Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Peter Theunis- Heeft opleren wel zin? Open printvriendelijke pagina
Peter Theunis  16-3-2015
 

Ik sprak vorige week nog een liefhebber uit Belgie die zei dat er al melkers waren die hun jongen al tot 50km weggehad hadden. Heeft dat nu allemaal wel nut oke in Belgie beginnen ze ruim 8 weken eerder dan hier. Persoonlijk zie ik al jaren het nut niet meer in van het veelvuldige opleren van jongeduiven het enige wat je er volgens mij mee bereikt is opbouw van conditie. Intellegentie is vaak aangeboren en als een duif dat niet heeft krijg je dat er nog niet in al breng je ze 500 keer weg.

Ook tussen de vluchten door rijden doe ik niet met uitzondering van de laatste npo vluchten om de conditie op te vijzelen.Ze hebben open hok tot een tweetal weken voor de eerste prijsvlucht en dan leg ik het regime erop 2 x daags een vol uur verplicht trainen en als ze goed zijn stormen ze het hok uit en zie je ze het eerste uur niet meer.

Waar ik wel waarde aan hecht is dat ze op moment van opleren gezond zijn.Ik begin hier meestal een 5 tal weken voor de eerste vlucht met opleren dus in totaal gaan ze ongeveer als het weer en mijn tijd het toelaat 5a6 keer van huis in grote sprongen en daarna gelijk op de eerste prijsvlucht van 115km en vaak speel ik dan om de eerste prijs.

Mijn allerbeste jaren met de jongeduiven gaat het vanaf het begin aan super ook weer een kwestie van een goede basis gezondheid. Normaal verspeel ik zelden veel jongeduiven alleen vorig jaar na die paratyphus uitbraak het begon al in de kweek die verliep moeizaam en de jongeduiven die overbleven waren zo dom als een ezel op enkele na.

Niets dan problemen dat jaar alle kinderziektes die je maar kon krijgen heb ik daadwerkelijk gehad niet een dierenarts kon me helpen op dat moment ik heb ook nog nooit zoveel gekuurd en geld aan medicamenten uitgegeven als dat jaar.Tot ik tot de conclusie kwam dat ik het met hard sorteren op moest gaan lossen en dat heb ik gedaan bij oude en jongeduiven. Gevolgd door een grondige aanpak in het najaar en de duiven zijn er bovenop de kweek liep soepel de onbevruchte eieren zijn op een hand te tellen en de oude en jongeduiven zien er top uit.

Wat ik dus hiermee wilde zeggen ik ben nooit zoveel oude als jongeduiven verspeeld als vorig jaar kwestie van een slechte basis gezondheid dus slechte kweek dus slechte nakomelingen op een 8 tal van de 100 gekweekte jongeduiven na. Maar dat zie je ook bij mensen er mag een enorme griep golf uitbreken er zijn er altijd die het niet krijgen door de enorme weerstand die bij hun aanwezig is.Frapant was wel dat de kweek na mei super verliep met prachtige gezonde jongeduiven maar dit was wel na de strenge selectie die ik op dat moment door gevoerd had.Nee voor mij bestaat er nog maar een gemeen probleem met duiven en dat is paratyphus als men dat in het najaar goed behandeld dan zijn de meeste problemen verholpen.

En al die andere nieuwe namen herpes,chlamidia mooie verzamel namen voor sluimerende paratyphus als je het mij vraagt maar ik ben geen dierenarts en al ik wat ik hier schrijf heb ik zelf onder vonden ook met het opleren van jongeduiven als men graag 20 keer rijd op allerlei korte afstanden en elke dag tussen de vluchten door gewoon doen als je jezelf daar goed bij voelt maar echt nodig is het niet.
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
J. Doldersum & Zn

Marcel van Zanden

Johan Hamstra

IFC Hoogerheide

Hans de Ruig

Gertjan Knoop

Van Hoeck-Noel

Fondunie 2000

Huub Hermans

Aad Beerendonk

Will & Falco Ebben

De Marathonvliegers

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!