Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Nico Pronk, Mill - Al tientallen jaren bij de kampioenen!!! Open printvriendelijke pagina
Patrick Noorman  13-1-2015
 

Nico Pronk, Mill
Meer dan een halve eeuw bij de kampioenen!



We gaan terug naar de jaren ’50 en 60’ van de vorige eeuw om onze hoofdpersoon Nico Pronk aan u voor te stellen. Hij had toen inmiddels zijn kippenhok en kippen ingeruild voor duiven en hij werd in 1962 al 4e kampioen van het enorm sterke Noord Holland. Doordat er veel Engelse aanvliegers kwamen, werd Nico volledig gegrepen door het duivenvirus en dit is nooit meer weggegaan. Alleen in zijn straat waren al ruim 15 duivenmelkers en de concurrentie was moordend. Ruim 50 jaar later is hij nog steeds bloedfanatiek en staat hij ieder jaar bij de kampioenen. Inmiddels is Nico woonzaam in Mill en vliegt hij in CC Uden. Omdat zijn samenspel niet bij de Compuclub is aangesloten, kunnen we Nico zijn indrukwekkende prestaties wat lastig vinden. Als je bij de beste liefhebbers van Nederland hoort, WHZB/TBOTB duiven hebt en net de Olympiade mist, dan ben je geen kleine melker. Iemand die al ruim een halve eeuw kampioen is in de duivensport, heeft ons ontzettend veel te leren!

Hoogtepunten
1-2-3-4-5-6-etc. Feluy 1,759 duiven
1-2-6-11-etc. Sezanne 2,990 duiven
1-7-15-etc. La Sauterraine 473 duiven
2-4-11-etc. Chimay 1,244 duiven (1e tegen 1,630 d.)
1-26-etc. Sezanne 2,747 duiven
1-etc. Isnes 1,429 pigeons (1e tegen 3,122 d.)
1-9-12-20-etc. Sezanne 2,786 duiven
2-14-33-36-etc. Laon 826 duiven
2-6-40-etc. Sezanne 1,061 duiven
2-4-6-etc. Youngsters 1,178 duiven
3-8-19-28-etc. Montlucon 787 duiven
6-11-12-16 Chimay 1,348 duiven
 
CC Uden 2013:

  • 1e Aangewezen Kampioenschap Dagfond
  • 1e Duifkampioen Dagfond
  • 1e Generaal Hok Aangewezen
  • 1e Generaal Hok Onaangewezen

CC Uden 2014

  • 14x 1e Kampioenschap, waaronder:
  • 1e Aangewezen Dagfond
  • 1e Onaangewezen Dagfond
  • 1e Aangewezen Jonge Duiven Vitesse
  • 1e Aangewezen Jonge Duiven Midfond
  • 1e Onaangewezen Jonge duiven Midfond
  • 1e Aangewezen Generaal
  • 1e Hok Kampioen Generaal
  • 1e Duifkampioen Jong

Afdeling 3 Oost Brabant 2014

  • 1e Onaangewezen Dagfond Giantel Cup
  • 1e Aangewezen Dagfond Giantel Cup
  • 1e Midfond Aangewezen
  • 2e Midfond Aangewezen

‘Alleen een positieve instelling kan de duivensport nog veranderen!’

Nico Pronk heeft al meer dan 50 jaar duiven en heeft alle veranderingen in de sport meegemaakt. Sommige veranderingen waren verbeteringen, maar sommigen totaal niet. Ook het feit dat de duivensport zo in elkaar krimpt, is volgens Nico absoluut niet aan de massaspelers te wijten. In 1960 waren er al verschillende massaspelers en dat was in die tijd juist een enorme motivatie om die mannen te pakken. Met goede duiven is niemand kansloos en je hebt er maar 1 nodig om die grote mannen voor te zitten. De grootste reden van het afhaken, is het veel te lang doorspelen op zondag, volgens Nico. De duivenmelkers waren een hele week druk bezig en in het weekend ging alle tijd op aan de duiven. Nico heeft in die periode heel veel liefhebbers zien afhaken om die reden. Ook is de maatschappij heel erg veranderd. Vroeger was je veel minder mobiel en iedereen zocht naar een hobby thuis of in de buurt. De rijke mensen hadden paarden en de groep eronder had vaak kippen en duiven. In de loop van de jaren gingen mensen veel meer van huis en kregen ze ook andere interesses. De duivensport werd minder en minder en ook de leeftijd van de melkers die doorgingen, werd steeds hoger. We zitten in een negatieve spiraal en alleen door positiviteit kunnen we er nog bovenop komen. Duivenmelkers praten en denken over het algemeen veel negatiever dan vroeger en dat moet veranderen!



Systeem

Nico vliegt al jaren met ongeveer 32 weduwnaars. In het verleden werd ook met groot succes het duivinnenspel gedaan, maar Nico haalt hier niet zijn voldoening uit. Het kost allemaal extra tijd, terwijl je met doffers net zo hard kunt vliegen. Het mooiste is als de doffers na een paar weken vliegconditie hebben en echt beginnen te trainen. Ze scheren dan hoog over het hok, om daarna weer keihard te verdwijnen. Nico zit dan op en top te genieten in zijn achtertuin. Duiven die hard trainen, moeten ook echt genoeg eten. De vormdip die veel hokken halverwege het seizoen krijgen, is grotendeels te verklaren aan het niet goed voeren en onderhouden van de duiven.
Wat Nico wel opvalt in al die jaren duivensport, is dat duiven de langere training steeds meer nodig hebben. Tientallen jaren geleden liet iedereen de duiven een kwartiertje trainen en als de duiven flink tekeer gingen op het dak, dan was het goed. Deze tijd is echt helemaal voorbij en Nico heeft zelf ervaren dat dit systeem niet meer toerijkend is voor de absolute top. De duiven moeten meer trainen om het zware programma aan te kunnen en hierbij hoort ook een ander voersysteem, waar we later op in zullen gaan.

‘Met 10 minuten trainen per dag en een hoop vechten op het hok, kun je anno 2014 niet meer mee met de top!!!’

De duiven trainen bij Nico tweemaal per dag een uur. In het begin wordt dit wel gestimuleerd met de vlag, maar als de duiven gezond zijn, krijgen ze vanzelf vliegconditie en gaan ze beter trainen. Heel vaak zie je na een maand, dat de duiven langer dan een uur trainen. Omdat Nico zo intens van zijn duiven geniet als ze hard trainen, laat hij ze regelmatig 1,5 uur gaan. Duiven geven zelf aan wat ze aankunnen en als duiven na een paar minuten al niet meer willen vliegen, zijn ze meestal ziek of worden ze niet goed gevoerd. Vooral dat laatste moet niet onderschat worden.

De oude duiven worden tot mei een beetje verduisterd. Vanaf 1 mei wordt het hok steeds lichter gemaakt en later wordt er vanaf de langste dag bijgelicht. De reden waarom Nico ’s avonds een plank voor zijn ramen doet, is omdat de lantaarnpalen in zijn hok schijnen. De duiven zijn door al dat licht anders erg onrustig en wellicht heeft het invloed op de rui. Door het donker te maken, hebben de duiven veel meer rust.

Voor de vluchten worden de duiven bijna altijd een half uur tot een uur getoond. Als de weerman aangeeft dat er een onstabiele vlucht met onweer, hitte of ander slecht weer aan zit te komen, wordt er niet voor de vlucht getoond. Nico is van mening dat je de duiven dan zo rustig mogelijk in de mand moet stoppen en na een paar vluchten hebben ze toch wel door hoe het spelletje werkt. Bij terugkomst zit de duivin namelijk altijd te wachten. In het begin op de korte vluchten, worden de duiven kort bij elkaar gelaten en direct na het afslaan gescheiden. De Dagfondvluchten, waar Nico zich vooral op richt, komen vooral rond 16:00/17:00 uur thuis en dan komt het weleens voor dat ze tot de volgende morgen bij elkaar blijven. Dit is iets wat je aan moet voelen als duivenmelker.
Het jonge duivenspel ligt Nico wel en 2014 was echt een absoluut hoogtepunt. De verzorging van de jonge duiven is nagenoeg hetzelfde. Vanaf 2-3 weken na het spenen worden de jonge duiven verduisterd en vanaf de langste dag bijgelicht.
Nico is van mening dat je jonge duiven zo snel mogelijk moet opleren. Er wordt gestart op een paar kilometer en dit wordt steeds verder uitgebreid naar 35 kilometer.



Voeding

Veel melkers maken de fout door hun duiven langer te laten trainen. Het is een hype om de duiven vaker en langer te laten trainen, maar qua voeding blijven de melkers vaak hetzelfde doen. De tijd dat duiven een heel seizoen op licht voer kunnen vliegen, is al een grote tijd voorbij. Bij Nico krijgen de duiven hooguit de eerste 2 dagen wat zuivering en superdieet, maar laten in de week krijgen ze voldoende sportmengeling te eten. De duiven mogen 10 minuten eten zoveel ze willen en dit is voldoende om het hele seizoen met duiven te vliegen, zonder een grote vormdip.

Van Versele Laga wordt de Sport Extra Subliem, Champion Plus en Superstar gegeven. Van Mariman is de Sport Geel en Wielinck verzorgt de Mariën mengeling. Uit al deze mengelingen wordt 1 busje gepakt en dit moet voldoende zijn voor de duiven om een afwisselende maaltijd te krijgen. Nico gelooft heel erg in kwaliteitsvoer en zou nooit gaan bezuinigen op voer. Het verschil is gewoon duidelijk te zien en duif die moet presteren, moet ook gewoon het beste van het beste eten.

Als toetje krijgen de duiven nog een mengeling van hennep, snoepzaad, zonnebloempitten, tovo, paddy en pinda’s. Hierin zit veel vet en dat hebben de duiven vooral op zware vluchten erg hard nodig.



Bijproducten

In al die jaren duivensport zijn zoveel bijproducten voorbij gekomen en ook weer verdwenen. Ieder jaar komt er wel weer wat nieuws bij en allemaal beloven ze gouden bergen. Nico gelooft alleen in de mineralen van Mariën op zondag, de conditiemix en eenmaal per maand de conditiesiroop van Mariën. Deze bijproducten zijn echt genoeg om top te vliegen en het zit echt niet in de bijproducten om harder te gaan vliegen.

Medisch

Veel mensen geloven Nico niet als hij weereens vertelt in een forum dat hij geen medicijnen geeft. Niet omdat hij het niet wil geven, maar omdat zijn duiven gewoon nooit wat hebben. In het begin zijn je prijspercentages iets minder, maar ieder jaar zie je dat weer groeien. De zwakke broeders heb je er binnen een mum van tijd uitgeselecteerd en dan heb je een ijzersterke stam duiven over. Nico is niet iemand die zichzelf graag op de borst slaat, maar als er duiven van hem bij anderen zitten, dan zie je gewoon het verschil. De duiven zitten altijd strak, krijgen geen last van natte oogjes en stralen vitaliteit uit. Nico is enorm blij dat hij die stap heeft durven nemen en ziet nu echt verschil. Geloof kan hij niet geven, maar wel beloven dat hij de waarheid spreekt! De duiven worden regelmatig gecontroleerd door Mariën, maar er wordt nooit wat gevonden. De kwekers hebben al 10 jaar niets meer gehad en de vliegers 7 jaar totaal niets. Alleen 4 jaar geleden toen er enkele gevallen van paratyfus waren, is er gekuurd. Dat is alles!!!



‘Geloof kan ik niet geven, maar ik kan wel met een oprecht hard zeggen dat ik de waarheid spreek! Het kan zonder medicijnen!’

Hok

Het hok wordt door veel melkers enorm onderschat. Nico Pronk heeft honderden hokken gebouwd en heel veel van deze mensen zijn veel harder gaan vliegen. Neem als voorbeeld Falco Ebben, die mede door Nico, bij de Nationale kampioenen wist te komen.

In al die jaren heeft Nico nog nooit een hok gebouwd, waarbij de verluchting van voren kwam. Altijd verliep de verluchting via de kap en dit systeem lijkt overal goed tot zeer goed te werken. Bij zichzelf heeft hij 50 meter hok en op alle hokken gaat de verluchting via de kap. De nuanceverschillen zijn wel op ieder hok anders. De omgeving is erg bepalend voor de verluchting, maar dit moet iedere melker kunnen aanpassen naar zijn wensen.

Stamopbouw

Bij de meeste melkers gebeurt het nooit, maar bij sommige geluksvogels zit er ineens een echte witta raaf op het hok. Zo’n duif die fenomenaal kweekt en waarmee je een heel hok kunt opbouwen. Nico Pronk heeft meerdere van deze witte raven en beschikt zelfs over een fantastisch kweekkoppel. ‘Aelbrechtdoffer’ x ‘Miss Universe is een kweekkoppel van wereldniveau. Dit koppel wist enorm veel geweldige duiven op de wereld te zetten, met als hoogtepunt de ‘403’ welke maarliefst 3 keer op teletekst wist te komen en gigantisch veel kopprijzen vloog.
Een andere crack is ‘Michelinmannetje’. Deze duif vloog een indrukwekkende lijst aan prestatie bij elkaar en ook hiervan is de nakweek weer fantastisch. Dat deze duif het niet van een vreemde heeft, blijkt wel want het is een zoon van Olympiadeduif ‘Bullit’.

Gaby Vandenabeele heeft al zo verschikkelijk veel mensen aan de top geholpen en ook Nico is zeer succesvol met zijn duiven. ‘Klein Blauw’ is zo’n topkweker met verschillende topduiven in groot verband als nazaat.
Nico Pronk heeft ook veel succes met duiven bij W&F Ebben vandaan. ‘Mist’ en ‘Tyara’ zijn toch wel belangrijke steunpilaren. ‘Tyara’ heeft het ook niet van een vreemde, want haar moeder is de beroemde ‘Roosje’ die basis is van 4x 1e NPO.

Verder komen we nog absolute topkwekers als ‘Coronel’, ‘De Zwerver’, ‘Magistraal’, ‘Koopmandoffer’ en ‘Hamlet’ tegen. Via F. Mariën, Aelbrecht, Vandenabeele en W&F Ebben werd er een indrukwekkend hok met duiven gemaakt. Zoveel kwaliteit, zoveel uitstraling en zoveel bewezen topduiven. Als duivenmelker voelt dit als de vondst van een enorme schat!



Slot

Al zoveel jaar bij de kampioenen en nog steeds fanatiek bezig. Nico is een groot voorbeeld voor de duivensport en doet er ook veel voor. In duivenforums is hij een graag geziene gast en ook wordt hij regelmatig gebeld voor hulp met de verluchting en het hok. Het is jammer dat Nico niet zo in de spotlights staat en door zijn afwezigheid op Compuclub, valt hij ook minder snel op. Dat hij een van de betere melkers van Nederland is, is mij wel duidelijk geworden. Een fantastisch hok met duiven, enorme kennis van zaken en een eenvoudig systeem. Beter 1 ding goed doen, dan alles voor de helft. Mensen met weinig tijd en een gezin, moeten keuzes maken. Alleen doffers/alleen duivinnen, hele programma/bepaalde discipline, etc. Duivensport is erg intensief geworden, maar het moet wel een hobby blijven.

‘Wees niet negatief, maar geniet van die mooie momenten in onze fantastische hobby!’

Patrick Noorman
 
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Cees van Heijst

IFC Zeeland

J. Doldersum & Zn

Van Hoeck-Noel

Dick-Jan & Stephan Göbel

Aad Beerendonk

Fondunie 2000

Gert Jan Beute Duivenproducten

A. Engelen

Nico Jan Koenders

Familie Huizer

Nico Haesen

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!