Home Duivensites.nl Eigen site? Overzicht Nieuws Contact Nieuwsbrief Agenda  
Duivennieuws, columns en artikels

Overzicht archief, postduiven-nieuws, columns en overige artikels voor en door duivenliefhebbers.

Peter Theunis - Tips! Open printvriendelijke pagina
Peter Theunis  24-3-2015
 

Adeno

Op vele plaatsen begint het gedonder met adeno weer binnen enkele weken/maanden. Meestal door stress dat kun je wel een beetje opvangen door ze zo vroeg mogelijk in te enten  voor paramixo en ze af en toe in de mand te stoppen,ook regelmatig jongen bij spenen is niet verstandig ik doe dat wel maar beter is een volle ronde en niks meer erbij.

Nou kun je het wel enkele dagen aankijken door minder tot geen voer te geven maar als er een 40% van de jonge duiven last van heeft is het verstandiger om in te grijpen.

Daar zijn goede producten voor en ook hierin afwisseling De Weerd heeft o.a. 4 in 1,Amco,Cobel,Flummy dus meerdere middelen die eventueel te combineren zijn en vaak is dan na een 3 tal dagen het probleem opgelost dus niet te snel kuren als er een braakt maar laat eerst maar een 40% het krijgen voordat je medisch ingrijpt.

Wanneer starten met opleren?

Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf uitmaken wanneer hij op gaat leren,hier start ik pas wanneer het in de middag minimaal 15 graden is. Laat andere maar eerder starten die zitten vaak over een 5 tal weken in de wachtkamer van de dierenarts met allerlei luchtweg problemen.

Duiven kunnen goed tegen de koude temperatuur om rond het hok te trainen maar wedvluchten is iets anders. Ik hoorde ook gisteren weer dat er toch wedvluchten gevlogen zijn 1.5 week geleden ook al heeft de Belgische bond dat pas sinds afgelopen weekend toegestaan.

Het afgelopen weekend waren de duiven schijnbaar al over blijven staan tot de andere dag en toen ze gelost waren hebben sommige toch al de gehele dag duiven moeten wachten.

Op eigen hok

In Belgie in o.a. het Tienverbond zijn de eerste wedstrijden (of het prijskampen waren weet ik niet maar dat is wat ik door krijg van liefhebbers in Belgie) Wel hoorde ik dat enkele topspelers aldaar al enkele goede bewezen duiven  verspeeld zijn.

Het is natuurlijk nog winter al schijnt de zon in de nacht is het vaak nog rond het vriespunt. Nou moeten de duiven natuurlijk uit hun eigen al goed willen vliegen met zulk weer als je er nu al met een stok achter moet zijn ze niet goed of te vet uit de winter gekomen.

Hier wacht ik nog met oplaten tot begin April enkele keren weg brengen en dan recht op 115km ze moeten zichzelf in forme vliegen en ik hecht er geen waarde aan om vanaf het begin erin te vlammen.
De mooiste vluchten beginnen vanaf 3e week mei dus het duurt nog lang genoeg en een forme piek duurt hooguit 4 weken de rest moeten ze gewoon optimaal gezond zijn.

De jongen vliegen ook stevig maar doordat er al verschillende malen een roofvogel achter gezeten heeft is het of vliegen of ze schieten gelijk naar binnen.

Ik zie ze niet zoveel op het dak slenteren dus ze zijn al enkele keren behoorlijk geschrokken. Tellen doe ik ze niet ik denk dat het er ongeveer een 100 zijn ik zie er s,ochtends regelmatig een zitten te wachten om binnen te mogen dus zullen er vast ook enkele weg zijn.

Ik speen altijd gewoon bij tot eind April dus die weggaan maak ik me niet druk om het gaat om diegene die er nog zijn selecteren doe ik het gehele seizoen maar tot nu toe is het hok bezaait met pluimen en zijn de uitwerpselen klein en rond dus gezond.

Vroeger gaf ik de jonge duiven na het spenen een geel tablet maar daar ben ik ook al een hele tijd afgestapt terwijl mijn kweekduiven in het najaar een geelcapsule krijgen en vervolgens gewoon tot half augustus door kweken. Ik denk overigens dat het geel niet echt een groot probleem meer is in de duivensport.


