Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Martin de Poorter, Sluis - De sterspeler van Zeeland!! Open printvriendelijke pagina
Frederik Dekker  1-1-2015
 

Martin de Poorter, Sluis
De coming man op de ZLU!

Sluis is een gemeente in het westen van Zeews-Vlaanderen, in de provincie Zeeland. Sluis is een trekpleister voor toeristen en ook bekend door het Belfort, het enigste Belfort wat Nederland rijk is! Maar ik was niet naar Sluis gereden om het Belfort te gaan bezichtigen, maar om op bezoek te gaan bij Martin de Poorter. Deze 36-jarige liefhebber heeft al heel wat topnoteringen op zijn naam mogen schrijven en nu hij een nieuwe stam aan het smeden is voor de ZLU vluchten was mijn interesse direct gewekt! Hieronder de lijst met topnoteringen van deze top liefhebber:

1e Prov Argenton                           3.467 duiven
1e Prov Beckingen                         4.852 duiven
1e Prov Peronne                             8.473 duiven
1e Prov Pommeroeul                    3.815 duiven
1e Prov Pommeroeul                    4.555 duiven
1e Prov Mantes-la-Jolie               8.049 duiven
2e Prov Gien                                   4.349 duiven
2e Prov Orleans                            6.036 duiven
2e Prov La Souterraine                 3.388 duiven
2e Prov Pommeroeul                    3.815 duiven
3e Prov Pommeroeul                    3.815 duiven
3e Prov La Souterraine                 3.388 duiven
3e Prov Morlincourt                      7.487 duiven
4e Prov Morlincourt                      7.487 duiven
4e Prov Pommeroeul                    4.555 duiven
4e Prov La Ferte Jouarre           13.461 duiven
4e Prov Pommeroeul                    3.815 duiven
5e Prov Orleans                               3.882 duiven
5e Prov Orleans                               3.354 duiven
7e Prov Morlincourt                      7487 duiven
7e Prov Mantes-la-Jolie               4.555 duiven
7e Prov Pithiviers                            6.184 duiven
8e Prov Pithiviers                            8.461 duiven
10e Prov Chateauroux                  4.386 duiven
10e Prov La Souterraine               4.033 duiven


Bij de eerste 10 meldingen Nationaal Agen.... Geweldig!!!

Martin woont samen met Claudine en is trotste vader van dochter Pien. Hij is werkzaam als Adviseur Openbare Werken en sinds kort weer volledig terug aan het werk na een moeilijke en langdurige revalidatie ten gevolge van een verkeersongeluk in 2013 wat toen ook het duivenseizoen niet ten goede kwam. Hij is actief in de duivensport sinds 1993 en speelde toen de programma vluchten. Vier ooms van Martin waren ook besmet met het duivensport virus dus het is niet verwonderlijk dat dit ook oversloeg naar hun neefje. Toen hij in 2002 ging samen wonen werd er van Breskens verhuist naar de Zuiddijkstraat in Sluis. Na enkele seizoenen op deze hokken gevlogen te hebben met matig succes, werden eind 2005 de hokken verplaatst naar het adres van de schoonouders. In het najaar van 2011 werden de hokken aan de Smoutweg 2 bij het huidige woonadres geplaatst.

In 2011 werd voor het eerst aan een ZLU vlucht meegedaan en wel op Narbonne. 2 van de 3 gezette duiven wonnen prijs te beginnen met de 82e nationaal. Geen slecht begin!In 2012 werd er verder geprobeerd en won zijn ‘Rainman’ de 1e Nat. St. Vincent ZLU met een 3e internationaal tegen meer dan 10.000d. en dit als jaarling! In datzelfde jaar won zijn ‘Rauwdauwer’ een 8e nat. Bordeaux en een 14e internationaal eveneens tegen meer dan 10.000d! U begrijpt het al…. een keerpunt in de duivenloopbaan van Martin. Zijn complete ploeg met programma duiven werd verkocht eind 2012 en er werd begonnen om een nieuwe stam duiven op te bouwen. De volgende soorten huizen op het hok van Martin.  8 kinderen van ‘Rainmain’ die als basis moeten dienen voor de nieuwe stam. Duiven van de volgende liefhebbers dienen als kruisingsmateriaal: Piet de Vogel, Ko van Dommelen, A.P. Overwater, Sjaak van de Velde & zn, Wim Kooreman, Batenburg - vd Merwe, Pierre Vercamst, BDS Team, A & R Desaer, Piet van de Merwe (uit zijn inteelt Witbuiken!), Carlo Gyselbrecht (uit De Wesley van v Houten IJsselstein!!). Daarnaast wordt er met enige regelmaat samen gekweekt met o.a. A.P. Overwater, en Eduard Ulijn. Samen met Piet de Vogel en A.P. Overwater werd ook de machtige doffer ‘Levi’ (A. Kuijt) aangekocht. De doffer won o.a. 1e   Nationaal St.-Vincent Zlu 3.282 duiven (1037km) (ochtendlossing); 5e   Internationaal St.-Vincent 10.944 duiven;4e   Nationaal St.-Vincent Sector 2 5.336 duiven (Middaglossing). Geweldige prestaties!Ook heeft Martin nog een kind zitten van ‘Rocky’ (J. van de Velden) welke de 1e nat. Mont de Marsan op zijn naam schreef, een zoon van De Daan 1e Internationaal Agen (Jos Pepping), en huizen er inmiddels zo'n 20tal kinderen van Nationale winnaars.  Wanneer je bij Martin op de hokken bent spat de kwaliteit van de duiven af! Het kan dan ook niet anders of deze duiven gaan geweldig presteren!


 
Van de Hoed en de Rand
 
De hokken beslaan een lengte van 14 meter en aan de achterzijde van deze hokken zijn prachtige kweekboxen gemaakt inclusief 2 Volières. Het hok is als volgt ingedeeld. 2 afdelingen voor de jonge duiven, 4 voor de weduwnaars en 2 voor de duivinnen. Van augustus tot maart staan er dag en nacht horren in de ramen. Het hok van Martin staat in een behoorlijk open gebied dus de duiven hebben dan veel zuurstof. Wanneer het seizoen een aanvang neemt gaan de horren er uit en gaan de schuiven in het plafond zo’n 35 a 40 cm open. De oude worden tijdens het seizoen 1x per dag schoongemaakt. De jongen zaten dit jaar op maiskolven en de gezondheid van de jonge duiven was gedurende heel het seizoen beter dan andere jaren! Hij zei:” Het klimaat op die hokken was veel beter nu de maiskolven er op lagen.”

In 2014 zijn de vliegers de 2e week van maart gekoppeld en zaten ze eind April op weduwschap. In 2015 zal hij ze de 2e week van februari koppelen en dan zal er begin april direct gestart worden met invliegen. De duiven moeten voor Pau zo'n 1500 a 2000 km op de teller hebben staan, waaronder 2 a 3 x Souppes-Sur-Loing en 1 Dagfond vlucht.  Er word 1 maal per dag getraind, simpelweg omdat er geen tijd is voor 2 trainingen. Deze training vind ’s avonds plaats en is wel verplicht, want de vlag gaat er op! Dit voor vijf á 6 kwartier! Bij de vluchten waar het de Poorter omdraait, de ZLU-vluchten dus, worden de duiven voor de inkorving getoond. Martin: “Ik denk dat dit voor de duivinnen wel belangrijk is, maar voor de doffers is dit niet perse noodzakelijk.”

2015 wordt een laatste test jaar om met duivinnen op totaal weduwschap te spelen op de zlu, dus hij is benieuwd hoe dit zal lopen nu nagenoeg heel het zlu programma mee gedaan kan worden. Op de dagfond ging het super op totaal weduwschap, maar voor de zlu is het toch lastiger met weduwduivinnen ervaart Martin. Het voer bestaat altijd uit ALL-IN ONE van Beijers (Koopman) Martin heeft hier een uitgesproken mening over, zoals over alles wat met duiven en duivensport te maken heeft overigens. ALL-IN ONE is het beste voer wat er is, de meeste constante mengeling die hij kent! Zelf heeft hij door Jean Pierre de Lijzer, Aardenburg zijn eigen voermerk laten samen stellen. MDP Light en MDP Engery. Dit is een voeding waar hij zeker van weet dat al zijn duiven alle granen opeten, en de samenstelling en kwaliteit stabiel is. In het begin van het seizoen, maakt hij de Koopmanvoeding lichter door zijn MDP Light er aan toe te voegen. Zodra de duiven boven de 300 km. gaan krijgen ze 100% Koopman ALL-IN ONE met Pinda’s, Kaas, MDP Energy, Tovo en Nutripower. Een hele berg aan energie dus!
 
Bijproducten

In 2015 zal hij waarschijnlijk overschakelen naar de producten van Rohnfried! 1 van de meest toonaangevende firma’s op dit gebied! Ook krijgen de duiven Bio-even van A.P. en soms Prange Suppe. Dit jaar kregen de duiven ook het nieuwe product Wonderpigeon voorgeschoteld! Eerlijk is eerlijk, de jonge duiven waren qua gezondheid heel het seizoen in goede doen zonder dipjes! Verder krijgen de duiven natuurlijk elke week een bad en vinden ze bij thuiskomst Electrolyten in de vorm van Belgasol of probac1000 in de drinkpot. Dit zit er overigens ook in op de dag van inkorven. Als grit krijgen ze het wel bekende mengsel van de Patagoon en Rohnfried voorgeschoteld! Als de duiven thuiskomen van de vlucht mogen ze tot de andere dag bij elkaar blijven.
 


Verleden, Heden, Toekomst
 
De Poorter, een liefhebber in hart en nieren en ook nog eens een vakman! Nadat hij  het Zeeland onveilig maakte op de programmavluchten met tal van kopprijzen en overwinningen heeft hij nu een nieuw doel gevonden in de ZLU vluchten. Dat gaat met vallen en opstaan, want ook op deze discipline moeten nog dingen geleerd worden. Maar ondanks dat er in 2014 met grotendeels jaarlingen ( en 3 tweejaarse) maar enkele vluchten gespeeld werden, werden toch al de volgende resultaten behaald:

Agen Nationaal Zlu YL 9e en 23 vd 36 ('s avonds 23 door!)
St Vincent Nationaal Zlu 250e en 3 vd 5
Pau Nationaal Zlu 340e en 1 vd 3 (Internationaal 2 vd 3)Die 9e Nationaal Agen Zlu was overigens een halfbroer van zijn Rainman die al een 1e Nationaal St Vincent Zlu won. Deze 9e nationaal was overigens de eerste duif voor Zeeland oude en jaarlingen samen en bijzonder knap was dat nagenoeg alle kopduiven (eerste 50 nationaal) in Limburg zaten en deze duif zich toch in de kop wist te vestigen! ( zie kaartje) Ik kreeg deze duif in mijn handen en er liepen daadwerkelijk rilling over mijn rug. Het karakter wat deze duif uitstraalde heb ik zelden eerder gezien! Hoe het verder zal gaan in de toekomst?Op de foto’s ziet u verschillende duiven die het hok van Martin bevolken. Vooral met de ‘First Son’ en ‘Daughter Wesley’ heeft Martin een prachtig kweekkoppel, waarvan nu belofte volle jaarlingen op het vlieghok zitten. De basis is er even als de wil op te winnen. Van daar de titel de Coming man op de ZLU. Ik ben er van overtuigd! Veel succes Martin!
 
Frederik Dekker

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Theo de Kruijk

IFC Hoogerheide

Comb. Verweij-de Haan

Aad Beerendonk

Gebr. Maas & Zn

IFC Zeeland

Team Noel-Willockx

Nico Jan Koenders

Cor Drost

Hans de Ruig

Johan Hamstra

Van Hoeck-Noel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens