Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.
Peter Theunis - Tips!
Peter Theunis
24-3-2015
Adeno
Op vele plaatsen begint het gedonder met adeno weer binnen enkele weken/maanden. Meestal door stress dat kun je wel een beetje opvangen door ze zo vroeg mogelijk in te enten voor paramixo en ze af en toe in de mand te stoppen,ook regelmatig jongen bij spenen is niet verstandig ik doe dat wel maar beter is een volle ronde en niks meer erbij.
Nou kun je het wel enkele dagen aankijken door minder tot geen voer te geven maar als er een 40% van de jonge duiven last van heeft is het verstandiger om in te grijpen.
Daar zijn goede producten voor en ook hierin afwisseling De Weerd heeft o.a. 4 in 1,Amco,Cobel,Flummy dus meerdere middelen die eventueel te combineren zijn en vaak is dan na een 3 tal dagen het probleem opgelost dus niet te snel kuren als er een braakt maar laat eerst maar een 40% het krijgen voordat je medisch ingrijpt.
Wanneer starten met opleren?
Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf uitmaken wanneer hij op gaat leren,hier start ik pas wanneer het in de middag minimaal 15 graden is. Laat andere maar eerder starten die zitten vaak over een 5 tal weken in de wachtkamer van de dierenarts met allerlei luchtweg problemen.
Duiven kunnen goed tegen de koude temperatuur om rond het hok te trainen maar wedvluchten is iets anders. Ik hoorde ook gisteren weer dat er toch wedvluchten gevlogen zijn 1.5 week geleden ook al heeft de Belgische bond dat pas sinds afgelopen weekend toegestaan.
Het afgelopen weekend waren de duiven schijnbaar al over blijven staan tot de andere dag en toen ze gelost waren hebben sommige toch al de gehele dag duiven moeten wachten.
Op eigen hok
In Belgie in o.a. het Tienverbond zijn de eerste wedstrijden (of het prijskampen waren weet ik niet maar dat is wat ik door krijg van liefhebbers in Belgie) Wel hoorde ik dat enkele topspelers aldaar al enkele goede bewezen duiven verspeeld zijn.
Het is natuurlijk nog winter al schijnt de zon in de nacht is het vaak nog rond het vriespunt. Nou moeten de duiven natuurlijk uit hun eigen al goed willen vliegen met zulk weer als je er nu al met een stok achter moet zijn ze niet goed of te vet uit de winter gekomen.
Hier wacht ik nog met oplaten tot begin April enkele keren weg brengen en dan recht op 115km ze moeten zichzelf in forme vliegen en ik hecht er geen waarde aan om vanaf het begin erin te vlammen.
De mooiste vluchten beginnen vanaf 3e week mei dus het duurt nog lang genoeg en een forme piek duurt hooguit 4 weken de rest moeten ze gewoon optimaal gezond zijn.
De jongen vliegen ook stevig maar doordat er al verschillende malen een roofvogel achter gezeten heeft is het of vliegen of ze schieten gelijk naar binnen.
Ik zie ze niet zoveel op het dak slenteren dus ze zijn al enkele keren behoorlijk geschrokken. Tellen doe ik ze niet ik denk dat het er ongeveer een 100 zijn ik zie er s,ochtends regelmatig een zitten te wachten om binnen te mogen dus zullen er vast ook enkele weg zijn.
Ik speen altijd gewoon bij tot eind April dus die weggaan maak ik me niet druk om het gaat om diegene die er nog zijn selecteren doe ik het gehele seizoen maar tot nu toe is het hok bezaait met pluimen en zijn de uitwerpselen klein en rond dus gezond.
Vroeger gaf ik de jonge duiven na het spenen een geel tablet maar daar ben ik ook al een hele tijd afgestapt terwijl mijn kweekduiven in het najaar een geelcapsule krijgen en vervolgens gewoon tot half augustus door kweken. Ik denk overigens dat het geel niet echt een groot probleem meer is in de duivensport.
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het
niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of
reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
Afgelopen week heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Lex de Jongh van Het Spoor der Kampioenen en Ronald Veenendaal en Falco Ebben namens De Eendaagse Fondspiegel.
Voor de winnaar van het totaalklassement van de Fondspiegel Oud reisden Falco en ondergetekende dit jaar af naar Halsteren waar Ad van Loon woonachtig is.
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...