Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Paul Grolleman - Het stille seizoen deel 3 Open printvriendelijke pagina
Paul Grolleman  12-1-2015
 

‘Het stille seizoen’ Deel 3.  – Meten = Weten

Allereerst voor iedereen de beste wensen en hopelijk voor iedereen een gezond en gelukkig 2015! Natuurlijk ook op sportief vlak heel veel succes gewenst!Nu in het ‘stille seizoen’ maakt elk beetje duivenliefhebber de duivenadministratie op orde. Als deze nog niet in orde was natuurlijk, want  er wordt bijna dagelijks fanatiek geadministreerd door heel veel melkers. Er zijn natuurlijk honderden verschillende manieren te bedenken om jezelf een makkelijk overzicht te geven over jou duiven en/of duivenbestand. Er bestaat in deze ook geen beste manier, alleen de manier die voor jou het overzichtelijkste is en het beste werkt, dat is de beste manier.

Ik wil in deze column dan ook dieper ingaan op mijn eigen administratie. Zelf ben ik een zeer fanatiek computer gebruiker en gebruik mijn computer en andere apparatuur dan ook volle bak om een makkelijk overzicht te krijgen van mijn duivenbestand. Vanaf jongs af aan met ms-dos stamboom en registratie programma in de weer geweest. Programma’s als Duif3000 of Compustam worden net zoals bij vele van jullie tegenwoordig dan ook ingezet. Maar daarnaast heb ik samen met mijn vader een eigen Excell-sheet ontworpen. Dit is klein begonnen en is na jaren uitgelopen op een waar all -in spreadsheet voor de duiven. Hier wordt alles in 1 bestand opgeslagen en verwerkt. Dit bestand bestaat uit verschillende tabbladen. Tabbladen om hokindelingen, prestaties, vliegprogramma’s etc etc. in op te slaan en vooral op te zoeken.

In figuur 1 hier onder geef ik het voorbeeld van de hokindeling. Elke afdelingen heeft een kleur en die correspondeert met een knijpring op sticker op de chipring. Deze kleuren gebruik ik verder in mijn bestand vaker. Zo blijven altijd alle duiven keurig gescheiden met het verwerken van de gegevens.In figuur 1 hierboven kunnen we ook extra informatie toevoegen als leg data en ringnummers van de jonge duiven. In het seizoen worden alleen duiven erbij en eruit gehaald bij wijze van spreken als ze niet retour komen van een wedvlucht. Dan worden die duiven wit gemaakt en kan ik ze eventueel bij latere terugkering op het hok alsnog weer makkelijk erbij zetten door de kleur weer aan te passen.

Kijken we dan naar figuur 2 hieronder. Dan zien we daar een hele lijst van de in dit geval jonge duiven. Bij figuur 2a en 2b hieronder laat ik jullie ook zien dat er voor elke groep duiven een tabblad bestaat. 

 

In mijn geval zijn dit jonge duiven, late jongen, jaarlingen en oude duiven. In elk tabblad worden de prestaties per duif weer gegeven. Hierbij zien we een getal onder elke vlucht wat weer correspondeert met zoveelste aankomst op eigen hok. Kijken we onder aan de tabel zien we de totaal aantal ingekorfde duiven. Zo heb je heel gemakkelijk een overzicht van de prestaties per duif op eigen hok wat je natuurlijk als liefhebber zelf op waarde moet inschatten of juist niet. Duiven met veel kleine getallen worden al meteen opgemerkt als vroegkomers en worden dan extra in de gaten gehouden als het richting de fondvluchten gaat. Meestal kun je ook zien of een duif in vorm aan het geraken is of juist uit vorm aan het raken is. Heel makkelijk om na 10 africhtingen te weten hoe je ervoor staat met de in jou ogen ‘oogappels’ van het hok. Ook is het in deze handig voor de jonge duiven. Zo kun je mooi aan het einde van het seizoen als fondmelker mooi zien welke jonge duiven een beetje constant thuiskomen en welke er een potje van maken door bijvoorbeeld altijd bij de laatste 10 duiven thuis te komen. Al deze gegevens moeten natuurlijk ergens vandaan komen en hoe dat werkt laat ik jullie zien in figuur 3 hier beneden.In Figuur 3. Worden alle duiven die zijn geklokt ( ik klok alle duiven op de vereniging ) overgenomen van PigeonVillage en geknipt en geplakt in dit bestand. Hoe dit in zijn werk gaat zal ik jullie besparen. De overige duiven die binnenlopen na het bezoeken van de club worden nog handmatig erbij getikt. Uiteindelijk krijgen deze duiven een ranking en deze ranking zal meteen de eerder genoemde tabbladen van figuur 2 bijwerken. In principe maar een paar minuten werk om de duiven te verwerken die later thuiskomen als dat ik naar de club ben geweest. Verder wordt alles meteen bijgewerkt op alle tabbladen voor een ultiem overzicht van mijn duiven bestand.

Het allermooiste is dat er tegenwoordig Smartphone’s zijn waarbij je gewoon MS-Excell of iets dergelijks kunt gebruiken. Ook met het werken van het bestand in de cloud lijkt een geweldige oplossing. Zo is mijn bestand ook nog mobiel bruikbaar en zullen altijd alle gegevens op alle apparaten hetzelfde zijn. Dus ook overal toegang tot alle gegevens en de mogelijkheid om bijvoorbeeld de ringnummers van de jonge duiven op het hok direct toe te voegen aan het bestand.
Dit was een kijkje in mijn eigen ‘keuken’.
 
Geweldig om weer zo lekker bezig te zijn in het ‘Stille Seizoen’ 

 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Lokhorst

Huub Hermans

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gertjan Knoop

Johan Hamstra

Van Elsacker-Jepsen

Comb. Gerritsen

IFC Hoogerheide

A. Engelen

Gebroeders Homma

Nico Haesen

Theo de Kruijk

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Duivenverkoop, gratis adverteren

Duindam Klimaatadvies

Gezondere duiven door gezond licht!

Postduivenveiling.com

Ad Schaerlaeckens