hard kunt vliegen. Het mooiste is als de doffers na een paar weken vliegconditie hebben en echt beginnen te trainen. Ze scheren dan hoog over het hok, om daarna weer keihard te verdwijnen. Nico zit dan op en top te genieten in zijn achtertuin. Duiven die hard trainen, moeten ook echt genoeg eten. De vormdip die veel hokken halverwege het seizoen krijgen, is grotendeels te verklaren aan het niet goed voeren en onderhouden van de duiven.

Wat Nico wel opvalt in al die jaren duivensport, is dat duiven de langere training steeds meer nodig hebben. Tientallen jaren geleden liet iedereen de duiven een kwartiertje trainen en als de duiven flink tekeer gingen op het dak, dan was het goed. Deze tijd is echt helemaal voorbij en Nico heeft zelf ervaren dat dit systeem niet meer toerijkend is voor de absolute top. De duiven trainen bij Nico tweemaal per dag een uur.

Voeding

Van Versele Laga wordt de Sport Extra Subliem, Champion Plus en Superstar gegeven. Van Mariman is de Sport Geel en Wielinck verzorgt de Mariën mengeling. Uit al deze mengelingen wordt 1 busje gepakt en dit moet voldoende zijn voor de duiven om een afwisselende maaltijd te krijgen. Nico gelooft heel erg in kwaliteitsvoer en zou nooit gaan bezuinigen op voer. Het verschil is gewoon duidelijk te zien en duif die moet presteren, moet ook gewoon het beste van het beste eten.

Als toetje krijgen de duiven nog een mengeling van hennep, snoepzaad, zonnebloempitten, tovo, paddy en pinda’s. Hierin zit veel vet en dat hebben de duiven vooral op zware vluchten erg hard nodig.

Veel liefhebbers denken dat duivensport zonder medicijnen niet mogelijk is. Nico is enorm blij dat hij die stap heeft durven nemen om het zonder medicijnen te proberen en ziet nu echt verschil. Geloof kan hij niet geven, maar wel beloven dat hij de waarheid spreekt! De duiven worden regelmatig gecontroleerd door Mariën, maar er wordt nooit wat gevonden. De kwekers hebben al 10 jaar niets meer gehad en de vliegers 7 jaar totaal niets. Alleen 4 jaar geleden toen er enkele gevallen van paratyfus waren, is er gekuurd. Dat is alles!!!

Stam

Nico Pronk heeft meerdere witte raven en beschikt zelfs over een fantastisch kweekkoppel. ‘Aelbrechtdoffer’ x ‘Miss Universe is een kweekkoppel van wereldniveau. Dit koppel wist enorm veel geweldige duiven op de wereld te zetten, met als hoogtepunt de ‘403’ welke maarliefst 3 keer op teletekst wist te komen en gigantisch veel kopprijzen vloog.

Een andere crack is ‘Michelinmannetje’. Deze duif vloog een indrukwekkende lijst aan prestatie bij elkaar en ook hiervan is de nakweek weer fantastisch. Dat deze duif het niet van een vreemde heeft, blijkt wel want het is een zoon van Olympiadeduif ‘Bullit’.

Gaby Vandenabeele heeft al zo verschikkelijk veel mensen aan de top geholpen en ook Nico is zeer succesvol met zijn duiven. ‘Klein Blauw’ is zo’n topkweker met verschillende topduiven in groot verband als nazaat.

Nico Pronk heeft ook veel succes met duiven bij W&F Ebben vandaan. ‘Mist’ en ‘Tyara’ zijn toch wel belangrijke steunpilaren. ‘Tyara’ heeft het ook niet van een vreemde, want haar moeder is de beroemde ‘Roosje’ die basis is van 4x 1e NPO.

Verder komen we nog absolute topkwekers als ‘Coronel’, ‘De Zwerver’, ‘Magistraal’, ‘Koopmandoffer’ en ‘Hamlet’ tegen. Via F. Mariën, Aelbrecht, Vandenabeele en W&F Ebben werd er een indrukwekkend hok met duiven gemaakt. Zoveel kwaliteit, zoveel uitstraling en zoveel bewezen topduiven.

Een andere absolute topduiven is een dochter van de wereldberoemde ‘Zlatan’ van Nico Jan Koenders. Deze duivin heeft geweldig gevlogen en lijkt ook goed door te kweken.

DreamPigeons

Momenteel worden er een tweetal bewezen vliegduiven aangevuld met een selecte groep jonge duiven aangeboden op www.dreampigeons.com.

Patrick Noorman

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans de Ruig

Nico Jan Koenders

Gebr. van Toor

IFC Hoogerheide

Comb. Gerritsen

Gertjan Knoop

De Marathonvliegers

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Super Fondclub G.O.U.

A. Engelen

Combinatie Bruggeman

Gert Jan Beute Duivenproducten

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens