Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Sjaak Buwalda - Soms een beetje dwars, soms een beetje wars! Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  19-2-2015
 

Soms een beetje dwars, soms een beetje wars -

Wel eens op een duivenbeurs geweest waar de mensen niet naar huis willen? In Nederland en Duitsland willen de haleigenaren zelf de drankhandel exploiteren, kom naar Fugare en je weet niet wat je meemaakt wat dat betreft. Een standhouder zonder ´ne pint´ in de aanbieding heeft het rustig. Niet dat het daar om gaat, het is een netwerkbeurs, vrijwel alle Belgische en ook enkele Nederlandse toppers lopen en rond, praatje maken, mee op de foto, aanspreekbaar, pintje? Wel pittig zo´n open kroegentocht en zaterdagavond zij mijn lichaam op gegeven moment dan ook, nee dank je wel. Vrijdagavond altijd gezellig, zeg maar feest zonder reden met de ´harde kern´ van Denen, Engelsen, Belgen, Nederlanders, en dan moet de beurs nog beginnen. Was wel echt druk, stond in de rij voor een entreekaartje, ook qua standhouders steeds meer in deze editie 5. Als je er echt wat aan doet voor de bezoekers, komen ze wel, kijken en gezien worden. Niet zo krampachtig proberen iedere situatie tot de bodem uit te melken, dat is typisch Nederlands, denk ik. Dit is van de industrie, voor de industrie, in plaats van ´beleidsbepalers´ die vanuit ivoren torens regeren over het volk, ´ach kijk ze eens genieten´

Wat anders nog. Ik zag net wat vragen voorbij komen of er nu wel of niet een marathon vóór St. Vincent op het programma komt te staan. In de NU vergadering waren een drietal afdelingen die van de vlucht af wilden, vooral de afdeling 8 en haar leden hebben aangegeven van de vlucht af te willen. Dat waren ze het jaar ervoor ook al, maar nu had het afdelingsbestuur het lumineuze idee om een enquête te houden die gericht was om vooral deze vlucht van het programma te krijgen en Bergerac aan het eind wel in het programma op te nemen. Het vorige afdeling 7 bestuur had vorig jaar ook geprobeerd de vlucht buiten het programma te houden, echter de ledenvergadering had de vlucht er weer opgezet. De vertegenwoordigers aanwezig waren er weer op tegen. Binnen de afdeling 9 werd ook aangegeven deze vroege marathon van het programma te willen halen. Dan zit je op drie van de vijf afdelingen, wel de drie die vorig jaar een klote vlucht door een waardeloze lossing. Niets anders want wij in sector IV hadden een prachtige vlucht op dezelfde dag over hetzelfde traject. Je kan lossen of je kan het niet. Dan ´de vlucht´ de schuld geven, terwijl het een wonder is dat ze met dat ouderwetse en achterhaalde transport, lees verzorging, duiven goed naar huis kunnen komen. Liever met een goedkope mengeling, dicht op elkaar gepropte duiven in overvolle vrachtwagens, voor een stuiver minder dan wetenschap, kwaliteitsververvoer en prima verloop. Vooral niet naar jezelf kijken, wel de schuld geven aan omstandigheden, dan heb je dus geen idee wat er nodig is om aan de top te komen, stelletje amateurs.

Tijdens de FFC prijsuitreiking werd de vraag gesteld of de Friese deelnemers voor of ze de semi klassieker wel of niet op het programma wilden, was de grote overmacht voor, de zuidwesthoek zou het wel eens willen zien zonder als enigen. Ik had zelf het programma opgezet voor de NU, dus inclusief Tulle als opener voor de hele NU. Het afdeling 9 bestuur wilde er vanaf, hun fondclub ging achter mijn rug om en met een voor mij hele foute motivatie en redenering proberen Tulle er alsnog op te krijgen. In de NU vergadering heb ik zelf de knoop doorgehakt om te zeggen, Tulle er af als toch de meerderheid er op tegen is. Maar eens zien of dat meer duiven op andere vluchten zou opleveren. Voelde wel als een nederlaag, andere kant ben ik ook wel benieuwd hoe 6 marathons wordt ervaren, wat het oplevert of juist dat we wel 7 moeten organiseren. Vooraf wordt uitgegaan van de ideale situatie, dat alle vluchten onder prima omstandigheden plaatsvinden. Hoe snel is er vergeten dat we twee vluchten kwijtraakten door menselijke beslissingen en dierenpolitiek. Menselijk ingrijpen dus, paniekbeleid en amateuristisch gepruts. Ja daar moet je als prof dan maar mee leven, leuk he om het eens van een andere kant te belichten of niet? Zou jij het als ´eerlijk´ ervaren als een vrijwilliger jouw inkomen komt afpakken?  

Maar als nu blijkt dat de meerderheid in sector IV toch graag die eerste overnachting wil vliegen? Ik kreeg de vraag deze week nog in de mailbox, ik zeg doen. Waarom? Ik ben voorstander van veel vluchten organiseren, meer vluchten is meer winnaars, vaststaand feit. Als je maar drie organiseert zoals tot 1990, valt er één uit om wat voor reden, dan moet je wel veel duiven houden voor twee kansen vindt je niet? Om na het afgelasten van een vlucht er alsnog een georganiseerd moet worden, vergeet het maar, daar kunnen die logge bestuursvormen helemaal niet mee omgaan, die luisteren vooral naar de niet, niet, niet personen, dat is veel gemakkelijker, die situatie is bekend, angsthazen.

Dus Friese, Groningers, Drenten, Overijsselse en Polder fondmannen, moet de semi klassieker uit Limoges voor onze sector IV alsnog op het programma? Laat je dan horen bij je afdeling en fondclubbestuur. Ik denk wel dat het belangrijk is dat dit op korte termijn geregeld wordt. Op deze manier weet iedereen waar hij of zij aan toe is, kan voorbereiding hierop aanpassen. 
 
 
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Hans de Ruig

Gebr. Maas & Zn

IFC Hoogerheide

Familie Huizer

Theo de Kruijk

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

IFC Zeeland

Comb. Verweij-de Haan

Gertjan Knoop

Combinatie Bruggeman

M. van Ginkel

Marcel van Zanden

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens