Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

G & G den Houdijker, Hekendorp - De Stille kampioen! Open printvriendelijke pagina
Patrick Noorman  30-12-2014
 

G & G den Houdijker, Hekendorp
De stille kampioenSoms zit je weleens uitslagen te kijken en dan valt je ineens een nieuwe naam op. Diegene speelt fantastisch en je besluit om hem wat vaker in de gaten te houden. Het is een naam die je nooit in de krantjes of op internet leest, maar als je de uitslagen bekijkt, dan zijn de resultaten geweldig. G & G den Houdijker is zo’n combinatie in Afdeling 5. Nog niet zo bekend in het enorm sterke Zuid-Holland, maar de prestaties zijn geweldig. Hoogtepunt in 2014 was hun topnotering op Peronne. Zij speelden daar de 5e NPO tegen 10.193 duiven. De laatste jaren zijn de prestaties als een komeet de lucht in geschoten en in deze reportage leest u alles over het bijzondere systeem.

Systeem

Zonder de vrouw van Gert, kon de duivensport nooit op kampioensniveau bedreven worden. Zeker 80-90 % van de verzorging is in handen van Gert zijn vrouw en hier is hij daar dan ook enorm dankbaar voor. Gert werkt zelf onregelmatige tijden en is vaak lang van huis. Vroeger was het altijd haasten om de duiven te kunnen doen, maar sinds een paar jaar springt zijn vrouw ook vaak in om te helpen. Ze doet alles voor de duiven en schuwt het ook niet om een duif te pakken en zelfs in te manden. De duivensport is op deze manier veel makkelijker en zorgt voor minder stress.

De favoriete vluchten zijn alle vluchten van Vitesse tot en met de Dagfond. Dit programma wordt gespeeld met 24 koppels op totaal weduwschap. De duiven worden niet voor de vluchten getoond en bij thuiskomst mogen ze bij elkaar blijven tot na het afslaan. De oude duiven worden de eerste paar weken verduisterd. Dit wordt niet gedaan om de pennenrui tegen te houden, want dat is nooit het probleem. Het verduisteren wordt wel gedaan om de vormpiek wat later in het seizoen te krijgen.

Er wordt gestart met 50-60 jonge duiven en die worden veelvuldig opgeleerd. Er wordt aan winterkweek gedaan en de oude duiven worden niet meer herkoppeld. Ieder jaar is het streven om de duiven rond 30 april op te leren. Dit gebeurt vrijwel gelijk op een moeilijk niveau. De duiven worden namelijk niet ver opgeleerd, maar wel altijd 1 voor 1. De maximale afstand ligt meestal rond de 20 km. Duiven leren hierdoor echt alleen naar huis te vliegen. Het opleren wordt voor de eerste vlucht ongeveer 10 keer gedaan.

De duiven trainen dagelijks een uur en als duiven goed gezond zijn, is deze tijdsduur geen enkel probleem. Duiven moeten in topconditie aan de start gebracht worden, anders kun je tegenwoordig niet meer meekomen met de grote mannen.Voeding

De duiven krijgen heel het jaar door VTB 22. Dit is een kweekmengeling en die wordt naar gelang de behoefte aangepast. In het begin van de week wordt dit wat gemengd met Superdieet en Zuivering. Later in de week komt VTB 22 erbij in de mengeling en wordt er extra mais gegeven.
De duiven krijgen geen bijzondere bijproducten, alleen grit, snoepzaad, hennep en pinda’s krijgen ze als toetje.

Medisch

Gert en zijn vrouw zijn geen mensen van een strikte medische begeleiding. Wel is Gert zo eerlijk om te melden dat hij alles in huis heeft. Mocht er wat zijn, wil hij direct in kunnen grijpen. De ervaring leert dat een sterke stam duiven eigenlijk zonder medicatie kan. Dit komt Gert ook mede door zijn innovatieve idee van het ‘drinknippelsysteem’.

Drinknippelsysteem

Het idee is ontstaan nadat Gert een drinkinstallatie moest monteren voor vleeskippen.Dit heeft hij bij zichzelf ook gemonteerd, maar dit werkte niet goed. De duiven konden er bijna niet uit drinken en morsten meer dan er werd gedronken.Daarna heeft Gert de nippels aangepast aan de kenmerken van een postduif. Postduiven hebben een spitse snavel en kunnen drinken(slikken) en kippen niet!Door een klein vlakje aan de kop van de nippel drukken de duiven, als het ware,de kraan open.Dan kunnen zij drinken zoveel zij willen en als het vlakje los is, zit de kraan weer dicht.Dit leren de duiven verbazend snel. Bij PIPA bijvoorbeeld komen duizenden duiven per jaar in ongeveer 50 afdelingen. De duiven leren direct het drinken, net als bij alle nieuw geinstalleerde hokken. Jonge gespeende duiven lopen direct naar een nippel en pikken eraan, net als aan een druppel die langs het gaas loopt.Daarmee leren ze dus zeer snel het kunstje.
Om het lekken op het hok te voorkomen heeft Gert speciale bakken gemaakt, waar het water in valt en wordt afgevoerd.Het water komt indirect( via een drukverlager)in de leiding van het systeem. Hierdoor kan er geen vuil of lucht in het systeem komen en voorkomt dit besmettingen. Sommige liefhebbers hebben een (verkeerd)beeld van het systeem, zonder het goed werkend in de praktijk te hebben gezien.Het is bijvoorbeeld een misverstand dat de duiven niet voldoende drinken.Dit bewijst de praktijk door in ongeveer 6 seconden voldoende water op te nemen. Dus 10 duiven per minuut met een nippel,  is 2 nippels per hok meer dan voldoende op een afdeling .Het idee van besmetting is een misverstand doordat de duiven op het kraantje drukken spoeld het water de nippel steeds weer schoon en bacteriën zwemmen niet tegen de stroom in!

Door het gebruik gaan de duiven niet sneller vliegen, maar het helpt wel tegen het besmettings gevaar in vergelijk met de drinkpan.De gebruikers weten ook dat er veel minder of soms geen medicijnen meer nodig zijn om de duiven gezond te houden.Dus is de dip na een kuurtje ook niet meer van toepassing.
Nooit geen pannen meer ontsmetten of vullen scheelt dagelijks erg veel tijd en je voorkomt hiermee een groot besmettingsgevaar!Stamopbouw

Het kweken is hier geen moeilijk verhaal. De beste duiven worden al jaren tegen elkaar gekoppeld en daar blijven tot op heden nog superduiven uit komen.
De stam van Gert is opgebouwd uit verschillende lijnen:

 • Kees Bosua, Dordrecht
 • Kamerbeek, Woerden via Henk Gerritsen
 • Schouten
 • C & C Broekhuisen, Gouda (zie reportage oktober)
 • Houdijker/Stekelenburg, Snelrewaard (o.a. uit de 1e WHZB duif – lijn ‘666’, Henk Melis)
 • P. Punt, Hardinxveld worden ieder jaar duiven mee geruild. Beiden zeer succesvol!

Hoogtepunten Afdeling 5 Z.H.O.

 • ‘939’ heeft het fenomenaal gedaan en maakt kans op een Olympiade plaats (2e Allround Afd. 5)
 • 2e vitesse+ 4e duifkamp.
 • 8e midf.+ 10e duifkamp.
 • Dagfond 7e duifkamp.
 • Gen. O.D. 7e oa. +2e en 6e duifkamp.
 • Jonge duiven 10e
 • Natour 3e+ 4e aangw.
 • Gen.totaal 6e +10e Aangw.
 • 1e duifk +10 duifk.

Slot

Gert is een fantastische melker, die samen met zijn vrouw er alles aan doet om beter te presteren. In plaats van weg te gaan bij de concurrentie, zoekt die juist de mannen als Verkerk, De Bruijn, etc. op. Van concurrentie word je alleen maar sterker en dat is de afgelopen jaren ook duidelijk te zien. G & G den Houdijker, een hok om in de gaten te houden.
 
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Verweij-de Haan

Aad Beerendonk

Combinatie Bruggeman

Theo de Kruijk

J. Doldersum & Zn

M. van Ginkel

Huub Hermans

Cor Drost

Super Fondclub G.O.U.

IFC Hoogerheide

Nico Jan Koenders

Gebroeders Homma

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!