Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Ad Schaerlaeckens - In gesprek met Bas Verkerk Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  17-1-2015
 

In gesprek met Bas Verkerk
                                                                                          

In deze aflevering maken we nader kennis met Bas Verkerk en vader Gerard.
Bas is een fenomeen. Amper 22 jaar oud had hij al een Olympiade duif. Nu, op  37 jarige leeftijd, zullen weinigen me tegenspreken als ik hem op de eendaagse fond de beste van Nederland vind, met als goede tweede de combinatie van Wanrooy. Duizenden paren wijd opengesperde ogen waren al vele malen op teletekst gericht als daar de zoveelste buitenaardse uitslag van Verkerk op stond van een Semi Nationale NPO vlucht. "Was nog nooit gebeurd en zou ook nooit meer gebeuren."
Dacht men. Want Bas maakte er een hobby van eigen records te verpulveren.


 
AANVAARD

Inmiddels heeft men zich bij de suprematie van Verkerk neer gelegd. Op de vriend en buurman na, zo lijkt het.
- Van Ruffec (750 kilometer) duiven pakken als van Quievrain? Daar kijkt niemand   meer van op.
- Ook van Ruffec 54 duiven van de 59 op de uitslag plaatsen en dat per viertal? Het wordt voor kennisgeving aangenomen. Verkerk? Het zal wel.
- Men praat nu over Verkerk als hij op een NPO vlucht niet bij de eerste 10 zit. Dacht men ooit anders, dan heeft nu toch (eindelijk) de gedachte postgevat dat vader en zoon bijzonder begaafde liefhebbers zijn met extreem goede duiven.
- Zou een dierenarts (H de Weerd) er gaan kopen als Verkerk de successen aan andere zaken zou danken dan aan kwaliteit?
- Neem ook Leo Hermans. Hij wilde ook wel eens een Verkerkduif op het hok en oeps, hij kweekte er "Bolt" uit. Nationale Asduif KBDB en met 310.000 euro de duurste duif ooit. Als over EEN iemand gezegd kan worden dat superlatieven tekort schieten is het Verkerk. En hij moet zelf weten dat hij goed is.
Want hoeveel zelfvertrouwen, geloof in eigen kunnen, moet je hebben als je als 26-jarige je (goede) baan opgeeft om beroeps te worden?
 
SUMMIER

Opnieuw een zeer summiere greep uit fenomenale prestaties van fenomenale duiven van een al even fenomenaal vakman. Houdt U zich vast en huiver. 
- 22.05.04 Vierzon, 580 km, 10.728 d:
1,2,3,4,5,7,13,14,15,20,26,29 enz (54/90).
- 20.06.04 Bourges, 591 km, 5.804 d:
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,12,15,16,19 enz (53/60).
- 25.05.2013 Chateaudun NPO, 502km, 11.572 d:
2, 3, 4, 10, 12, 13, 14, 21, 23, 32, 38,57,78,80,82,85,88,90,91,92,110, enz (85/112)
- 17.05.2014 Meaux Sem.Prov, 368km, 17.204 d: 1,2,3,9,10,12,14,17,18,19,23,28,29,30,32,34,38,40,42,53,73,81,113,115,116,120,139,141,145,146,159 enz (133/186). Ook de 3 snelste van 32.917 duiven.  
- En geloof het of niet, het beste hebben we nog bewaard voor straks. 
- Verder kweker en speler van 12 sportklasse Olympiade duiven waarvan 3 voor de komende Olympiade in Boedapest, namelijk "Olympic Valerie" (ook 1e NPO Ruffec 2014), "Olympic Bibi" en "Olympic Sofie". Daarnaast diverse nationale asduiven en duiven die Nederland vertegenwoordigden op de EuropaCup.
En dit is nog maar de achterkant van het huis dat de duiven voor Verkerk hebben verdiend.     



DE OPBOUW

Vanaf wanneer kreeg je interesse in duiven.
Vanaf mijn zevende. Nu ben ik 37. Op mijn 22e had ik voor het eerst een Olympiade duif, met mijn 26e werd ik beroeps. Ik had dat eerder willen worden maar mijn vader raadde het me af temeer daar ik een goede baan had op een makelaarskantoor. Bij de belastingdienst ben ik nu "duivenfokker".
(Noot van de schrijver. Bas woonde bij zijn ouders in een bescheiden "twee onder een kap" woning. Heel het erf stond vol hokken en hokjes.
Nu woont hij in een enorm huis naast zijn ouders met al even enorme hokken op   een grote lap grond in den buiten. Om dit op tien jaar te verwezenlijken, een duivenkolonie opbouwen die amper zijn weerga kent en er als het ware een goedlopend bedrijf van maken ook? Dat deed niemand hem ooit voor.
En jaloers hoeft men zeker niet te zijn. Weinigen zullen het op kunnen brengen zo veel voor de duiven te doen en nog meer te laten. Zelfs een weekendje zee is er voor dit jonge fenomeen in duivensport niet bij. Onmogelijk vanwege de duiven. 
 
Wat zag je dat je vader destijds fout deed?
Die deed weinig fout. Maar ik was jong en had tijd. Hij had die niet om zich intensief met duiven bezig te houden. Dagelijks wat voer bij de duiven smijten en toch goed spelen kon misschien een halve eeuw terug, maar niet meer. Duivensport is topsport geworden, waarbij zelfs de kleinste details bepalend kunnen zijn voor winst of verlies.
 
Je moet al jong beseft hebben dat kwaliteit belangrijk is. Gaf je vader je destijds zo veel geld om die aan te schaffen?
Nee hoor, die kocht de eerste duiven die zorgden voor zulke goede nazaten zelf en voor weinig geld (toen kon dat nog) met name bij Gebr de Wit, Jan Ouwerkerk en ook Gebr. Vroomen. De laatste waren wel iets duurder.
 
Je ster steeg razendsnel. Wat zag je de sportgenoten fout doen?
Niet echt veel. Ik denk dat het de generatie kloof is die wat mijn persoon betreft het verschil maakt. Ik ben jong, gedreven, fanatiek en heb een winnaars mentaliteit. Om te winnen heb ik alles over, zet ik alles opzij.
De sportgenoten zijn voor het merendeel van een andere generatie. Die zijn traditioneel, minder gedreven, bezadigd, hebben die inzet en drive niet en zijn niet vernieuwend. Ik ben heel de dag met duiven bezig en zelfs als ik slaap. Dan droom ik er van. 
 
Kan je in chronologische volgorde iets zeggen over de opbouw van je kolonie? .
- Aanvankelijk dus De Wit, Ouwerkerk, Vroomen.
- Rond  2000 kwamen de Schaerlaeckens duiven.
- Wat later die van Koopman.
- En ook met de zoon "Gilbert" van Willem was ik goed. Ik bracht recentelijk nog meer goede duiven in maar die van bovengenoemde drukken een stempel op de kolonie. 
 
Hoeveel duiven zitten er nu, hartje winter?
200 Vliegers, 45 kweekkoppels en nog een reeks andere. 
 
Is dat wel om bij te houden?
Eigenlijk niet. De hokken worden dagelijks door vader en mij schoon gemaakt. We
moeten echt op de toppen van de tenen lopen en dat lukt nog net. Maar niets voor niets.
 
Wat zijn de beste vliegers die je ooit had?
Olympic Ronaldo van 96, Unbelievable van 2003, Solange van 2007.


 
Verklaar je nader:
- "Olympic Ronaldo" was de beste Allround duif in de sportklasse op de Olympiade in Blackpool. Hij was ook beste doffer in de nationale Competitie WHZB en 1e nat. Asduif bij de Vredesduif. In de Eijerkamp-competitie werd hij ook 1e en won daar de auto. Van Ablis won hij de 1e tegen 4.985d. Hij is zopas gestorven, 18 jaar oud.
- "Olympic Unbelievable" was een fenomeen en behaalde al haar prijzen voor de Olympiade Allround in 1 jaar tijd waar anderen 2 jaar voor nodig hebben. Zij heeft ook nog steeds het puntenrecord voor Nat. Asduif dagfond NPO. Werd ook nationale asduif Allround als Jaarling. Zij won o.a. 1e Vierzon 10.728 d, 1e Bourges 5.804 d en 2e Tours 5.662 d.
- "Olympic Solange" is helemaal ongelofelijk. Zij werd niet alleen Olympiade duif Allround, maar won als jaarling ook 6 eerste titels bij de nationale competities WHZB, NPO en TBOTB. Haar toetje was de 1e NPO Argenton tegen 6.595d.

 En de beste kwekers?
- "Bubbels" van jou, Schaerlaeckens dus.
- "Magic Amore" van Koopman kweekte enorm.
- Ook "Olympic Survivor" en "Olympic Solange" brachten superieure nazaten voort. 
 
Durf jij een zomerjong dat je bevalt op  het kweekhok zetten?
Nee, eigenlijk niet.
 
Schaf je nog aan? En wat voor duiven zijn dat dan wel?.
Als ik nu iets aanschaf is dat bij voorkeur een Nationale Asduif omdat ik me dat nu kan veroorloven, hoewel… smijten met geld heb ik nooit gedaan. 
 
Terwijl sommigen in België versterking zoeken houden met name de van de Merwes en jij het bij Nederlandse duiven. Vertel?
Hier heb ik meer kijk op de concurrentie. Probleem in België is ook dat sommigen daar gaan spelen waar ze gunstig liggen, of op die vliegdag de wind mee. Hoe kan ik dan prestaties nog naar waarde inschatten? Verder lijken Belgische duiven me meer geschikt voor een bepaalde discipline, ik wil duiven die kunnen winnen van 300 kilometer, liever nog van 500 en het liefst van 600 tot 750 kilometer. All-rounders dus.
 
Hoe zie jij een duif graag?
Ken er niets van. Ik kweek er veel en ze krijgen allemaal de kans hun toekomst veilig te stellen. Van ogen ken ik al helemaal niets.
 
HOKKEN

Door wat liet je je leiden bij het bouwen van je nieuwe hokken?
Ben overal gaan kijken. Zelfs in het hoge noorden bij Koopman en Vredeveld. De hokken moesten aangenaam zijn en gezellig. Daarom zag ik af van lopende banden ofschoon dat wel makkelijk zou zijn maar "makkelijk" telt hier niet als "anders" beter is. Daarom staan de woonbakken ook in U-vorm. Er kwamen overal volières voor de hokken maar ben daar minder enthousiast over dan anderen. Die worden alleen gebruikt om een bad te geven. Het kan ook met het vlakke winderige landschap te maken hebben hier. Onze volières zouden zich uitstekend lenen voor een zogenaamde zuurstofkuur in de winter, maar daar ben ik huiverig voor.
 
Het hok boven de koppen van de duiven?
Boven dicht, de verluchting vindt plaats langs voor.
 
Zitten je vliegduivinnen zoals vroeger nog altijd buiten overdag? 
Nu zitten die in het hok met dus de voorkant open.
 
Wordt er verwarmd?
Ik kan dat wel, heb overal vloerverwarming en ook ATX platen, maar maak er hoogst zelden gebruik van. Heb ook proeven gedaan door vlak voor een vlucht te verwarmen maar merkte geen verschil.
                                                                                (wordt vervolgd)
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Team Noel-Willockx

Familie Huizer

IFC Hoogerheide

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Nico Jan Koenders

Super Fondclub G.O.U.

M. van Ginkel

Combinatie Bruggeman

Will & Falco Ebben

Gebr. Maas & Zn

Marcel van Zanden

Gebr. van Toor

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens