W&F Ebben, Beneden-Leeuwen
Dreampigeons!
Nee de titel slaat niet op de veilingsite van Falco Ebben, die bekend is onder veel liefhebbers. Will en Falco zijn zeker geen onbekenden in de duivensport, maar soms wordt er weleens voorbij gegaan aan de topprestaties die zij leveren ieder jaar weer. Waar vaak over wonderuitslagen van de mannen als Koopman, Verkerk, etc. wordt gesproken, weet deze combinatie al jaren uit te halen met weinig duiven. Deze combinatie beschikt over geweldige vlieg en kweekduiven en dat is de voornaamste reden om ieder jaar weer te presteren op topniveau. Mensen die Falco een beetje kennen, weten dat hij erg druk is in de duivensport. Door zijn jarenlange ervaring in de top van de duivenwereld, is hij een man die veel te vertellen heeft over duiven, systemen en de toekomst van de duivensport. Iemand die vanaf 2004 7 keer een 1e NPO vliegt en in 2014 nog 4 keer teletekst weet te vliegen, is toch wel iemand die veel te vertellen heeft!

Je bent een liefhebber die enorm bekend is van de combinatie W&F Ebben. Er zijn wat veranderingen geweest de afgelopen jaren. Hoe zit het nu precies?
Ik vlieg sinds 2001 in combinatie met mijn oom Will (W. & F. Ebben). Vanaf 2005 vliegen we ook op mijn adres, enkel met jonge duiven. In het begin op naam van Will’s zoon Kerwin maar hij heeft niet zo veel met duivensport en vond het daarom weleens vervelend dat wij zijn naam voor onze hobby gebruikten. Daarom heb ik mijn zoontje Linus vorig jaar ook lid gemaakt en dan heb je ‘Combinatie Ebben’, daar heeft niemand last van. Will en ik zijn de verzorgers. Ik hoop uiteraard dat we over een paar jaar hulp van mijn zoontje Linus (2) of dochter Renée (5) krijgen.
Je bent een liefhebber die erg actief is in de duivensport. Wat doe je zoal in en buiten de duivensport?
Van beroep ben ik fotograaf. Mijn werkzaamheden richten zich bijna uitsluitend op het fotograferen van duiven. Daarnaast ben ik samen met Gert Krab de eigenaar van de veilingwebsite DreamPigeons. Ook ben ik sinds vorig jaar actief op het gebied van duivenfilms, dat doe ik samen met Edward Bokken van VSB Videoproducties. Het plan is om volgend jaar onze tweede film te maken. Tot slot is een groot project de Fondspiegelcompetitie, die ik samen met Wil Brouwers en Lei Martens van EPW pigeons nieuw leven in ga blazen. Veel tijd om andere dingen te doen heb ik dan ook niet. Ik ben ook nog keurmeester maar dat heb ik voorlopig op een laag pitje gezet.

Een enorme hoeveelheid referenties zijn het bewijs van een erg sterk hok met duiven!
Je hebt een gezin die je de nodige aandacht moet geven. Hoe combineer jij dit met topprestaties?
De oude vliegers worden door mijn oom WIll verzorgd, ik hoef ze alleen maar in te korven. Bij mij zijn de kwekers gehuisvest (maximaal 12 koppels) en een groepje jonge duiven waarmee we vliegen. De besten worden overgewend naar Will.
Sinds dit jaar worden mijn jonge duiven nog maar eenmaal per dag verzorgd, alleen ‘sochtends. Uitsluitend de dag voor de dag van inmanden krijgen ze ‘s avonds nog voer. Ik heb er dus niet zoveel omkijken naar en het gaat nog steeds redelijk goed.
Wat zijn je favoriete vluchten en wat trekt je daarin zo aan?
De NPO vluchten van 400-600 kilometer met oud en jong, omdat dat in mijn ogen de eerlijkste vluchten zijn.

