Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Sjaak Buwalda - Los!! Open printvriendelijke pagina
Sjaak Buwalda  9-3-2015
 

- Los - 
 
Ik weet niet hoe het bij jou in de hokken is, maar ik loop alweer in het t-shirt anders is het mij te warm. De duivinnen beginnen elkaar al lief aan te kijken en als je niet uitkijkt vliegen de kievitseieren je zo ook om de kop. Wat een warmte niet, lekker toch, wat mij betreft kunnen we volgende week beginnen met Quievrain. Tenminste als het zo zou blijven als vandaag natuurlijk. Laat het nog maar een paar weken wat kouder blijven, zonnetje overdag, prima zo. We moeten ook vooral niet te vroeg beginnen met vliegen, vooral de kalender laten bepalen, lekker modern, niet aanpassen aan de omstandigheden. Stramheid is voor de conservatieveling die bang is voor vernieuwing, krampachtig vasthouden aan vroeger, toen alles zo goed was, en in de sloot achter in de tuin gescheten werd. Wat zal de thee lekker gesmaakt hebben, wel authentiek natuurlijk. Die zuurkijkers die maar steeds later willen beginnen, omdat het in maart altijd zo koud is, is dat wel je echte reden, of wordt je gewoon wat oud?
 
Ik ben nog steeds voorstander van iedere week een 150km vitessevlucht van de eerste week april tot de laatste week van september, ouden het hele jaar door, en de jongen erbij vanaf de eerste week juli. Op die manier kan iedereen trainen, spelen, specialiseren, een vaste waarde in de eigen club zolang die bestaansrecht heeft qua aantal leden, ten opzichte van de kosten. Daarnaast heb je een programma voor verdere vluchten, halve fond met twee nachten mand, en dagfond met twee nachten mand. Daar richt je regiolokalen voor in, de ene week halve fond, de andere week dagfond, weet iedereen waar hij aan toe is. Voor de marathon gebruik je de NIC´s of regiolokalen. De regiolokalen professionaliseren met betaald personeel, heb je veel minder en wel gemotiveerde mensen. Doe je dit niet dat verzand de boel in failliete verenigingen en lege gebouwen die niets waard zijn. Ja maar de groten dit en de groten dat, het zal allemaal, wat doe jij voor bijzonders dan?
 
Als ik dat stuk van rekenwonder Coolen op Pipa lees, denk ik dat hij gelijk heeft als het over de nationale kampioenschappen gaat. Hoe je een ´eerlijker´ systeem ook ontwerpt, er wordt toch een groep benadeeld. Laat ik het voorop stellen, win ik een kampioenschap dan vindt ik dat prachtig natuurlijk, alleen het is voor mij geen hoofddoel, dat is voor mij de dagwinst op het hoogste niveau, de eerste duif, de rest is bijzaak. Percentages, series, aangewezen allemaal hartstikke leuk, maar zonder kopduif vindt ik er geen moer aan, je wacht toch op je eerste duif? Dus. Bij de kampioenschappen per 10-tal, gingen de kampioenschapsspelers na enkele vluchten over op 10 duiven inkorven als max, de winnaars waren dan ook praktisch altijd bij deze categorie te vinden. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om dat te bedenken, wie heeft er meer dan 10 uitgelezen kampioenen in zijn vliegploeg? Ik speel op de meerdaagse meestal rond de 20, maar ook wel eens 40 of 50 duiven. Daarmee zou ik eenvoudig ook 5 kopduiven mee moeten kunnen hebben, toch blijft het een lastige materie. Op marathonvluchten is de spreiding nou eenmaal wat groter dan op bijvoorbeeld een dagfondvlucht, dat is een natuurlijk gegeven, alle andere redenen zijn giswerk of emotioneel gebral. Voor wie het nog niet geloofd, duivensport is geen kansspel, je trekt niet aan een hendel waarmee je 65% kans op verlies hebt, dat zijn machinaal vastgelegde percentages. Dit is duivensport en de natuur heeft wel een eigen verdeling, met veel meer variabelen, veel waarvan we de formule niet kennen, mocht die ooit ontrafeld worden. Dit systeem was zeker niet in het voordeel van de grote inkorvers, zulken als ik zegt de gek.

In ieder geval, die rekenmethode per 10-tal kost natuurlijk duiven, veel duiven, niet zo slim natuurlijk, daarbij wat moet je met al die duiven die nooit de mand ingaan, juist, soep. Dat is dubbelop slecht voor de sport, had ik je vooraf ook kunnen voorrekenen, owja dat had ik al gedaan, in een artikel in Pravda voordat er nieuwelingen aan de roer kwamen, de dorpsklerk en zijn vriendjes. Nu komt er een nationaal kampioenschap op basis van prijsduiven ten opzicht van aantal ingekorfde duiven. Komt in feite neer op het stelsel van de Fondspiegel indertijd. Toen ook werden alle punten van de prijsduiven bij elkaar opgeteld en verrekend naar het aantal ingekorfde duiven. Niets mis mee, won ik ook nog eens, heel lang geleden, in de categorie van grootste inkorvers. Prima dus. Maar ja, er komt een ondergrens, van 5 of 10 duiven, dus als je 9 duiven inkorft, wordt je totaal punten wel door 10 gedeeld.
 
Ja dit systeem is dus niet in het voordeel van de kleine liefhebbers. Maar denk nou eens naar het grote beeld, je kan weer alle duiven inkorven die je wilt, zonder dat je bang hoeft te zijn om 11 of 21 inkorft. De kleine inkorvers zijn niet meer in het voordeel, en waar gaat het uiteindelijk om, dat er weer meer duiven aan de start komen en de sport betaalbaar blijft. Ja, ze hebben het door. Je kan rekenen voor de kleinen en de groten willen benadelen, de simpele rekensom blijft, de kleine gaat meer betalen voor hetzelfde, de grote maakt het niet zoveel uit, dus wie benadeel je nu eigenlijk voor de enkeling die er met een blikken beker vandoor gaat? Jammer jonge, jouw tijd is voorbij, rendement 0 komma 0, egoïst.   
 
Een fondspeler die schrijft, duiven zijn groepsdieren, leeft nog steeds in 1985 en heeft nog nooit een live meldlijst gezien. De tweede categorie, die grote ploeg die na de prijzen thuiskomen, dat zijn groepsdieren inderdaad, maar wie zit daar op te wachten dan? Ik wacht op de eerste, jij toch ook? Die eersten zijn lossen, duiven die alleen vliegen of hele kleine groepjes, volg de meldlijst en je ziet het met eigen ogen bij de liefhebbers aan de voorkant, telkens enkele meldingen, nooit 100 in een minuut, zelfs niet op de kortste vluchten, hoe zou dat nou komen denk je, waar zijn die groepen dan? Ja daarachter dus, daar waar we niet op zitten te wachten, die zullen wel aan die treklijnen vast zitten denk ik, die massa en dat soort loeserspraat. Hou toch op, doe je ogen open en leer beredeneer de werkelijkheid.
 
Wat je niet ziet, dat is er niet. Zoveel makkelijker.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
J. Doldersum & Zn

Super Fondclub G.O.U.

Combinatie Lokhorst

Gebroeders Homma

Van Hoeck-Noel

Will & Falco Ebben

Team Noel-Willockx

Gert Jan Beute Duivenproducten

Gebr. van Toor

Aad Beerendonk

Comb. Verweij-de Haan

Familie Huizer

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens