Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Comb. van Wanrooij, Geffen - Behoren tot de beste hokken van Nederland! Open printvriendelijke pagina
Patrick Noorman  21-3-2015
 

Comb. van Wanrooij, Geffen - Top van Nederland! 



Al jaren is de combinatie van Wanrooij in de top van de uitslagen te lezen. De zeer succesvolle ondernemer John van Wanrooij speelde tot 1994 samen met zijn vader, maar door het overlijden, stond hij er plots alleen voor. Een zeer pijnlijk moment, maar John ging door met de duivensport. Met behulp van Rien Clement en full-time verzorger Henri van Doorn weet hij momenteel mirakeluitslagen neer te zetten, waarvan iedere duivenmelker ’s nachts ligt te dromen. Het succes stapelt zich maar op en als je hem dan speekt, dan blijkt het een sympathieke, bescheiden melker te zijn. De verzorging wordt optimaal gedaan, maar het systeem is erg eenvoudig en door iedereen uit te voeren. Men gelooft in topduiven en die zijn er in de loop der jaren ook zeker aangeschaft. De basis van succes in enorme inzet en een goed kweekhok! Dit resulteert in vele Nationale titels, waaronder 6e Eendaagse Fond kampioen bij de Nationale Fondspiegel.

Systeem

Er wordt gespeeld met ongeveer 50 doffers en 40 duivinnen. Deze duiven worden allemaal gespeeld op klassiek weduwschap. Dit houdt in dat de partner altijd thuis zit te wachten en dit vindt de combinatie erg belangrijk. Een duif moet weten dat de partner altijd thuis zit te wachten en wellicht is dat net die kleine stimulans om dat beetje meer te geven. Het gaat tegenwoordig om secondes.

De oude duiven worden voor het seizoen ongeveer 5 keer goed opgeleerd. Hierdoor raken ze weer in het ritme en leren ze het weduwschap. Er wordt tot 40 kilometer gereden en dit blijkt in de praktijk meer dan voldoende. Je kunt beter een paar keer een kort stukje rijden, dan in een keer een heel ver stuk gaan. Het gaat om de oriëntatie en leren dat de partner thuis zit te wachten. Als ze dit spel eenmaal beheersen, wordt er niet meer gereden met de duiven.



Tot en met april trainen de duiven dagelijks een uur. Vanaf mei wordt de trainingsintensiteit opgevoerd en gaan de duiven tweemaal per dag een uur eruit voor de training. De duiven worden dan ook gesplits. 30 duiven gaan naar de korte vluchten en met het grootste aantal wordt er op de dagfond aangevangen. Dit zijn de meest eerlijke vluchten en in hun ogen ook de mooiste vluchten.

De duiven worden half januari gekoppeld en daarna worden alle vliegduiven gescheiden. Er volgt daarna geen tweede koppeling meer. De dagfondduiven worden in februari gekoppeld en brengen zelf de ronde jongen groot. Omtrend de derde week worden de jongen gespeend en de vliegduiven gescheiden.

Systeem jonge duiven

Henri van Doorn staat al jaren bekend als een fenomenale jonge duivenspeler. Op zijn thuisadres wordt ook keihard met de jongen gespeeld en dit heeft alles te maken met inzet. De duiven worden enorm vaak in de mand gezet om aan de mand te wennen. Stress is het grootste kwaad bij de jonge duiven en daarom moet dit voorkomen worden. Voor het seizoen begint, worden de duiven wel meer dan 30 keer in de mand gestopt en opgeleerd. Ook hier geld weer dat de afstand niet ver hoeft te zijn. De duiven moeten mandgewenning krijgen en de weg naar huis weten. Dat laatste heeft vooral met gezondheid en kwaliteit te maken. Tijdens de vluchten wordt er niet meer zoveel gereden met de jongen en is vooral het trainingsschema erg belangrijk. Tweemaal daags een uur voor de jonge duiven is voldoende in Geffen.

De jonge duiven worden vanaf maart tot half juni verduisterd. Dit verduisteren gebeurt van 17 uur tot 8 uur. Daarna wordt er bijgelicht van 18 uur tot 22 uur en 6 uur tot wanneer het goed licht is. Verder wordt er weinig gedaan om de jonge duiven extra te motiveren. Zeker doffers kun je snel te gek maken en uiteindelijk moet het draaien om de kwaliteit van een duif en niet een foefje die maar een paar keer werkt. De duiven worden de eerste vluchten nog niet gescheiden van elkaar, maar na de vierde vlucht worden de duiven op de deur gespeeld. Dit is eigenlijk ook al een vorm van motivatie voor de duiven. De eerste keer op de deur spelen is meestal geen succes, maar de weken erna gaan de duiven veel beter trainen en worden de prestaties ook veel beter.



Voeding

Alle duiven krijgen in het begin van de week voloende te eten, maar wel zoveel dat ze nagenoeg alles opeten. De laatste 5 voederbeurten krijgen de duiven volop te eten. De mengelingen, Zoontjes en Weduwschapsmengeling, komen van de firma Beyers. Naast de voeding worden de duiven nog wel voorzien van snoepzaad, hennep en en vers grit.

Bijproducten

De combinatie vertrouwt al jaren op dierenarts Mariën en volgen dan ook zijn schema van bijproducten. De duiven krijgen hier de mineralen, conditiepoeder en conditiesiroop voorgeschoteld. In al die bijproducten moeten mensen het niet zoeken. Het gaat maar om een paar dingen in de duivensport en de rest zijn vooral randzaken. Bijproducten is daar een groot voorbeeld van. Mensen blijven maar zoeken naar nieuwe dingen, maar daar zit het echt niet in. Wel zijn goede bijproducten belangrijk, zoals mineralen om de duiven langer in conditie te houden.

Medisch

Veel mensen denken bij dierenarts Mariën direct dat ze geen medicijnen meer moeten geven. Dit verhaal klopt gedeeltelijk, maar als een duif ziek is, moet die uiteraard behandeld worden. Wel blijkt dat zijn visie, om alleen te kuren als duiven ziek zijn, enorm effectief is. Je bouwt een veel betere weerstand op bij de duiven en je komt tot de simpele conclusie dat al die medicijnen echt niet nodig zijn. Een duif met licht het geel blijkt prima in staat om teletekst te vliegen. Selecteren op duiven die makkelijk gezond blijven, brengt je in de toekomst veel verder dan het preventieve en onnodig kuren van gezonde duiven.

 

Kweek

Het kweekhok is, zoals eerder genoemd, een belangrijke basis voor succes. Een vliegduiven krijgt 3 jaar de kans om zich volop te bewijzen en maakt dan kans op een plek in het kweekhok. In Geffen wordt erg streng geselecteerd en alleen het beste van het beste komt op het kweekhok. Er wordt weleens een uitzondering gemaakt, maar dat is alleen bij zeer unieke duiven. John van Wanrooij shuwt het ook niet om een bewezen topper aan te schaffen, waardoor er een kweekhok is ontstaan om kippenvel van te krijgen. Als je een ronde loopt door het kweekhok, dan snap je opeens waarom deze succesvolle topcombinatie uitslagen van een andere planeet laat zien. Duiven die op andere hokken niet voorkomen, zitten hier massaal op het kweekhok.
Er wordt vooral goed keer goed gekoppeld en er wordt geprobeerd om niet teveel inteeld te krijgen. Mensen kunnen het zich zo ontzettend moeilijk maken, terwijl je gewoon de beste op elkaar moet zetten en proberen, proberen, proberen!!!



Slot

Een zeer sympathieke combinatie, dat er alles aan doet om aan de top te blijven. Een fantastisch kweek en vlieghok laten de concurrentie alvast beven. Over de kampioensduif die ze ook weer hadden bij de Nationale Fondspiegel, zal later meer bekend worden. Deze combinatie zal nog jaren aan de top blijven en ieder seizoen is het weer afwachten of ze zichzelf wederom kunnen overtreffen. Persoonlijk maak ik me daar geen zorgen over en schrijf ik ze alvast op het lijstje van Nationaal kampioenen. Namens de Nationale Fondspiegel, van harte gefeliciteerd!!!

Patrick Noorman
 
 
 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
Nico Jan Koenders

De Marathonvliegers

Van Hoeck-Noel

IFC Zeeland

Super Fondclub G.O.U.

Hans de Ruig

Van Elsacker-Jepsen

Fondunie 2000

Gert Jan Beute Duivenproducten

Comb. Verweij-de Haan

Gertjan Knoop

Cees van Heijst

Duiven vliegen zonder grenzen.
Tijdens mijn loopbaan heb ik vele dierenspeciaalzaken bezocht. Zo ook een winkelier in het oosten des lands. Het was daar altijd hetzelfde...
Eendaagse Fondspiegel en Het Spoor der Kampioenen slaan de handen ineen!
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Lambert van Erp, Berghem: 1e Cat. 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2018
Voor de volgende reportage van de Fondspiegel reizen we af naar Berghem. Hier woont Fondspiegel kampioen in de categorie jong: Lambert van Erp.
Ad van Loon uit Halsteren, winnaar totaalklassement Eendaagse Fondspiegel Oud 2016-2018
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?

Ode to Dolores (27-1-2018)
Chiazaad (25-1-2018)
Andere tijden (22-1-2018)
Vaste voetringen (21-1-2018)
Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Ad Schaerlaeckens

Gezondere duiven door gezond licht!