Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Johan Hamstra - Martha van Geel Open printvriendelijke pagina
Johan Hamstra  26-1-2015
 

Martha van Geel en Heinz Kramer
Winnaars Cup van Vlaanderen 2012.
Nederland.


Als we de naam van Martha van Geel laten vallen  in de duivensport gaan onze gedachten gelijk ook naar wijlen Marijn van Geel als zijn meer dan gekende duiven als “De Dolle”, maar zeker ook zijn kleinzoon  “Het Vlekje”. Het begin van de story om “De Dolle” begon dan ook alweer goed 46 jaar terug in de tijd. We schrijven het jaar 1967 als de 67-2052951, later omgedoopt tot de gekende “De Dolle” van wijlen Marijn van Geel uit het ei kruipt. Zijn naam, die jaren later met gouden letters geschreven werd verkreeg hij al toen hij als het ware nog in het nest lag. Zo was het een duifje wat, terwijl hij nog in het nest lag graag een potje deed stoeien maar ook als hij van de wedvluchten thuis kwam hij lang bleef vliegen. Even  terug in de tijd.

Persoonlijk vindt ik het een eer om überhaupt na zo velen jaren nog wat te mogen schrijven van wijlen Marijn van Geel. Maar na het behalen van de meer dan felbegeerde titel zoals hierboven omschreven door Martha van Geel en haar partner Heinz Kramer ga ik proberen om u mee te nemen een stukje terug in de tijd van niemand minder van wijlen Marijn van Geel.

Wijlen Marijn van Geel kreeg in de jaren vele schijnwerpers op hem gericht door het presteren van zijn “De Dolle”. Buiten zijn meer dan bijzondere uitstraling, lichaamsbouw en een meer dan machtig mooi gekleurd oog bleef wijlen Marijn hem toch de eerste jaren op het vlieghok houden. Op achtjarige leeftijd presteerde “De Dolle” meer dan formidabel om in enkele weken tijd tweemaal een 3e Nationaal te winnen. Dit gebeurde op zowel nationaal St. Vincent als vier weken later op nationaal Dax. Uit oude gegevens die ik bovenwater heb gehaald aangaande het maken voor dit verslag bleek dat “De Dolle” op St. Vincent de auto won om hem met enkele seconden op Dax te verliezen.  Na deze prestaties werd er voor die tijd veel, zeg maar gerust heel veel geld geboden voor deze witte raaf. Nee, na deze meer dan geweldige prestatie werd hij voorgoed op het kweekhok gezet en ging wijlen Marijn van Geel op geen enkel bod in.Dat wijlen Marijn van Geel een grootmeester moet zijn geweest is zo door de jaren heen meer dan bewezen en beschreven. Want de klasse van deze duif (“De Dolle”) heeft hij in die tijd, door zeer gerichte kweek uitgebouwd naar een ras die nu, jaren later nog met de beste mee kunnen doen om de meest begeerde titels. Na zijn achtjarige periode als vliegduif begon “De Dolle” eveneens aan een achtjarige periode als kweekduif. Zo werd hij gekoppeld tegen de nodige verschillende duivinnen waaronder een eigen zuster als verschillende van zijn eigen dochters. Daarom dan ook dat nu, jaren later de naam van zowel wijlen Marijn van Geel maar ook van zijn “De Dolle” met meer dan respect wordt uitgesproken.

Ook op andere hokken.

Dat ook vele andere hokken, ook nu nog meer dan profiteren van het vakwerk van wat daar in Nieuw – Vossemeer in die tijd gesmeed is mogen duidelijk zijn.  Om een ieder aan te halen zou te veel van het goede zijn en ik zal er zeker ook vele vergeten maar toch wil ik enkele uit belichten.

