Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Leo van Rijn, De Lier - Beste jonge duif van Nederland Open printvriendelijke pagina
Patrick Noorman  9-2-2015
 

Leo van Rijn, De Lier
Beste jonge duif WHZB/TBOTB 2014Leo van Rijn kende dit jaar een opnieuw een absoluut hoogtepunt in zijn duivenloopbaan. Al vele duifkampioenen, kampioenschappen in groot verband en teletekstnoteringen volgden elkaar op, maar om weer de beste duif van Nederland te hebben, is toch iets speciaals! Dat deze duif geen ‘lucky shot’ is, kan wel gezegd worden. Leo bouwt al ruim 40 jaar aan een ijzersterke duivenkolonie en haalt zelden wat bij. Zijn eigen stam is erg goed en als je wilt weten hoe goed een hok echt is, dan moet je altijd kijken naar de referenties. De duiven van Leo doen het in heel Europa goed en dat is toch wel de graadmeter van een tophok. Ondanks zijn verkoop bij De Duif, wist hij de lijnen toch te behouden en zeer snel een nieuwe geoliede vliegploeg te kweken. Het jaar 2014 was met o.a. een 1e en 10e NPO wederom fenomenaal. Daarbij heeft Leo ook de beste jonge duif van 2014.

Enkele topresultaten:
1-2-3-5-13-16 etc. tegen 4.084 duiven
1-2-8-14-34-39 etc. tegen 8.471 duiven
1-2-26 etc. tegen 8.543 duiven
1-2-7 etc. tegen 3.874 duiven
3-5-6-9-11-17 etc. tegen 4.812 duiven
2-3-6-8-10-11-14 etc. tegen 4.898 duiven
5-6-7-8-9-10-14-22 etc. tegen 3.678 duiven
1-10-12-17-20-33-39-43-52-57-69-76 etc. tegen 3.225 duiven (1 NPO)
 
Systeem
 
Leo is niet zomaar een duivenmelker, maar eentje die over alles goed nadenkt. Hij wil het maximale uit zijn duivenploeg halen en over ieder detail wordt goed nagedacht. Als je al ruim 40 jaar op topniveau in de duivensport actief bent, heb je wel enige know how. Samen met Jan Ouwerkerk, is hij een van de weinigen die elkaar ieder jaar weer zien op de kampioenendagen. 
 
In 2014 is gestart met 38 vliegduiven. 33 duiven die al ervaring hadden en 5 onbevlogen duiven. Deze duiven hebben het ontzettend goed gedaan en hierin is het systeem en de gedrevenheid van de melker een grote factor. Er wordt totaal weduwschap gevlogen door Leo.
 
Toen Leo nog werkzaam was, had hij weinig tijd voor zijn duiven en kwamen ze eenmaal per dag buiten en ook in 2014 trainen ze nog steeds eenmaal een uur. Nu hij wat meer tijd heeft, blijft dit nog steeds hetzelfde. Duiven wennen aan je systeem en het systeem bewijst al tientallen jaren dat het goed is. Ook andere melkers zijn zeer succesvol ermee, dus waarom veranderen? De duiven trainen niet verplicht, want als de duiven geen zin hebben en ze mogen niet naar binnen, gaan ze gewoon bij de kassen of op het land zitten. Een duif in goede gezondheid en vorm traint overigens wel uit zichzelf. Leo heeft hier dan ook geen problemen mee.
 
De oude duiven worden niet verduisterd en niet bijgelicht. Dit wordt door heel veel topmelkers gedaan, maar dit is niet perse nodig. De jonge duiven worden wel altijd verduisterd en bijgelicht.

Voor de vluchten wordt bijna nooit getoond. De eerste vluchten gaan ze zo rustig mogelijk de mand in en ze hebben toch al snel door hoe het spelletje werkt. Heel af en toe worden de duiven getoond en dit is niet om te pieken of iets, maar wordt vooral op gevoel gedaan. Als Leo het idee heeft dat de duiven niet lekker gekoppeld zijn of dat er iets anders niet klopt, worden ze heel af en toe bij elkaar gelaten. Dit komt zeer zelden voor.
 
Jonge duiven
 
Als je de beste jonge duif van Nederland hebt, dan kun je toch wel denken aan een zeer bijzonder systeem waar nog niemand aan gedacht heeft. Leo zag dat het 40 jaar geleden om topduiven ging en daar gaat het nu nog steeds om. Hij doet geen speciale dingen, al is misschien zijn opleren wat anders dan andere dat doen. Als de duiven goed trainen, worden ze twee keer opgeleerd. De duiven gaan dan naar Hellevoetsluis en daarna naar Numansdorp. Dit zijn vluchten rond de 20-30 kilometer en om het extra moeilijk te maken, worden de duif 1 voor 1 gelost. De domme duiven kunnen maar beter direct weg zijn, want daar heeft Leo een hekel aan. In al die jaren is hij erachter gekomen dat duiven het gewoon in zich hebben of niet. De duiven die het niet in zich hebben, moeten maar direct weggaan. Mooi detail is dat Leo van deze twee opleervluchten geen enkel jong verspeelde.
 
De jonge duiven worden de eerste vier vluchten bij elkaar gelaten en vervolgens op de deur gespeeld. De eerste vlucht is meestal een stuk minder, maar vanaf tien dagen zie je de training en de vorm toenemen. De duiven leren het spelletje erg snel en in 2014 was de trein meteen vertrokken.
 
De jonge duiven zijn van half maart tot 5 juni verduisterd en vanaf de langste dag zijn bijgelicht. Dit bijlichten wordt alleen vanaf 4:45 gedaan en ’s avonds niet. Leo denkt overal over na en is bang dat het licht ’s avonds teveen muggen aantrekt. Muggen kunnen voor pokken en ander ongemak zorgen, dus dat wil hij graag voorkomen. 
Voeding
 
De duiven krijgen de vliegmengelingen van Beyers. De Koopman All in One is een veelzijdige mengeling en dit hebben duiven nodig om een heel seizoen goed te presteren. Bij deze mengeling wordt ook de weduwschapsmengeling gegeven. Leo is wat voeren betreft nog een beetje op zijn oude systeem blijven hangen. In het begin van de week krijgen de duiven veel zuivering en vanaf maandag wordt dit percentage steeds minder en de vliegmengeling steeds meer. De dag voor inkorven krijgen de duiven bijna altijd volle bak. Mocht Leo nu zien dat zijn duiven niet graag eten, dan voert hij de dag voor inkorven tot dat ze gaan drinken en krijgen ze dag van inkorven nog een grotere hoeveelheid voer. Het is belangrijk dat de melkers goed naar zijn duiven kijkt en daarop anticipeert.  
 
Om de duiven extra eiwitten en vetten te geven, krijgen de duiven een mengeling van hennep, snoepzaad, p40 en extra mais.
 
Bijproducten/Medisch
 
Leo is zeer terughoudend met medicijnen, maar zeer stipt met de jaarlijkse entingen tegen niet alleen pokken en paramixo, maar ook al jaren de enting tegen paratyfus. Dat gaat altijd geheel zonder kuur vooraf , zoals velen doen en ook geen kuur op enig ander moment. Leo gelooft heel erg sterk in het weerstand opbouwen via entingen en natuurlijke supplementen die de organismen versterken, zoals vlierbessen, groenten en kruidenthee.  Ook verstrekt hij veel grit, mineralen en piksteen varianten.
 
Als  plantenkweker weet Leo maar al te goed dat een klein gebrek aan een enkel mineraal,  de opname van vele ander mineralen door het lichaam kan blokkeren. Dan slaan zwakte en ziekte toe.  Tekorten zijn dus desastreus, maar ook een te veel aan bepaalde vitamine is desastreus voor het lichaam. Daarom kiest Leo al z’n leven lang om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven.
 
365 dagen per jaar krijgen de duiven knoflook in het water en het water wordt steeds bij gegoten. Na een week of twee worden de teentjes vervangen en komen er weer nieuwe bij. Ook krijgen de duiven bijna iedere dag de kruidenelixer van Jan Smit in het water. De fles met de witte dop werkt zeer goed en je ziet ook echt verschil aan de duiven. Het is een goedkope oplossing en sinds Leo dit systeem volgt, vindt Drs. H. van der Sluis nooit meer wat. Het is niet dat Leo tegen medicijnen is, maar je moet het wel goed gebruiken. De ervaring leert dat al dat preventieve gedoe echt totaal niet nodig is. Mensen moeten gewoon lef hebben en het eens proberen.
 
Wordt er dan helemaal niks gegeven? Na een paar natte, verregende vluchten heeft Leo ook weleens een zwak moment. De laatste jaren heeft hij een test gedaan om dan alleen de doffers of alleen de duivinnen te kuren. Deze proeven worden nu een aantal jaren gedaan en Leo ziet geen enkel verschil. Kortom: duiven krijgen geen ornithose van een regenachtige vlucht. Duivenmelkers denken vaak dat het dan nodig is om te kuren, maar de testen laten wat anders zien. Ook tegen geel wordt nagenoeg nooit gekuurd. Soms wordt er na een paar nachten B.S. gegeven op een hok, maar ook hierin ziet Leo totaal geen verschil. Meten is weten!
 
Als de jongen coli hebben, dan wordt eerst geprobeerd het op te lossen met Colinol van DHP. Deze witte, stinkende boterzuur heeft een geweldig effect als de duiven coli hebben. Meestal is dit voldoende, maar mocht het echt verkeerd gaan, wordt er uiteraard medisch ingegrepen. 
Stamopbouw
 
Leo is al ruim 40 jaar bezig om zijn duivenkolonie te versterken en op te bouwen. Gezien zijn vele referenties, kunnen we wel zeggen dat dit zeer goed gelukt is. Veel melkers vinden stambomen niet belangrijk, maar Leo wel. Duiven moeten uit meerdere generaties topduiven komen en als we kijken naar zijn duiven, dan gaan ze zelfs terug naar voor de Tweede Wereldoorlog. Leo vindt de ogen van een duif enorm belangrijk. Niet dat hij gelooft in een bepaalde ogentheorie, maar de ogen zijn wel de spiegel van de geest. Alle topduiven die hij in zijn leven heeft gezien, hebben een ‘bepaalde’ uitstraling en het is belangrijk dat een duif echt goed kijkt. Losse ogen, fletse ogen, geen sprekende ogen, etc. hoeft hij niet op zijn hok te hebben. Er wordt geprobeerd om de eigenschappen van de duiven te compenseren. Duiven die grote gebreken hebben, worden direct verwijderd.
 
De duiven die Leo momenteel heeft, zijn allemaal afstammelingen van de beroemde ‘Benjamin’, ‘Benjamin 265’, ‘Benjamin 096’, ‘Royal Lady’, ‘Jannie’, ‘Mighty Replay’, ‘Double Winner’, ‘Beautiful Princess’, ‘Royal Lady 541’ en de geweldige vliegduif ‘Royal Crash’.
 
Deze duiven zijn grotendeels weer afstammelingen van Marien Pieterse uit Wemeldinge. Daar  kocht  Leo 4 jaar  op rij een of 2 nesten per jaar uit  een rechtstreekse zoon van de Oude Merckx van de Gebroeders Janssen uit Arendonk en uit een zoon van de Kadet van Karel Meulemans.
 
Leo haalde heel bewust elk jaar vrijwel alleen uit die 2 koppels,  omdat Leo voor ogen had met die 2 lijnen tegen elkaar een eigen stam op te bouwen uit het beste wat er in west Europa vloog rond de Tweede Wereldoorlog, en op zo’n manier dat hij het ook betalen kon. Immers, jongen rechtstreeks halen uit de Merckx bij Gebr. Janssen was veel te duur, maar jaarlijks 2 nesten jongen uit die 3 rechtstreekse kinderen bij Marien Pieterse was wel betaalbaar. Zo moest het toch ook de juiste genen in Leo z’n hok brengen was zijn analyse als kweker. Nu kan men vaststellen dat dit zeer goed gelukt is.
 
Het hele hok van Leo stamt van die 2 koppels af, met uit die jaren ook nog de super Tourniers van Jan Vlet + Koos van Koppen  en Hans vd Wel, duiven die Leo nu z’n Benjamin lijn noemt en wat ook overwegend de stamboom vult van de vader van huidige beste jonge duif NEDERLAND / WHZB 2014 . Daar er eens in de 10 jaar wat vers bloed nodig is, moet vermeld worden dat de laatste 10 jaar,  er succesvol de lijn van de 3 toppers van sportvriend Jan Ouwerkerk zijn 3 cracks, de 83 en 84 en 31 in de stam gebracht.
 
De beste duif van Nederland is afkomstig van een kweekkoppel dat Leo bij de combinatie Dukker samenstelde. Deze duif komt nog uit de succesvolle Benjamin lijn.
 
Enkele topduiven
 
06-2110226 ‘Beautiful Princess’ is een van de stamduiven en winnaar van:
 
St. Quentin 1/12118 duiven
Chantilly 15/6735 duiven
Nivelles 13/2771 duiven
Nanteuil 57/11824 duiven
Strombeek 20/3700 duiven
 
10-1578576 ‘De Bijzondere’
Aan Moeders kant, een voorbeeld van de oude Benjamin lijn, waar de 1e Nationale Asduif jong van Leo in 2014 uitkomt. Deze lijn heeft hij opgebouwd van uit de jaren 70 op de top Tourniers, via de  liefhebbers Jan Vlet en Koos van Koppen uit Delft (Koos woont en speelt nu in Steenbergen), maar ook 1 super vererver van Hans vd Wel , directe uit de super Ooievaar lijn van Arie vd Hoek en later nogmaals van deze lijn via Paul Groeneveld. Deze duif is winnaar van:
 
Peronne 16/5745 duiven
Nivelles 19/3389 duiven
Moeskroen24/5099 duiven
Wolvertem 53/9725 duiven
Moeskroen 53/5393 duiven 
13-1139403 ‘Blue Power’
Deze duif is het bewijs dat Leo al jaren zeer doordacht bezig is. In deze duif vinden we alle toplijnen vanaf 1970 terug en hiermee bewijst Leo zijn kunde op kweekgebied. Deze duif is winnaar van:
 
Pt. St. Max 3/4084 duiven
Mantes La Jolie 2/2559 duiven
Roye 18/3474 duiven

Beste jonge duif van Nederland 2014 WHZB/TBOTB

 
Hok
 
De duivinnen zitten heel de week in een overdekte ren. Na de training komen ze bij de doffers binnen, die gescheiden zitten door middel van een traliedeur. Veel mensen vragen zich af of het niet slecht is dat de duivinnen de doffers steeds zien. Leo is hier heel simpel in: kijk naar de prestaties en zo slecht zal het niet zijn. Mensen maken de duivensport vaak moeilijker, dan dat het in werkelijkheid is.
 
De doffers zit wel in een afgesloten hok. Het raam staat aan de onderkant op een kier en is afgesloten met windbreekgaas. Zodoende komt er toch geleidelijk frisse lucht in het hok, maar ontstaat er geen valse trek. De inlaat bij de kap wordt beschermd door een plank, die de lucht naar boven geleidt. Op het hok wordt altijd goed gevlogen en de duiven zitten altijd strak, dus het zal best een goed hok zijn.
 
De jonge duiven hebben een ren voor het hok en daar zitten ze erg vaak in. Frisse lucht is enorm belangrijk en Leo houdt zelf ook niet van stof. In de nacht moeten de duiven wel in het hok en wordt de opening naar de ren afgesloten.


 
Slot
 
In de Kuststrook wordt ontzettend hard gevlogen en als je dan ook nog eens in het westen woont, is het niet makkelijk om aan de top te komen. Leo speelt al jaren in de kop van de uitslag en teletekstnotering zijn eerder gewoonte dan uitzondering. Een erg sterk hok met duiven, die al jaren geselecteerd worden op de belangrijkste kenmerken. De vele teletekstnoteringen, referenties en nu de beste duif van Nederland geven toch wel aan dat de Kuststrook niet onderschat mag worden!
 
Dat Leo van Rijn dus zeer oude familielijnen ( rond de Tweede Wereldoorlog, dus ca 70 jaar lang) bezit die in binnen- en buitenland zeer goed ververen, moge duidelijk zijn!

Zie hier zijn prachtige website: www.racingpigeons-topquality.com/
 
Patrick Noorman
 
 
 
 
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Combinatie Lokhorst

J. Doldersum & Zn

Nico Haesen

IFC Zeeland

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Dick-Jan & Stephan Göbel

Gebroeders Homma

Van Elsacker-Jepsen

Cees van Heijst

Gertjan Knoop

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gebr. Maas & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!