Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Frederik Dekker - A rising star: Quirijn Dieleman, Hoek Open printvriendelijke pagina
Frederik Dekker  20-1-2015
 

Quirijn Dieleman, Hoek -  A rising star!!!
2e hokkampioen Midfond afd. Zeeland 2014


Hier een reportage voor alle doemdenkers in de duivensport. Mensen die denken dat ‘het’ met 8 weduwnaars niets meer kan, er geen jeugd meer bijkomt en er vanuit gaan dat vader of opa alles doet. Liefhebbers die er van uit gaan dat er alleen gepresteerd kan worden met ‘dure’ namen. Lees het zelf en hopelijk komt u tot dezelfde conclusie als mij! Het kan nog steeds, duivensport zoals die bedoeld is!In mei vorig jaar kon u al eens kennis maken met de nu 15-jarige Quirijn Dieleman. Ik nam toen een kort kennismaking interview bij hem af en sloot af met: Quirijn, Als jij zo fanatiek blijft, gaat dit vast nog eens lukken. Toen ging het over de wens om eens een 1e NPO te winnen. Een klein jaar later mag Quirijn zich tussen de grootste kampioenen van Zeeland begeven, want hij werd 2e Midfond Hok oud in Zeeland. Een prestatie van formaat! Hoeveel liefhebbers hebben dit in hun carrière al bereikt? Want, we praten hier wel over een prestatie op Zeeuws niveau! Quirijn behaalde in 2014 de volgende kampioenschappen: 2e Midfond Hok Oud afd. Zeeland; 3e Nat. midfond Hok zelfst. spelende jeugd; 3e asduif Midfond Oud Vereniging; 1e midfond hok Jeugd Zeeland, 2e, 3e 4e, asduif Midfond Oud jeugd; 2e Generaal Asduif Jeugd, 5e Dagfond Hok jeugd enz.

Hoe het begon

Quirijn Dieleman, 15 jaar oud en woonachtig in Hoek, een plaatsje dicht naast Terneuzen, is bezig aan zijn laatste jaar op het VMBO. Hij volgt de richting Techniek en Akkerbouw en wil later een eigen bedrijfje beginnen in de agrarische sector. Ronald  Peeman kwam naast familie Dieleman wonen en deze nodigde zijn buren al snel een keer uit om naar de duiven te komen kijken. Na het eerste bezoek gaf hij aan dat Quirijn nog maar eens terug moest komen wanneer de duiven moesten ‘vallen’.  Zo gezegd, zo gedaan. Quirijn ging terug op een zaterdag, zag duiven thuis komen en mocht er zelfs al een paar binnen roepen en vanaf toen sloeg de vonk over….. er was een nieuwe melker geboren. Dit alles speelde af in het jaar 2007. In 2008 speelde Quirijn voor het eerst mee met 10 jonge duiven in de Jeugdcompetitie van de Sluiskilse Reisduif waar Quirijn ook lid is. Jeugdcompetities hebben dus wel zeker effect! Dit waren jongen van de buurman, maar een eigen hok zou natuurlijk ook wel leuk zijn…. Eind 2008 werd er een hokje geplaats van 2,5 bij 1,5m. Dit was afkomstig van Tonny de Bruijn welke Quirijn ook goed opgang heeft geholpen. Er werden duiven over gewend en in 2009 kon er voor het eerst meegedaan worden aan de vluchten. Zowel met de over gewende oude duiven, als met een hokje jonge duiven. Met de raad en daad van Ronald en Tonny kwam hij al een heel eindje, want hij won 3 weekends achtereen een top 10 notering in de vereniging! In het najaar van 2009 kwamen er wat nieuwe duiven bij en daar zat o.a. ‘De 27’ bij van T. de Jonge uit Oostburg, waarover later meer. Quirijn heeft van veel liefhebbers duiven gekregen, maar kan niet iedereen persoonlijk opnoemen, maar gewaardeerd word het zeker! In 2010 werd hij in zijn vereniging 1e asduif Midfond Jong. Ook in 2011 en de jaren er na worden er leuke prestaties behaald. O.a. 2x 2e prijs Samenspel 2 met dezelfde doffer, en won zijn ‘zwarte 89’(soort Delzenne-Verpoorte)won als jong al 10 prijzen! 2013 werd afgesloten met het 3e Dagfond hok kampioenschap in Sluiskil. Met de jonge duiven wil nog niet echt lukken. Parathyfus, Coli en een Bunzing gooiden afgelopen jaren roet in het eten. Hopelijk wil het volgend seizoen beter lukken.

Seizoen 2014

Quirijn startte het seizoen met 8 weduwnaars. Deze zijn gehuisvest in een hokje van 1,80 bij 1,80. Een luchtig hok waar de duiven tijdens mijn bezoek er uitzagen als pauwtjes zo strak! Verder zitten er nog 7 kweekkoppels en er word gestreefd naar zo’n 30 jonge duiven. De 1e week van januari, in zijn vakantie, koppelt Quirijn de duiven. De vliegers mogen jongen grootbrengen, maar na 14 dagen gaat er 1 jong met de duivin naar het jonge duivenhok. De duiven worden niet herkoppelt. Tijdens het seizoen trainen de duiven ’s avonds voor 1 uur en dit verplicht. Ik hoor regelmatig van Quirijn dat hij dit belangrijk vind! De duivinnen word overigens niet gespeeld! Deze worden wel getoond voor de inkorving en na de vlucht. Bij een zware vlucht soms tot de andere ochtend. Voeren is lastig word er vaak verteld. Voor Quirijn niet meer! Hij geeft de Jan Keen mengeling en dit het hele jaar door. De duivinnen krijgen wel zuivering. Elke week een bad en elke maand een geelkuurtje staat ook op het programma. Natuurlijk is er altijd grit voorradig en krijgen ze bij thuiskomst elektrolyten. Door de week worden ze wel eens van appelazijn voorzien en na de maaltijd is er altijd nog wat snoepzaad.

De jongen konden dit jaar helaas alleen op de natour gespeeld worden, omdat ze tijdens het jonge duiven seizoen met coli kampten. Je schopt het niet zomaar tot kampioen in afdelingsverband. Daar zijn duiven voor nodig die weten wat kopvliegen is en Quirijn kon zijn duiven prima ‘tekenen’ dit seizoen! Zoals voor iedereen was ook voor Quirijn 26 Juni de zwartste dag in zijn korte duiven loopbaan! Auxerre hakte er voor hem ook hard in! 2 van zijn beste duiven bleven achter (3 totaal)! Gelukkig keerde ‘De 78’ terug richting de Lovenpolderstraat. Deze klepper met ringnummer 12-3213378 won al 7x Top 10 in de vereniging met o.a. een 2e van Vierzon en een 3e van Lorris. Hij werd dit jaar 2e Asduif Midfond Oud Jeugd. Deze prachtige ietwat kleine bonte doffer is afkomstig uit een doffer van P. Pladdet, Hoek maal een duivin van Frederik Leliaart uit inteelt ‘Dees’.


12-3213378 - Topduif van Quirijn

Dan hebben we nog de 09-3957927 afkomstig van Tonny de Jonge, Oostburg. Deze doffer won 5 top 10 prijzen en werd 3e asduif Midfond oud in de club. De vader is soort van Minderhoud terwijl de moeder een kl.dcht. is van de welbekende ‘Lowieke’ van J. v.d Pasch uit Grubbenvorst. De crack werd helaas verspeeld! We sluiten af met de 11-1791336 deze  doffer afkomstig van P.P. de Poorter uit Axel won dit jaar een TXT vermelding op Gien voor Quirijn. 6e tegen 3.725d. Ik kan U vertellen dat deze vlucht geen gemakkelijke was! Dit seizoen miste hij slechts 1x en werd 2e Generaal asduif Jeugd. Ook deze bleef achter op zwarte zaterdag! U kunt begrijpen dat dan de moed in de schoenen zinkt, maar Quirijn heeft alle moed weer bij elkaar geraapt en heeft weer 10 prachtige doffers gereed zitten voor seizoen 2015.

Afsluiting

Ik vroeg Quirijn nog om een tip die hij mee wilde geven aan andere jeugdleden. Ik kreeg er 2 te horen. 1.GEEF NOOIT OP! 2. Luister naar anderen, maar doe toch je eigen ding! U heeft kunnen lezen hoe het kan gaan bij deze jonge liefhebber. Geen duiven, een enthousiaste buurman die er achteraan zit, wat hulp, een gekregen hokje en hij was vertrokken. Quirijn werkt zelf om zijn duiven te bekostigen en natuurlijk krijgt hij ook wel eens wat van zijn ouders! Ook uw reporter weet dat dit niet vaak voorkomt, maar ook hij is op deze manier de duivensport ingerold. Jonge liefhebbers die genieten van het contact met hun duiven, de thuiskomst en het sociale gebeuren. Mooier is er niet! Quirijn doe zo voort en van harte proficiat met je prachtige seizoen 2014! 

Frederik Dekker

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
J. Doldersum & Zn

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gebr. Maas & Zn

Super Fondclub G.O.U.

Team Noel-Willockx

Gebr. van Toor

Nico Jan Koenders

Theo de Kruijk

IFC Hoogerheide

Johan Hamstra

Marcel van Zanden

Gebroeders Homma

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!