Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.
Paul Grolleman - Het stille seizoen deel 3
Paul Grolleman
12-1-2015
‘Het stille seizoen’ Deel 3. – Meten = Weten
Allereerst voor iedereen de beste wensen en hopelijk voor iedereen een gezond en gelukkig 2015! Natuurlijk ook op sportief vlak heel veel succes gewenst!
Nu in het ‘stille seizoen’ maakt elk beetje duivenliefhebber de duivenadministratie op orde. Als deze nog niet in orde was natuurlijk, want er wordt bijna dagelijks fanatiek geadministreerd door heel veel melkers. Er zijn natuurlijk honderden verschillende manieren te bedenken om jezelf een makkelijk overzicht te geven over jou duiven en/of duivenbestand. Er bestaat in deze ook geen beste manier, alleen de manier die voor jou het overzichtelijkste is en het beste werkt, dat is de beste manier.
Ik wil in deze column dan ook dieper ingaan op mijn eigen administratie. Zelf ben ik een zeer fanatiek computer gebruiker en gebruik mijn computer en andere apparatuur dan ook volle bak om een makkelijk overzicht te krijgen van mijn duivenbestand. Vanaf jongs af aan met ms-dos stamboom en registratie programma in de weer geweest. Programma’s als Duif3000 of Compustam worden net zoals bij vele van jullie tegenwoordig dan ook ingezet. Maar daarnaast heb ik samen met mijn vader een eigen Excell-sheet ontworpen. Dit is klein begonnen en is na jaren uitgelopen op een waar all -in spreadsheet voor de duiven. Hier wordt alles in 1 bestand opgeslagen en verwerkt. Dit bestand bestaat uit verschillende tabbladen. Tabbladen om hokindelingen, prestaties, vliegprogramma’s etc etc. in op te slaan en vooral op te zoeken.
In figuur 1 hier onder geef ik het voorbeeld van de hokindeling. Elke afdelingen heeft een kleur en die correspondeert met een knijpring op sticker op de chipring. Deze kleuren gebruik ik verder in mijn bestand vaker. Zo blijven altijd alle duiven keurig gescheiden met het verwerken van de gegevens.
In figuur 1 hierboven kunnen we ook extra informatie toevoegen als leg data en ringnummers van de jonge duiven. In het seizoen worden alleen duiven erbij en eruit gehaald bij wijze van spreken als ze niet retour komen van een wedvlucht. Dan worden die duiven wit gemaakt en kan ik ze eventueel bij latere terugkering op het hok alsnog weer makkelijk erbij zetten door de kleur weer aan te passen.
Kijken we dan naar figuur 2 hieronder. Dan zien we daar een hele lijst van de in dit geval jonge duiven.
Bij figuur 2a en 2b hieronder laat ik jullie ook zien dat er voor elke groep duiven een tabblad bestaat.
In mijn geval zijn dit jonge duiven, late jongen, jaarlingen en oude duiven. In elk tabblad worden de prestaties per duif weer gegeven. Hierbij zien we een getal onder elke vlucht wat weer correspondeert met zoveelste aankomst op eigen hok. Kijken we onder aan de tabel zien we de totaal aantal ingekorfde duiven. Zo heb je heel gemakkelijk een overzicht van de prestaties per duif op eigen hok wat je natuurlijk als liefhebber zelf op waarde moet inschatten of juist niet. Duiven met veel kleine getallen worden al meteen opgemerkt als vroegkomers en worden dan extra in de gaten gehouden als het richting de fondvluchten gaat. Meestal kun je ook zien of een duif in vorm aan het geraken is of juist uit vorm aan het raken is. Heel makkelijk om na 10 africhtingen te weten hoe je ervoor staat met de in jou ogen ‘oogappels’ van het hok. Ook is het in deze handig voor de jonge duiven. Zo kun je mooi aan het einde van het seizoen als fondmelker mooi zien welke jonge duiven een beetje constant thuiskomen en welke er een potje van maken door bijvoorbeeld altijd bij de laatste 10 duiven thuis te komen. Al deze gegevens moeten natuurlijk ergens vandaan komen en hoe dat werkt laat ik jullie zien in figuur 3 hier beneden.
In Figuur 3. Worden alle duiven die zijn geklokt ( ik klok alle duiven op de vereniging ) overgenomen van PigeonVillage en geknipt en geplakt in dit bestand. Hoe dit in zijn werk gaat zal ik jullie besparen. De overige duiven die binnenlopen na het bezoeken van de club worden nog handmatig erbij getikt. Uiteindelijk krijgen deze duiven een ranking en deze ranking zal meteen de eerder genoemde tabbladen van figuur 2 bijwerken. In principe maar een paar minuten werk om de duiven te verwerken die later thuiskomen als dat ik naar de club ben geweest. Verder wordt alles meteen bijgewerkt op alle tabbladen voor een ultiem overzicht van mijn duiven bestand.
Het allermooiste is dat er tegenwoordig Smartphone’s zijn waarbij je gewoon MS-Excell of iets dergelijks kunt gebruiken. Ook met het werken van het bestand in de cloud lijkt een geweldige oplossing. Zo is mijn bestand ook nog mobiel bruikbaar en zullen altijd alle gegevens op alle apparaten hetzelfde zijn. Dus ook overal toegang tot alle gegevens en de mogelijkheid om bijvoorbeeld de ringnummers van de jonge duiven op het hok direct toe te voegen aan het bestand.
Dit was een kijkje in mijn eigen ‘keuken’.
Geweldig om weer zo lekker bezig te zijn in het ‘Stille Seizoen’
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het
niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of
reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...