J. Doldersum & Zn. - Almelo
Duivensport in de genen!!
Menig duivenliefhebber kijkt op de club de uitslagen na en zit uren achter zijn computer om de uitslagen uit te pluizen. Voor veel melkers is het tegenwoordig lastig, om tussen al de grote namen, de hardspelende liefhebber te vinden. De melkers die afdeling 9 regelmatig in de gaten houden, zullen weten dat er iemand al jaren bezig is om iets moois op te bouwen. Als er eenmaal iets moois staat, is het enorm lastig om dit vast te houden. Enrico Doldersum is nog een jonge melker, maar wel 1 met enorm veel ervaring. Voor Duivenvaria een reden om eens te kijken hoe de weg naar de top is ingeslagen en hoe je dit zo lang kunt vasthouden. Een interessant gesprek met een enthousiaste, gedreven en goede liefhebber.
Jullie zijn liefhebbers die toch al een poos ijzersterk vliegen. Hoe bent u in de duivensport terecht gekomen?
Ik ben in de duiven sport gerold door Familie. Mijn beide opa’s hadden duiven en op het hoogte punt waren er in de familie wel een 15 duivenmelkers denk ik zo. Ja dan wordt er op verjaardagen weinig over andere dingen gepraat en dan ga je je er steeds meer voor interesseren en denk:”Dat kan ik ook.” Rond 1994 ben ik lid geworden toen nog bij mijn opa in de tuin.
Vloog u altijd al hard of is er een groei te zien? Hoe is die groei te verklaren?
We hebben altijd goed mee kunnen komen , maar in 2004 a 2005 gingen we versneld een paar treden hoger. Investeren in duiven, aanpassen van het hok en intensievere begeleiding. Adviezen van Bennie Spin hebben geen windeieren gelegd. In 2007 was ons echte hoogte punt met eerste prijzen op rij.
Wat doet u zoal naast de duivensport en is dat goed te combineren om goed te spelen?
Naast de duivensport heb ik een baan van 40 uur. Ik heb een dochter van 2 en daar steek ik ook graag veel tijd in. Gelukkig kan ik bij drukte beroep doen op mijn vrouw Wendy en op mijn ouders. Duivensport is een familiesport bij ons en we helpen elkaar waar nodig tijdens het seizoen. We besteden er met elkaar heel veel tijd in en gelukkig krijgen we er wat voor terug.
Wat zijn uw favoriete vluchten en wat trekt u daarin zo aan?
Alles wat goed gaat is natuurlijk leuk. We hebben op alle disciplines wel succes behaald. Van jonge duiven tot overnachting. Als het goed gaat, geniet je overal van. Maar de voorkeur gaat wel uit naar de dagfond. Deze vluchten geven mij het meest voldoening, na een week verzorging.
Wat zijn de hoogtepunten tot nu toe in je loopbaan als duivenmelker?
Het hoogtepunt was absoluut vorig jaar, toen we met beide hokken op het nationaal podium stonden met de jonge duiven. 1e en 5e nationaal kampioen jonge duiven. Daarnaast blijven NPO overwinningen op Bourges en Blois ook speciaal.
Een duivenhok wordt vaak als een grote factor van succes gezien. Wat heeft u in de loop der jaren veranderd en hoe zou u het klimaat op het hok omschrijven?
Duivenhok is zeer belangrijk. Toen we ons hok in 2003 omdraaiden ging het direct stukken beter. Zonlicht er in en de ventilatie wat aangepast en dit ging al direct de goede kant op. Op alle hokken gebruiken we ook al een jaar of 7 ATX stralingswarmte platen. Deze platen worden gebruikt tijdens vochtige dagen en kouden nachten. Hokken zijn kurkdroog en voldoende frisse lucht.
Welk systeem gebruikt u bij de oude duiven?
Bij de oude duiven vliegen we dubbel weduwschap. Nestje in het voorjaar en dan op weduwschap. Voor de natour worden ze dan nog een keer weer gekoppeld en dat motiveert heel best.
Wat doet u tegen het onderling paren bij de duivinnen?
De duivinnen worden vanaf maandag avond tot het inkorven opgesloten. Zaterdag blijven ze de hele dag bij de doffer, soms zelfs tot zondag morgen en dan kunnen ze de rest van de zondag en maandag los verblijven op het hok. Wel moeten ze allemaal mee welke week. Door de inspanning hebben ze de eerste 2 dagen nog niet echt de drang tot onderling paren. Tegen de tijd dat de voerbak weer vol is zitten ze dus opgesloten. Toch zijn er altijd nog wel 1 a 2 duivinnen die ondanks alle hindernissen aanparen, maar dat is dan niet anders.
De ene melker gelooft in gestuurde motivatie, de ander is er zeker van dat een goede duif zichzelf wel motiveert. Hoe gaat de motivatie bij u op het hok?
Motivatie kan net dat stukje extra geven bij de duif. We proberen ook wel eens wat, maar vaak pakt het niet uit zoals je wilt. Die ene keer dat het wel raak is, is het dan ook goed raak bij ons. Als je een heel jaar met de zelfde duiven moet vliegen, ben ik van mening dat je ze in het begin niet te gek moet maken. Dan is al het kruid zo verschoten.
Wanneer begint bij u de kweek en waar kweekt u uit?
We kweken het hele jaar door met uitzondering van de maanden september en oktober? We kweken uit alle duiven die de winter mogen overblijven, als ze het overblijven waard zijn waarom zou ik er dan geen jongen uit halen. En vaak komen de beste jongen weer uit een jaarling koppeltje. Kweken is 1 van de leukste bezigheden in de sport.
Hoe ziet de verzorging van de duiven er uit als ze op eieren zitten, jongen uitkomen en gespeend zijn? Wordt er gebruik gemaakt van een ander soort voer of bijproducten?
We hanteren hier niet echt schema’s. De duiven krijgen wat ze nodig hebben, omdat we er ook veel van verlangen. We hebben door de jaren heen ook heel wat geprobeerd met diverse bijproducten, maar in de praktijk verandert er niet veel. Dat wil niet zeggen dat ik niets meer probeer. Afgelopen jaar werden mij natuurproducten aanbevolen bij de jongen door Sjaak Buwalda en deze bevielen best. De meesten zullen het niet geloven maar de jongen hebben buiten deze producten niets gehad tegen het geel. Wel hebben ze af en toe wat tegen de koppen gehad, dit was wel nodig door het wisselvallige weer. Oude duiven krijgen 1 keer in de 2 weken ontsmettingmix van dr. Van der Sluis.
Er zijn verschillende methoden/gedachtes om duiven te kweken. Hoe stelt u de kweekoppels samen en waar let u met name op bij de kweek?
Goede duiven moeten de basis zijn voor de kweek. Hier zijn we ieder jaar weer naar op zoek. We hebben bepaalde lijnen die goed vererven en deze koppelen we dan aan de “nieuwe” duiven.
Na de kweek worden de duiven voorbereid naar de eerste vlucht toe. Hoe ziet die voorbereiding er concreet uit?
Een 6 daagse kuur tegen geel en ornithose verder niets bijzonders.
In de duivensport is veel te doen om de medische begeleiding. Wat is uw visie en hoe bent u tot die visie gekomen?
Medicijnen gebruiken wanneer het nodig is. Ik wil jaar graag goed beginnen en geen risico lopen op een verloren jaar. We laten onze duiven elke 4 weken controleren bij Nanne Wolf en hebben veel contact met Dr. Van der Sluis voor advies. We zitten soms 3 dagen in de mand bij duiven waarop wij geen invloed hebben. Onze duiven worden gevoerd in de mand in de stront van alle duiven. Dit is een groot besmettingsbron voor ziektekiemen. Mijn visie is dat je niet helemaal zonder kan.
Hoe ziet de medische begeleiding er van Januari tot December uit?
In de winter worden onze duiven geent tegen paramixo en parathyfus. Verder word er in de winter niet medisch ingegrepen. De duiven moeten zich gezond kunnen houden zonder inspanning, dat is wel een basis. In het seizoen wordt het van tijd tot tijd bekeken en gecontroleerd.
Wat vindt u van het verzuren van het water om de darmen te ondersteunen en geel te remmen?
De producten van Pigeon Vitality werken ook op een zure basis en dit jaar is er bij mijn jongen geen geel geconstateerd. Of het daar aan gelegen heeft weet ik niet, maar slecht is het denk ik niet.
Veel liefhebbers kuren aan het einde van het jaar tegen parathyfus. Wat doet u wat betreft deze ziekte?
We hebben jaren gekuurd en toen geënt. Maar de laatste jaren enten we alleen nog maar tegen parathyfus. Ook worden de jongen al geënt tegen parathyfus als ze 7 weken oud zijn. Dit heeft volgens mij een positief effect tegen de eventuele coli.
Tegenwoordig zijn er veel liefhebbers die echt pieken op de nationale uitslagen. Gelooft u in het pieken op een bepaald moment? Hoe krijgt u de duiven juist op die vluchten in topconditie?
Er zijn hokken in Nederland die wel op commando kunnen pieken. Dit is wel heel bijzonder. Deze bezitten dus echt over het “aan/uit” knopje. Ook blijf ik er bij dat je hiervoor super duiven moet hebben. Het is een stap extra op het goede moment.
Voeding is volgens de een enorm belangrijk, volgens een ander kunnen ze het makkelijk op de goedkoopste mengeling. Welk voer gebruikt u en hoe ziet uw voersysteem er uit?
We voeren de laatste jaren Matador voer en dit naar tevredenheid. Mensen die op goedkoop voer vliegen, voeren er dan vaak weer extra snoepzaad en hennep en pinda’s bij. Dat maakt de mengeling uiteindelijk weer net zo duur. Op voer hoeft niet bezuinigd te worden, dan maar een paar duiven minder.
Veel bijproducten geven, is op dit moment een hype binnen de duivenwereld. Wat vindt u van bijproducten en welke worden er gebruikt? Is het noodzakelijk of helpen we er alleen de producenten ermee?
Bijproducten zijn vaak meer voor het gevoel van de liefhebber, al moet ik zeggen dat er ook vast wel goede bijproducten bij zitten.
Hoe ziet het systeem bij de jonge duiven er bij u uit wat betreft voeding, verduisteren, opleren, trainen en medisch?
De jonge duiven worden met 6 weken geënt tegen paramyxo en in week 7 tegen parathyfus. De jongen worden verduisterd van eind maart tot begin juni. Jongen die zich niet gezond kunnen houden tussen de rest worden verwijderd. De eerste 10 weken mogen ze rustig rond het hok zwerven en de boel verkennen. Daarna moeten ze de lucht in en trainen. Als goed in de lucht staan mogen ze af en toe eens wennen aan de mand. Als ze er aan toe zijn moeten ze worden afgericht. Eerst heel veel kleine stapjes en na de vluchten toe wat grotere afstanden. Ook tijdens de eerste vluchten worden ze dikwijls afgericht. Tijdens de npo vluchten wordt het africhten beperkt tot 1 keer per week 20 km. Ook worden de jongen vaak op de deur gespeeld vanaf de 3de week. Duiven die het ritme niet aan kunnen moeten ook uit het team. Er word veel verlangt van de jongen en hierbij krijgen ze ook goed voer aangevuld met af en toe eiwit poeder. Olie van Palamoutains wordt ook al jaren met veel tevredenheid gegeven.
Al jaren raken veel mensen duiven kwijt, ook de topspelers. Heeft u zelf een idee wat we kunnen doen om de verliezen zo min mogelijk te krijgen? Er zijn aanhangers van de maantheorie die beweren dat je hierdoor veel minder jongen kwijtraakt. Heeft u het weleens geprobeerd en wat vindt u ervan?
Ook wij raken ondanks het africhten en begeleiding ook genoeg jongen kwijt. Vaak is het helemaal niet te verklaren. Afgelopen jaar had ik mijn eigen jongen 14 keer weggehad met minimale verliezen. Maandag door de dierenarts werd ook alles goed gekeurd en op dinsdag bij het africhten op 70 km worden er 30 verspeeld van de 96. Van deze duiven werd nauwelijks iets meer vernomen.
Als u een beginner of een slecht spelende liefhebber een aantal tips zou moeten geven, welke zou u dan meegeven?
Ga in de leer bij een goed liefhebber. Niet eigenwijs zijn, maar zaken aannemen. De goede liefhebbers zien zaken die niet goed zijn vaak net iets sneller. Ook niet overal duiven halen maar bij 2 a 3 hokken enkel uit de allerbesten. Er worden bij goede liefhebbers vaak ook eitjes weggooit en deze hoeven dus ook niet veel te kosten. Heb door de jaren heen een 3 tal beginnende liefhebbers op weggeholpen met succes. We moeten iedereen bij de sport zien te houden.
Patrick Noorman
|