Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Leo Pronk, Breezand - Fondtopper!!! Open printvriendelijke pagina
Patrick Noorman  8-3-2015
 

 
Leo Pronk, Breezand
De fondtopper uit het Verre Noorden!!  


 
Verre van ideaal woont Leo Pronk diep in het Noorden van Nederland. Ondanks deze omstandigheden, presteert Leo al jaren op een absoluut topniveau. Daar Leo een man is met een uitgesproken mening,  was het voor mij reden om eens een aantal vragen aan Leo te stellen. Hoe wordt er gespeeld, wat is de mening over het fondspel, gaat het wel allemaal eerlijk en wat moet er veranderd worden om de sport levend te houden? Leo beantwoordt ze allemaal.
 
U bent een zeer ervaren speler die al jarenlang keihard vliegt. Wat doet u zoal naast de duivensport?
 
Ik heb een timmerbedrijf, daar maak ik hoofdzakelijk spullen t.b.v. de duivensport. Ik maak broedhokken, rekken e.d. Ik lever ook vloerverwarming, waarmee doormiddel van een hygrostaat een stuk klimaatbeheersing in je hok mogelijk is. De vloerverwarmings folie is plus minus 1 mm dik en bestaat uit in banen op gebrachte koolstof, dit zorgt ervoor dat ten opzichtte van de oude folies er een energie besparing is van +- 35%. Daarbij is het plastic vervangen door polyester, waardoor het ook nog veel sterker geworden is. Dus een zeer mooi product voor het duivenhok, maar bijvoorbeeld ook voor het opfokken van kuikens. Laatst had ik zelfs een klant die het voor zijn reuzenschildpadden ging gebruiken.
 
Wat is uw favoriete spelonderdeel en wat spreekt u daar zo in aan?
 
De marathon vluchten van 700 km tot 1300 km. Het spel komt voor een groot deel aan op de kwaliteit van de duif of dat nou een ochtend of een middaglossing is. Het moet wel verantwoord zijn om ’s middags te lossen! Zoals dat nu gaat, is het soms lachwekkend. Om 2 uur lossen en dit jaar zelfs tot 3 uur ’s middags, dan vraag je om moeilijkheden.
 
Duiven kunnen prima 1000km in 1 keer vliegen, maar als je ze laat in de middag lost, jaag je de duiven als het ware de nacht in. Dit nachtvliegen is iets wat enorm gevaarlijk is. In het bovenste gedeelte van Noord- Holland kost het steeds +- 30% van de duiven. Daarbij komt nog dat als je rond Schiphol woont,  je ’s avonds om 11 uur je duiven nog wel los kan laten,  doordat het daar verlicht is. In de hoek waar wij zitten, is in 30 jaar nog nooit één nachtvlieger thuis weten te komen.
 
Ik zat pas met Ko van Dommelen in een forum. Co wist mij te vertellen dat ook hij nog nooit een nachtvlieger heeft geklokt. Dit geeft wel aan dat er meer van die plekken in Nederland zijn waar de duiven in de nacht onmogelijk thuis kunnen komen. Dit zou ook eens onderzocht moeten worden door de N.P.O, vanwege eerlijk spel.
 
Eerlijk zijn naar de duiven toe en ’s ochtends lossen tussen 6 en 7 uur. Hierdoor krijg je de duiven ’s avonds thuis of de volgende ochtend. Zo heb je een eerlijke vlucht voor iedereen. Mijn duiven en die van andere liefhebbers uit de regio moeten toch altijd nog +- 150 km verder vliegen als de voorvlucht. Lees het rapport Dijkstra maar eens uit 2009, zolang weet de N.P.O. het al, maar zij doen er niks mee, schande. De marathon vluchten vind ik het mooiste dat er is, maar er moet nog een hoop veranderen!
 
 

Met welke duiven heeft u uw hok opgebouwd?
 
Wanroy’s, Sam de Jong, klein beetje Van der Wegen, en de laatste jaren de Smaragden van Wim van Leeuwen, zie 6e nationaal Pau. Leuk om te vermelden is dat Leo’s “Martha” al jaren top heeft gevlogen en ook nog eens fantastisch door blijkt te kweken. Zulke duiven zijn prachtig en daar geniet Leo enorm van.
 
Door uw jarenlange ervaring en het werk in een kweekstation heeft u een goede kijk op duiven. Waar let u op als u een duif in de hand heeft? Zijn alleen lichaamseigenschappen belangrijk of kijkt u naar meerdere dingen?
 
Vroeg op de klep is werkelijk waar het belangrijkste! Er is niet een specifieke goede duif. Je vindt ze tussen groot, klein, lang en kort. Ik zie duizenden duiven per jaar, dus ook veel goede.
 
Het liefst kweek ik uit bewezen vliegduiven. Is dit niet het geval, dan moet een duif goed in balans zijn. Meestal als ik een oude duif aanschaf valt mijn oog op die duif, dan is het eigenlijk al klaar, de afstamming is dan minder belangrijk.
 
Een goed gebouwde duif is mooi meegenomen. Een voorbeeld is de moeder van de 6e nationaal Pau, zij stond tussen de +- 200 duiven op een verkoop. Ik loop een rondje zonder een duif te pakken en mijn oog viel direct op haar. Nadat ik haar gekocht had, zag ik dat ze ook nog een geweldige afstamming had, maar liefst 9x 1e nationaal Barcelona, dat kreeg ik er gratis bij.
 
Heeft u  altijd al hard gevolgen of is er een groei te zien? Hoe is de weg naar de top gegaan voor u en welke veranderingen waren daar voor nodig?
 
In 1982 ben ik begonnen met vliegen en in 1983 was ik al bij de kampioenen in de kring. Orléans jong vond ik elk jaar een hoogtepunt. In 1999 was de laatste Orléans, ik vloog weer de eerste met een noord- oosten wind. Rond 17.00 ’s middags geklokt, mijn 2e duif klokte ik rond 17.30 uur en zelfs met deze duif zat ik nog kei vroeg. Toen ik in Alkmaar meldde om 17.00 uur had er nog niemand een duif. Dat hield in dat mijn duif +- 25 minuten los zat. Ik had die vlucht 23 duiven mee en 21 prijzen. Mijn laagste prijs in al die jaren op Orléans jong was de 3e prijs.
 
In 2006 ben ik overgegaan op de marathon vluchten. Ik ben gestart met de duiven die ik had. Ik heb toen ook het besluit genomen om te stoppen met medicijnen, helemaal niets meer. Als er iets is met de duiven, waarvan ik zelf niet weet wat het is, ga ik natuurlijk naar Hans van der Sluis (dierenarts gespecialiseerd in duiven), maar dit is al 7 jaar niet nodig. 2006 was een jaar zoals je het wenst, mooi zwaar duiven weer. Ik had +- 20 duiven voor het zware werk. Ik won dat jaar meteen de Pyreneeën Cup. Nog nooit gewonnen door iemand in Noord- Holland. 1e internationaal Barcelona, 1e en 2e getekende Curichem center met de 54e nationaal, 75e internationaal en 106e nationaal, 161e internationaal 1e ochtendlossing ZLU Noord- Holland enz.


 
In hoeverre is een hok bepalend voor prestaties? Hoe ziet uw hok er uit en welke veranderingen zijn er geweest in de afgelopen jaren? Welke aanpassingen waren goed en welke minder?
 
Het hok is heel belangrijk. Mijn vlieghok is 25 meter lang en in 10 afdelingen verdeeld. Het hok is inmiddels 22 jaar oud en ik ben nu de boel aan het renoveren. Er komen nu rennen voor, dit heeft meerdere redenen. Niet alleen zuurstof, maar ook om ze ongestoord een bad te kunnen geven in verband met de roofvogels. Eén van de aanpassingen in mijn hok is de vloerverwarming. Hierdoor heb ik altijd een kurk droog hok. Ik heb de plafondschuiven dicht en ventileer door de ramen, dit na een heleboel zoeken. Mijn hok staat volop in de ruimte en het waait hier altijd, dit werkt dus prima zoals blijkt.
 
Speelt u met beide geslachten? Hoe ziet uw duivinnenhok er uit en wordt er wat gedaan tegen onderling paren?
 
Ik speel met doffers en duivinnen op nest en soms op weduwschap. Ik speel de duiven in op weduwschap, soms ook wel is op een vlucht als ze op nest zitten. Ik let altijd op het weer en probeer daar de boel op aan te passen. Ik heb geen speciaal duivinnenhok (nog niet). Onderling paren doen de duiven nauwelijks of niet.
 
Er is de laatste jaren nogal wat discussie over het bestrijden van Paratyphus. Wat doet u hiertegen?
 
Ik geef mijn duiven zuur, dit komt van Texel. Dit helpt tegen paratyfus en coli, daarnaast geef ik veel knoflook en oregano, zowel vers als van Ropa- B. Dit aangevuld met vlierbessensap, uien, tijm en salie.Dit mengsel gaat in de blender en dan krijg je pikkepoelie. Pikkepoelie gaat elke maandag over het voer en wie hier niet gezond bij blijft verdwijnt.
 


Heeft u speciale vluchten waarin u probeert te “pieken”? Hoe bereidt u de duiven voor op de vluchten? Is gestuurde motivatie belangrijk bij duiven?
 
Pau en Perpignan zijn voor mij persoonlijk wel de mooiste vluchten waar ik echt op wil pieken. Nadat ze zijn ingevlogen, gaan ze (+- 1000 km) naar de vluchten waar het om gaat. Heel soms breng ik ze tussendoor nog even naar Heemskerk. Dit lukt soms wel en soms niet.
 
Op Perpignan 2011 haalde ik een foefje uit met een doffer, 21e nationaal. In 2012 deed ik het met zijn broer, 10e nationaal Perpignan. Maar het wil niet gelijk zeggen dat het dit jaar weer lukt.
 
Toont u de duiven voordat ze meegaan op een vlucht en wat doe je bij thuiskomst?
 
Ik toon niet, omdat ik meestal op nest speel en anders zou ik het ook niet doen.
 
Wordt er gebruik gemaakt van verduisteren/bijlichten bij de oude duiven?
 
Nee, alles wordt hier zo natuurlijk mogelijk gehouden.


 
Er is in Nederland een tweedeling aan het ontstaan. Aan de ene kant een grote groep die de natuurkant kiest en geen of zo min mogelijk medicatie geeft, aan de ander kant een kamp dat zweert bij een goede medische begeleiding. Is er ook nog iets als de middenweg? Hoe gaat dat bij u?
 
Ik probeer de duiven zo natuurlijk mogelijk te houden, dus ook 0,0 medicijnen. Ik geef de duiven mijn pikkepoelie en daar zullen ze het echt mee moeten doen.
 
Hecht u veel belang aan het merk voer? Welke mengeling gebruikt u, waar voldoet een goed voer aan en hoe voert u de duiven?
 
Aan het merk hect ik niet heel veel waarde. Ik heb 10 jaar Paloma gevoerd, nu heb ik Beyers (Beyers Long Distends) en dit ziet er goed uit. Daarbij voeg ik zelf nog het een en ander toe, waaronder gepelde zonnepitten, lijnzaad, hennep, koolzaad en chia-zaad.
 
Veel bijproducten geven, is op dit moment een “hype” binnen de duivenwereld. Wat vindt u van bijproducten en welke worden er gebruikt? Is het noodzakelijk of helpen we er alleen de producenten ermee?
 
Bijproducten voegen zeker wat toe, maar wel met mate gebruiken. Ik denk dat te veel mensen denken dat het in de potjes zit. Ik geef zelf producten van Bony, waaronder de Mineral Mix. Hier zit alles in wat een duif nodig heeft.
 
Biergist geef ik daarnaast als de duiven thuiskomen en het is zwaar geweest, door kou bijvoorbeeld. Daarnaast krijgen mijn duiven duivennectar, dit komt van Texel.


 
Er zijn verschillende methoden  om duiven te kweken.  Hoe stelt u kweekkoppels samen en waar let u met name op bij de kweek?
 
De belangrijkste duiven op het kweekhok zijn de bewezen vliegduiven. Daarbij moet je het geluk hebben dat je iets speciaals kweekt, dit was de oude kuiper, 1992. De doffer met zijn zuster, een topduif, en een super kweker. +- 12 teletekst duiven kwamen uit hem op vluchten van 700 km tot 1300 km. In 2001 vloog ik de 1e nationaal Montauban, deze doffer kwam uit zijn zuster. Een volle broer vloog de 9e en twee weken later de 2e van Bordeaux. Deze doffer gekoppeld aan een ingeteelde duivin van de oude Kuiper-lijn bleek een topkoppel. Van de +- 15 jongen die ik uit dit koppel gekweekt heb, hebben er +- 12 een eerste op een marathon vlucht gevlogen, maar ook op vluchten vanaf 700 km vliegen ze aan de kop (1e NPO Bourges in 2004).
 
Deze (top)duiven zijn nu de kwekers en al snel kwam uit een dochter van dit koppel de 1e nationaal en 1e internationaal Bordeaux. Ook de vader van de 21e nationaal en 10e nationaal Perpignan en de 13e nationaal St. Vincent komt uit dit koppel. De Grote Stoere uit de 1e nationaal en 1e internationaal bordeaux komt weer uit de 6e nationaal Pau enz.
 
Gelooft u dat er een theorie is die de kans op goede duiven  verhoogt? Valt te denken aan bijvoorbeeld een maan, vleugel, ogentheorie.
 
Goed x goed is nog altijd de snelste weg naar succes. Een duif van mijzelf x een ingeteelde duif van een ander hebben mij al veel succes gebracht.
 
Hoe ziet het systeem bij de jonge duiven er uit? Veel liefhebbers vinden, door de verliezen, het spel met de jongen een ramp. Hoe ziet u dit?
 
Als ik tijd heb gaan ze mee en anders blijven ze tot het jaar daarop lopen en gaan ze als jaarlingen de mand in.
 
Een paar jaar geleden heb ik een keer weer met 65 jongen gespeeld, na de laatste vlucht had ik er nog 62 over. Het probleem met jonge duiven is dat er veel te vroeg in het seizoen begonnen wordt. Plan de nationale jonge duivenvluchten na de navlucht en je zult zien dat er veel minder verliezen zijn. Zorg ervoor dat je jongen gezond zijn! Als ze niet in orde zijn, speel ze dan niet, laat ze uitzieken en je zult zien dat geen duif meer verspeeld wordt. Zuur van Texel werkt geweldig!
 


Er is best wel wat ophef over het de ochtendlossing en de middaglossing. Wat uw visie hierin?
 
Ik vind alle marathon vluchten prachtig, maar nachtvliegen heeft niks met sport te maken. Ik vind het eerder een grabbelton. Mijn mening heb ik eerder al weergegeven.
 
Over eerlijk spel gesproken, wanneer gaat de N.P.O. onze afstand is goed berekenen, hierbij rekening houdend met de bolling van de aarde?
 
U maakt er ook geen geheim van dat u het Rayon in uw buurt te groot vindt. Zo zijn er verschillende zaken in de duivensport die anders zouden moeten. Wat moet er volgens u veranderen om de sport eerlijker te maken en zodoende ook wellicht aantrekkelijker?
 
Inderdaad ons rayon is +- 67 km lang, dan is het onmogelijk om fatsoenlijk tegen elkaar te sporten. De afdeling en de N.P.O. zijn al jaren in bezit van onderzoeken die dit uitwijzen. Ik zeg tegen deze mensen doe hier wat mee, anders bloeden deze vluchten tot +- 500 km dood. Daarbij vind ik dit meer een probleem van voor de programmaspelers, dus zij moeten dit invullen en oppakken.


 
Er begint iemand met duiven en u wilt hem dolgraag helpen. Wat zou u hem als tips mee willen geven?
 
Zoek in je omgeving twee of drie liefhebbers die goed meedoen op de vluchten die jij wilt gaan spelen. Probeer daar bijvoorbeeld de tweede ronde eieren van de weduwnaars te krijgen of te kopen. Je kunt ook een aantal late jongen kopen, maar dan alleen uit een paar goede. Ga hier dan mee kweken en met de jongen daarvan vliegen.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Comb. Verweij-de Haan

J. Doldersum & Zn

Gert Jan Beute Duivenproducten

IFC Zeeland

Cees van Heijst

Van Elsacker-Jepsen

Team Noel-Willockx

Hans de Ruig

Johan Hamstra

Familie Huizer

Hans & Evert-Jan Eijerkamp

Gebr. Maas & Zn

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens