Gerard Olsthoorn, Zevenhoven,
“Een groot kampioen uit de wereld van de showduiven”
Ik sta aan de vooravond van een moeilijke opgave. Eigenlijk ga ik mezelf op meer dan gladijs begeven met en bij het maken van dit verslag. Natuurlijk, allemaal hebben we wel eens meegedaan op de één of andere tentoonstelling. Of het nu van je eigen plaatselijke vereniging is of van de kring, allemaal hebben we wel eens meegedaan met onze duifjes. Maar eerlijk, in de wereld van de showduiven, of moet ik het onbevlogen postduiven noemen gaat het er eerlijk gezegd geheel anders aan toe.
Na al eens eerder verzoeken gekregen te hebben van liefhebbers om hierover eens een stukje te publiceren heb ik, nu ik voor het blad TopWings ben gaan schrijven maar eens de stoute schoenen aangetrokken en heb dan ook voor mij één der smaakmakers benaderd en gevraagd of hij wilde meewerken aan een verslag. En om enige toelichting te geven waarom ik bij Gerard Olsthoorn terecht bent gekomen is mijn inziens simpel. Om zowel in 2011 als 2012 de mooiste onbevlogen duif van Nederland te hebben tijdens de Nationale Manifistatie wat volgens de experts nog nooit is gebeurt was dit dan ook de reden dat ik de ondertussen bijna 64- jarige Gerard Olsthoorn benaderde voor dit verslag.
Gerard Olsthoorn
Gerard, alweer de nodige jaren getrouwd met zijn José en samen zijn ze zo de trotste ouders van drie dochters die eveneens ook alweer zelf zijn uitgevlogen. Gerard groeide op in het ten noorden van Rotterdam gelegen Berkel en Rodenrijs. Het was in de jaren 1963 tot 1969 dat Gerard actief in de wedstrijd sport was. Via zijn neef, vliegend tegenwoordig (en dit zeker niet onverdienstelijk) onder de naam van P & J v.d. Bosch te Bergschenhoek heeft Gerard in der tijd als 13- jarig kereltje het zo gekende duivenvirus opgelopen. Maar daar zijn dienstplicht riep werd de stofjas aan de overbekende wilgen gehangen. Na zijn diensttijd vervuld te hebben pakte hij na een wielren-fase de duivensport in 1976 weer op.
Toen Gerard actief in de duivenport was zo in de jaren zestig was hij eveneens zoal vluchtpenningmeester bij P.V. De Vrijheid en convoyeur bij de toenmalige N.A.B.v.P. binnen de stichting Zuid – Holland. Voor de oudere onder ons gaf hij mij nog aan dat dit in de tijd van zoal Kleis Middelkoop, Jan Troost, Theo Spruyt en een Cor Kasbergen was. Heden ten dagen is hij samen met zijn José woonachting in Zevenhoven. Zevenhoven, een plaatsje ten noordoosten van zoal Alphen a/d Rijn en wat samen met zoal Ter Aar, Langeraar, Nieuwveen en Noorden de gemeente Nieuwkoop vormen. Dus eigenlijk voor wat de vliegsport betreft is dit het gebied noordelijk gelegen binnen afdeling 5.
Hoe terecht gekomen in de Showwereld
Met Gerard in gesprek zijnde stel ik hem de vraag hoe hij eigenlijk in de wereld van de showduiven terecht is gekomen. Het was in de tijd dat zijn werkzaamheden op de veiling en daarbij ook nog een kleine bloemkwekerij het eigenlijk onmogelijk maakte om buiten de soms werkweken van 80 uur om, die zeker geen uitzondering waren om dan ook nog in de zomer zaterdags te gaan vliegen met de duiven. Gerard geeft me aan, “Stel je voor, jij staat duiven te wachten terwijl je vrouw op het land zaterdags bloemen staat te snijden. Nee, en met een lachend gezicht zegt hij, dan heb je echt een probleem”.
Dus de keuze werd gemaakt, en de duiven zouden verdwijnen. Maar zoals de meesten van ons weten, eenmaal besmet geraakt te zijn met het duivenvirus dan …… Gerard heeft toen besloten om in zijn geheel de overstap te maken naar de Showwereld waarbij de meeste activiteiten in de winter plaats vinden terwijl er dan juist geen bloemen op het land gesneden hoeven te worden. Dus, hij bleef liefhebber van zijn geliefde duiven en het probleem voor wat het werk betreft was opgelost.
De duiven
Vol overgave kan Gerard over zijn passie praten. Zo kwamen dan ook de eerste vliegshowduiven bij Piet Vis van Heemst vandaan aangevuld met duiven van zoal Frans Vonk (lijnen van Koos Blanken, Ger Boers en Piet Bolders), Piet Peters (Overloon) en de Gebroeders Stelten uit Duitsland. Buiten deze personen behaalde hij duiven bij zoal een George de Dooy - Ossendrecht, Marijn van Riet - Hoeven, Eckhart Nuyken en Albert Schümacher beide woonachtig in Duitsland en recent, maar nog niet ingekruist, bij A. Grom eveneens uit Duitsland.
Enkele huidige vaandeldragers van het hok Olsthoorn
De belangrijkste duif van dit moment zal ongetwijfeld de “Donkere Jan” NL 10-2044078 zijn. De voornaamste titels die deze schitterende donkergeschelpte doffer behaalde waren zoal;
2010
3e kamp. jonge doffer Ned. Kamp. Gemert
6e pr. oude doffers Dinteloord
2011
1e pr. oude doffers 4-tallen Nat. Manifestatie Houten, tevens mooiste van de gehele show,
1e pr. oude doffers Gemert, 6e pr. oude doffers Boxmeer 2, 2e kamp. oude doffer Keizer van de Show 2011/12, 2e kamp. duif Lamers bokaal,
2012
1e pr. oude doffers Nat. Manifestatie Houten, 2e pr. oude doffers Gemert 2, 3e pr. oude doffers Gemert 1, 6e pr. oude doffers Boxmeer 1, 9e pr. oude doffers Boxmeer 2.
Voorlopig, met nog 1 show te gaan, oude doffer met de hoogste totaal punten voor het duif kamp.
Maar ook “Smokey” (NL 08-1929767) met in 2009 2e pr. Oude Doffers op de Nationale Manifistatie in Houten en tevens al vader van vier 1e prijswinnaars dit jaar waaronder “Boxie” die uitgeroepen werd tot allermooiste duif van de Nationale Manifistaite 2012. Ja, en als je dan zo’n doffer onder de pannen hebt dan zullen ze er zo eentje in de wereld van de showduiven ongetwijfeld een “Superkweker” noemen.
De hokken
Deze kampioen uit de showwereld bezit ook voor het presteren zoals hij doet op zijn onderdeel maar een zeer beperkte accommodatie. Zo is Gerard in het bezit van een schitterend onderhouden hok van Dumo met een lengte van 4.30 bij 1.85 meter. Verdeeld in twee afdelingen. Eén afdeling met zestien broedhokken (die in de winter gedeeld worden) en de andere afdeling is zo in het seizoen voor de jongen en als de duiven van elkaar zijn verblijven hier zoals begrijpelijk tevens de duivinnen bij. Daar ook de hoofdpersoon maar over een geringe ruimte beschikt hebben de hokken hier op dit adres geen rennen wat op het vorige adres met een grotere accommodatie wel het geval was. Dit is wel een gemis maar het is niet anders geeft hij aan. Wel heeft hij nu, en dit is zeker gemakkelijk om de duiven wekelijks van hun bad te voorzien, nu een mobiele ren die dan op het voetpad voor het hok gereden kan worden.
Dus met een 16 tal koppels en jaarlijks een 45/50 jongen die gekweekt worden behoort hij zeker niet tot de grote mannen. Door de geringe ruimte moet er hier hard geselecteerd worden en geeft hij aan dat het jammer is dat probeersels vaak niet uitgeprobeerd kunnen worden. Maar, misschien is dit wel het juiste geheim van deze kampioen of de perfecte manier om juist de goede over te houden. Maar geeft hij aan dat hij eigenlijk best goede prestatie duiven langer zou willen houden als kweker maar door de ruimte kan dit vaak niet.
De voeding
Hier op de hokken te Zevenhoven is het Mariman voor wat het merk van het voer betreft. Eigenlijk wordt er precies tegenovergesteld gevoerd als bij de vliegduiven. Zitten bij ons (lees vliegsport) de duiven op vliegvoer dan zijn mannen als Gerard nog druk doende met kweken maar doordat deze mannen ook vroeg stoppen en er vanaf half juni niet meer gekweekt wordt en de duiven op de ruimengeling gaan. Wat trouwens in deze periode moeilijk te verkrijgen is.
Medicatie
De medicatie is nagenoeg het zelfde als in de vliegwereld. Maar uiteraard wel op andere tijdstippen vervolgd mijn gesprekspartner zijn verhaal. Maar een combinatie Paramixo / herpes enting, en een wormen- en of geelkuur zijn hier ook gemeengoed geeft hij aan. Uiteraard worden van deze zaken niets gedaan in en of tijdens de rui want elke misvorming in de pluim wordt op de shows direct bestraft.
De Show
Als bij de liefhebbers die aan de wedvluchten deelnemen de voorbereidingen beginnen om aan de winterkweek te beginnen is dit zo’n beetje de tijd dat mannen van Shows er moeten gaan staan. De eerste shows beginnen dan ook zo’n beetje begin november en eindigen zo rond half januari.
Om begin november met uitgeruide duiven aan de shows te gaan deelnemen worden de duiven van deze mannen zo rond half augustus gescheiden. Maar, vanaf half juni mogen ze daarom dan ook al geen jongen meer groot brengen daar je anders te laat bent om deel te nemen aan de eerste shows. En gezien dat de shows zoals al aangegeven doorgaan tot zo half januari worden bij deze mannen de meeste duiven gekoppeld ca. half februari.
Mijn gesprekspartner geeft aan dat hij, na gekoppeld te hebben probeert meerdere rondes te kweken van de koppels maar dat zoiets in de praktijk vaak tegenvalt. Hij denkt persoonlijk dat dit komt door een aantal oorzaken. De duiven zijn nog te zwaar, te snel na het showseizoen en teveel ingeteelde duiven binnen de showduiven in Nederland. Maar geeft hij ook aan, deze showduiven zijn wellicht ook een stuk luier daar ze bij Gerard, en zo zijn er meerdere bij deze mannen waar de duiven ook niet losvliegen.
Om te kunnen slagen op de shows is het van belang om in het showseizoen de duiven hard te hebben en ze zo te kunnen houden. Maar om met vliegers driemaanden aan een stuk aan de kop te staan en dat dit moeilijk is, zo moeilijk is dit ook om van begin tot het einde te kunnen vlammen op de shows. Kou is een belangrijk remedie in deze zodat de duiven aan het eten blijven. Zo worden de duiven na een show karig gevoerd en vaak voorzien van een flink percentage gerst. Naar de show toe worden de duiven vaak opgevoerd net zoals er gevoerd wordt naar een wedvlucht toe.
Op de dag van inkorving worden de duiven rijkelijk gevoerd want tijdens een show op zaterdag krijgen de duiven vrijwel nooit eten.
Geheimen
Natuurlijk, geheimen zijn er altijd wel in de showwereld maar, en dit geeft Gerard zeer mooi aan, de essentie is een juiste kolonie duiven te hebben die goed van lijf, kop en rug zijn en dan van onderen goed gesloten moeten zijn. Dit zijn zeer belangrijke factoren binnen deze showwereld anders houdt men het geen kleine drie maanden vol want ook hier is het zo dat om een paar weken te presteren niet echt een kunst is.
Wat wel een zeer belangrijk item is om de duiven zacht van pluim en toch hard te hebben. Elke week geeft hij hiervoor een bad en het gehele jaar staan dag en nacht de grote ramen open. Echter, deze zijn wel voorzien met het gekende windbreekgaas. Maar geeft hij aan, als het showseizoen begint gaan deze ramen ’s nachts wel dicht en ook op de dag als de wind verkeerd (op het hok) zou staan.
Enkele meer dan aansprekende titels
Zowel in 2011 als in het jaar 2012 bezat hij de mooiste onbevlogen duif van Nederland tijdens de Nationale Manifestatie wat volgens de echte kenners nog nooit eerder was voorgekomen. Ook in 2005 te Rosmalen bezat Gerard al(s) eens de mooiste duivin van de gehele show.
Verders had hij dit jaar tot op heden zoal;
Mooiste oude duivin in Houten (mooiste geheel Nederland uit 4-tal)
Mooiste oude doffer in Houten
Mooiste jaarling duivin in Houten
Mooiste oude doffer in Boxmeer
Mooiste jonge duivin in Beaxem
Mooiste oude doffer in Gemert
Mooiste jonge doffer in Gemert
Ook nog keurmeester bij de Groep van Keurmeesters
Naast het eigen showgebeuren is hij tevens keurmeester bij de Groep van Keurmeesters. Uiteraard is het keuren van eigen duiven verboden en geeft hij aan dat hij zelden of nooit aanwezig is als zijn eigen duiven gekeurd worden door zijn eigenlijke collega’s. Maar buiten dat hij tot de Groep van Keurmeesters behoord is hij ook nog voorzitter en ringenadministrateur bij P.v. Airsport en dopingscontroleur bij het N.P.O. Dus al met al een druk baasje in duivenland.
Hopelijk heb ik u als lezer mede door dit schrijven een leuk stuk kunnen aanbieden van een grootkampioen vanuit de showwereld. Ik weet, ik heb me op gladijs begeven maar al met al is er toch wat moois uit gekomen. En geloof me, om al die Playboys en girls bij elkaar te zien, een schitterend gezicht !!! Gerard en José, bedankt voor de gastvrijheid en gebeuren er geen rare dingen, dan zal je nog de nodige prijzen wegkapen voor de concurrentie.
Johan Hamstra
|