Wie kent niet de grote man Rik Stevens. Rik haalde in de jaren eind zeventig een koppel eieren en hieruit kwam zijn later gekende ware stamduif “De Rik”.  Deze duif heeft veel gebracht en als dan jaren later met één van zijn nazaten ook nog eens de 1e nationaal Barcelona wordt gewonnen is het cirkeltje voor wat “De Rik” betreft rond. Maar ook de Gebroeders Kuypers met de 1e nationaal Dax 1988 en 2e nationaal St. Vincent 1989 en een Wim van Leeuwen met de 1e nationaal en internationaal Barcelona 1988 “Smaragd II”, 1e internat. Barcelona. Duivinnen 1984 en 2e intern. Duivinnen 1985 “Smaragd I” (Zuster van “Smargad II”) 8e Barcelona nationaal 24e internat. 1996 (Lijn Smaragd/kleinkind Smaragd III (Deze won zelf 57e nationaal Barcelona)  kan ik niet achter wegen laten.

Maar ook van latere winnaars van nationaal Barcelona (1984, 1988, 1996) stroomt zijn bloed. Zelfs vanuit internationale concoursen bleek bij overwinnaars op Barcelona het bloed van “De Dolle” nog te stromen. Kijk maar een naar de “Nellie” van de mannen van Van Houten. Want in beide ouders van deze winnares zijn we de stamvader van Frans van Loenhout de NL 75-2454594 wat weer een kleinzoon “De Dolle” van wijlen Marijn van Geel was. Ook de overwinnaar 1e nationaal Barcelona België is lijn “De Dolle” Ferdy de Scheemaeker (2e Int.nat.)

Totale verkoop van alle oude duiven.

Als Marijn van Geel dan in het jaar 1983 komt te overlijden komt alles in handen terecht van de weduwe,  Martha van Geel. In die jaren die volgde was de van Geel duif tot over heel de wereld zo begeerd dat Martha besloot om in 1989 alle kweek- en vliegduiven te verkopen.  Voor die tijd werd er een recordbedrag bij één gebracht tijdens deze verkoop van het levenswerk van wijlen Marijn van Geel.Een nieuwe start.

Na de verkoop werd met de achtergebleven jongen en een enkele terug gekochte duif de eerste jaren rustig aan gedaan om vanaf 1993 toch weer te gaan werken aan een came back. Na de vriendschap met Heinz Kramer werd er weer vol energie en overgave de nodige aandacht besteed aan de duiven.  En nu, zoveel jaren later, met inbreng van natuurlijk ook nieuw bloed zijn het toch nog steeds nakomelingen van deze legendarische “De Dolle”.

Het heden en de overwinning van de felbegeerde titel.

Dat ook nu, zoveel jaren na de dood van wijlen Marijn van Geel de naam van Van Geel hoogtij viert is met het behalen van de felbegeerde titel van de Cup van Vlaanderen meer dan bewezen. Dit was voor mij dan ook reden genoeg om hun te benaderen voor dit verslag.

Nieuw Vossemeer.

Dit tot de gemeente Steenbergen behorende dorp is zeker op duivengebied een meer dan gekend dorp. Terwijl Nieuw Vossemeer tot de provincie Noord-Brabant behoord is het gescheiden van Oud-Vossemeer, wat weer tot de provincie Zeeland behoord door het Schelde-Rijnkanaal.

Nieuw Vossemeer, ook wel bekend door één van de bekendste personen uit de geschiedenis van dit dorp, namelijk de schrijver A.M. de Jong. De jong, die voor hij werd vermoord door de toenmalige SS veel bekendheid genoot door zowel zijn boeken als essays waaronder een serie boeken over Merijnte Gijzen.  De boeken van de Jong gaven een authentiek beeld van het Brabantse boerenarbeidersmilieu van de twintigste eeuw, de armoede, het harde weken en het onaantastbare gezag van de boeren. Nu jaren later is het mijn eindbestemming voor de hoofdpersonen van dit verslag.

Martha van Geel en Heinz Kramer.

Martha, 71 jaar en haar partner Heinz 60 jaar zijn het die de overwinning in de wacht sleepten met de overwinning van de Cup van Vlaanderen. Nog steeds vliegend vanuit het dorp Nieuw Vossemeer zetten ze, na enkele rustige jaren dit Brabants dorp toch weer op de internationale (duiven)landkaart.  Aan de tafel zittend stelde ik hun enkele vragen die ik in het vervolg van dit verslag zal proberen te verwoorden.

Hoe ben je eigenlijk in de sport gekomen?

Eigenlijk via vrienden in het jaar 1969 toen ik een koppel jongen kreeg voor de kinderen.

Van wie leerde je het spelen met de duiven?

Van wijlen  Marijn van Geel.

Wat voor hok heb je?

Het is een hok van de toen zo beroemde firma buitenhuis. Het heeft een lengte van een 24 meter en is verdeeld in 8 afdelingen. Daarbuiten hebben ze nog een hok van een zestal meters voor de jongen en de kweekduiven zijn hier in de garage ondergebracht. Het staat gericht op het Zuid-Oosten en na vele jaren van problemen en veel veranderen hopen ze nu de goede oplossingen te hebben gevonden. Dit na het nodige beraad van Breman. Zijn advies was dan ook van; plafonds dicht en de ramen dag en nacht open met gaas er voor maar dit wel behalve met veel storm.Hoeveel duiven zitten er op dit hok?

Ik, of beter gezegd wij bezitten een 56 kweekduiven, 48 oude weduwnaars, een 20 tal oude duivinnen, 40/60 jaarlingen en jaarlijks een goede 100 jongen.

Wat is eigenlijk de oorsprong van de aanwezige duiven?

Na de verkoop heb ik, en de laatste jaren met Heinz samen verder gebouwd aan en met de duivenstam van Van Geel. Verders de inbreng van een van de Wegen doffer en de doffer “Frans” verkregen via oud clubgenoot wijlen Frans Heijboer. De laatste jaren is daar nog aanvulling bijgekomen van zoal Kouters en Zoon en Belleter.

Maar hoe bouw je volgens jullie dan een stam op?

Wij doen dat hier door middel van goed x goed en goede vliegers tegen nakomelingen uit goede andere vliegers.

Wat is de voorkeur, inteelt of kruisingen?

Eigenlijk beiden wel geven ze aan. Voor vliegduiven de jongen uit kruisingen en voor de kweek nakomelingen verkregen door inteelt.

Waar kijken jullie naar bij kweekduiven?

We kijken naar het geheel geeft Heinz aan. Niet naar specifiek één punt zoals oog, spieren of vleugel. Wat zeker ook meegenomen wordt hier op de hokken is de stamboom en de prestaties.

Pluim, is zachte pluim belangrijk vinden jullie?

Ja, heel belangrijk geven beiden volmondig aan.

Wanneer worden de duiven hier gekoppeld?

Dat is hier eind februari de kweekduiven en een maand later, dus eind maart de vliegers.

Wat is jullie spelsysteem?

Eerst worden de duiven gekoppeld en komen ze op eieren. Voor de oude doffers verkiezen weduwschap en voor de oude duivinnen eerst als weduwduivin en later op nest op eieren van goed 10 dagen.  Dit doen ze ook om de duivinnen langer in de veren te houden en eerlijk, het bevalt ze tot nu toe goed.

Van wie hebben jullie dit systeem geleerd?

Het weduwschap heb ik nog van Marijn en het spelen op nest door uitproberen en goed luisteren naar anderen.Hoe bereiden jullie de duiven voor op dit systeem qua training?

We brengen de duiven eerst zelf enkele keren weg waarna ze met de wagen op kortere afstanden worden gespeeld een twee a drie keer. Dan de jaarlingen naar de midfond- en dagfondvluchten aansluitend voor hun 1 of 2 zo gezegde marathon vluchten. De oude duiven, na ook de kortere vluchten het liefst een dagfond waarna de zware drachten beginnen.

Hoe worden jullie jongen gespeeld dan?

Het liefst worden de jongen zoveel als mogelijk opgeleerd tot een goede 250 kilometer en aansluitend indien mogelijk 1 of 2 keer Orleans op een goede 450 kilometer.

Nu eigenlijk wat standaard vragen over medicatie.

Wanneer enten jullie de duiven voor het Paramixovirus?

De oude in de wintermaanden en de jongen als ze 6 weken oud zijn.

Enten jullie tegen Paratyfus?

Kort en krachtig; nee.

En, iets tegen de wormen en zo ja wanneer?

Nee, zullen eerst altijd de mest laten controleren.

Tegen het geel en de koppen?
Als ze gekoppeld zitten en op eieren zitten 7 dagen kuren we tegen het geel. En voor de koppen is dit afhankelijk wat er uit de controle komt. Wel doen we af en toe de behandeling met Sleepzand van Bram Douw.

Geven jullie na thuiskomst iets voor het geel of de koppen?
Soms wel maar zeker niet met regelmaat.

Wat geven jullie voor het immuunsysteem?
Tja, we geven geregeld knoflook, appelazijn, naturaline en aminozueren.

En geven jullie iets tegen de zo gezegde jongenduivenziekte?

Normaal niets, maar zou het zich voordoen geven wij Jongenduivenpoeder van dokter Peeters en dit met zeer goede resultaten.

Om de duiven naar de juiste vorm te brengen geven jullie daar nog iets extra’s voor?

Wij gebruiken hiervoor de producten en het systeem voor de fond voor van dokter Peeters.

De selectie.

Selecteren jullie de jongen op resultaten.

Nee, zeker niet.

Waar selecteren jullie de jaarlingen op?

Eigenlijk selecteren we niet genoeg bij de jaarlingen. We hebben namelijk veel geduld en eigenlijk is het zo dat die overblijven zich als twee jarige mogen bewijzen. Maar als ze echt niet bevallen qua bouw dan ….En hoe is dit dan bij de oude?

Theoretisch gezien hetzelfde als bij de jaarlingen. Wij hebben geduld tot ze 3 jaar zijn of ze moeten zich helemaal nog niet hebben laten zien. De oude duiven worden puur op prestatie geselecteerd.

Maken jullie notities aan jullie duiven?

Ja, we geven een eigen oordeel bij het inkorven.

Hebben jullie het liefst duiven met veel, of juist duiven met goede (kop) prijzen?

Liefst veel prijzen dat is goed voor je percentage maar daarbij ook het liefst graag vroege prijzen.

“De Dolle” is zoals bekend een legende ,terwijl de toekomst voor zijn nakomelingen zal zijn.

Ja, dit is een meer dan mooie gestolen tekst die ik zeker in dit verslag mee wilde nemen. Maar als je op de vlucht der vluchten de Beker van Vlaanderen weet te veroveren tegen zo’n sterke concurrentie ja, dan is ook de toekomst van “De Dolle” meer dan geslaagd.  En geloof me, een mooier en beter bewijs is er niet !!!
Duivensport staat bij hun hoog in het vaandel en mag kijkend naar wat er zoal aan materiaal zit voor de toekomst, en mag het hun goed gaan qua gezondheid dan zal duivenminnend Nederland en ver daar buiten nog geregeld de naam van Martha van Geel, gesteund door Heinz Kramer tegen gaan komen in de kop van de uitslagen.

Johan Hamstra.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gebr. Maas & Zn

Fondunie 2000

Huub Hermans

Theo de Kruijk

IFC Zeeland

Gebr. van Toor

Gertjan Knoop

Johan Hamstra

De Marathonvliegers

Gert Jan Beute Duivenproducten

J. Doldersum & Zn

Gebroeders Homma

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens