Frank Zwiers, Breda
Een nieuwe topper dient zich aan!!
Menig fondliefhebber zal afgelopen seizoen met verbazing hebben gekeken naar Frank Zwiers. Door de ontzettend harde meewind in 2012 wilde het totaal niet lukken, maar 2013 was werkelijk waar overweldigend. Er werd verschillende malen teletekst behaald en er werd zelfs een 1e NPO gevlogen. Frank Zwiers stond in de regio al bekend als absolute jonge duivenspecialist, maar besloot na het seizoen 2009 toch te stoppen met de duivensport. Zijn vrouw Suzan zag het allemaal aan, maar wist meteen dat dit niks was voor haar man. Mede door een topcadeau van zijn vrouw en gerichte aankopen bij topspelers op de fond, kreeg het hok van Frank een enorme kwaliteitsimpuls. Frank wist al van zijn eerdere periode dat je topduiven nodig hebt om super te kunnen presteren.
Nieuwe combinatie: Frank Zwiers en Willie-Jan van de Goorbergh
Stamopbouw
Van een echte stamopbouw is nog geen sprake bij Frank, omdat hij uit allerlei lijnen duiven heeft zitten. De duiven komen van verschillende liefhebbers en in de toekomst is het de bedoeling dat er wel een eigen stam gaat komen.
De vrouw van Frank, Suzan, vond het allemaal maar niks dat Frank geen hobby meer had en besloot contact op te nemen met Mark v/d Berg uit Ijsselmuiden. Mark v/d Berg speelt al jaren geweldig op de marathon en achteraf bleek dit ook een schot in de roos. Mark die bekend werd met verschillende topduiven, waaronder: “De Brive 1”, “Brive 2”,”Olympic Zara”,”Anna”, “Tevez”, “Sanne” en nog enkele andere topduiven zag het direct zitten in Frank. Een mooie vriendschap ontstond en Frank mocht uit bijna alle topduiven wel wat lenen en kon zo een mooi hok duiven opbouwen. Zo hoort het toch te zijn in de duivensport?
Frank zat echter niet stil en besloot “Golden Future” van Arjan Beens uit Genemuiden op Pipa te kopen. Deze duif is een halfzus van “Olympic Miss Gijsje”, “Rood Meisje”, “Marianne” en ”Snelle Jelle”. Frank was fanatieker dan ooit tevoren en wilde het beste van het beste op zijn hok hebben. Arjan Beens is al jaren fenomenaal op de marathon en daar moesten dus per se duiven vandaan komen. Tijdens het ophalen van de duiven raakten Arjan en Frank in gesprek en kwam Arjan Beens met een geweldig gebaar, waarmee hij laat zien dat hij een goed hart heeft. Maar liefst een 8 tal koppels eieren mocht Frank meenemen. Later kwamen er nog meer duiven bij Arjan vandaan, waaronder: een zoon uit “Always Fying x Inteelt Brive”, zoon uit “Rood Meisje” en nog een kind uit een absolute topkoppeling “Olympic Miss Gijsje” x “Snelle Jelle”.
Frank heeft ook duiven van de wereldberoemde Jelle Jellema uit Nijverdal zitten. Ieder jaar staat Jelle weer op teletekst en bij de nationale kampioenen. Jelle werd wereldberoemd door de duiven uit “Zwart Goud” wat gigantisch veel goede nakomelingen gaf. Frank had een bon gekocht op het forum “Het Praathuis” en tijdens het verzilveren vertelde Frank waar hij duiven van had zitten. Jelle was meteen enthousiast en zo werd en een samenkweek gedaan. “Golden Future” werd gekoppeld aan “Inteelt Saffier” (vader van de wereldberoemde “Romee”), “Zwart Goud” en aan haar halfbroer “Zoon Rika”. Door deze samenkweek kwamen er veel duiven van Jelle Jellema op het hok van Frank.
Willie-Jan van de Goorbergh een zeer goede vriend van Frank en tevens duivenliefhebber was in bezit van een geweldig koppel. Uit zijn “Poelstra koppel” kweekte hij twee jaar achter elkaar een teletekstduif. Frank was er natuurlijk als de kippen bij en in 2012 zijn er een aantal kinderen van dit koppel en van de teletekstduiven naar Frank verhuist. In 2013 lieten deze duiven al direct zien met het geweld op de hokken van Beens en Vd Berg mee te kunnen en vloog een zoon van de “Manouk” ( 4e NPO Bergerac 2011) de 7e NPO op Cahors en was tevens de snelste jaarling van dit concours. Nadat Willie-Jan begin 2013 stopte met de sport zijn de twee teletekst duiven “Mr. Willie” en “Manouk” het kweekhok van Frank komen versterken.
Prestaties 2013:
- St.Vincent - Brabant 2000 81e tegen 2.947d. (10/5) Sector 1 199e – 284e – 407e – 970e – 1272e – 2323e tegen 10.121d. (10/6)
- Tarbes - Brabant 2000 1e tegen 2.538d. (10/7) – Sector 1 5e tegen 8.707d.)
- Cahors - Brabant 2000 7e – 255e – 483e – 491e – 492e – 602e tegen 2.995d. (10/6) - Sector 1 36e tegen 10.624d.
- Dax - Brabant 2000 18e – 80e – 201e – 206e – 238e – 343e tegen 1.678d. (10/6) - Sector 1 93e – 415e – 1022e – 1041e – 1170e – 1654e tegen 7.461d. (10/6)
- Bergerac (O) - Brabant 2000 13e – 503e – 548e – 552e – 755e – 761e tegen 3.363d. met alleen maar jaarlingen mee(34/6)
Systeem
Waar de duiven het in 2012 af lieten weten, kwamen ze in 2013 weer geweldig. De reden waarom het zo slecht ging in 2012 was bij Frank al snel boven tafel. Alle vluchten hadden een zuidwestenwind met windkracht 4-5. De duiven hadden dus nooit een zware vlucht gehad en dan waren ze juist op hun sterkst. Frank twijfelde geen moment aan zijn systeem en besloot de duiven nog een kans te geven in 2013. Dat dit een gouden greep was, mag wel gezegd worden. In 2014 zal Frank de middaglossingen en de ZLU gaan doen.
Frank speelt zijn 30 oude vliegduiven op totaal weduwschap en dat bevalt hem zeer goed. De duiven trainen veel beter, dan wanneer ze op het nest zitten en daardoor bouwen ze een betere conditie op. De duiven worden half maart gekoppeld, brengen een ronde jongen groot en worden daarna gescheiden.
De jonge duiven die in april uitgekomen waren, werden op de natour ingespeeld. Ze gingen tot 200 km en daarna in 1 keer op Orleans (450 km). Veel melkers verklaren je voor gek, maar als de duiven gezond zijn, kunnen ze dat makkelijk aan. Het kostte Frank uiteindelijk 1 duif en de duiven waren zeer goed opgeleerd. De late jongen van 2013 worden op het programma van 2014 ingespeeld.
Als de duiven gescheiden zitten, trainen ze tot half mei 1 keer per dag en dat is voor de doffers een uur en de duivinnen meestal 5 kwartier. Na half mei gaan de duiven 2 keer per dag trainen en dan trainen de doffers 5 kwartier en de duiven 1,5 uur.
De fondduiven moeten voor ze aan het grote werk beginnen 1000 km in de vleugels hebben en gaan dus in het begin gewoon met de club mee. Frank maakt voor het seizoen 3 ploegen van 10 duiven en die worden gespeeld op de vluchten van 800km, 1000km en er zal een ploeg van 10 duiven voor de ZLU komen. De bedoeling is dat de duiven altijd op dezelfde afstand blijven.
Omdat de duiven op verschillende vluchten ingekorft worden, gaat Frank wel 1 keer per week op stap met de duiven die thuis blijven. De duiven moeten niet te zwaar worden en goed in het ritme blijven. De ene keer gaat Frank tot 80 km en de andere keer 120 km.
De duiven worden niet verduisterd, maar wel verlicht. Vanaf het eerste weekend in juni gaat het licht aan om 05:00 uur en gaat het uit om 22:30 uur.
Voeding
De duiven krijgen de Beyers “All in One” mengeling. Dit is een mengeling met veel variatie en een speciale korrel, waarin de belangrijkste bijproducten voor een duif zit. In het rustseizoen krijgen de duiven 50% All in One, 25% paddy en 25% zuivering. Deze mengeling blijft ook zo tot de 200 km. Als de duiven verder moeten, krijgen ze heel de week volle bak vliegmengeling. Volle bak is bij Frank ook echt de hele dag volle bak. De duif moet zelf maar uitzoeken wat die zelf denkt dat die nodig heeft voor de vlucht en herstel. De laatste 4-5 voerbeurten krijgen de duiven ook nog een Versele Laga Energy. Dit is een vetrijke mengeling die ervoor zorgt dat de duiven niets tekort komen. Een duif vliegt immers op vetten.
Frank geeft ook de NPE-korrel van Toppigeons. De duiven worden er gladder van, strakker, het zwarte wordt zwarter en ze zijn kogelrond. Volgens Frank is dit echt een waardevol product en zal dit ook de komende jaren op het menu staan. Als het niet zou werken, zou hij er direct mee stoppen. In Breda wordt alleen het hoogst noodzakelijke gegeven.
Als de duiven op dinsdag ingekorfd worden, dan krijgen ze vaak op maandag een mengeling van kaas, pinda’s en schapenvet. Hierdoor weet Frank zeker dat de duiven voldoende gevoerd zijn om het zware werk aan te kunnen.
Bijproducten
Duivensport is tegenwoordig topsport. Frank is in het verleden ook topsporter geweest in de zwemwereld en hij weet als geen ander hoe belangrijk het herstel is na een wedstrijd. De duiven krijgen de dag van inkorving heel de dag Belgasol in het water. Wanneer de duiven op zaterdag thuis zijn gekomen krijgen de duiven die zijn meegweest op zaterdagavond of zondagochtend een eiwitcapsule opgestoken van Gert-Jan Beute om zo snel mogelijk te herstellen.
Frank heeft in het verleden bijna alle bijproducten wel geprobeerd en is er achter gekomen dat het allemaal niet zoveel helpt. Goede prestaties haal je niet uit een potje en dat geldt net zo goed voor de weerstand. Bijproducten worden alleen gegeven als er zichtbaar verandering is.
Die zichtbare verandering werd wel gezien bij het geven van Colinol van DHP. Dit krijgen de duiven 2x per jaar een volle week (direct voor en na het seizoen) en gedurende het seizoen 1 keer per week en direct de volgende dag trainen ze weer geweldig. Colinol wordt ook vaak gegeven in geval van darmproblemen en is op basis van boterzuur. Volgens Frank is dit een zeer waardevol product.
Uiteraard krijgen de duiven ook grit en roodsteen. Geen speciale mineralen mengsels maar gewoon grot en roodsteen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Wel dient gezegd te worden dat in de Goldcorn en NPE-korrel de nodige bijproducten zitten.
Medisch
Dat duiven in de mand allemaal besmettingen oplopen, gelooft Frank niet zo. Als de duiven gescheiden worden in het begin van het jaar, gaat hij naar Belgica de Weerd en laat hij een aantal van zijn duiven nakijken. Hebben ze iets, dan krijgen ze pas wat.
Als de duiven voor de 2e keer naar de 1000 km vlucht gaan, steekt Frank 10 dagen voor inkorving een Belgamagic op bij alle duiven. Soms wordt dat ook gedaan als ze voor de 3e keer de 1000 km vlucht hebben, maar dat ligt aan de prestaties. Bij warm weer laat Frank zijn duiven een extra keer controleren bij Belgica de Weerd.
In het verleden kregen de duiven voor iedere fondvlucht op zondag en maandag Ornispeciaal door het drinkwater. Dit seizoen is overgegaan op de Ornistop tabletten van Belgica de Weerd. Frank kon het zelf ook heel goed merken als zijn luchtwegen niet open waren tijdens het zwemmen en het is enorm belangrijk dat de duiven ook open luchtwegen hebben.
Buiten het seizoen krijgen de duiven helemaal geen medicatie. De medische begeleiding in het seizoen valt dus eigenlijk in het niet, als je kijkt wat ze het hele jaar krijgen.
Tegen paratyfus wordt niets meer gedaan. Er werd 1 jaar gekuurd en toen kregen de duiven paratyfus, dus nu moeten de duiven het zelf allemaal maar zien te overleven. De duiven krijgen buiten het seizoen wel veel open hok en een zuurstofkuur. De duiven van Frank waren in het najaar van 2013 er heel zwaar aan toe. Bruine neusdoppen en zware ornithose. Even werd er gedacht aan medisch ingrijpen, maar 3 weken later hadden ze het allemaal overwonnen, trokken ze strak en kregen ze krijtwitte neusdoppen. Zo krijg je dus een sterke stam duiven.
Kweek
Er zijn enorm veel verschillende dingen waar je op kunt letten tijdens de kweek, maar Frank koppelt gewoon het beste tegen het beste. Koppelen gaat hier echt op gevoel en dan maar hopen dat er weer goede uitkomen. Als je goede duiven wilt kweken, zul je uit de goede lijnen moeten kweken en dan zul de beste kans hebben. Een duif die in meerdere generaties geen prijsvliegers heeft, zal echt niet ineens een topduif gaan geven. Goed x goed uit de beste lijnen en dan ga je succes hebben!
Hok
Het hok dat Frank heeft staan is een Dumo hok van 7.40 meter en 1.85 diep. De vorige eigenaar van het hok speelde er al keihard op en dat is bij Frank niet anders.
Op het dak liggen dakpannen en het plafond zit bijna altijd helemaal dicht. In het hok zit een venster van een kleine meter bij 50 cm, waar de duiven in een spoetnik kunnen. Buiten het seizoen staat dit altijd open, zodat de duiven volop zuurstof hebben en weerstand op kunnen bouwen. Tijdens het seizoen staat er een klepraam op een kier, zodat er wel zuurstof binnen kan komen in het hok.
Nachtvliegen
De laatste tijd is er veel discussie over het nachtvliegen. Frank ziet duidelijk dat het bepaalde lijnen zijn die het kunnen. Het is niet dat je nachtvliegen bij een duif aan kunt aanleren. Frank is er van overtuigd dat een duif die niet kan nachtvliegen, ook echt niet ’ s nachts zal gaan vliegen. Het verhaal dat de duiven zich kapot vliegen, is dan ook niet echt ter sprake. Een duif die het kan en die goed gemotiveerd is, zal in de nacht blijven vliegen. Een duif die het niet kan en geen motivatie heeft, zal lekker op een dak gaan rusten en ’s morgens de weg naar huis hervatten.
Slot
Frank is een nieuwe diamant in de duivenwereld. Als drukke accountmanager, vader van een bloeiend gezin en op en top liefhebber, probeert hij de duivensport zo eenvoudig mogelijk te houden. Het begin is al grandioos en met de duiven op zijn hok, zal het niet lang duren voordat hij een constante plaats in de duiventop te pakken heeft. Frank is iemand met een duidelijke visie, laat zich niet gek maken en vastberaden om wat moois van zijn hobby te maken.
Regelmatig kunnen we leuke stukjes van hem lezen op zijn site over de gebeurtenissen rond zijn duiven en de duivensport. Een echte aanrader om eens op zijn website te kijken: Frankzwiers.nl
Patrick Noorman
|