Een duivenhok wordt vaak als een grote factor van succes gezien. Wat heb je in de loop der jaren veranderd en geleerd met betrekking op het hok?
Te veel om op te noemen op eigen adres. Totdat ik Nico Pronk een nieuw hok liet zetten, in het eerste jaar (2009) werd ik kampioen met de jongen in de regio. Nico bouwt al veertig jaar hokken waar overal goed mee gevlogen wordt. Je moet niet wijzer willen zijn dan zo’n vakman.
Het hok bij mijn oom kocht hij in 1992 voor 500 gulden. Het was toen al aardig oud en de vorige eigenaar had er geen noemenswaardige prestaties op geleverd. Will heeft heel wat veranderd. Licht komt bij ons via het dak en de spoetnik (tegen alle theorieen in), aan de binnenkant zijn bij de luchtinlaat onder de pannen plankjes aangebracht tegen de trek. Deze zijn bij windstil weer eventueel te verwijderen, zo wordt op een eenvoudige manier de verluchting geregeld. Het gat achter de spoetnik kan dicht met glas, windbreekgaas of met een dikke plank. Net waar de omstandigheden op dat moment om vragen. In het hok is het nooit te koud of te warm, er heerst eigenlijk altijd een aangenaam klimaat.

Welk systeem gebruikt je bij de oude duiven?
Wij vliegen op totaal weduwschap.
Wat doet je tegen het onderling paren bij de duivinnen?
We kunnen een rek voor de loketkast plaatsen, maar dat gebeurt niet vaak, dit jaar zelfs helmaal niet. Als er een grote aanloper tussenzit dan wordt die meestal een paar dagen in de schuur in een hokje geplaatst. Tijdens de training mag deze meevliegen, na de training mee eten en daarna wordt ze weer in de ‘isoleercel’ geplaatst. Het belangrijkste is echter om de duiven tijdens de wintermaanden lang genoeg bij elkaar te laten. Onze vliegers worden pas ergens in februari gescheiden.

De ene melker gelooft in gestuurde motivatie, de ander is er zeker van dat een goede duif zichzelf motiveert. Hoe gaat de motivatie bij jou op het hok?
Wij halen ook niet veel trucjes uit de kast. De motivatie is het systeem en meer niet.
Worden de duiven bij jou bijgelicht en/of verduisterd en wanneer?
De jongen worden uiteraard verduisterd (tot 21 juni), 13 uur per etmaal. Bijgelicht worden ze op mijn adres vanaf eind juli van ongeveer 6 tot 22 uur.
De oude duiven worden niet meer verduisterd (wel in het verleden). Bijgelicht worden de oude duiven van eind juni tot eind juli, dan eindigt voor ons het vliegseizoen met de oude duiven. Ze worden alleen ‘s avonds bijgelicht tot een uur of tien. Mijn oom doet dit handmatig zonder tijdklok.

Wanneer begint bij jou de kweek en waar let je op als je kweekkoppels gaat samenstellen? Geloof je in bepaalde kweekstrategiën?
De kweek begint bij ons eind november. Wij zorgen ervoor dat de duiven niet te dicht worden ingeteeld en dat ze qua type bij elkaar passen (compensatiekweek).
Uit de vliegers wordt niet gekweekt.
Bij het kweken van een super komt volgens mij vooral heel veel geluk kijken. Je moet zorgen dat de kwekers supergezond zijn en dat ze over de juiste kwaliteiten beschikken. Al die theorieen van het verleden zijn leuk om te lezen, maar veel opleveren doen ze echt niet. Wel is het zo dat bepaalde koppels/duiven bestaan die verschillende goede geven en die dan ook nog eens goed doorkweken. Die moet je zien te ontdekken.

Hoe ziet de verzorging van de duiven er uit als de duiven op eieren zitten, de jongen uitkomen en de jongen gespeend zijn?
Kweekduiven krijgen altijd volop kweekvoer in een silo. Ter beschikking staan mineralen en grit. Soms doe ik enkele dagen vitaminen in het drinkwater, niet meer dan twee dagen per maand. Ruim voor de kweek begint (dit jaar in augustus) worden de kweekduiven geent tegen paratyfus. Ik ent ze normaal tegen paramyxo totdat ze drie jaar oud zijn.
Veertien dagen voor het koppelen begin ik met bijlichten van de kweekduiven, van ongeveer 8-20 uur. In maart trek ik een keer de stekker eruit, dan zijn de dagen vanzelf zo lang.

Na de kweek worden de duiven voorbereid naar de eerste vlucht toe. Hoe ziet die voorbereiding er concreet uit?
Onze vliegers brengen na het seizoen een ronde jongen groot. Daarna gaan de jongen eraf en de broedhokken dicht. Voor de broedhokken komen kapelletjes. De duiven blijven de hele winter bij elkaar. In februari worden ze gescheiden en in maart gekoppeld. Als ze een dag of tien broeden worden de eieren weggenomen en begint het weduwschap. Opleren doen we vanaf het koppelen. Een keer of zeven, acht tot 50 kilometer. Als de vluchten eenmaal begonnen zijn worden ze tussendoor niet meer weggebracht.

In de duivensport is veel te doen om de medische begeleiding. Op jullie dvd is te zien dat jullie goed bevriend zijn met Nico-Jan Koenders, die toch bekend staat om het geringe medicatie gebruik. Wat is jouw visie op medicatie en hoe gaat dat in zijn werk bij jou?
Sinds 2004 gaan wij naar dr. Fernand Mariën. Als de duiven niets onder de leden hebben, krijgen ze geen medicijnen. Vanaf 2009 tot en met 2012 hebben onze duiven zelfs helemaal geen kuurtje gehad. Kan er wel veel woorden aan vuil maken, maar de meesten geloven het toch niet, dat is dus zinloos.
Wat vind je van het verzuren van het water om de darmen te ondersteunen en Geel te remmen?
Heb het een poosje toegepast bij de kwekers maar volgens Dr. Mariën kan het de darmflora in de war sturen. Dus verzuren doen we ook niet meer.

Tijdens het seizoen heben jouw duiven even een dipje. Wat doe jij om de duiven weer in forme/op de rit te krijgen?
Misschien eens een paar dagen bij elkaar laten, een weekje thuis laten en uiteraard een bezoekje aan de dierenarts brengen.
Is het nodig om de duiven tijdens het seizoen veelvuldig weg te brengen?
Zeker niet.

Alweer een topreferentie!!!
Tegenwoordig zijn er veel liefhebbers die echt pieken op de nationale uitslagen. Geloof je in het pieken op een bepaald moment en kan jij dat sturen?
Niet echt. Het is meer een kwestie van de juiste voorbereiding, KWALITEIT, rust & regelmaat denk ik. Waarom blinken hokken als bijvoorbeeld Verkerk en Koopman uit op 500/700 kilometer vluchten? Volgens sommigen omdat ze een ‘geheim’ hebben. Ik geloof daar niet in. Ze worden er wel in zekere mate naartoe gebracht, maar hun duiven blinken juist op die vluchten uit omdat veel andere duiven na 300-400 kilometer afhaken die op een normale midfondvlucht misschien wel in de kop hadden gezeten.
En ik noem nu een Verkerk en Koopman, maar zo zijn er tientallen in Nederland die op deze vluchten uitblinken, zonder arrogant te willen zijn reken ik ons daar ook bij, zeker een paar jaar geleden. Alleen wij vallen niet op omdat we 10-15 duifjes spelen. Met 100 of 200 duiven mee komt het al snel een stuk indrukwekkender over.
Wat Verkerk overigens soms klaarspeelt, is wel van een ander niveau. Ik heb veel bewondering daarvoor, al vind ik het jammer dat hij met zoveel duiven vliegt. Op de laatste vlucht had hij 59 duiven mee en won hij 54 prijzen waarvan 19 x 1:100 en 44 x 1:10. Dat is 91 % 1:4, 35% 1:100 en 74% 1:10. Daar moet je naar kijken, naar de harde cijfers. Ik heb met 10 duiven mee nooit zo gescoord op een dagfondvlucht. Dan zou ik tegen bijvoorbeeld 3000 duiven 3/4 duiven in de eerste 30 moeten pakken en 7/8 duiven in de eerste 300.

Absolute topkweekster!!!
Voeding is volgens de een enorm belangrijk, volgens een ander kunnen ze makkelijk presteren op een goedkope mengeling. Welk voer gebruik je bij de oude duiven en hoe ziet je voersysteem er uit?
Diverse mengelingen geprobeerd, dit jaar weer een ander merk. Volgend jaar gaan we terug naar ons eigen oude systeem: 50% eiwitarme mengeling zonder erwten en 50% vliegvoer. Opvoeren met extra mais, zonnepitten, snoepzaad en pinda’s. In die volgorde zodat ze blijven eten.
Thuis voer ik hoofdzakelijk de MC mengeling van Wielink aan mijn duiven, naar het idee van Fernand Mariën.
Een goedkope mengeling zou ik nooit aan mijn duiven geven, die is niet gevarieerd genoeg. Op het voer moet je nooit bezuinigen.
Bijproducten geven is iets wat iedere melker doet. Het is niet meer te overzien wat er te verkrijgen is. Wat vind jij van bijproducten en welke worden er gebruikt? Is het noodzakelijk of helpen we er alleen de producenten ermee?
Wij geven conditiepoeder, mineralen, powerplay en blitzform van Rhonfried. Denk dat het inderdaad wel een toegevoegde waarde heeft, maar alles geven is ook onzin. Je komt dagen te kort.
Hoe voer jij de jonge duiven van spenen tot de laatste vlucht?
Mijn basismengeling thuis is de Marien mengeling. Deze bestaat uit 7 delen vlieg, 3 delen dieet, 1 deel snoep en 1 deel mais. Wordt ook op de markt gebracht door Wielink. Hier voeg ik na de vlucht 20% paddy aan toe voor een dag of 2. Ze krijgen bij mij alleen ‘s ochtends eten. Op de dag voor de dag van inkorven krijgen ze ‘s avonds zoveel energy mix als ze lusten. Op de dag van inmanden ook. Bij 1 nacht mand haal ik het voer ‘s middags dan weg.

Naast een zeer goede duivenspeler, ook een geweldige duivenfotograaf (Pigeonpixels)
Jonge duiven selecteren is iets wat veel melkers hoofdpijn bezorgt. Waar let jij op bij jonge duiven?
Kopvliegen is belangrijk. Ik wil graag dat ze minimaal één keer 1:100 vliegen.
Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die denken de goede aan te kunnen wijzen. Hoe kijk jij tegen het beoordelen van duiven in de hand aan als keurmeester?
Een duif die echt slecht in elkaar zit zal niet snel een goede zijn, maar de supers eruit pikken kan volgens mij niemand. Wél de slechte.
Je staat bekend als iemand die goed meedenkt in de sport. Je durft een scherp mes te gebruiken en zelf met nieuwe dingen te komen. Waar gaat het fout in onze duivensport en wat is er nog aan te doen in jouw ogen?
Zo’n vraag beantwoorden is altijd lastig, ergens moet je blij zijn dat er nog mensen zijn die bestuursfuncties willen uitoefenen. Het is niet normaal hoeveel deze mensen over zich heenkrijgen, maar omdat ze hun vrije tijd opofferen hoef je ook niet je mond dicht te houden. In het algemeen denk ik dat de verkeerde mensen (kiesmannen) het voor het zeggen hebben. De disciplines zouden meer voor het zeggen moeten hebben. De afdelingen hebben teveel macht. De bereidheid tot samenwerken is op alle niveaus ver te zoeken in de duivensport, van verenigingen onderling tot afdelingen onderling. Er is ook geen bereidheid om te investeren in onze sport. Bijvoorbeeld het boekje ‘Duivenpost’ dat de NPO een jaar of 10 geleden uit wilde geven, een eigen bondsblad, zou per liefhebber een euro of twee gaan kosten. Dit werd weggestemd door de kiesmannen: te duur. Ongelofelijk!
Zolang de kiesmannen niet inzien dat het kiesmannenstelstel op deze wijze niet functioneert, zal het alleen maar slechter gaan met onze duivensport. De mensen houden teveel vast aan vroeger, maar onze duivensport moet echt veranderen willen we nog een toekomst hebben.
Als je een beginner of een slecht spelende liefhebber een aantal tips zou moeten geven, welke zou je dan meegeven?
Probeer je niets wijs te laten maken en ga terug naar de basis. Duiven hebben niet veel nodig. Laat je begeleiden door een topliefhebber, maar trek uiteindelijk je eigen plan. Ga regelmatig naar een gespecialiseerd dierenarts. Zoek het in de kwaliteit van de duiven. Als je je niet volledig in kunt zetten, specialiseer je dan op één onderdeel, dat doe ik op eigen adres ook. Koop liever een paar eitjes uit het beste koppel van je clubgenoot, dan een duif van 5 jaar met een superstamboom van een superliefhebber maar zonder kweek of vliegreferenties op internet, ook al is dat ook mijn brood. Denk niet te snel dat je een goede duif hebt. Omdat een duif eens een eerste prijs wint, is het nog geen goede. Kweek alleen uit je beste duiven. Uiteraard komen uit die mindere duiven ook weleens goede duiven, maar percentagegewijs toch een stuk minder. Kweek er dan liever een paar meer van de beste dan raak je ook minder jongen kwijt.
Voor meer informatie: http://www.duivensites.nl/ebben/
Patrick Noorman
|