 

 

 
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar de redactie.
 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van Duivensites.nl is het niet toegestaan materiaal van Duivensites.nl te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
<<< Terug
IFC Hoogerheide

Combinatie Bruggeman

Theo de Kruijk

Nico Jan Koenders

A. Engelen

Marcel van Zanden

Gertjan Knoop

Combinatie Lokhorst

Gert Jan Beute Duivenproducten

Fondunie 2000

Gebr. van Toor

IFC Zeeland

Kweekvoer zonder erwten?
Het is inmiddels alweer winter en vele liefhebbers zijn volop aan het kweken. In dit artikel wil ik het kweekvoer met al zijn mogelijkheden eens onder de loep houden.
Vragen over verliezen van jonge duiven
Vele malen ben ik al gevraagd om te reageren op verhalen in de duivenkranten. Het zou elk jaar slechter worden met de jonge duiven. In Nederland, België, Duitsland...
Uitnodiging Kijkdag 2018 Gerard Koopman
Op vrijdag 23 februari 2018, iets later dan in de jaren hiervoor, organiseren wij een open huis/kijkdag. Graag willen wij u uitnodigen om deze dag met ons te beleven...
Besturen
Schreef ik in mijn vorige bedenking iets over het “afgeven” of te wel “neersabelen” van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen?
Ode to Dolores
Gisteravond voor het eerst sinds maanden weer een naar het stadion, weet nu weer waarom ik in de winter liever niet op beton sta. En maar weer kijken op het scorebord, aftellen naar het einde van de verlenging...
Chiazaad
Regelmatig wordt ik gevraagd naar de waarde en de zin van Chiazaad voor de duivensport. Kun je dat door het voer mengen? Is het een goed idee Chia toe te voegen aan het kweekvoer of vliegvoer?
Andere tijden
We zijn weer een jaar verder en ouder. Ook weer wat grijzer of kaler. In je jeugd lijkt de tijd stil te staan, later gaat het zo snel dat je gaat beseffen dat een mensenleven maar een komen en gaan is...
Vaste voetringen
Het hete hangijzer van de laatste weken: de vaste voetringen. Een nachtmerrie, je zal ze maar nodig hebben en er zijn er geen. Wat we dit jaar meemaken is nog nooit vertoond...

Winnaar categorie 2 van de Eendaagse Fondspiegel Jong, Fokje Elzinga uit Harkema (18-1-2018)
Gember en Kurkuma (5-1-2018)
A.A. Jurriens - Zutphen: 1e Categorie 1 Eendaagse Fondspiegel Jong 2017 (31-12-2017)
Belangrijker dan kwaliteit (30-12-2017)
Ziektezorg: Wormen (15-7-2017)
Weg met antibiotica... (15-10-2016)
Minimaal succesje (26-5-2016)
De Pestkop (II) (1-5-2016)
Welke duivenmelker gaat verhuizen? (7-4-2016)
De Pestkop (I) (3-4-2016)
Coolbird heeft een nieuw jasje gekregen (30-3-2016)
Matador nieuwsbrief: Papegaaien wijzen de weg. (25-3-2016)
Code gekraakt? (25-3-2016)
Duivenproducten online bestellen (19-3-2016)
Geslaagde huldiging Eendaagse Fondspiegel 2015 (15-3-2016)
Bijproducten op de vitesse-vluchten. (15-3-2016)
Nieuwe veilingsite (9-3-2016)
Wat geef ik aan bijproducten tijdens de vluchten? (7-3-2016)
Schiet wel lekker op (6-3-2016)
Duivencontroles (2-3-2016)
Lezing en huldiging (1-3-2016)
Ritje Vlaamse Ardennen (22-2-2016)
Best gelezen...
 
No items found.
 
(Advertenties)

 

Duivenverkoop, gratis adverteren

Gezondere duiven door gezond licht!

Ad Schaerlaeckens

Postduivenveiling.com

Duindam Klimaatadvies