Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Een vlucht eierschalen Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  29-1-2015
 

Nog wat zeggen over het weer van vandaag, is niet echt wat. Je merkt het niet in de hokken trouwens, lekkere huiskamers behalve qua warmte dan. De boel in bad en verder weinig poespas. Wat anderen doen, iedere dag buiten of de hele winter binnen, halve winters binnen, zou het veel verschil uitmaken in de zomermaanden? Zouden we wat verder zuidelijk wonen en zou bijna iedere dag zon schijnen, zonder rovers om het hok, dan was het niet zo moeilijk. Om daar te kunnen pensioneren, moeten je eerst ongelofelijk hard vliegen, en hopen dat de belastingdienst je niet vooraf komt plukken. Denk maar niet dat je onder de radar kan blijven als je in de 5 of 6 nullen terecht komt met de verkoop van duiven.
 
Ook lid van Divebo? De branchevereniging voor dierenhandel, ik wel, is soms handig en nodig, is niet gratis trouwens.. Daarvoor krijg je wel maandelijks een magazine onder de neus. Deze maand staan er artikelen over dierenwelzijn en de bijbehorende dierverzorgingsdiploma´s die daar bij nodig gaan zijn. Ik schat in dat de hele dierenhoudersclub daar niet onderuit gaat komen. Het geheel staat onder toezicht NVWA, lees overheid, nu nog losjes maar wordt vanzelf plicht. Zo ontstaat er toezicht, wordt er door de staat aan verdient, vaak een logisch gevolg van misbruik van de situatie door het volk. Goed of slecht, voor een groot deel van de dieren zal het er niet minder op worden. Alles beter dan de negatieve huishouding en sterfhuisconstructie van de huidige duivensport is een verbetering. Het zal in ieder geval bijdragen aan een positiever beeld van de duivensport. Mijn mening.

De eerste eierschalen zijn er, tijd om extra je best te doen voor het pasgeboren grut. Als je denk het gaat allemaal vanzelf, veel succes. Er zijn zaken die veranderd zijn in de laatste 10-20 jaar als het gaat om omgevingsfactoren die waarschijnlijk een negatieve invloed hebben op de oriëntatie van duiven in hun eerste levensjaar. Het kan wel eens zijn dat deze factoren veel sneller zijn veranderd dan de evolutie van onze vleugelaars aankan. De mens kan in een generatie 6 genen aanpassen en doorgeven aan de volgende generatie. Zal bij de andere dieren op deze bol niet veel verschillen. Miljoenen jaren perfectioneren van de hersencapaciteit  van vogels, zijn toch nog voorbij gevlogen door die van de mens. Ook zijn er duiven die er geen of minder moeite met de aanpassing hebben, dat zijn de toekomstduiven. De grootste groep, het verschil in achterblijvers in het tijdperk voor de veranderingen en de huidige omvang, kan er niet mee omgaan. Zij worden weer opgenomen in de natuur, natuurlijke selectie. Wel onder onnatuurlijke omstandigheden, ergo de menselijke invloed op de omgevingsfactoren.
 
Wil niet zeggen dat je hier maar op moet wachten tot het goed komt, kun je doen hoor, is een keuze. De wetenschap heeft in hetzelfde tijdvak ook meer geheimen van de ontwikkeling van het brein ontrafelt. Kijk om je heen, lees en zie dat je overspoeld wordt met de informatie over hersenontwikkeling bij jong geborenen en het positieve effect van vet(zuren) en oliën bij deze ontwikkeling. Het eten van dierlijke vetten, proteïnen en het verwarmen van het voedsel heeft voor een enorme verbetering gezorgd bij de hersencapaciteit van de mens. Denk nou niet dat duiven van origine graaneters zijn, dat zijn ze geworden. Pas een onderdrukt prehistorisch gen aan bij kippen en er ontwikkelen zich tanden in de snavel als bewijs. De capaciteiten tot vleeseten zijn allemaal nog aanwezig, dus waarom zou dat bij duiven anders zijn? Vleeseters staan om een reden meest bovenaan de voedselketen in hun soort, zij zijn de slimste, daarom zijn ze in staat degenen onder zich in de keten  op te eten. Even een open deur, duiven vinden hun huis niet met een bloedgang terug omdat ze zulke goede spieren, perfecte vleugels of mooie ogen hebben, dat zijn de middelen tot. Alles boven de nekwervels bepaald, neemt beslissingen, bewust en onbewust, ontwikkeld op basis van kwaliteiten die op miljoenen jaren evolutie zijn gebaseerd. Als je wilt dat dat proces meegaat in de evolutie van de omgeving, dan is daar een optimale fijnafstemming van levensbouwstenen nodig. De duif is een van de vijf dieren die een verhoogde mate van bewustzijn heeft, zichzelf bijvoorbeeld kan herkennen, dat zal niet helemaal toevallig zijn. Ze zijn in staat te leren, zich aan te passen en verbeteren. Wedvluchten verlopen sneller, verdere afstanden kunnen met een veel groter gemak afgelegd worden. Wij de duivenmelkers hebben daar in bijgedragen, de duiven hebben zich daarbinnen verbeterd. Er is meer verbetering nodig, van onze kant, meer dan alleen rasverbetering en veredeling van de postduif.
 
De eerste dagen van een duivenjong zijn essentieel, daar mag absoluut niets verkeerd zijn, daar mag je wel eens wat meer gaan ondersteunen. De lijn naar succes in een recht, afwijkingen zijn niet toegestaan. In die dagen krijgen de jongen alle bacteriën en voedingsstoffen toegediend van hun beide ouders, die ze gaan beschermen tegen de wereld om hun heen. Moet ik nog benadrukken dat als je hier de mist in gaat, het nooit meer wat gaat worden? Superprestaties hebben ik het dan over, niet over naar huis vliegen, wandelen kan ik zelf ook wel, een marathon winnen is wat anders. Nogmaals, je hoeft het van mij niet te doen hoor, heb je tegenvoorbeelden ook prima. Als extra ondersteuning krijgen ze levertraan, schapenvet met dierlijke eiwitten, probiotica en vitamine B via het voer of water voor hun neus, tot ze klaar zijn om zonder ouders zich verder te ontwikkelen.
 
Vegetariërs, veganisten, en andere zelfverheven dierenbeschermers zijn vooral bezig met het verkondigen hoe slecht het is om vlees en andere dierlijke producten te eten. Wat wordt je er beter van dan als je geen vlees meer eet? Niet meer dan een tijdelijke kortzichtigheid, een stipje in de historie van de mens vanuit een luxe positie. Plaats en perceptie, zou je in de woestijn of ijzige toendra leven zonder keuze, met alleen vlees op het menu, wat dan? Waarom zouden wij geen vlees mogen eten, maar mag kromsnavel mijn duiven wel op het menu hebben? Ondertussen voeren die groene dwazen hun kinderen hetzelfde voedsel als wat koeien, kippen en varkens eten, zeg maar de dieren die wij carnivoren eten. Daarmee zet je jezelf als mens toch onder de mens in de voedselketen.
 
Ze kunnen zich in het nu verheven voelen en wanen boven de carnivoren, maar hoe ziet dat er over 2, 3 of 5 generaties niet vleeseters uit dan? Wat als de verstandelijke vermogens achteruit gaan door een gebrek aan de nodige dierlijke voedingsstoffen, zoals hele stammen die nooit vlees op het menu hebben gehad?  Vleesvervangers eten, wie houdt je dan voor de gek, dan wil je toch eigenlijk gewoon vlees eten? Moet ik nog uitleggen wat ik van zulke mensen vindt? Evolutie ontkenners, enge mensen die hun wil bij anderen willen opleggen, zij dragen de waarheid. Kijk om je heen waar zulke organisaties voor zorgen, stelletje grobbebollen.
 
Dat doe ik dit....en alles staat stil...
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Gertjan Knoop

Aad Beerendonk

Johan Hamstra

Will & Falco Ebben

Fondunie 2000

J. Doldersum & Zn

Gebr. Maas & Zn

Nico Haesen

Hans de Ruig

Comb. Gerritsen

Nico Jan Koenders

Dick-Jan & Stephan Göbel

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens