Ko van Dommelen, St. Philipsland
Nederlands kampioen ZLU (cat. 3) 2013
Ko van Dommelen is in de fondwereld een begrip geworden. Ko zijn vader was een drukke bakker, met op zolder duiven. Er moest hard gewerkt worden om de zaak draaiende te houden en zo kwam het dat er soms geen tijd was voor de duiven op Zaterdag. Wat Ko zijn vader toen nog niet wist, was dat er een ongekende duivenliefhebber geboren was. Ko regelde de duivenzaken op zaterdag en ontwikkelde een bijzondere feeling met duiven. Ko heeft iets met duiven, wat weinig andere melkers hebben. Doordat zijn vader bevriend was met Jan Aarden, is er een geweldige kolonie duiven voor Ko gekomen. Ondanks zijn westelijke ligging, weet hij al jaren topprestaties aan elkaar te rijgen. De ene wonderduif volgt de andere wonderduif op en zo zit Ko al jaren bij de kampioenen. Soms praat hij weleens met zijn vrouw over het duivenseizoen en iedere keer zijn ze samen verwonderd dat het weer een topjaar is geweest. Natuurlijk moet je er alles voor doen, maar iedereen krijgt toch weleens een dip? Als je steeds honderden duiven per jaar verkoopt, zal het toch wel een keer minder worden? Ko zit, ondanks zijn angst op een inzinking, ook dit jaar weer overal bij de kampioenen. Zijn zwaar ingeteelde Jan Aarden stam bewijst het keer op keer nog prima aan te kunnen. Een geweldige stam duiven, een op en top melker en de drive om te willen winnen, maakt van Ko van Dommelen een onverslaanbare tegenstander.
Hoogtepunten
Om alle hoogtepunten van Ko te vertellen, kun je gerust een heel magazine maken. Wat vliegt deze fondtopper al vele jaren geweldig. In 2012 werd hij al de beste van Europa en ook 2013 was weer subliem. Enkele topprestaties van alleen nog maar het jaar 2013:
- 12e Nat. Marathonkampioenschap
- 2e Nat. Marathonkampioenschap eerste 8 getekenden
- 3e Fondkampioen ZLU
- 12e Keizerkampioen ZLU
- 11e Superprestige
- 1e Asduif (07-3719322) Pau over 5 jaar
- 2e Asduif (07-3719322) St. Vincent over 5 jaar
- 3e Asduif Perpignan
- 3e Nationaal Pau
- 12e Nationaal Marseille
- 25e Nationaal St. Vincent
- 31e Nationaal Bordeaux
- 35e Nationaal Narbonne
- 176e Nationaal Perpignan
Systeem
De duiven worden op weduwschap gespeeld en alleen de doffers gaan mee op de vluchten. Er zijn al veel mensen die zijn begonnen over duivinnen, maar als je ieder jaar bij de kampioenen in Nederland en Europa zit, dan ga je niet zo snel veranderen.
De duiven worden buiten het seizoen in het weekend getoond en als de vluchten bezig zijn, dan krijgen de doffers alleen de duivin te zien na de vlucht. Ko is van mening dat duiven rustig de mand in moeten gaan en het spelletje dat de duivin thuis zit zo snel mogelijk moeten leren.
De oude duiven trainen 2 keer per dag een uur en overdag komt Ko niet bij zijn duiven. Overdag moeten ze slapen en absoluut niet gestoord worden. ’s Avonds om 8 uur gaat hij nog wel het hok in, om zijn duiven van grit en snoepzaad te voorzien.
De jonge duiven worden niet verduisterd en krijgen 2 keer Orleans. Allereerst lapt Ko ze zelf op 50 kilometer ongeveer en als ze een paar keer Noyon gehad hebben, dan gaan ze mee met de afdeling. Ko speelt de laatste vluchten niet mee om de prijzen, omdat ze dan kaal zijn. Ondanks dat de duiven kaal zijn, komen de duiven toch goed naar huis. Al jaren heeft Ko heel weinig verliezen met de jonge duiven en of het door het niet verduisteren komt, weet niemand.
