Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Ad Schaerlaeckens - Embrecht-Theunis, Hoeven Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  22-12-2014
 

Embregts Theunis ongenaakbaar
Embregts Theunis, gewoon ongenaakbaar!
 
Het is al weer enige tijd geleden dat ik een reportage schreef maar nu kreeg ik er weer zin in. 
Aanleiding was ene Peter Theunis, spelend onder de naam Embregts Theunis.
Voor mij momenteel DE jonge duivenspecialist van Nederland.


 
LIGGING?

En als iemand speelt als hij wordt er gepraat. Hij woont in Hoeven, een dorpje achter Sint Willebrord, en daar speelt men in Rayon 2 van Brabant 2000. Die Afdeling is eigenlijk veel te groot, strekt zich uit van Zeeland tot Reusel, van de Belgische grens tot aan de grote rivieren en is daarom van West naar Oost verdeeld in 4 Rayons en zelfs die zijn nog groot. Van west naar oost is dat dus rayon 1, 2, 3 en 4.Aan de Westkant, Rayon 1 dus, jammeren ze dat tegen Rayon 2 niet te vliegen valt omdat de duiven naar het oosten afwijken.
In de Rayons 3 en 4 klaagt men dan weer over het overwicht van Rayon 2 omdat de duiven naar het westen af zouden wijken.

Met andere woorden, zie je ketting uitslagen dan wordt al snel gedacht aan weinig concurrentie maar daarover kan je dus in Rayon 2 zeker niet spreken.
En de beste van allemaal daar is dus veertiger Peter Theunis.
 
NATIONAAL ORLEANS

Dat bewees hij weer maar eens op S- Nationaal Orleans op 1 september 2012.
Heel Zuid Nederland samen los, van de Noordzee tot de Duitse grens, dus ook Zeeland en Limburg, geen wolkje aan de hemel, de wind lichtjes tegen.
In Zeeland vielen de snelste, dan in Oost Brabant en vervolgens een zeldzaam machtsvertoon van Embrechts Theunis.



Hij won in de sector tegen 7.795 duiven 2, 3, 4, 7, 8, 20, 30 enzovoorts en scoorde 41 prijzen van 45 waaronder 30 per tiental.En om de klasse van zijn duiven te onderstrepen; de grootste concurrentie kwam van buurman Marc Palinckx met 5, 10 en 20. Die won 21 prijzen van 24 duiven en... deed het met Theunis duiven.
 
VROEGER

Als sommigen horen over exceptionele uitslagen van jonge duiven menen ze dat dat weinig met klasse te maken heeft, maar meer met het systeem.Want jonge duivenspecialisten, die zijn al zo oud als duivensport zelf.

In de 90-er jaren kreeg het woord een andere dimensie door verduisteren en druppelen door de een terwijl de ander met kale duiven speelde. Zelf was ik een van de eerste die verduisterde en de Peeters druppels gebruikte.Maar ik ben zoals de meeste, hield het voor me, ze moesten het zelf maar uitzoeken. Het kwam zo ver dat Frank Aarts en ik bij de voorzitter wijlen F Marinus moesten komen om te zeggen wat wij uitspookten want we maakten de sport kapot. Het was in de tijd dat Van Hove Uytterhoeven de Orleansvluchten in Antwerpen op een hoopje speelde en half Vlaanderen aan de Ledercort zat.
 
KLASSEDUIVEN

Maar langzaam lekte het verduisteren uit. "Nu is het afgelopen met de jonge duivenspecialisten" blokletterden de duivenkranten. "Iedereen moet gaan verduisteren en het evenwicht is weer hersteld.""We zullen in moeten gaan leveren" zei ik destijds tegen Bosua. Zijn reactie herinner ik me nog:"Ik denk dat het goed is als ze allemaal gaan verduisteren, dat zal aan ons overwicht geen einde maken. Ze moeten ook de duiven hebben."

Kees had een vooruitziende blik, de jonge duivenspecialisten van toen werden later vedetten met oude.
Wat ik wil zeggen is dit: Die Peter Theunis is dus niet alleen een specialist die het spel met jongen tot kunst heeft verheven, hij kan niet anders dan klasse onder de pannen hebben.

Dat bewees met name Ludo Claessens die 1 en 3 NPO  Orleans won tegen 9.142 duiven met duiven die van Theunis afstamden.Daar is destijds geen publiciteit aan besteed dus bij deze. Eerder genoemde M Palinkcx won in 2008 trouwens 1e NPO Orleans tegen 9.372 duiven ook met eentje van Theunis.

Het was eigenlijk na die gedenkwaardige St Quentin in 2011 dat ik pas goed op hem ging letten. Embregts Theunis won 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 tegen 8.115 duiven. Die 10 duiven werden in 8 seconden geklokt.
 
EIGEN OGEN

Twee weken na de nationale Orleans op 1 september hadden we weer een vlucht uit Orleans. En opnieuw was het schitterend duivenweer. 's Morgens speelden we Morlincourt, waarbij W. de Bruyn kwam letten en toen stelde ik voor om na de middag naar Embregts Theunis te gaan. Die had heel de handel mee op Orleans.Willem hoefde niet lang na te denken."DIE kerel speelt hard, we gaan er naar toe", zei Willem.

We kwamen ruimschoots op tijd aan bij een groot landbouwbedrijf en Peter toonde ons de hokken. Ik wist niet wat ik zag. Speelde exact hetzelfde systeem zoals ik dat in de 80-er en 90-er jaren placht te doen. Alleen nog beter al noemde men mij toen "Mister Orleans".

Geslachten gescheiden en 2 identieke hokken waarbij alles was gedaan om de drang naar het territorium te vergroten. Hier een hoekje, daar een schap men kent dat. Toen telefoon. Hij moest om 14.26 pakken voor de 1e over alles". Exact om 14.26 uur kwamen daar heel laag recht uit de lijn 10 duiven aan. Zes stormden binnen zonder een boog te maken, vier vlogen door. Ze stormden zo hard en recht op het hok af dat het deed denken aan de vliegtuigen in die torens.Toen hij de duiven toonde werd duidelijk met wat voor vakman we te doen hadden.Allemaal slechts een pen gestoten en van de tweede pen het topje er af zodat die niet viel. En aan niets was te zien dat ze vele uren gevlogen hadden.Weer wat later telefoon van her en der.
De een had 2 duiven, de ander 3, weer een ander nog niets. Theunis had er een dikke 20. Het uiteindelijke resultaat was al bijna even goed als 2 weken eerder met
3, 10, 11, 12, 13, 15, 16 enzovoorts tegen 5.179 duiven.


 
Overwinnaar werd Andre Smits uit Zundert, met... jawel een duif die hij van Peter  bekomen had, 2e Johan Gillis Baarle Nassau en vervolgens de kampioen uit Hoeven. Zijn eerste duif had niemand gezien. De rest maar heel even. Daar zat te veel vaart achter.We waren onder de indruk en 3 weken later stond ik weer bij hem op de stoep.

Q AND A

Hoe heb jij dit hok klasseduiven opgebouwd?

De basis wordt gevormd door een doffer van wijlen Bart Cools, dat was nog een zuivere Cees Gijzen.
Verder speelt de Rocketeer van Rinus van Gastel een grote rol,.nog een nazaat van diens nationale Asduif. Dat zijn de voornaamste.
(Noot van de schrijver: Die Rinus van Gastel is niet meer van de jongste, verkocht nog niet zo lang geleden bijna totaal maar man wat heeft die heel zijn leven goede gehad. Dat weet Cor Leytens met name!).
Verder haalde ik een prima duivin bij Van Hove Uytterhoeven, een heel goede bij Jelle Roziers, nog een bij Leo Heremans (uit Nieuwe Rossie en Eenoogje) en verder was ik goed met duiven van Davy Tounelle en Jonckers uit Drieslinter.
 
Je doet het dus anders dan De Bruyn die steeds een mandvol aanschaft als hij nieuw materiaal in wil kruisen. Die moeten zich eerst bewijzen op de vluchten.

Ja doe het anders. Ik wil een jong uit de superduif zelf voor op het kweekhok.
Waar ik die moet halen maakt niet uit. Als ik iets heel bijzonders weet rijd ik er heen. Moet je wel zeggen dat ik slechte ervaringen heb met Belgische duiven. Behalve die waarvan de ring met een "6" begint; uit Antwerpen dus. Een uitzondering is dat duifje van Jonkers.


 
Zeg eens iets over de kweek.

Zoals bijna iedereen doe ik aan winterkweek, koppel dus de 14 kweekkoppels begin december. De vliegers worden op een zodanig tijdstip gekoppeld dat ik de 2e ronde van de kwekers er onder kan leggen.
Ik wil namelijk 4 rondes van de kweekdoffers, met 2 verschillende duivinnen.
Ik mag nog zo"n super hebben, de ouders krijgen een andere partner.
(Zoals met name bij Verkerk dus). 
I
k geloof, evenmin als jij, in kweekkoppels waaruit aan de lopende band de goede rollen maar wel in kweekduiven. Verder moet je weten dat ik jongen die enorm presteren meteen op het kweekhok zet en kweek ik niet uit oude duiven. Een duif van 5 jaar of ouder zal altijd een jonge partner krijgen.
 
Vertel eens over je spel met oude?

Totaalweduwschap.Je hoeft veel minder duiven te houden maar nadeel is dat de doffers niet uit de verf komen (waar hoorde ik dat meer).
Voor het inmanden worden de geslachten pas samen gelaten voor de eerste eendaagse fondvlucht.
Voor de halve fondvluchten krijgen ze alleen de schotel.
Overigens verduister ik volgend jaar de oude niet meer, is me slecht bevallen, belichten blijf ik wel doen.
 
En de jongen?

Die worden verduisterd vanaf het spenen. Ik zet steeds jongen bij, 3 rondes dus van telkens ongeveer 20 duiven en die daar niet tegen kunnen moeten vertrekken.
Gisteren nog een jong dood gedaan dat een 1e had gewonnen. Die zat niet fris terwijl de rest wel in orde is. Weg met zulke.
 
Hoe zit het met het opleren van je jongen?

"Ik doe dat anders dan de meeste. Die beginnen van kortbij en gaan geleidelijk verder. Ik breng ze ineens 15 kilometer weg, dan 25, komen ze goed dan 40 en zo zitten ze in 5 stappen op Duffel, 65 kilometer.
Velen hebben ze 15 keer of meer weg gebracht voor die zo ver zijn. Zie er het nut niet van in en verlies er weinig.

Verder is het hier zo dat een duif die van een lapvlucht pas de volgende dag aankomt verwijderd wordt. Dat zijn de echte niet."
 
Heb je ook last van Coli?

Elk jaar weer opnieuw. Ik geef enkele dagen geen of heel weinig voer. Helpt dat niet dan Amco van Henk de Weerd met wie ik goed bevriend ben.
 
Gescheiden geslachten dus?

Ze worden pas na 3 of 4 vluchten gescheiden. Ondervond dat ze top zijn als ze 6 weken gescheiden zitten.
Tot 1999 was het omgekeerd. Toen zaten ze eerst gescheiden en speelde ik daarna op nest als de vluchten er aan kwamen die er toe deden.
En toen ging het ook fantastisch.
 
En rijden en trainen?

Alleen tussen 2 NPO vluchten wordt gereden. Op maandag en woensdag. Telkens 35 km. Alles moet verplicht 2 keer een uur trainen per dag, ook de oude duivinnen. De oude doffers niet. Als die geen vorm hebben gaan ze alleen maar naar het veld.
 
En hoe zit het medisch?

Ik doe weinig. Oude worden na 2 nachten mand tegen geel gekuurd, jongen 14 dagen voor een NPO vlucht. Ik heb zeer slechte ervaringen met kuren een week voor inmanden. Verder maak ik standaard gebruik van BS en wordt gekuurd tegen paratyfus. Niet geënt.

Voor de eerste Orleans had ik met Orni special extra gekuurd, voor de tweede Orleans niets.
Wel doe ik iets wat weinig anderen doen en wat me enorm bevalt.Voor NPO vluchten dompel ik de duiven in een emmer warm water met daarin enkele lepels azijn en zout. Ze moeten kopje onder tot ik belletjes zie. Ze moeten nadien de rotzooi in hun lijf als het ware uitspugen. Enkele dagen nadien schrik je hoe wit de neuzen zijn.


 
En de hokken?

Je hebt het gezien. Op de bodem beukensnippers. Goed verlucht maar ook weer niet TE. De schuiven in het plafond zijn nooit gebruikt.Verder liggen op de hokken verwarmingsplaten die dag en nacht aan zijn, ook bij 30 graden. Bij de oude 2 ATX platen waardoor het nooit kouder wordt dan 12 graden.
 
Speel je voor kampioenschappen?

Die zijn veel te oneerlijk. Zeggen me niks. Ik wil op belangrijke vluchten mooie uitslagen neerzetten.
 
Voer en bijproducten?

Vliegers, kwekers, jongen, oude een heel jaar hetzelfde voer, door mezelf samen gesteld met niet te veel erwten. Verder geef ik "Allerlei" en vloeibaar schapenvet. Geen biergist, thee, look, azijn. Ik geloof daar allemaal niet meer in.
 
Hoe gebeurt de selectie?

Puur op resultaat als jonge duif. Vier prijzen 1 op 10 is het absolute minimum.
Zoals gezegd gaat een jong dat onwezenlijk goed vloog direct naar het kweekhok.
Dat deed ik met name met Cannonball en Rocketeer en heb daar nooit spijt van gehad.
 
Hecht je belang aan ogen?

Hoe ik ook zoek ik kan daar niets speciaals in vinden. Ik heb wel een hekel aan diepe duiven, die zul je hier dan ook niet vinden.
 
TOT SLOT

Uit alles blijkt dat we met een gedreven man met visie te doen hebben.Wat me vooral trof zijn de hokken.
Hij kan het glas er voor weg schuiven, dan zitten ze achter windbreekgaas.Maar ook dat kan hij weg schuiven als het te warm wordt.Voor mij is Embregts Theunis momenteel dus met glans de beste speler met jonge duiven in Nederland.De combinatie van Wanrooy uit Geffen komt daar dicht in de buurt. En zoals gezegd om met jongen zo te domineren heb je ook klasseduiven nodig.

Tegen slechte is geen enkel systeem opgewassen. Dat weten ze in het verre oosten inmiddels ook want Peter had er een serie jongen voor klaar zitten. Het duivenwereldje is met internet klein geworden.Voor papieren kampioenen is geen ruimte meer en dat is wel eens anders geweest.
 
 

 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Dick-Jan & Stephan Göbel

Aad Beerendonk

Hans de Ruig

Theo de Kruijk

Gebr. Maas & Zn

Van Elsacker-Jepsen

Familie Huizer

IFC Zeeland

Marcel van Zanden

Fondunie 2000

Johan Hamstra

Super Fondclub G.O.U.

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens