Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Ad Schaerlaeckens - Conditioneren! Open printvriendelijke pagina
Ad Schaerlaeckens  17-3-2015
 

Conditioneren en nog wat

'Hoe is het mogelijk' vragen mensen zich af 'dat het sommigen lukt met jongen tien of meer duiven tegelijk thuis te krijgen en presteren ze dat niet met oude?' 

Goede vraag is dat. Helemaal zeker ben ik niet maar ik heb wel een vermoeden.
Ik denk dat het verschil niet wordt gemaakt bij de lossing maar bij aankomst.
En ik heb redenen zo te denken. Zo werden ooit enkele bezoeken gebracht aan Quievrain, 'de moeder van alle lossingplaatsen'. Dat waren leerzame uitstapjes.

Een lossing van duiven bijwonen is ook adembenemend en… de schellen vallen je van de ogen.
Op de lossingplaats waar tot 200.000 duiven staan is het enige tijd een gekoer dat horen en zien vergaat maar dat blijft niet duren. Als voor de lossing de loodjes worden losgesneden wordt het ineens doodstil. Zo stil dat het iets onwezenlijks heeft..

De duiven lijken zo geconditioneerd(*) dat ze 'weten' wat dat 'loodjes lossnijden' betekent: even later los!
En 'los' betekende in een hels tempo de manden uit, alsof ze afgeschoten. En na enkele ogenblikken zag je niets meer. Hoe anders was dat bij de jonge duiven die een half uur later werden gelost: die leken van toeten noch blazen te weten, een aantal bleef rondjes draaien, sommigen verlieten te laat de manden, andere helemaal niet, die moesten er uitgejaagd worden.

EVENEENS ANDERS

Beide lossingen zijn dus wezenlijk anders. De oude duiven vertrekken als een speer, ze maken niet één rondje, zelfs geen draai, maar stormen meteen in kaarsrechte lijn huiswaarts. Binnen enkele ogenblikken zie je geen pluim meer.Je moet dat meegemaakt hebben, fascinerend gewoon. Hoe anders gedroegen zich de jongen dus. 
Sommige zijn meteen weg maar dat is een minderheid. Veelal zijn minder snel de manden uit, blijven boven blijven rondjes maken en ook zijn er die op de wagen gaan zitten of op naburige huizen of zoals gezegd zelfs uit de manden gejaagd moeten worden. Dat zijn duiven die niet gespeeld hadden mogen worden, van mensen die geen melker zijn. Ik denk dat je in bovenstaande de verklaring moet zoeken voor die 'massa-aankomsten' van jonge duiven bij sommige sportgenoten.

Oude duiven stormen na lossing ALLEMAAL recht naar huis, bij jongen doen dat de duiven van de specialisten, de oprollers. Die slaan direct na lossing al een kloof!

Dat is dus wat ik dènk want bewijzen kan ik niets.

KWALITEIT?

Natuurlijk moet je ook met jongen kwaliteit hebben om te presteren. Maar de verschillen tussen de uitblinkers en de rest zijn zò groot dat er méér moet zijn. Als iemand zestig duiven speelt, er vijftig in de prijzen pakt te beginnen met pakweg de tien eerste tegen grote deelname kàn het klassenverschil onmogelijk zo groot zijn als de uitslag doet vermoeden. Het is gewoon ondenkbaar dat zo'n 'oproller' vijftien duiven heeft die stuk voor stuk beter zijn dan alle duiven van de gezamenlijke concurrentie. Dat blijkt trouwens het jaar nadien, dan vindt een nivellering plaats. 

Naar boven of naar beneden? Ik denk naar beneden! Omdat we dan over oude duiven spreken die allemaal meteen (dus tegelijk) van de lossingplaats vertrekken.

WAAROM

'Waarom' zou de volgende vraag kunnen zijn, vertrekken de jongen van de specialisten sneller de lossingplaats?
Dat heeft te maken met conditie en conditioneren. Over het laatste, duiven aanleren snel te vertrekken, heb ik eerder geschreven. Verder weten de mannen die de jonge duivenvluchten oprollen natuurlijk ook wel dat ze geen mand goede hebben gekweekt al doen de uitslagen dat vermoeden. Want die kunnen wel dertig jongen hebben die presteren, dat wil nog niet zeggen dat het dertig goede zijn. Je zou geneigd zijn te denken dat jonge duiven in vorm zichzelf overtreffen. En dat uit de meeste jongen niet het optimale rendement wordt gehaald omdat dat niet van ze verlangd wordt en ze er niet op worden voorbereid. De 'oprollers' buiten beschouwing gelaten uiteraard.

GEFOPT

Probleem bij een hok jonge duiven in bloedvorm is vaak het invullen van de poulebrief. Welke moeten bovenaan komen voor het geld of de punten? Daartoe is van belang dat je veel op de hokken komt en de duiven van nabij volgt. Een duif mag nog zo goed gevlogen hebben of uit nog zulke goede ouders komen als je merkt dat de vorm verdwijnt verdwijnen ook de prestaties. Beter is het zulke duiven niet meer te spelen maar daartoe moet je sterk in de schoenen staan. Een duif die voordien prima vloog thuis houden is voor de meeste een hele opgave en toch is er geen andere weg als de vorm minder wordt. Al vaak heb ik meegemaakt dat nadat een duif die voordien goed presteerde zijn prijs miste ik bij mezelf dacht 'ik had het kunnen weten'. Ook het omgekeerde gebeurde. Een duif die nog niet veel had laten zien was stampvroeg en weer dacht ik 'verdorie ik had dat aan kunnen zien komen. Die duif had bloedvorm'.

LEEG KROPJE

Vooral het eet- en drinkgedrag is een aanwijzing. Ik voer de jongen de dag van inmanden 's morgens goed. 'Goed' wil zeggen eigenlijk te veel. Zo veel dat er wat overblijft. Zo gaan duiven nooit hongerig de mand in en ook niet met volle krop. Normaal hebben duiven die ik inmand een beetje voer in de krop en dat is goed. Hebben ze helemaal niet gegeten of wat nog erger is overdadig veel gedronken dan is er iets heel erg mis. Soms is sprake van trichomonen en om dat te kunnen vaststellen heb je niet noodzakelijkerwijs een dierenarts nodig. Soms kan je dat zelf zien. Zie je achter in de keelholte 'draadjes'?Voelen de duiven slap aan? Neem aan dat je een probleem hebt. Verder dienen zowel jonge als oude duiven gespannen lijfjes te hebben. Ook slap aanvoelen duidt vaak op trichomonen.

MIS

Vooral bij jonge duiven is het zinvol te letten op de spijsvertering.
Als je 's avonds afvoert moeten ze hongerig zijn en om nadien met een vol kropje de nacht in te gaan. De volgende ochtend moeten de kropjes leeg zijn en het voer verteerd. Is dat niet het geval dan is er iets mis. Voor alle duidelijkheid zij vermeld dat ik met een volle krop bedoel een kropje vol voer en niet vol water want onthoudt:
Een duif die overdadig veel drinkt is ten allen tijde een duif die iets mankeert.

Zo'n duif met een krop vol water mag nooit de mand in. Al ziet die er verder nog zo perfect uit. Bij een slechte spijsvertering mag ook gedacht worden aan coli. Liefhebbers die daar mee te maken hadden hoef ik amper te wijzen op de symptomen.

Het begint met duiven die niet 'luisteren' en niet binnen komen omdat ze niet hongerig zijn. Dan is er die typerende te grote en slijmerige mest en vervolgens, als het tegen zit, dode duiven.Als je duiven die niet in orde zijn blijft spelen duw je die in een nog dieper dal. Dus twijfel je aan een duif? Controleer of die goed eet en of dat eten ook goed verteert. Is dat niet zo, houdt hem thuis, blijft het duren ga er mee naar de dierenarts. Het kan teleurstellingen besparen.

(*) Onder conditioneren wordt verstaan 'aangeleerd gewoontegedrag'.

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Marcel van Zanden

Combinatie Lokhorst

Comb. Verweij-de Haan

A. Engelen

Dick-Jan & Stephan Göbel

Theo de Kruijk

IFC Zeeland

Gebr. Maas & Zn

Combinatie Bruggeman

J. Doldersum & Zn

Gebroeders Homma

Gertjan Knoop

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies

Duivenverkoop, gratis adverteren

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!