Ook de jaarlingen worden zelf een paar keer opgeleerd en gaan dan eind April naar Steenbergen. De duiven gaan gewoon de vluchten mee, tot 2 keer dagfond. Na de tweede dagfond krijgen de duiven 2 weken rust en worden ze op Bordeaux gespeeld. Na Bordeaux krijgen ze weer rust en dan wordt er Marseille of Narbonne gespeeld. De duiven leren het spelletje al vroeg dat er een duivin thuis zit te wachten en moeten zich ook meteen als jaarling al laten zien.
Stamopbouw
Ko heeft zijn duivenstam opgebouwd met duiven van Jan Aarden. Dit pakte gelijk goed en door in te telen is daar een ongekende stam uitgekomen, waar ontzettend veel topduiven uit blijven komen. Ieder jaar investeert Ko in nieuwe duiven, maar iedere keer is het zijn eigen soort dat de prijzen in de wacht sleept. Wel was hij enorm succesvol met duiven van Cas van de Graaff&zoon.
De absolute basisduif van Ko van Dommelen is “Oud Brommertje”, een Jan Aarden doffer die 14 prijzen won op vluchten vanuit St. Vincent en Dax. Ko van Dommelen hielp op een dag zijn vaders goede vriend Jan Cools met een verbouwing en als dank gaf Cools enkele zeer waardevolle duiven, waaronder jongen van het spectaculaire top koppel ‘Zwartje' x ‘19'. De belangrijkste duif daaruit werd later ‘De Cools doffer'.
Tientallen jaren geleden was ‘Zwartje' een van de beste overnachtduiven van Nederland, met maar liefst 12 prijzen op de Nationale klassiekers vanuit St. Vincent en Dax. Zijn vader was een rechtstreekse Jan Aarden doffer, een kleinzoon van de ‘Zevenendertig', de wereldberoemde kleinzoon van het ‘Zilvervosje' van Meesters. Deze lijn wordt door veel melkers gezien als de grondlijn voor het huidige overnachtsoort. Ko is hier zeer succesvol mee geweest en heeft bijna geen nieuw bloed hoeven inbrengen.
Ieder jaar kweekt Ko wel een super lijkt het wel. Wie kent niet “De Paarsborst”, “Orleans Hulk”, “Hulk”, “Jonge Hulk”,”De Woeste Staaloger”, “Zwarte Deugniet”, “’’t Rolluikje” en nog vele andere toppers. Ko heeft al zoveel toppers gekweekt en iedere duif lijkt wel hetzelfde. Wat een prachtige stam Aardenduiven. Voor meer informatie over Ko en de Aardenduiven kunt u kijken op janaardenpigeonsclub.nl
Voer
De duiven krijgen voor het seizoen een rui/rust mengeling van Mariman. Ko houdt de duiven bewust rustig voor het seizoen, om zo te kunnen pieken op de mooie vluchten. Als de mooie vluchten beginnen, gaat hij naar de voerwinkel en haalt daar van alle dure merken wel een zak voer. Beyers, Mariman, Versele Laga, etc. komt allemaal voorbij.
De duiven worden met de lepel gevoerd, maar krijgen wel altijd voldoende. Als de duiven mee moeten met de vlucht, krijgen ze de laatste 3 dagen 3 lepels met voer. De duiven die op rust zitten, moeten het met 1 lepel per voerbeurt doen. Ko voert de duiven altijd 2 keer per dag en gaat vaak om 8 uur nog even zijn hok in om de duiven van grit, snoepzaad en pinda’s te voorzien. De duiven die op rust zitten, krijgen 2 pinda´s per dag en de duiven die met de vlucht mee gaan meer, maar ze moeten wel goed blijven eten.
Ko gelooft heel erg in zijn eigen mengeling snoepzaad en als je het gewoon vraagt, dan blijkt Ko daar absoluut geen geheim van te maken.
Snoepzaad Ko van Dommelen:
- Milletzaden
- Hennep
- Haver
- Rijst
- Katjang Idjoe
- Onkruidzaden
- Kanariezaad
Bijproducten
Ko gebruikt verschillende bijproducten. Duiven hebben een zwaar seizoen en moeten goed in hun reserves zitten. Zo wordt er in het seizoen veel gebruik gemaakt van bak allerhande, p40, tovo, vitamineral, biergist, koninginnegelei, eivoer en de laatste dagen pinda´s. In 2012 werd de nieuwe korrel van Piet de Vogel gegeven en dat beviel erg goed. Er werd zelfs een Europees kampioenschap behaald. Het valt en staat natuurlijk met goede duiven, maar Ko blijft wel zoeken waar hij zijn duiven net dat beetje meer kan geven. Door bijproducten gaat een duif niet sneller vliegen, maar je zorgt er wel voor dat hij langer in conditie blijft en absoluut niks tekort komt.
Medisch
De duiven krijgen medisch gezien alleem een spuit tegen Paramyxo, omdat deze verplicht is. Verder krijgen de duiven geen spuiten tegen andere ziektes. Aan het begin van het seizoen gaat Ko naar een dierenarts bij hem in de buurt en die kijkt de duiven na. Hebben ze wat, dan worden ze vanzelfsprekend gekuurd en hebben ze niets dan gaat Ko verder met zijn medische programma. Het medische programma wil zeggen dat de duiven de ene week op Zondag iets krijgen voor geel en coccidiose en de andere week iets krijgen voor de luchtwegen. Dit werkt al jaren geweldig en Ko durft hier niet meer vanaf te stappen. Voor de mooie vluchten krijgen de duiven weleens een Koudijs rooktablet. Dit zorgt ervoor dat de luchtwegen helemaal open staan.
Het hok
Het duivenhok staat op het noorden en dat is natuurlijk niet ideaal in de duivenwereld. Ko heeft daar wat op bedacht en heeft het puntdak aan de zuidkant van lichtdoorlaatbare platen gemaakt. Zo krijgen de duiven voldoende licht binnen. De rest van het dak is van pannen en de verluchting komt door de voorkant en gaat er via de nok weer uit.
Het hok moet kurkdroog zijn, omdat Ko de droge mestmethode heeft. Voorheen was het dak wat tekort en daardoor spatte er water in zijn hok en werd de mest nat. Aantal jaar geleden heeft hij het dak was verlengt en nu is zijn hok onder alle weersomstabndigheden kurkdroog. Veel zuurstof en een droog hok zijn voorwaarden om goed te kunnen presteren.
Kweek
Als je Ko zijn duiven vasthoudt, dan zie je iets bijzonders. Geweldige spieren, super rijke ogen en een winnaarsuitstraling. Ko vindt deze kenmerken belangrijk bij een duif. Een duif moet een rijk oog hebben met pigment, zijn spieren moet aanvoelen als een half zachte fietsband en hij moet uitstraling hebben. Met uitstraling wordt de blik in de ogen genoemd, wat je ook wel een beetje als scheelkijken kunt typeren.
Door een ingeteelde stam naar allemaal topduiven, lukt het Ko ieder jaa weer om een wonderduif te kweken. Hoe het komt weet hij niet, want hij koppelt puur op gevoel. Toch een duif die geen goede spieren, uitstraling of oog heeft, komt er bij Ko niet in en wordt regelrecht verwijderd.
Slot
Het was super om Ko met zijn duiven te zien. Liefde voor zijn vogels, kennis en de absolute wil om te winnen. Als je bij Ko in zijn huis komt, dan zie je een en al duif. Bekers, schilderijen en teletekstnoteringen. Geweldig om met een vakman te praten en zijn duiven vast te hebben. Dat Ko de komende jaren ook succesvol zal zijn, staat als een paar boven water!
Patrick Noorman
|